2017. január 11. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Vegyük észre a hamis reményeket
A VI. Pál teremben tartotta meg szokásos szerdai általános kihallgatását Ferenc pápa, melyben folytatta katekézis-sorozatát a keresztény reménységről. Elmélkedése alappontjául a 115. zsoltár szolgált, mely a bálványistenekbe vetett hamis reménység ellen küzd. A remény az ember elsődleges szükséglete: remélni a jövőben, hinni az életben, pozitívan gondolkodni, de még ennél is fontosabb, hogy a remény tényleg legyen válasz arra, ami segíti az életet és értelmet ad a létezésünknek – mondja a pápa. A Szentírás ezért figyelmeztet bennünket a hamis reménységre, amit a világ tár elénk, leleplezve haszontalanságukat és rámutatva az értelmetlenségükre. Sokan mondják, hogy hisznek és remélnek Istenben, ám az élet nehézségei közepette megtapasztalják ennek a bizalomnak a törékenységét és szükségét érzik másféle bizonyosságoknak, megfogható és konkrét biztonságnak. Sokan ilyenkor jósokhoz folyamodnak, ám ez bálvány, mondja a szentatya, amikor ehhez tapadunk, hamis reményeket vásárolunk. A bálványok olyan dolgok, melyek ahelyett, hogy az életre vezetnének, valójában a halálba visznek. A zsoltár üzenete világos: ha a reménységedet a bálványokba veted, olyan leszel mint ők: üres képek, melynek kezei nem érintenek, lábai nem járnak, szájai nem beszélnek. Bízzuk magunkat az Úrra, még a legnehezebb pillanatokban is, mert ez a reménység soha nem csal meg bennünket! – zárta Ferenc pápa szerdai katekézisét a hamis remények kivédéséről.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap Marosszentgyörgyön tartják az örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, és könyörögjünk családjainkért, a békéért és a lelkek megmentéséért.

Továbbképző pedagógusoknak Nagyváradon
Második alkalommal tart pedagógiai továbbképzőt Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató január 13–14. között Nagyváradon, a Posticumban. A program keretében választ kíván nyújtani arra, hogyan lehet tanítani-nevelni úgy, hogy ne csupán ismereteket, hanem életet alakító tudást és tapasztalatot adjunk át.
A meghívott előadó feleségként, négy gyermeket nevelő édesanyaként, gyakorló pedagógusként, előadás-sorozatát Kentenich József, a Schönstatt mozgalom alapító atyjának pedagógiai rendszerére építi, amely profetikus, hiszen megelőzve korát olyan irányokat mutat, amelyet a modern neveléstudomány vagy az agykutatás ma messzemenően alátámaszt.
A képzésen előzetes bejelentkezés alapján lehet részt venni.

Virrasztás a székesegyházban
A Boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére január 13-án, pénteken délután hat órakor szentségimádást, majd nyolc órakor szentmisét tartanak a nagyváradi római katolikus székesegyházban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Fodor József általános helynök.

Taizé imaóra Nagyváradon
A Keresztény Egység Imahetének előestéjén, január 14-én, szombaton délután öt órától Taizé imaórát tartanak a római katolikus székesegyházban. Az eseményen részt vesznek a város keresztény felekezeteinek ifjúsági csoportjai, de mindenkit szeretettel várnak a szervezők, hogy az új polgári év kezdetén közösen kérjék Isten áldását a fiatalokra, családjainkra, közösségeinkre.

Gyermekek megáldása Hargitafürdőn
A hargitafürdői pálos atyák rendjük patrónusának Remete Szent Pálnak ünnepén, január 15-én a délelőtt fél tíz órakor kezdődő szentmise keretében megáldják a gyermekeket. Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Szentmise a Vártemplomban
Január 15-én, a hónap harmadik vasárnapján délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a nagyváradi Vártemplomban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Fodor József, általános helynök.

Időjárás: Holnap sok felhő lesz felettünk, a nap első felében elsősorban nyugaton várható havazás. Helyenként hajnalban vegyes halmazállapotú csapadék is előfordulhat. Nyugaton, északnyugaton megélénkül a szél. Napközben -8, +1 fokra van kilátás.

MRE - Hírszolgálat, 2017. január 11.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Ne maradjunk közömbösek!
A tragédiák megelőzése közös felelősségünk. Az idei tél leghidegebb napjait tudhatjuk magunk mögött. Ebben a hidegben akár 10 perc alatt kihűlhet az ember, ezért ha mozdulatlanul a földön ülő vagy fekvő embert látunk, ne menjünk el mellette, szólítsuk meg, ajánljuk fel segítségünket. Ha az illető nem tud válaszolni, hívjuk a 112-es segélyhívót.
A téli tragédiák nem csak az utcán, hanem fűtetlen lakásokban is történhetnek. Fontos, hogy ezekben a napokban figyeljünk oda a körülöttünk élő emberekre, különösen az egyedülálló és idős szomszédokra, a rossz körülmények között élő családokra. Ne maradjunk közömbösek, bármilyen szokatlan jelenség árulkodó lehet. Ha nem füstöl a kémény, ha nappal is égve marad a villany, vagy ha nem tapasztalunk mozgást a megszokott időben, ne habozzunk utána járni, nem történt - e baj, és szükség esetén azonnal hívjunk segítséget.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Nyárádtőn tartják az örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, és könyörögjünk családjainkért, a békéért és a lelkek megmentéséért.

Szemlélődő ima a Posticum kápolnájában Tariska Eszterrel
"A szemlélődő ima egyszerű és spontán kapcsolat az Istennel. Nem cselekedetekkel, vallásos szövegek imádkozásával, hanem teljes önátadásban, magával a létezésünkkel szolgáljuk és dicsérjük Istent. Jézus azt mondta: Isten országa tibennetek van. Ezt a bennünk jelenlévő országot keressük." - nyilatkozta Tariska Eszter aki vár mindenkit a szemlélődésre a nagyváradi Posticumba december 13-án, pénteken este hat órára és 14-én reggel nyolc órára. A program előtt és után a lelki vezetővel igény szerint lehetőség van személyes beszélgetésre. A részvétel ingyenes. A kápolnában körülbelül 18 fok a hőmérséklet mindenki ehhez mérten öltözködjön.

Gyermekek megáldása Hargitafürdőn
A hargitafürdői pálos atyák rendjük patrónusának Remete Szent Pálnak ünnepén, január 15-én a délelőtt fél tíz órakor kezdődő szentmise keretében megáldják a gyermekeket. Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Újévei táncmeditáció Kolozsváron
Táncmeditációra hívják az érdeklődőket január 17-én este hat órai kezdettel Kolozsváron, a Szentegyház utca 7. szám alá. A tánc minden formája gyógyít, tanít és segít teljesebb életet élni, ha nyitott a szívünk és a lelkünk, és ha van bennünk hajlandóság a fejlődésre és a váltózásra. Várják mindazokat akik a biblikus körtáncok és a zsidó tánclépéseken keresztül szeretnének közelebb kerülni a Jóistenhez. A helyek száma korlátozott. Jelentkezni Imre Edit szociális testvérnél lehet a 0741-114036-os telefonszámon, egészen január 15-ig.

Ünnepelnek a pálosok
Hargitafürdőn a Szent István templomban január 21-én, délután hat órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében megemlékeznek Remete Szent Pál és Boldog Özséb atyákról, valamint a 2014-es kolostoralapításról. A szentmisét Tamás József püspök mutatja be. Mindenkit várnak a pálos testvérek a közös ünneplésre!

Férjek és édesapák hétvégéje
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban Isten a hétköznapjaimban címmel január 20-22. között férjeknek és édesapáknak tart lelkigyakorlatot  Simon András budapesti grafikusművész. Jelentkezni a 0755-489743-as telefonszámon lehet.

Apa-lánya lelkinap Csíkszentdomokoson
Apa-lánya lelkigyakorlatot tartanak a segítőnővérek január 28-án Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban. A Szent László évhez kapcsolódva, a lányok és édesapák hitbeli erényei valamint identitásuk megerősítésére fókuszálnak Ilyés Erika sa vezetésével. Jelentkezni az ilyesera75@gmail.com e-mail címen lehet.

Személyesen kísért lelkigyakorlat papok részére
Személyesen kísért lelkigyakorlatot szerveznek papok részére a segítőnővérek február 6-9. között Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban. Elemei: napi 4 személyes elmélkedés, közös ima, csendmeditációs gyakorlatok, szentmise, személyes lelkikíséret, csend a lelkigyakorlat teljes ideje alatt. Célja: segítséget nyújtani a belső szabadság megszületésében, gyakorlatot szerezni a megkülönböztetésben, tudatos, felelősségteljes élet alakítása. Jelentkezni Darvas Piroska segítő nővérnél lehet a darvas.piroska@yahoo.com e-mail címen.

Időjárás: Az előrejelzések szerint a következő napokban valamelyest enyhül az idő. Mától kissé emelkedhet a hőmérséklet és havazásra is számíthatunk, akár 5 centiméterrel is nőhet a hóréteg vastagsága. A déli órákban -9 Celsius fokra enyhülhet a hőmérséklet. Ezután fokozatosan melegedik, a hét vége felé már csak -4 és -10 Celsius-fok között alakulhat a hőmérséklet. 

MRE - Hírszolgálat, 2017. január 11.

About the author

maradmin

Leave a Comment