2017. január 23. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap a bátosi plébániatemplomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden mennyei kegyelemért, dicsérjük és imádjuk Őt.

Könyvbemutató Marosvásárhelyen
A Máriazelltől Csíksomlyóig – Találkozás Istennel, emberekkel című zarándoknapló második bemutatójára kerül sor Marosvásárhelyen, a Deus Providebit Tanulmányi Ház Szent Mihály termében holnap este fél hét órától. Az 1400 km-es Mária-utat Ábrám Noémi gyalog tette meg, élményeiből kötet született. A kötetet Sebestyén Péter plébános és Szucher Ervin mutatja be.

Hivatások Nyomában – hittanverseny Nagyváradon
Január 27-29. között a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség közös szervezésében tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre a Hivatások nyomában megyeközi/regionális hittanverseny. Az idei verseny témája Szent László élete és öröksége. A díjkiosztó ünnepség január 28-án, szombaton este hat órakor kezdődik a Püspöki Palota dísztermében, melyre minden érdeklődőt várnak a szervezők.

Házasság hete 2017
„Veled kiteljesedve” a mottója az idei házasság hetének, amely február 12 – 19 között zajlik. Közel két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A házasság hetét mára már 4 kontinens 21 országában ünneplik.
A szatmári egyházmegyében valamivel hamarabb, már február 5-én kezdik el a házasság hetét. Különleges programokkal várják a házasokat, családokat. Lesz majd koncert, előadás, közös filmnézés, szentmise és szentségimádás, házas-családos farsang, illetve idén sem hiányzik majd a kínálatból a házas kalandtúra játék, melyre már most lehet jelentkezni a szatmariegyhazmegye.ro honlapon. A rendezvények mindenki számára nyitottak. További információkért Lepedus István szervezőt hívhatják, a 0744-137568-as telefonszámon.

Élet a Lélekben szemináriumok
A szárhegyi Mindenszentek templomban, február 6-án  és a betlenfalvi templomban február 8-án este hat órakor kezdődik az Élet a Lélekben szeminárium. A szeminárium segítséget tud nyújtani, hogy teljes szívvel éljük az evangéliumot, segít az Istennel való bensőséges kapcsolatban és a hitben való növekedésben. Az evangéliumi hit az egyetlen orvosság a mai kor betegségeire: szorongásokra, reménytelenségre, erőtlenségre és közömbösségre. Mindenkit várnak aki meg akarja tapasztalni a hit elevenségét, a Jézussal való élet örömét és Isten közelségét, szeretetét.

A megszentelő szeretet útján
A szociális testvérek február 9. és 15. között hívják a Kísért imádság hetére mindazokat, akik szeretnének megtanulni imádkozni a Szentírással, vagy már tudnak, de mélyebb Isten-kapcsolatra vágynak, akik szeretnének Isten szemével tekinteni életükre és önmagukra, akik szívesen elmennének egy lelkigyakorlatra, de most éppen nincs rá módjuk. A programra Csíkszeredában kerül sor. Az együtt ünnepelt kezdő és záró szentmise között a hét folyamán a résztvevőknek naponta egy órát kell szentelniük imádságra, illetve minden nap megoszthatják tapasztalataikat személyes kísérőjükkel. A program iránt érdeklődők számára a testvérek részletes ismertető levelet és jelentkezési lapot küldenek. Jelentkezni január 31-ig lehet Farkas Ibolya testvérnél a 0745 390 189-es telefonszámon, vagy a szocialis.testverek@gmail.com címen. Kísérők: Farkas Ibolya, Farmati Anna, Fülöp Magdolna, Homa Ildikó testvérek. 

Időjárás:Holnap is szürke, borongós, ködös idő lesz a jellemző, legfeljebb északnyugaton, valamint délkeleten számíthatunk kevés napsütésre. Pára, köd, zúzmarás köd továbbra is előfordulhat. Gyenge lesz a légmozgás és napközben is fagypont alatti értékeket mérhetünk majd.  

MRE - Hírszolgálat, 2017. január 23.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Erdélyben is imádkoznak az áldozatokért
Potyó Ferenc, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség általános helynöke a főegyházmegye belső kommunikációs csatornáján kérte az erdélyi papságot, hogy a vasárnapi szentmiséken csatlakozzanak a magyar bíboros kezdeményezéséhez és az erdélyi templomokban is emlékezzenek meg az áldozatokról, imádkozzanak értük, fájdalomtól lesújtott családjaikért.
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Magyar Kurírnak nyilatkozva elmondta, megrendülten értesült a magyar diákcsoportot szállító busz olaszországi tragédiájáról. A családok melletti együttérzését fejezte ki, imádkozik a szerencsétlenségben elhunytakért és a sérültek mielőbbi gyógyulásáért.
Mint ismeretes, legkevesebb tizenhatan meghaltak egy magyar diákokat szállító busz olaszországi balesetében, amely szombatra virradó éjjel történt egy veronai autópálya-kijáratnál. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott – közölte az MTI.
Hallgatóinkkal együtt imádkozzunk mi is az elhunytak lelki üdvéért, osztozunk a szülők, hozzátartozók fájdalmában és gyászában.
Forrás: Magyar Kurír / RomKat.ro

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Székelykálon tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden mennyei kegyelemért, dicsérjük és imádjuk Őt.

Domokos Pál Péterre emlékeznek
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére szervezett rendezvények sorában ma délután öt órai kezdettel Domokos Pál Péterre emlékeznek Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. A Csíksomlyón született neves néprajzkutató, a moldvai csángók történetének, kultúrájának fáradhatatlan kutatója halálának 25. évfordulója ad alkalmat a megemlékezésre. Előadást tart Halász Péter néprajzkutató, aki a neves elődhöz kapcsolódó személyes élményeit is felidézi. A megemlékezést teljesebbé teszi a néprajzkutató életét és műveit felidéző fotó- és dokumentumkiállítás, valamint egy róla készült dokumentumfilm vetítése. Domokos Pál Péter moldvai csángó népdal-gyűjtéséből hangzanak fel dallamok az est folyamán, Timár Karina, a Csángó Továbbtanulók Közösségének tagja előadásában.

Isten Oltó-kése – könyvbemutató Csíkszeredában
Szintén a Magyar Kultúra Napja alkalmával Csíkszeredában, a Hargita Megyei Kulturális Központ székhelyén január 24-én, kedden este hat órakor bemutatják a magyarországi Corvina Kiadónál megjelent Isten oltó-kése című könyvet. A kötetet Király Levente szerkesztette, 33 verset tartalmaz Istenről, hitről az Ómagyar Mária-siralomtól Pilinszky Jánosig. Az albumban a páratlanul gazdag, nyolc évszázados magyar költészet Isten-kereső gyöngyszemei mellett Márton Ildikó fotóin Erdély gyönyörű templomai, tájai és épületei szerepelnek – tudtuk meg a RomKat.ro oldaláról.

Zongorakoncert Szatmárnémetiben
A zene segítségével hangolódnak a házasság hetére Szatmárnémetiben. Január 25-én, este nyolc órától Hegedűs Endre Kossuth és Liszt díjas zongoraművész hangversenyét hallhatják a Dinu Lipatti Filharmóniában. Közreműködik: Hegedűs Katalin (tavaly ők voltak Magyarországon a Házasság Hete arca). A Magyar Kultúra Hete keretében szervezett koncertet mindenki figyelmébe ajánlják a szervezők.

A mallersdorfi ferences nővérek alapítójukért adnak hálát Székelyudvarhelyen
A Mallerdsdorfi Ferences Nővérek alapítójuk, Boldog Joseph Nardini emléknapjának megünneplésére készülnek. A székelyudvarhelyi ferences templomban január 26-án, csütörtökön este nyolc órától szentségimádást tartanak, mely éjjel fél tizenegy órakor szentmisével zárul.

Keresztény teaparti Székelyudvarhelyen
A Regnum Christi Alapítvány fiataljai január 28-án, szombaton este hét órakor a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz Plébánia nagy termébe egy Keresztény teapartira hívják és várják a 17-25 év közötti fiatalokat. Az est témája: az igazi öröm titka. A parti folyamán lesz játék, kreativitás, beszélgetés, tánc, jó hangulat és meglepetések. Várják azokat akik vágynak az igazi öröm megtapasztalására.

Párkapcsolati műhely Csíkszeredában
A KALOT Egyesület Lelkigondozói Szolgálata január 28-án Párkapcsolati műhelyt indít. Várják azokat akik párkapcsolatban vannak, legyen az együttélés, jegyesség vagy nemrég kötött házasság és szeretnék elmélyíteni kapcsolatukat. A foglalkozás során lehetőség lesz közösen gondolkodni olyan témákról, mint gyereknevelés, konfliktuskezelés, az eredeti család elengedése, kommunikáció és más témák. A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges a 0746-239 738-as telefonszámon Borota Gábor csoportvezető pszichológusnál. A találkozók havi rendszerességgel lesznek megtartva Csíkszeredában, a Szent Ágoston Plébánián.

Időjárás: A következő napokban nem várható számottevő csapadék, a legtöbb helyen napközben is fagyos időre van kilátás. Ma országszerte szürke, borongós, ködös idő lesz a jellemző, legfeljebb északnyugaton számíthatunk kevés napsütésre. A hideg hajnalt követően napközben is fagypont alatti értékekre kell számítani.

MRE - Hírszolgálat, 2017. január 23.

About the author

maradmin

Leave a Comment