2017. július 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap a pusztakaláni templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szemléljük, engeszteljük és imádjuk Krisztust, a legméltóságosabb Oltáriszentségben!

Búcsú Barátosban
Gyimesbükk filiájában, Barátosban július 15-én, holnap délelőtt tizenegy órakor ünneplik a Kármelhegyi Boldogasszony tiszteletére felszentelt kápolna búcsúját, amely ez évben ünnepli fennállásának 70. évfordulóját. A szentmisét Tamás József püspök mutatja be, szentbeszédet mond Bátor Botond pálos atya Hargitafürdőről. 

Szentmise a Vártemplomban
Július 16-án, a hónap harmadik vasárnapján délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a nagyváradi Vártemplomban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Pálos István, nagyvárad-szőllősi plébános-kanonok.

Lelkigyakorlatok a Kármelben
A marosszentgyörgyi kármelita nővérek különböző lelkigyakorlatokat szerveznek a nyár folyamán mint világi, mint papok és szerzetesnők számára. Világi híveknek Katalin Ildikó nővér vezetésével július 21-23 között lesz lelkigyakorlat „Kis Szent Terézzel az imaélet útján” címmel, péntek délután két órától vasárnap délutánig. Papoknak Johanna nővér vezetésével augusztus 7-12 között tartanak lelkigyakorlatot, illetve szerzetesnőknek július 31 és augusztus 5-ke között, ugyancsak Johanna nővérrel. Ezen lelkigyakorlatok mottója „Testének, az Egyháznak javára” – Avilai Szent Teréz A tökéletesség útja című műve alapján, melyeken a program hétfő délutántól szombat reggelig tart. Jelentkezni a 0749-065399-es telefonszámon vagy a kis.szent.terez.karmel@gmail.com email címen lehetséges.

Hétvégi szentmiseközvetítések
Holnap reggel nyolc órától Gyimesközéplokról hallhatják a szentmisét, majd este hét órától Kovásznáról közvetítjük a Mária-áhitatot. Vasárnap délelőtt tizenegy órától kezdődik a szentmise, a hét plébániatemplomából, Gyimesköéplokról.

MRE – Hírszolgálat, 2017. július 14.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a brassói Szent Kereszt plébánián tartják az örökös szentségimádási napot. Szemléljük, engeszteljük és imádjuk Krisztust, a legméltóságosabb Oltáriszentségben!

Szent Kamill búcsú Kolozsváron
A Magyar Mozgáskorlátozottak Társulatának Szent Kamill szociális otthonában ma délelőtt tizenegy órától búcsús szentmisét tartanak. A szentmise után Kovács Sándor főesperes felszenteli az intézet udvarán található Dr. Anton Gots – kamilliánus szerzetes mellszobrát, Miholcsa József szobrászművész alkotását. Szeretettel várnak mindenkit a közös ünneplésre.

Énekkari koncert Kolozsváron
Ma este hét órától Canticum Hungaricum címmel énekkari koncertre kerül sor a kolozsvári Szent Mihály templomban. A pécsi Mecsek kórus, magyar szerzők alkotásait fogja megszólaltatni: Kodály Zoltán, Karai József, Eszterházy Pál, Liszt Ferenc, Orbán György, Kocsár Miklós és Balatoni Sándor művei közül csendül fel néhány. A Mecsek Kórus fennállása óta (1957) magyarországi és nemzetközi sikerekkel öregbíti Pécs hírnevét, valamint a legendás pécsi „kórusmozgalmat”. Vezényel Balatoni Sándor, orgonán közreműködik Szőke Szilvia. A belépés ingyenes szeretettel várnak mindenkit.

Búcsú és házszentelés Barátosban
Gyimesbükk filiájában, Barátosban július 15-én, holnap délelőtt tizenegy órakor ünneplik a Kármelhegyi Boldogasszony tiszteletére felszentelt kápolna búcsúját, amely ez évben ünnepli fennállásának 70. évfordulóját. A szentbeszédet Bátor Botond pálos szerzetes tartja Hargitafürdőről. Hagyományosan a búcsú előtti napon, a mai nap folyamán szentelik meg a település házait.

Mária-áhítat Kovásznán
Kovásznán minden hónap harmadik szombatján Mária áhítatot tartanak szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket július 15-én, holnap este hét órakor a helyi plébániatemplomba. Az imaalkalmat rádiónk élő adásban közvetíti.

Bérmálás Óteleken, a temesvári egyházmegyében
Dirschl Johann általános helynök július 16-án, vasárnap az óteleki plébániatemplomban 41 fiatalnak szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. Az ünnepi szentmise tíz órakor kezdődik. A fiatalok felkészítését Heinrich József főesperes, helyi plébános irányította.

Koncert Sepsiszentgyörgyön
Július 16-án, vasárnap, a 10.30-as szentmise alatt és után Mátyás István bécsi orgonaművész tart koncertet a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomban. A belépés ingyenes, minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak!

Orgonakoncert Csíksomlyón
Július 16-án, vasárnap fél tizenkettőtől a csíksomlyói kegytemplomban Fazakas Ádám Sándor tart orgonakoncertet. A belépés díjtalan, várnak minden orgonamuzsika kedvelőt.

Elsőáldozás Temesságon
Július 16-án, vasárnap a temessági római katolikus templomban a déli fél tizenkettőtől kezdődő szentmise keretében 11 gyermek lesz elsőáldozó. A szentmisét Wonerth László kanonok, temesvár-szabadfalui plébános celebrálja.

Primícia Csíkszentsimonban
Jánossi Imre újmisés július 16-án, vasárnap fél egykor a csíkszentsimoni Szent László-plébániatemplomban mutatja be első szentmiséjét. Kísérjük őt imáinkkal, hogy Isten hűséges szolgája legyen.

Felvételi a BBTE Római Katolikus Teológia Karára
A kolozsvári Római Katolikus Teológia Kar felvételit hirdet július 17 és 31. között alap- és magiszteri képzésre egyaránt. A kar bentlakást és évi 2500 lej ösztöndíjat biztosít minden olyan Kolozsváron tanulni vágyó katolikus fiatalnak, aki a Babeș–Bolyai Tudományegyetem bármilyen szakára jelentkezik a Római Katolikus Teológia Karra való beiratkozása mellett. A kar célkitűzése katolikus értelmiség formálása. A teológia oktatásával szeretnék hitükben megerősíteni hallgatóikat, és számukra olyan erkölcsi alapot nyújtani, amely a boldogságkeresés útján szilárd útmutatót jelent. Részletek a www.rocateo.ro honlapon.

Kalotaszegi tánctanítás önismereti elemekkel
Július 21-23. között Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban kalotaszegi tánctanítás lesz önismereti elemekkel: kalotaszegi néptánc tanítás kezdő szinten, személyes idő és megosztás arról, hogy ki hogyan éli meg nőiességét, illetve férfiasságát, non-verbális kommunikáció, a vezetni és vezetve témakör tapasztalati elmélyítése, rövid önismereti impulzusok az élet kisebb-nagyobb döntéseinek megkönnyítéséhez. Célja: a kultúra és a lelkiség közös megélése egy hétvégén. Jelentkezni Darvas Piroska segítőnővérnél lehet a darvas.piroska@yahoo.com e-mail címen lehet.

Márton Áron Imatúra
Idén július 22-30. között tartják a Márton Áron Imatúrát, amelyet jezsuiták, ignáci lelkiségű nővérek és laikusok,  valamint a szentegyházasfalvi „Szent Gellért Alapítvány” szervez magyar fiatalok számára, 1995. óta minden évben. Érdeklődni lehet a maimatura@gmail.com, illetve jakabos.barnabas@jezsuita.hu e-mail címen, vagy a        0755-533.101 telefonszámon. Jelentkezési határidő: július 15. Kizárólag a fent említett e-mail címen lehet beregisztrálni az imatúrára. A résztvevők száma korlátozott.

Időjárás: Ma a hajnali 10-15 fok után, délutánra a maximum hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Holnapra erős széllel újabb hidegfront érkezik. Komoly viharokra kell számitani a mostani előrejelzés szerint egész Erdély területén. Vasárnaptól viszont ismét melegedésnek indul az idő.

MRE – Hírszolgálat, 2017. július 14.

About the author

maradmin

Leave a Comment