2017. július 26. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap Tatrangon, Négyfalu-Türkös filiájában tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Együtt a CSIT-re
A temesvár-józsefvárosi plébánia utazást szervez azoknak a 14-30 év közötti fiataloknak, akik részt szeretnének venni az idei csíksomlyói ifjúsági találkozón. A támogatásoknak köszönhetően a részvételi díj 150 lej. Az ár tartalmazza az utazás, a napi háromszoros étkezés és az egyszerű körülmények közötti szállás költségeit. Jelentkezni a 0256-493034-es telefonszámon vagy a szilvagyizsolt@yahoo.com e-mail-cimen lehet.

Lelkigyakorlatok a Kármelben
A marosszentgyörgyi kármelita nővérek lelkigyakorlatokat szerveznek július 31 és augusztus 5-ke között szerzetesnőknek, illetve augusztus 7-12 között papoknak. A lelkigyakorlatok mottója „Testének, az Egyháznak javára” – Avilai Szent Teréz A tökéletesség útja című műve alapján, melyeken a program hétfő délutántól szombat reggelig tart, Johanna nővér vezetésével. Jelentkezni a 0749-065399-es telefonszámon vagy a kis.szent.terez.karmel@gmail.com email címen lehetséges.

Szentignáci lelkigyakorlat a segítőnővéreknél
„Minden forrásom belőled fakad” mottóval személyesen kísért lelkigyakorlatot tartanak a segítőnővérek augusztus 1-6. között Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban. Elemei: napi 4 személyes elmélkedés, közös ima, csendmeditációs gyakorlatok, szentmise, személyes lelkikíséret, csend a lelkigyakorlat teljes ideje alatt. A lelkigyakorlat célja: segítséget nyújtani a belső szabadság megszületésében, gyakorlatot szerezni a megkülönböztetésben, tudatos, felelősségteljes élet alakítása. Kísérők: Kerekes Izabella és Vormair Emese segítőnővérek. Jelentkezni a kerekes.izabella@gmail.com vagy a vormairemese@gmail.com e-mail címen lehet.

Lelkigondozói kurzus Székelyudvarhelyen
A marosvásárhelyi Regnum Christi Alapítvány és a székelyudvarhelyi Forrás közösség szervezésében lelkigondozói kurzus lesz augusztus 31 – szeptember 3. között a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz plébánián. Jelentkezési határidő augusztus 10. Bővebb információt a www.regnumchristi.ro honlapon találnak.

Időjárás: Holnap újabb viharokra figyelmeztetnek a meteorológusok. Nagy mennyiségű csapadékra vonatkozó figyelmeztetést bocsátott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország 23 megyéjére és a fővárosra. A fokozott légköri instabilitás miatt felhőszakadásra, villámlásra, viharos erejű szélre és jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék  mennyisége meghaladhatja a 20-25, elszórtan akár az 50-60 litert is négyzetméterenként.

MRE - Hírszolgálat, 2017. július 26.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Verespatakon tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Szent Anna napi búcsúk
Az Egyház Szent Joachim és Szent Anna, Szűz Mária szüleinek, a nagyszülők védőszentjeinek ünnepét üli a mai napon.
A Gyulafehérvári főegyházmegyében, a brádi plébániatemplom búcsúünnepén ma délután öt órakor Máthé Vilmos brassói plébános prédikál. Kőhalomban ma délután hat órakor kezdődik a búcsús szentmise, melynek szónoka Bakó Ferenc sepsibükkszádi plébános.
Anna-napi búcsút ünnepelnek Zsögödfürdőn július 30-án, vasárnap. A szentmise déli fél egy órakor kezdődik, szentbeszédet mond Șcheianu Ciprian József, a csíkszeredai Szent Kereszt templom segédlelkésze.
A temesi és a marosi főesperesség egyházközségeiből érkező lelkipásztorok és hívek közös szentmisén vesznek részt a máriaradnai bazilikában. Az ünnepi liturgia ma délelőtt tizenegy órakor kezdődik.
A Szatmári egyházmegyében, a kálmándi templomban szintén ma délelőtt tizenegy órakor kezdődik a Szent Anna-napi búcsús szentmise.
A Nagyváradi egyházmegyében július 29-én, szombaton déli tizenkét órakor Karácson Tibor, az Erdélyi Mária Rádió igazgatója az érkeserűi templomban tart búcsús szentmisét. Július 30-án, vasárnap délelőtt fél tizenegy órakor az orsolyita rend zárdatemplomának búcsús szentmiséjét Tápai Péter kalocsa-kecskeméti egyházmegyés újmisés tartja, szentbeszédet mond Szaniszló Tibor, nagybaracskai (Magyarország) plébános;
A berettyószéplaki plébániatemplom magyar nyelvű búcsús szentmiséje délelőtt fél tizenkettőkor kezdődik és Nagy Tibor, szilágycsehi plébános mutatja be, míg a dél után egy órakor kezdődő szlovák nyelvű szentmisét Rolnik Márton, magyarpataki plébános;
Délután egy órakor Jitaru Szél Antal, belényesi plébános Vaskohn tart búcsús szentmisét.

Ferences Ösvény
Augusztus 11–13. között a Szárhegyi Ferences Kolostorban tartják a három hétvégéből álló Ferences Ösvény lelki programsorozat első találkozóját, amelyen Szent Ferenc életével és evangéliumi lelkiségével, vagyis a ferencességgel ismerkedhetnek meg a résztvevők. A programra – amelyen a helyek száma korlátozott – 17 és 35 év közötti fiatalokat várnak a szervezők. Jelentkezni, illetve a találkozó részleteiről érdeklődni Pantea Tibor ferences testvérnél lehetséges a 0746-774701 telefonszámon, vagy az frtibi@gmail.com e-mail címen.

Ifjúsági tábor és lelkigyakorlat Székelyszálláson
„Valaki mondja meg milyen az élet...” mottóval rendezik meg a XVI. ifjúsági tábort és lelkigyakorlatot Marosvásárhely mellett, Székelyszálláson, augusztus 11-15 között. Bővebb információk a 0742-698166-os telefonszámon kaphatóak Hajlák Attila kézdivásárhelyi segédlelkésznél.

„Szent László, légy velünk!” – rockoratórium és táncjáték
Az idei jubileumi év apropóján, a szent királyról szóló rockoratórium és táncjáték készül Szent László, légy velünk! címmel, amely Erdély védőszentjének rendkívül erős, pozitív személyiségét, nagyszerű cselekedeteit, és a köré fűződő legendakört fogja össze, óriásprodukcióként zenében, dalban, táncban. A rockoratórium történelmi tényekre, népi énekekre, zsoltárokra, valamint lovagkirályunkhoz kapcsolódó legendakörre épül.
E nagyszabású produkció megírására és bemutatására a 30 éves jubielumát ünneplő Role zenekar vállalkozott. A grandiózus bemutató előadás augusztus 20-án, este kilenc órától lesz Csíkszeredában, a Szabadság téren, melyre minden érdeklődőt várnak.

Angolnyelv- és bibliatábor Szentegyházán
A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány szervezésében angolnyelv- és bibliatábor lesz 2017. augusztus 21–25. között Szentegyházán, az alapítvány székhelyén. Az ötnapos augusztusi tábor angol-alapismeretek és bibliai történetek tanulásából épül fel. Ez egy egész napos tevékenység, ahol a délelőtt az angolnyelv-tanulásé a terep, délután a Biblia játékos megismeréséről szól. A bejárós tábor változatos, színes és a résztvevők étkeztetéséről is gondoskodik. A táborban helyi és külföldi, angol ajkú önkéntesek is segítenek.

Lelkigondozói kurzus Székelyudvarhelyen
A marosvásárhelyi Regnum Christi Alapítvány és a székelyudvarhelyi Forrás közösség szervezésében lelkigondozói kurzus lesz 2017. augusztus 31 – szeptember 3. között a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz plébánián. Jelentkezési határidő augusztus 10. Bővebb információt a www.regnumchristi.ro honlapon találnak.

Időjárás: Ma a napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet és főként az ország nyugati, északnyugati felén záporokra, zivatarokra kell számítani. Helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet. Többfelé élénk, zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik a légmozgást. Továbbra is mérsékelt marad a nappali felmelegedés, délután 24-28 fok között alakul a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2017. július 26.

About the author

maradmin

Leave a Comment