2017. január 13. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Mezősámsondon tartják az örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, és könyörögjünk családjainkért, a békéért és a lelkek megmentéséért.

Taizé imaóra Nagyváradon
A Keresztény Egység Imahetének előestéjén, január 14-én, holnap délután öt órától Taizé imaórát tartanak a római katolikus székesegyházban. Az eseményen részt vesznek a város keresztény felekezeteinek ifjúsági csoportjai, de mindenkit szeretettel várnak a szervezők, hogy az új polgári év kezdetén közösen kérjék Isten áldását a fiatalokra, családjainkra, közösségeinkre.

Gyermekek megáldása Hargitafürdőn
A hargitafürdői pálos atyák rendjük patrónusának Remete Szent Pálnak ünnepén, január 15-én vasárnap a délelőtt fél tíz órakor kezdődő szentmise keretében megáldják a gyermekeket. Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Előadás Gyulafehérváron
A Gyulafehérvári Hittudomány Főiskola önképző köre, az Erdélyi Magyar Egyházirodalmi Iskola történelemmel foglalkozó szakosztálya dramaturg előadást tart Templomajtóra szegezve… címmel, a reformáció ötszázadik évfordulója kapcsán január 15-én, vasárnap délben fél tizenkét órától az Intézet Sztoyka Zsigmond termében.

Szentmise a Vártemplomban
Január 15-én, a hónap harmadik vasárnapján délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a nagyváradi Vártemplomban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Fodor József, általános helynök.

Újévei táncmeditáció Kolozsváron
Táncmeditációra hívják az érdeklődőket január 17-én este hat órai kezdettel Kolozsváron, a Szentegyház utca 7. szám alá. A tánc minden formája gyógyít, tanít és segít teljesebb életet élni, ha nyitott a szívünk és a lelkünk, és ha van bennünk hajlandóság a fejlődésre és a váltózásra. Várják mindazokat akik a biblikus körtáncok és a zsidó tánclépéseken keresztül szeretnének közelebb kerülni a Jóistenhez. A helyek száma korlátozott. Jelentkezni Imre Edit szociális testvérnél a 0741-114036-os telefonszámon, egészen január 15-ig lehet.

Könyvbemutató Kolozsváron
A magyar kultúra napjára emlékezve, január 18-án, szerdán, délután öt órától bemutatásra kerülnek Baricz Lajos papköltő verseskötetei. Bevezetőt mond Kovács Sándor főesperes-plébános, a köteteket méltatja Nagy Miklós Kund író-szerkesztő. A Simon Kinga által megzenésített verseket a marosszentgyörgyi plébánia Szent Cecília Együttese adja elő. Fellép a Guttman Mihály Pedagóguskórus, melyet Bedő Ágnes vezényel. Az esemény helyszíne a kolozsvári Szent Mihály Római Katolikus Nőszövetség díszterme.

Apa-lánya lelkinap Csíkszentdomokoson
Apa-lánya lelkigyakorlatot tartanak a segítőnővérek január 28-án Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban. A Szent László évhez kapcsolódva, a lányok és édesapák hitbeli erényei valamint identitásuk megerősítésére fókuszálnak Ilyés Erika sa vezetésével. Jelentkezni az ilyesera75@gmail.com e-mail címen lehet.

Támogató csoport indul Csíkszeredában
A KALOT lelkigondozói szolgálat támogató csoportot indít tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek szülei számára. Havonta egy közös csoportos beszélgetésre kerülne sor olyan témákban, mint: iskolai kudarcok kezelése, dicséret, bátorítás, nehézségek leküzdése. Csoportvezető Bodor Éva pedagógus, lelkigondozó. Érdeklődni és jelentkezni a 0742-766542-es telefonszámon lehet.

Hétvégi szentmiseközvetítések
Holnap reggel a megszokott időben, nyolc órától közvetítünk szentmisét Hargitafürdőről. Vasárnap két szentmiseközvetítés is lesz rádiónkban: reggel fél tíztől Hargitafürdőről, majd délután a nagyváradi székesegyházból, ahonnan öt órától bekapcsolódhatnak az ökumenikus imába, hat órától pedig legszentebb áldozat bemutatása következik.

Időjárás: Egy mediterrán ciklon borongós, csapadékos, többfelé szeles időt hozott. Holnap eleinte még nyugaton, északnyugaton és az erdélyi medence térségében havazhat. Délutántól csökken a felhőzet. Élénk, helyenként erős lesz a nyugati-délnyugati szél. Hajnalban -9, -3, délután -2, +4 Celsius fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2017. január 13.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Maroskeresztúron tartják az örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, és könyörögjünk családjainkért, a békéért és a lelkek megmentéséért.

Gyermekek megáldása Hargitafürdőn
A hargitafürdői pálos atyák rendjük patrónusának Remete Szent Pálnak ünnepén, január 15-én vasárnap a délelőtt fél tíz órakor kezdődő szentmise keretében megáldják a gyermekeket. Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Imahét a Krisztus-hívők egységéért
„Megbékélés - Krisztus szeretete sürget minket.” (2Kor 5, 14) – mottóval hirdették meg ebben az évben a keresztény egység imahetét január 15-22 között.
Székelyudvarhelyen, a Bethlen negyedben, az elmúlt évek gyakorlatát követve minden este hat órakor ökumenikus istentiszteletre kerül sor a római katolikus, református és unitárius templomokban. A nyitó és záró vasárnapot saját templomukban tartják meg.
A marosvásárhelyi magyar történelmi egyházak lelkészei és papjai szervezésében idén is sor kerül a keresztények egységéért végzett imádságra. Az imaalkalmak január 15–22. között zajlanak, és minden este hat órakor kezdődnek. A részletes programot a romkat.ro oldalon találják.
Nagyváradon január 15 – 23-ka között zajlik az ima a keresztények egységéért. A keresztény felekezetek képviselői az imahét nyitó napján január 15-én, vasárnap délután öt órakor a nagyváradi római katolikus székesegyházban imádkoznak, hogy Jézus Krisztus főpapi imájában elhangzottak megvalósuljanak: „Legyenek mindnyájan egyek. Amint te, Atyám bennem vagy s én benned, úgy legyenek ők is eggyé bennünk, hogy így elhiggye a világ, hogy te küldtél engem.“(Jn 17,21). Várják mindazokat, akik szívügyüknek tartják a keresztények közötti egység előmozdítását, hogy a kereszténység az egység jelévé és kovászává váljon a világ számára. Az imaórát rádiónk élő adásban közvetíti.
Gyergyószentmiklósón január 16-án kezdődik az ökumenikus imahét. A program a romkat.ro oldalon található.
A kezdeményezéshez rádiónk is kapcsolódik. Január 15-22 között minden este hét órakor, az Úrangyala elimádkozása után, közösen fohászkodunk a keresztények egységéért. Hívjuk hallgatóinkat tartsanak velünk.

Újévei táncmeditáció Kolozsváron
Táncmeditációra hívják az érdeklődőket január 17-én este hat órai kezdettel Kolozsváron, a Szentegyház utca 7. szám alá. A tánc minden formája gyógyít, tanít és segít teljesebb életet élni, ha nyitott a szívünk és a lelkünk, és ha van bennünk hajlandóság a fejlődésre és a váltózásra. Várják mindazokat akik a biblikus körtáncok és a zsidó tánclépéseken keresztül szeretnének közelebb kerülni a Jóistenhez. A helyek száma korlátozott. Jelentkezni Imre Edit szociális testvérnél a 0741-114036-os telefonszámon, egészen január 15-ig lehet. Részletek a mai déli magazinban.

Könyvbemutató Kolozsváron
A magyar kultúra napjára emlékezve, 2017. január 18-án, szerdán, délután öt órától bemutatásra kerülnek Baricz Lajos papköltő verseskötetei. Bevezetőt mond Kovács Sándor főesperes-plébános, a köteteket méltatja Nagy Miklós Kund író-szerkesztő. A Simon Kinga által megzenésített verseket a marosszentgyörgyi plébánia Szent Cecília Együttese adja elő. Fellép a Guttman Mihály Pedagóguskórus, melyet Bedő Ágnes vezényel. Az esemény helyszíne a kolozsvári Szent Mihály Római Katolikus Nőszövetség díszterme.

Apa-lánya lelkinap Csíkszentdomokoson
Apa-lánya lelkigyakorlatot tartanak a segítőnővérek január 28-án Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban. A Szent László évhez kapcsolódva, a lányok és édesapák hitbeli erényei valamint identitásuk megerősítésére fókuszálnak Ilyés Erika sa vezetésével. Jelentkezni az ilyesera75@gmail.com e-mail címen lehet.

Személyesen kísért lelkigyakorlat papok részére
Személyesen kísért lelkigyakorlatot szerveznek papok részére a segítőnővérek február 6-9. között Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban. Elemei: napi 4 személyes elmélkedés, közös ima, csendmeditációs gyakorlatok, szentmise, személyes lelkikíséret, csend a lelkigyakorlat teljes ideje alatt. Célja: segítséget nyújtani a belső szabadság megszületésében, gyakorlatot szerezni a megkülönböztetésben, tudatos, felelősségteljes élet alakítása. Jelentkezni Darvas Piroska segítő nővérnél lehet a darvas.piroska@yahoo.com e-mail címen.

Időjárás: Ma vegyes halmazállapotú csapadék várható, eleinte eső, havas eső, néhol ónos eső formájában, majd délután a legtöbb helyen havazásra kell számítani. Élénk, helyenként erős lesz a szél. Napközben -3, +5 Celsius fok körül alakul a levegő hőmérséklete.

MRE - Hírszolgálat, 2017. január 13.

About the author

maradmin

Leave a Comment