2017. július 20. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap a zalatnai templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Ünnepi koncert Hidegségen
Július 21-én, holnap este fél kilneckor a jubileumi ferences biciklitúra keretében koncertezik a csíkszeredai Psallite zenekar Hidegségen, a Csángó És Fatányéros panzió udvarán felállított szabadtéri színpadon. Minden érdeklődőt várnak!

Szent Mária Magdolna-napi búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében, Kilyénfalván a templombúcsút július 22-én, szombaton délelőtt tizenegy órától tartják. A szentmise ünnepi szónoka Ilyés Lehel gyergyóalfalvi segédlelkész.
Az ozsdolai plébániatemplomban is július 22-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor kezdődik az ünnepi búcsús szentmise.
Gyimesközéplokon szintén délelőtt tizenegy órakor lesz az ünnepi szentmise. Főcelebránsa Oláh Dénes főesperes-plébános, szónoka pedig Sebestyén Péter marosvásárhelyi plébános. Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.
Nyárádselyén július 23-án, vasárnap ünneplik a Szent Mária Magdolna tiszteletére szentelt templom búcsúját. A szentmise, melynek szónoka Csüdör Imre jobbágyfalvi plébános, délben egy órakor kezdődik. Atyhában szintén július 23-án, vasárnap délben egy órakor kezdődik a búcsús szentmise. Az ünnepi szentbeszédet Márton István tölgyesi plébános tartja.

Szent Kristóf búcsú
Július 23-án, vasárnap délelőtt tizenegy órától a gyilkostói Szent Kristóf kápolnánál búcsús szentmisét tartanak. Ünnepi szónok Finta József kiskunhalasi plébános.

Zarándoklat Medjugorjéba
Augusztus 21-27. között zarándoklatot szerveznek Medjugorjéba kézdivásárhelyi indulással. Lelkivezető: Kopácsi Ferenc kézdialmási plébános. Jelentkezni augusztus 10-ig lehetséges a 0742-285803-as telefonszámon.

Fiú csapat tábor Assisiben
Az erdélyi ferences testvérek idén is szerveznek fiú csapat tábort Assisiben augusztus 24-31 között. Az eseményre 17 és 35 év közötti fiatalokat, fiatal felnőtteket várnak. A jelentkezés feltétele, hogy minden pályázó írjon egy egyoldalas (A4-es lap) összefoglalót egy ferences helyszínről, azt is belefoglalva, hogy mi az, amiért fontos számára. Az írásnak tartalmaznia kell néhány mondatot arra vonatkozóan is, hogy a pályázó miért szeretne részt venni a fiú csapat-táborban, és mit vár attól. Részvételi díj: 100 euró. A helyek száma korlátozott, ezért azokat a kérelmeket, amelyek határidőn belül érkeznek ugyan, de meghaladják a helyek számát, a szervezők nem tudják figyelembe venni. Azokat, akiknek a jelentkezését elfogadták, augusztus 14-én telefonon értesítik. Az írásokat az frtibi@gmail.com e-mail címre kell elküldeni. Bővebb információkat Pantea Tibor ferences atyától kaphatnak a 0746-774701-es telefonszámon.

Időjárás: Holnap is folytatódik a kánikula, tovább fokozódik a hőség, délután 32-37 fok között alakul a csúcshőmérséklet. A napos időt helyenként gomolyfelhők zavarhatják meg.

MRE – Hírszolgálat, 2017. július 20.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Csernakeresztúron tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Kápolnaszentelés Madéfalván
Július 22-én, szombaton a délután öt órától kezdődő szentmise keretében Tamás József püspök felszenteli a Szent Anna tiszteletére épített kápolnát. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Szent Anna-napi búcsúk a hétvégén
A gyulafehérvári főegyházmegyében a csobothegyi Szent Anna kápolnában a szentmise július 22-én, szombaton déli tizenkét órakor kezdődik. A búcsúra keresztalja indul a gyergyószentmiklósi Szent Miklós plébániától reggel kilenc órakor.
Kadicsfalván július 23-án, vasárnap fél egy órakor kezdődik az idei Szent Anna búcsús szentmise. A szentbeszédet László Rezső pálos szerzetes tartja Hargitafürdőről.
A temesvári egyházmegyében Aradon, a Mosóczy-telepi katolikus egyházközséghez tartozó Szilvástelepi templomban július 23-án, vasárnap délután öt órától tartják a Szent Anna-napi búcsúünnepséget. Főcelebráns és ünnepi szónok Cădărean Ionuţ máriaradnai segédlelkész.

Gépjárművek megáldása Nagyváradon
Szent Kristóf (Christophoros – Krisztust-hordozó) az utazók védőszentje, a tizennégy segítő szent egyike, ma már a népies vallásosság talán legnépszerűbb alakja, akinek képét, szobrát ma különösen az autósok és motorosok hordják magukkal. Az ő ünnepét megelőző vasárnapon, július 23-án, a délután hat órai és az este kilenc órai szentmisék keretében, a nagyváradi római katolikus székesegyház előtt Fodor József általános helynök megáldja a jelenlévő gépjárműveket.

Önkéntesség a Boldogabb családokért programban
A „Boldogabb családokért” iskolai program 2011-ben indult el a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegyében. Legfőbb célkitűzése a család és a házasság védelmezése és erősítése a keresztény, illetve általános humán értékrend felmutatása és terjesztése által, illetve a tudatos családtervezés segítése. A program az iskolákban, osztályfőnöki órák keretében zajlik, főként önkéntesekből álló csoportok közreműködésével, segítségével. A képzés vezetője Kertész Mária pszichológus, mentálhigiénés szakember, a Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központjának munkatársa. Olyan szentségi házasságban élő házaspárok, illetve szakemberek jelentkezését várják erre a képzésre, akik vállalják, hogy a 2017/2018 – as tanévtől kezdődően legalább egy osztályban, három éves ciklusban, évi 6-10 foglalkozást tartanak az osztályfőnöki vagy vallásórák keretében. Jelentkezhetnek olyan fiatalok is, akik keresztény értékrend szerint készülnek a házasságra. A részvételi díj 40 lej, a jelentkezési határidő pedig augusztus 23. További információk kérhetők Kertész Marikától a 0743-152008 telefonszámon, ill. kertesz.maria@csalad.ro email-címen.

Ferences Ösvény
Augusztus 11–13. között a Szárhegyi Ferences Kolostorban tartják a három hétvégéből álló Ferences Ösvény lelki programsorozat első találkozóját, amelyen Szent Ferenc életével és evangéliumi lelkiségével, vagyis a ferencességgel ismerkedhetnek meg a résztvevők. A programra – amelyen a helyek száma korlátozott – 17 és 35 év közötti fiatalokat várnak a szervezők. Jelentkezni, illetve a találkozó részleteiről érdeklődni Pantea Tibor ferences testvérnél lehetséges a 0746-774701 telefonszámon, vagy az frtibi@gmail.com e-mail címen.

„Szent László, légy velünk!” – rockoratórium és táncjáték
Az idei jubileumi év apropóján, a szent királyról szóló rockoratórium és táncjáték készül Szent László, légy velünk! címmel, amely Erdély védőszentjének rendkívül erős, pozitív személyiségét, nagyszerű cselekedeteit, és a köré fűződő legendakört fogja össze, óriásprodukcióként zenében, dalban, táncban. A rockoratórium történelmi tényekre, népi énekekre, zsoltárokra, valamint lovagkirályunkhoz kapcsolódó legendakörre épül.
E nagyszabású produkció megírására és bemutatására a 30 éves jubielumát ünneplő Role zenekar vállalkozott. A grandiózus bemutató előadás augusztus 20-án, este kilenc órától lesz Csíkszeredában, a Szabadság téren, melyre minden érdeklődőt várnak.

Időjárás: Napközben helyenként megélénkül a légmozgás. A délután második felében a fejlettebb gomolyfelhőkből lokálisan egy-egy gyenge zápor előfordulhat. Ismét kánikulára készülhetünk, a nyugati és déli tájakon a 35 fokot is  meghaladja a csúcshőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2017. július 20.

About the author

maradmin

Leave a Comment