2017. január 6. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Gyulafehérváron, a teológia kápolnájában tartják az örökös szentségimádási napot. Imádkozzunk kispapjainkért, kérjük életükre, szolgálatukra Isten bőséges áldását, ugyanakkor könyörögjünk új papi hivatásokért is.

Az Úr megjelenésének ünnepe
Ma van Vízkereszt, amikor Jézus Krisztus világban való megjelenését ünnepeljük, ekkor nyilvánították ki Jézus születését a pogány népnek. Ennek jelképe a három napkeleti bölcs hódolata: Gáspár, Menyhért és Boldizsár a betlehemi csillagot követve megjelentek Jézus jászolánál, s az uralkodónak kijáró tisztelettel hódoltak a kisded előtt. A templomokban ezen a napon vizet szentelnek, innen a magyar vízkereszt elnevezés.
A szatmárnémeti székesegyházban ma délelőtt tizenegy órától Schönberger Jenő püspök mutat be vízszenteléssel egybekötött ünnepi szentmisét, melynek végén a hívek vihetnek az idei szenteltvízből.
Csíksomlyón  a szentmisék reggel nyolc, fél tizenegy és este hat órától lesznek.

Elsőpénteki keresztút a Székely Kálvárián
Ma délután öt órától keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Vízkereszt-napi hangverseny Sepsiszentgyörgyön
Ma az esti hat órás szentmise után ünnepi Vízkereszti hangverseny lesz a Krisztus király templomban. Fellépnek: a Krisztus király templom Kis Apostolok gyerekkara, Horváth Enikő vezetésével, a Laudate kamarakórus és kamarazenekar, valamint a rétyi Fúvóskvintett. Vezényel Lőfi Gellért. A belépés díjtalan, várnak minden zenekedvelőt!

Virrasztás Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplomban minden hónap első péntekén este tíz órától virrasztás van, mely a reggel fél nyolc órakor kezdődő szentmisével ér véget. Hívnak mindenkit ma estére, hogy minél többen kapcsolódjanak bele a közös imába. A virrasztást rádiónk élő adásban közvetíti.

Elsőszombat Csíksomlyón
A csíksomlyói kegytemplomban január 7-én, elsőszombaton a szentmise délután hat órakor kezdődik. Ezt megelőzően, délután öt órától az engesztelő imaórát a Cursillo tagjai végzik. A szentmise után szintén ők vezetik a rózsafüzér imádkozását és ők viszik a Szűzanya kegyszobrának a másolatát a templom előtti téren. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a szentmisébe bekapcsolódhatnak a csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén vagy rádiónk hullámhosszán.
A Mária-köszöntőre autóbusz indul Székelyudvarhelyről, a Márton Áron térről, szombat délután fél három órakor. Jelentkezni lehet a 0740-617687-es telefonszámon.

Idősgondozó képzés indul Gyergyószentmiklóson
A Gyulafehérvári Caritas idősgondozó képzést indít Gyergyószentmiklóson azoknak, akik elhivatottságot éreznek a szakma iránt, és akinek a családjában van rászoruló idős vagy beteg személy. Jelentkezni január 10-ig lehet, hétköznaponként 8:00-16:00 óra között a 0732-830-162-es telefonszámon vagy a terez.hompoth@caritas-ab.ro e-mail címen.

Kontemplatív lelkigyakorlatos hétvégét szervez a Szatmári Püspökség világiak irodája
A 2017-es évet csenddel, elmélkedéssel, imával kezdeni vágyókat hívja kontemplatív lelkigyakorlatos hétvégére a Szatmári Püspökség világiak irodája, január 13. és 15-e között, a nagyszokondi „Szent Ignác” lelkigyakorlatos házba. A hétvége elemei a bevezetés, 25 perces meditációs „ülések”, a tapasztalatok megosztása egyénileg és csoportban, valamint a csend. A részvételt segíti a résztvevők személyes imára, hallgatásra való készsége, valamint a nyitottság a kontemplatív imaformára. A lelkigyakorlatra január 10-ig lehet jelentkezni a 0757-050 923-mas telefonszámon.

II. Márton Áron zarándoklat Doberdóba
Boldogemlékű püspökünk doberdói frontszolgálata 1916. július 19-én ér véget, amikor első ízben sebesül meg. Megsebesülésének 100. évfordulóján szervezett első zarándoklat után, második alkalommal szervez és vezet zarándoklatot a katona Márton Áron nyomdokain az egykori doberdói harctérre Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az Erdélyi Mária Rádió munkatársa. A hatnapos zarándoklat a doberdói fennsíkra január 26-31. között zajlik: két nap odaút; két nap a San Martino del Carso-i egykori harcmezőn, Áron szakaszvezető/zászlós nyomdokain, végül két nap hazaút. Az érdeklődők a 0726-107.002-es telefonszámon jelentkezhetnek.

Időjárás: Ma országszerte kemény fagyra kell készülni, egy-egy gyenge hózápor inkább keleten és az erdélyi medence térségében alakulhat ki. Sokfelé viharossá fokozódik az északias szél. Hajnalban síkvidéken -14, -8, a magasabb, hófödte tájakon -23, -17, délután -10, -7 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2017. január 6.

About the author

maradmin

Leave a Comment