2017. január 30. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap Mezőerkeden tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt az engesztelésre, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden mennyei kegyelemért, dicsérjük és imádjuk Őt.

Medjugorje -i imaest Csíkszeredában
Január 31-én, holnap délután öt órától a Segítő Mária
gimnázium bentlakásának dísztermében medjugorjei imaestet tartanak. Hívnak és várnak mindenkit a közös imára és ünnepre.

Mária Rádió önkéntes találkozók
Holnap délelőtt tizenegy órától Marosvásárhelyen a Deus Providevit házban, majd délután négy órától Székelyudvarhelyen a Szent Pió lelkigyakorlatos házban lesz találkozó az önkéntesekkel. Február 1.-én, szerdán négy órától Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király templom altemplomában, február 2.-án, csütörtökön egy órától Kézdivásárhelyen a Boldog Özséb templom hittantermében, majd 3.-án, pénteken délelőtt tíz órakor Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós plébánián találkozunk önkénteseinkkel. A további helyszínekről hírműsorainkban értesítjük hallgatóinkat.
 
Engesztelő imavirrasztás Székelyudvarhelyen
Az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiója és a Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház közös kápolnájában minden hónap első szerdáján egész éjjel virrasztást tartanak. Két esztendeje, hogy elindult az egész napos szentségimádás is, amely során reggel nyolc órától este nyolc óráig folyamatos imádság zajlik. Az átimádkozott esztendőért február 1-jén, szerdán este nyolc órától hálaadó szentmisét mutatnak be.

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe és a megszentelt élet világnapja
Február 2-án, csütörtökön gyertyaszentelő Boldogasszony, Urunk bemutatásának az ünnepe van, egyben a megszentelt élet világnapja is.
A csíksomlyói kegytemplomban a gyertyaszenteléssel egybekötött szentmisék reggel nyolc, fél tizenegy és este hat órától lesznek. A fél tizenegykor kezdődő szentmisében ünneplik a megszentelt élet világnapját a kegyhelyre zarándokló szerzetesekkel. A találkozó háromnegyed tíztől szentségimádással kezdődik, utána szentmise lesz. Ezt követően egy segítő nővér, egy klarissza és egy pálos testvér tanúságot tesz a hivatásukról, bemutatva rendjük lelkiségét.
A kolozsvári Szent Mihály-plébániatemplomban szintén február 2-án este fél hat órakor együtt imádkozzák a zsolozsma esti dicséretét a városban tevékenykedő szerzetesrendek tagjai. A vesperást követően szentmisén vesznek részt, és a hívekkel együtt adnak hálát hivatásukért, valamint kérik Isten áldását apostoli munkájukhoz.
Székelyudvarhelyen, a ferences templomban, az este hat órakor kezdődő szentmisén ünneplik a városban élő szerzetesek a megszentelt élet világnapját. Fél hatkor együtt imádkozzák el a zsolozsma esti dicséretét.
Az ünnep napján, délelőtt tizenegy órától Schönberger Jenő püspök az egyházmegye területén szolgálatot teljesítő – római- és görögkatolikus – szerzetesrendek képviselőinek jelenlétében mutat be szentmisét a szatmárnémeti Székesegyházban. Kétévente találkoznak a szerzetesek a római katolikus Székesegyházban február 2-án. A gyertyaszenteléssel is egybekötött alkalomra várják a híveket.

Virrasztás Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplomban minden hónap első péntekén este tíz órától virrasztás van, mely a reggel fél hét órakor kezdődő szentmisével ér véget. Február 3-án hívnak mindenkit, hogy minél többen kapcsolódjanak bele a közös imába. A virrasztást rádiónk élő adásban közvetíti.

Jegyeskurzus Gyergyószentmiklóson
Jegyeskurzus indul Gyergyószentmiklóson a házasságkötésre készülő fiatalok számára február 4-én, szombaton este hét órától a Szent Miklós plébánián. Jelentkezni személyesen lehet a plébániahivatalban.

Megemlékezés a kényszermunkára hurcolt hívekről Simonyifalván és Kisjenőn
A simonyifalvi templomban 2017. február 5-én, vasárnap a délelőtt tíz órakor kezdődő szentmisét az oroszországi kényszermunkára hurcoltak emlékének ajánlják fel. Utána a Simonyiak Házának az udvarán imádkoznak, megszentelik, majd megkoszorúzzák az elhurcoltak emlékművét.
A kisjenői katolikus templomban vasárnap a délelőtt fél tizenkét órától kezdődő szentmisén emlékeznek meg az oroszországi kényszermunkára hurcolt hívekről.

Időjárás: A hetek óta tartó fagyos, hideg idő után, február első napjaiban több fokos enyhülés várható. Holnap északnyugat felől nedves légtömeg érkezik, így eleinte északon, északnyugaton, délutántól egyre többfelé várható csapadék: északon havazás, máshol havas eső, ónos eső. Több helyen megélénkül a déli-délkeleti szél. Hajnalban az erdélyi medence térségében még keményen fagyni fog, délután -4, +1 fokot mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2017. január 30.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Ferenc pápa vesperással zárta le a keresztény egységhetet
„A kiengesztelődés Isten ajándéka, amely nem áldozat nélkül valósul meg. Akkor valósulhat meg, amikor képesek leszünk felismerni egymás ajándékait és alázattal és gyengéden tanulunk egymástól anélkül, hogy azt várnánk, először mások tanuljanak tőlünk.” Ez a gondolat állt Ferenc pápa homíliájának középpontjában a keresztény egységhetet lezáró vesperáson. Az ökumenikus szertartásra a római Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában került sor a templom névadó apostolának megtérése ünnepén, január 25-én este. Ortodox, anglikán és más keresztény felekezetek képviselői is jelen voltak a vesperáson – tudtuk meg a Vatikáni Rádió honlapjáról.
 
Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Jobbágyfalván tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt az engesztelésre, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden mennyei kegyelemért, dicsérjük és imádjuk Őt.

Könyvbemutató és díjátadás Temesváron
A Temesvár-Józsefvárosi Plébánia új épületkomplexumában január 31-én, kedden este hat órától bemutatják a Testben élünk című könyvet, a Keresztény Szó könyvek sorozat 6. kötetét. Ez alkalommal átadják a Keresztény Szó 2016. évi nívódíját Balla Lórántnak. Várnak minden érdeklődőt.

Szerdai párbeszédek Marosvásárhelyen
A Családpsztorációs Központ és a Familia Centrum szervezésében a Szerdai párbeszédek idei második találkozója február 1-jén, este hét órától Marosvásárhelyen, az Ama Deus cukrászdában lesz. A találkozó témája: Dolgozom, de miért? Mit jelent egy férfi számára a munka? A férfias munka és a család egymáshoz való viszonya. Hogyan lehet vállalkozó, szabadúszó, főnök vagy alkalmazott, akár több munkahelyen dolgozó és közben férj, családapa. Meghívottak: Samaj Arnold szabadfoglalkozású, három gyerekes családapa, valamint különböző munkakörökben dolgozó férfiak, családapák.
A beszélgetéssorozat program célja a család, a házasság erősítése, a lelki egészség védelme. A párkapcsolati témák mellett a még vagy már nem házasságban élőkhöz, fiatalokhoz vagy egyedülállókhoz is szól. A meghívott szakemberek az adott témában felvezetőket tartanak, ezt követően közös beszélgetésre hívják az érdeklődőket.

Engesztelő imavirrasztás Székelyudvarhelyen
Az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiója és a Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház közös kápolnájában minden hónap első szerdáján egész éjjel virrasztást tartanak. Két esztendeje, hogy elindult az egész napos szentségimádás is, amely során reggel nyolc órától este nyolc óráig folyamatos imádság zajlik. Az átimádkozott esztendőért február 1-jén, szerdán este nyolc órától hálaadó szentmisét mutatnak be.

Szentségimádás az alsódobói Isteni irgalmasság kápolnában
Minden hónap első csütörtökén szentségimádást tartanak a vágási egyházközség filiájában található alsódobói Isteni Irgalmasság kápolnában. Délután három órakor elimádkozzák az isteni irgalmasság rózsafüzért, majd az örvendetes-, a világosság-, a fájdalmas- és a dicsőséges rózsafüzért. Este hat órakor szentmisét mutatnak be, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség van. Február 2-án várják mindazokat, akik mindennap elimádkozzák a rózsafüzért és idejükből tudnak Istennek ajándékozni.

A megszentelő szeretet útján
A szociális testvérek február 9. és 15. között hívják a Kísért imádság hetére mindazokat, akik szeretnének megtanulni imádkozni a Szentírással, vagy már tudnak, de mélyebb Isten-kapcsolatra vágynak, akik szeretnének Isten szemével tekinteni életükre és önmagukra, akik szívesen elmennének egy lelkigyakorlatra, de most éppen nincs rá módjuk. A programra Csíkszeredában kerül sor. Az együtt ünnepelt kezdő és záró szentmise között a hét folyamán a résztvevőknek naponta egy órát kell szentelniük imádságra, illetve minden nap megoszthatják tapasztalataikat személyes kísérőjükkel. A program iránt érdeklődők számára a testvérek részletes ismertető levelet és jelentkezési lapot küldenek. Jelentkezni január 31-ig lehet Farkas Ibolya testvérnél a 0745 390 189-es telefonszámon, vagy a szocialis.testverek@gmail.com címen. Kísérők: Farkas Ibolya, Farmati Anna, Fülöp Magdolna, Homa Ildikó testvérek.

Versterápiás önismereti műhely Csíkszeredában
„Esztétika, stílus és ritmus az életemben” címmel, versterápiás műhelyt tart Homa Ildikó kolozsvári szociális testvér, pszichológus Csíkszeredában, a Milleniumi templomban, február 11-én, szombaton, délelőtt tíz órakor. Ha verseken keresztül és másokkal együtt szeretnének elmélyülni az önismeretben és szembenézni életük „verseivel”, jelentkezzenek a    0745-703732-es telefonszámon. A helyek száma korlátozott.

Időjárás: Ma is nyirkos, borongós időre kell számítani. Északnyugaton, esetleg délen – ahol megélénkül a szél – elvékonyodhat a felhőzet, előbújhat a nap. A fagyos hajnalt követően délután -7, +4 fokot mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2017. január 30.

About the author

maradmin

Leave a Comment