2017. január 21. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap Székelyhodoson tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, könyörögjünk családjainkért, a békéért és a lelkek megmentéséért. 

Domokos Pál Péterre emlékeznek
A magyar kultúra napja tiszteletére szervezett rendezvények sorában január 23-án, hétfőn délután öt órai kezdettel Domokos Pál Péterre emlékeznek Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. A Csíksomlyón született neves néprajzkutató, a moldvai csángók történetének, kultúrájának fáradhatatlan kutatója halálának 25. évfordulója ad alkalmat a megemlékezésre. Előadást tart Halász Péter néprajzkutató, aki a neves elődhöz kapcsolódó személyes élményeit is felidézi. A megemlékezést teljesebbé teszi a néprajzkutató életét és műveit felidéző fotó- és dokumentumkiállítás, valamint egy róla készült dokumentumfilm vetítése. Domokos Pál Péter moldvai csángó népdal-gyűjtéséből hangzanak fel dallamok az est folyamán, Timár Karina, a Csángó Továbbtanulók Közösségének tagja előadásában.

Zongorakoncert Szatmárnémetiben
A zene segítségével hangolódnak a házasság hetére Szatmárnémetiben. Január 25-én, este nyolc órától Hegedűs Endre Kossuth és Liszt díjas zongoraművész hangversenyét hallhatják a Dinu Lipatti Filharmóniában. Közreműködik: Hegedűs Katalin (tavaly ők voltak Magyarországon a Házasság Hete arca). A Magyar Kultúra Hete keretében szervezett koncertet mindenki figyelmébe ajánlják a szervezők.

Szülők iskolája Marosvásárhelyen
A Marosvásárhely-remeteszegi plébánián a Szülők iskolája e havi alkalma január 26-án, csütörtökön este hat órakor szentmisével kezdődik. A találkozó témája: Gyermekeink rajzban hagyott üzenetei. Meghívottak: Török László, fafaragó-grafikus alkotó művész és felesége, Márta.

Párkapcsolati műhely Csíkszeredában
A KALOT Egyesület Lelkigondozói Szolgálata január 28-án Párkapcsolati műhelyt indít. Várják azokat akik párkapcsolatban vannak, legyen az együttélés, jegyesség vagy nemrég kötött házasság és szeretnék elmélyíteni kapcsolatukat. A foglalkozás során lehetőség lesz közösen gondolkodni olyan témákról, mint gyereknevelés, konfliktuskezelés, az eredeti család elengedése, kommunikáció és más témák. A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges a 0746-239 738-as telefonszámon Borota Gábor csoportvezető pszichológusnál. A találkozók havi rendszerességgel lesznek megtartva Csíkszeredában, a Szent Ágoston Plébánián.

Apa-lánya lelkinap Csíkszentdomokoson
Apa-lánya lelkigyakorlatot tartanak a segítőnővérek január 28-án Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban. A Szent László évhez kapcsolódva, a lányok és édesapák hitbeli erényei valamint identitásuk megerősítésére fókuszálnak Ilyés Erika sa vezetésével. Jelentkezni a 0744-542008-as telefonszámon, vagy az ilyesera75@gmail.com e-mail címen lehetséges.

Együtt az imában-Székelykeresztúron
A székelykeresztúri Élet a lélekben plébániai imacsoport megalakulásának nyolcadik évfordulójára imanapot szerveznek január 28-án, szombaton, „Erősödjetek meg benső emberré az ő Lelke által”- mottóval. Az imanap reggel fél tíz órakor kezdődik és délután öt órakor hálaadó szentmisével zárul.

Személyesen kísért lelkigyakorlat papok részére
Személyesen kísért lelkigyakorlatot szerveznek papok részére a segítőnővérek február 6-9. között Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban. Elemei: napi 4 személyes elmélkedés, közös ima, csendmeditációs gyakorlatok, szentmise, személyes lelkikíséret, csend a lelkigyakorlat teljes ideje alatt. Célja: segítséget nyújtani a belső szabadság megszületésében, gyakorlatot szerezni a megkülönböztetésben, tudatos, felelősségteljes élet alakítása. Jelentkezni Darvas Piroska segítő nővérnél lehet a darvas.piroska@yahoo.com e-mail címen.

Hétvégi szentmiseközvetítések
Holnap két szentmisét is közvetítünk: tizenegy órától Kovásznáról, majd este hat órától Nagyváradról, a székesegyházból.

Időjárás: Holnap helyenként napközben is tartósan felhős, ködös lesz az idő, de lesznek naposabb tájak is. Hószállingózás, ónos szitálás továbbra is kialakulhat. A jövő hét elején sem változik időjárásunk, éjjel maradnak a kemény fagyok és a tartósan ködös, borult tájakon nappal is jóval fagypont alatt marad a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2017. január 21.


H Í R E K   D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Nyárádszeredában tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, könyörögjünk családjainkért, a békéért és a lelkek megmentéséért. 

Kórushangversenyek a Magyar Kultúra Napján
A Romániai Magyar Dalosszövetség kórushangversenyeket szervez a Magyar Kultúra Napja alkalmából, ma délután négy órától a medgyesi római katolikus plébániatemplomban, holnap pedig a Kolozsvár-Törökvágási Református templomban, szintén délután négy órai kezdettel. Előadó: Szőcs Csaba, a Verbum kiadó igazgatója, valamint Vetési Nándor színművész. Közreműködnek Medgyesen: a medgyesi ökumenikus magyar kórus, a magyarfenesi vegyeskar, valamint a Guttman Mihály magyar pedagóguskórus. A kolozsvári hangversenyen pedig: a Kolozsvár-Törökvágási református egyházközség énekkara, a magyarfenesi vegyeskar, a kolozsvári Szent Mihály Templom Szent Cecilia kórusa, valamint a Guttman Mihály Magyar Pedagóguskórus. Várnak mindenkit a magyar kultúra megünneplésére. 

Ökumenikus imaóra Szatmárnémetiben
A szatmárnémeti római katolikus székesegyházban az ökumenikus imahét legfontosabb programpontjaként ma délután fél öt órától imaóra lesz, amelyen Hársfalvi Ottó római katolikus általános helynök, Jobb Domokos református lelkipásztor, Dumitru Roman görögkatolikus esperes és Stan Zsolt görögkatolikus parókus tart beszédet. Az imaóra a Sant’Egidio Közösség és a Fiatalok a Békéért Mozgalom szervezésében valósul meg, közreműködik a Schola Mariana kórus.

Jubileumi koncert
A temesvár-józsefvárosi plébánián tíz éve működik a Laudate Dominum nevű ifjúsági kórus. Ma délután öt órai kezdettel a plébániatemplomban jubileumi koncertre kerül sor, melyre várnak minden érdeklődőt.

Mária áhítat Kovásznán
Kovásznán minden hónap harmadik szombatján Mária áhítatot tartanak szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket ma délután öt órakor a helyi plébániatemplomba. Az imaprogramot rádiónk élő adásban közvetíti.

Pálos hálaadás a Hargitán
A hargitafürdői Szent István templomban a mai napon Remete Szent Pál és Boldog Özséb atyákat ünneplik, illetve a három évvel ezelőtti kolostoralapításra emlékeznek a pálos szerzetesek. A délután hat órakor kezdődő szentmisét Tamás József püspök mutatja be. Várják a híveket a közös hálaadásra és ünneplésre.

Házasság hete 2017
„Veled kiteljesedve” a mottója az idei házasság hetének, amely február 12 – 19 között zajlik. Közel két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A házasság hetét mára már 4 kontinens 21 országában ünneplik.
A szatmári egyházmegyében valamivel hamarabb, már február 5-én kezdik el a házasság hetét. Különleges programokkal várják a házasokat, családokat. Lesz majd koncert, előadás, közös filmnézés, szentmise és szentségimádás, házas-családos farsang, illetve idén sem hiányzik majd a kínálatból a házas kalandtúra játék, melyre már most lehet jelentkezni a szatmariegyhazmegye.ro honlapon. A rendezvények mindenki számára nyitottak. További információkért Lepedus István szervezőt hívhatják, a 0744-137568-as telefonszámon.

Hétvégi szentmiseközvetítések
Ma délután öt órától a Mária-köszöntőt közvetítjük Kovásznáról. Holnap két szentmise is lesz: tizenegy órától Kovásznáról, majd este hat órától Nagyváradról, a székesegyházból.

Időjárás: Ma tartósan felhős, zúzmarás ködös és napos tájakkal egyaránt találkozhatunk. A felhős, ködös tájakon hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat A hajnali fagyok után, délután a napos tájakon +3, -5, a felhős, ködös területeken -5, -10 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2017. január 21.

About the author

maradmin

Leave a Comment