2017. január 19. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Székelysárdon, Jobbágyfalva filiájában tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, könyörögjünk családjainkért, a békéért és a lelkek megmentéséért. 

Utógondozói konferencia
A szenvedélybetegekkel foglalkozó Bonus Pastor Alapítvány január 20-22. között megtartja idei első Utógondozói Konferenciáját a Mezőpaniti, Református Gyülekezeti Házban. Az országos találkozón a hosszú és rövidterápiákon szabadult szenvedélybetegek és családtagjaik találkoznak egymással, közös áhítatokon vesznek részt, szakmai előadásokat hallgatnak és kiscsoportos beszélgetések keretében megosztják egymással a tapasztalataikat. Érdeklődni és jelentkezni lehet a 0265-254.460-os telefonszámon vagy az office@bonuspastor.ro e-mail címen.

Kurzus jegyesekenek és fiatal házasoknak
Január 20-22 között a kápolnásfalvi plébánián, január 27-29 között a Szentegyházasfalvi plébánián kezdődik a jegyeskurzus. A Székelyudvarhely-Szombatfalvi Szent György és a Kis Szent Teréz egyházközségek közös szervezésében pedig február 13-án kezdődik a jegyeskurzus. Jelentkezni személyesen lehet a plébániahivatalokban.

Jubileumi koncert
A temesvár-józsefvárosi plébánián tíz éve működik a Laudate Dominum nevű ifjúsági kórus. Január 21-én, szombaton, délután öt órai kezdettel a plébániatemplomban jubileumi koncertre kerül sor, melyre várnak minden érdeklődőt.

Mária áhítat Kovásznán
Kovásznán minden hónap harmadik szombatján Mária áhítatot tartanak szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket január 21-én, szombaton délután öt órakor a helyi plébániatemplomba. Az imaprogramot rádiónk élő adásban közvetíti.

Pálos hálaadás a Hargitán
A hargitafürdői Szent István templomban január 21-én Remete Szent Pál és Boldog Özséb atyákat ünneplik, illetve a három évvel ezelőtti kolostoralapításra emlékeznek a pálos szerzetesek. A szombaton délután hat órakor kezdődő szentmisét Tamás József püspök mutatja be.

Szülők iskolája Marosvásárhelyen
A Marosvásárhely-remeteszegi plébánián a Szülők iskolája e havi alkalma január 26-án, csütörtökön este hat órakor szentmisével kezdődik. A találkozó témája: Gyermekeink rajzban hagyott üzenetei. Meghívottak: Török László, fafaragó-grafikus alkotó művész és felesége, Márta.

Apa-lánya lelkinap Csíkszentdomokoson
Apa-lánya lelkigyakorlatot tartanak a segítőnővérek január 28-án Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban. A Szent László évhez kapcsolódva, a lányok és édesapák hitbeli erényei valamint identitásuk megerősítésére fókuszálnak Ilyés Erika sa vezetésével. Jelentkezni az ilyesera75@gmail.com e-mail címen lehet.

Együtt az imában-Székelykeresztúron
A székelykeresztúri Élet a lélekben plébániai imacsoport megalakulásának nyolcadik évfordulójára imanapot szerveznek január 28-án, szombaton, „Erősödjetek meg benső emberré az ő Lelke által”- mottóval. Az imanap reggel fél tíz órakor kezdődik és délután öt órakor hálaadó szentmisével zárul. 

Házasság hete 2017
„Veled kiteljesedve” a mottója az idei házasság hetének, amely február 12 – 19 között zajlik. Közel két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A házasság hetét mára már 4 kontinens 21 országában ünneplik.
A szatmári egyházmegyében valamivel hamarabb, már február 5-én kezdik el a házasság hetét. Különleges programokkal várják a házasokat, családokat. Lesz majd koncert, előadás, közös filmnézés, szentmise és szentségimádás, házas-családos farsang, illetve idén sem hiányzik majd a kínálatból a házas kalandtúra játék, melyre már most lehet jelentkezni a szatmariegyhazmegye.ro honlapon. A rendezvények mindenki számára nyitottak. További információkért Lepedus István szervezőt hívhatják, a 0744-137568-as telefonszámon.

Időjárás: Fagyos hétvégére kell készülni. Többfelé megmaradhat a hajnalra képződő zúzmarás köd, illetve alacsony szintű rétegfelhőzet, melyből hószállingózás, ónos szitálás is előfordulhat. Éjszakánként kemény fagyok lesznek, nappal is hideg idő várható. Holnap reggelre főként délen és az erdélyi medence térségében sűrű ködfoltok kialakulására kell számítani, melyek napközben is megmaradhatnak. Több napsütés nyugaton várható. Hajnalban a hófödte tájakon -20  fok alá csökkenhet a hőmérséklet, napközben 0, -9 fok valószínű.

MRE - Hírszolgálat, 2017. január 19.

 


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Nyárádselyén tartják az örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, és könyörögjünk családjainkért, a békéért és a lelkek megmentéséért.

Zajlik az imahét a Krisztus-hívők egységéért
„Megbékélés - Krisztus szeretete sürget minket.” (2Kor 5, 14) – mottóval zajlik a keresztény egység imahete. Több városban is együtt imádkoznak a különböző felekezethez tartozó hívek. Így Nagyváradon, Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Sepsiszentgyörgyön, Székelykeresztúron, Brassóban, Petrozsényban, Resicabányán. A részletes imaprogramot a romkat.ro oldalon találják. Bíztatjuk hallgatóinkat vegyenek részt minél többen ezen imaalkalmakon, tartsuk szívügyünknek a Krisztus-hívök közötti egység előmozdítását, hogy a kereszténység az egység jelévé és kovászává váljon a világ számára.
Mindazok, akik nem tudnak személysen részt venni ebben a kezdeményezésben, csatlakozhatnak az imádsághoz rádiónk hullámain keresztül, minden este hét órától, az Úrangyala imádsága után.

Támogató csoport indul Csíkszeredában
A KALOT lelkigondozói szolgálat támogató csoportot indít tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek szülei számára. Havonta egy közös csoportos beszélgetésre kerülne sor olyan témákban, mint: iskolai kudarcok kezelése, dicséret, bátorítás, nehézségek leküzdése. Csoportvezető Bodor Éva pedagógus, lelkigondozó. Érdeklődni és jelentkezni a 0742-766542-es telefonszámon lehet.

Kórushangversenyek a Magyar Kultúra Napján
A Romániai Magyar Dalosszövetség kórushangversenyeket szervez a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Az első hangverseny január 21-én, szombaton délután négy órakor lesz a medgyesi római katolikus plébániatemplomban. Előadók: Szőcs Csaba, a Verbum kiadó igazgatója, valamint Vetési Nándor színművész. Közreműködnek: a medgyesi ökumenikus magyar kórus, a Gróf Majláth Gusztáv Károly teológiai liceum kórusa Gyulafehérvárról, a magyarfenesi vegyeskar, valamint a Guttman Mihály magyar pedagóguskórus Kolozsvárról. Várnak mindenkit a magyar kultúra megünneplésére.

Apa-lánya lelkinap Csíkszentdomokoson
Apa-lánya lelkigyakorlatot tartanak a segítőnővérek január 28-án Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban. A Szent László évhez kapcsolódva, a lányok és édesapák hitbeli erényei valamint identitásuk megerősítésére fókuszálnak Ilyés Erika sa vezetésével. Jelentkezni az ilyesera75@gmail.com e-mail címen lehet.

Együtt az imában-Székelykeresztúron
A székelykeresztúri Élet a lélekben plébániai imacsoport megalakulásának nyolcadik évfordulójára imanapot szerveznek január 28-án, szombaton, „Erősödjetek meg benső emberré az ő Lelke által”- mottóval. Az imanap reggel fél tíz órakor kezdődik és délután öt órakor hálaadó szentmisével zárul.

A megszentelő szeretet útján
A szociális testvérek február 9. és 15. között hívják a Kísért imádság hetére mindazokat, akik szeretnének megtanulni imádkozni a Szentírással, vagy már tudnak, de mélyebb Isten-kapcsolatra vágynak, akik szeretnének Isten szemével tekinteni életükre és önmagukra, akik szívesen elmennének egy lelkigyakorlatra, de most éppen nincs rá módjuk. A programra Csíkszeredában kerül sor. Az együtt ünnepelt kezdő és záró szentmise között a hét folyamán a résztvevőknek naponta egy órát kell szentelniük imádságra, illetve minden nap megoszthatják tapasztalataikat személyes kísérőjükkel. A program iránt érdeklődők számára a testvérek részletes ismertető levelet és jelentkezési lapot küldenek. Jelentkezni január 31-ig lehet Farkas Ibolya testvérnél a 0745 390 189-es telefonszámon, vagy a szocialis.testverek@gmail.com címen. Kísérők: Farkas Ibolya, Farmati Anna, Fülöp Magdolna, Homa Ildikó testvérek.

Időjárás: Sok napsütésre számíthatunk, inkább csak délen, délnyugaton lehetnek felhősebb időszakok, de számottevő csapadék ott sem  várható. Az Erdélyi medence térségében párás, ködös időben lesz részünk. A szél veszít erejéből. Hajnalban -9, -13, a szélcsendes,  derült, hóval borított északi, északkeleti tájakon -14, -24, napközben 0, -9 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2017. január 19.

About the author

maradmin

Leave a Comment