2017. július 28. – Hírek és programajánló

­H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap Kőrösbányán tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Mladifest 2017
Évről évre augusztus 1-6. között rendezik meg a medjugorjei ifjúsági fesztivált, a Mladifestet. Hazánkból is több csoport vesz részt a találkozón. Betegség miatt néhány hely felszabadult a hétfőn, július 31-én Kézdivásárhelyről induló autóbuszon. Várják azok jelentkezését, akik szeretnének eljutni a fesztiválra, és így utolsó napokban is el tudnak készülni. A zarándokcsoport július 31-én, hétfőn reggel kilenc órakor indul Kézdivásárhelyről, de érintik Csíkszeredát, Gyergyószentmiklóst, Székelyudvarhelyt, Marosvásárhelyt és Temesvárt is. A részvételi díj 200 euró, mely mindent tartalmaz – azaz utazást, szállást és étkezést. A csoport lelkivezetője Hajlák Attila-István atya. Jelentkezni a 0742-698166-os telefonszámon lehet.

Búcsúk a hétvégén
A Nagyváradi Egyházmegyében, holnap déli tizenkét órakor az érkeserűi templomban tartanak búcsús szentmisét Szent Anna tiszteletére. Meghívott szónok Karácson Tibor, rádiónk műsorigazgatója.
Nagyváradon, július 30-án, vasárnap délelőtt fél tizenegy órakor az orsolyita rend zárdatemplomának búcsús szentmiséjét Tápai Péter kalocsa-kecskeméti egyházmegyés újmisés tartja, szentbeszédet mond Szaniszló Tibor, nagybaracskai plébános.
A berettyószéplaki plébániatemplomban szintén vasárnap ünneplik a Szent Anna búcsút. A magyar nyelvű szentmise, melyet Nagy Tibor, szilágycsehi plébános mutat be, déli fél tizenkét órakor kezdődik, majd egy órától a szlovák nyelvű szentmisét Rolnik Márton, magyarpataki plébános celebrálja.
Szintén vasárnap déli egy órakor Jitaru Szél Antal, belényesi plébános Vaskohn tart búcsús szentmisét.
Ugyancsak július 30-án, vasárnap délben tizenkét órakor Fodor József általános helynök mutatja be a Loyolai Szent Ignác tiszteletére szentelt tasnádszántói plébániatemplom búcsús szentmiséjét.
A Gyulafehérvári Egyházmegyében Homoródremetében július 29-én, holnap déli egy órától kezdődik Szent Jakab búcsúünnepe. A szentmise főcelebránsa és szónoka Kovács Sándor kolozsvári főesperes-plébános. Székelyudvarhelyről reggel hét órakor keresztalja indul a Kis Szent Teréz-templom elől.
Anna-napi búcsút ünnepelnek Zsögödfürdőn vasárnap, július 30-án. A szentmise déli fél egy órakor kezdődik, szentbeszédet mond Șcheianu Ciprian József, a csíkszeredai Szent Kereszt templom segédlelkésze.

Hétvégi szentmiseközvetítések
Holnap a megszokott időben, reggel nyolc órától hallhatják a szentmisét, majd vasárnap déli fél tizenkettőtől. Mindkét szentmisét a hét plébániatemplomából közvetítjük, Zimándújfaluból.

Időjárás: Holnap sok napsütésre, kevés felhőre készülhetünk. Egy-egy helyi zápor csupán északkeleten fordulhat elő. A szél is veszít erejéből. Hajnalban 9-16, majd a legmelegebb órákban 24 és 31 fok közötti értékeket mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2017. július 28.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében ma Csíkszentkirály: Büdösfürdőn tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Autók megáldása Hatolykán és Szentkatolnán
Szent Kristóf ünnepére való tekintettel július 30-án, vasárnap immár nyolcadik alkalommal áldják meg a járműveket a hatolykai egyházközségben. A szertartás Hatolykán a délelőtt tíz órakor kezdődő szentmise előtt lesz, Szentkatolnán pedig ugyan azon a napon a tizenegy órás szentmise után.

Orgonakoncert Sepsiszentgyörgyön
Július 30-án, vasárnap, a délelőtt fél tizenegy órakor kezdődő szentmise alatt és után Kővári Péter magyarországi orgonaművész tart koncertet a Krisztus Király templomban. A belépés díjtalan, várnak minden orgonamuzsika kedvelőt!

Szentignáci lelkigyakorlat a segítőnővéreknél
„Minden forrásom belőled fakad” mottóval személyesen kísért lelkigyakorlatot tartanak a segítőnővérek augusztus 1-6. között Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban. Elemei: napi 4 személyes elmélkedés, közös ima, csendmeditációs gyakorlatok, szentmise, személyes lelkikíséret, csend a lelkigyakorlat teljes ideje alatt. A lelkigyakorlat célja: segítséget nyújtani a belső szabadság megszületésében, gyakorlatot szerezni a megkülönböztetésben, tudatos, felelősségteljes élet alakítása. Kísérők: Kerekes Izabella és Vormair Emese segítőnővérek. Jelentkezni a kerekes.izabella@gmail.com vagy a vormairemese@gmail.com e-mail címen lehet.

Kiskirbáj Kaplonyban
A porciunkula búcsú a ferencesek bölcsőjét jelentő assisi Porciunkula-kápolna fölszentelésének emléknapja, melyet a katolikus egyház augusztus 2-án ünnepel. Idén Kaplonyban a búcsút, vagy ahogy itt nevezni szokták a kiskirbájt július 30-án, vasárnap ünneplik délelőtt tizenegy órai kezdettel. Jó idő esetén szabadtéri szentmisét tartanak a Szent Antal-plébániatemplom udvarán. A legszentebb áldozatot Nagy Endre, budapesti katonalelkész mutatja be.

Zarándoklat Máriaradnára
Augusztus 2-án, a Porciunkula ünnepén a temesvári egyházmegye területén élő, valamint az időközben külföldre települt német nemzetiségű hívek és leszármazottaik zarándokolnak a máriaradnai bazilikához. Az ünnepi szentmisét délelőtt tizenegy órakor Roos Márton temesvári főpásztor celebrálja, szentbeszédet mond Harald Wechselberger németországi lelkipásztor. A szentmise zenei szolgálatát a reutlingeni Original Donauschwabischen Blaskapelle végzi, orgonán közreműködik Dr. Franz Metz bánsági származású, jelenleg Németországban élő orgonaművész.
A szentmise végén, fél egy órakor a Bánsági orgonák és orgonaépítők című kiállítás megnyitójára kerül sor. A jelenlévők fél háromtól keresztúti ájtatosságon vehetnek részt. A zarándoklat a délután négy órakor kezdődő orgonakoncerttel zárul.

Önkéntes-találkozók augusztusban
Augusztus 5.-én, szombaton de. 10 órától Gyergyószentmiklósra a Szent Miklós plébániára, majd 16 órától Csíksomlyóra a régi nyomda épületébe várjuk önkénteseinket és minden érdeklődőt.
Augusztus 6.-án, vasárnap promóciós munkatársunk, Szilágyi László Kőhalomra látogat, ahol a fél 11 órátó kezdődő szentmise végén beszél a Mária Rádióról, majd Homoróddarócon a 13 órás mise előtt. Délután 3 órától  Sepsiszentgyörgyön lesz önkéntes-találkozó a Krisztus Király templom hittantermében.
Augusztus 7.-én, hétfőn két találkozó is lesz: Kézdivásárhelyen de. 10 órától a Boldog Özséb templom hittantermében, és Székelyudvarhelyen du. 3 órától a Szent Pió lelkigyakorlatos házban.
Augusztus 8.-án, kedden de. 11 órára várjuk az önkénteseket Marosvásárhelyen a Deus Providevit házban.
A többi helyszínről és időpontokról hírműsorainkban folyamatosan tájékoztatjuk hallgatóinkat.

Szatmári egyházmegyei ifjúsági tábor
„Ki vagyok én Uram?” mottóval szervezik meg a szatmári egyházmegye ifjúsági táborát augusztusz 21-26. között Szentegyházán. A résztvevőket színes programokkal várják a szervezők: lesznek sporttevékenységek, néptánc, kirándulás, túrázás, kézműves foglalkozások és természetesen lelki programok. Részvételi díj: 220 lej. Jelentkezni augusztus 4-ig lehet személyesen az Egyházmegyei Ifjúsági Irodánál a jelentkezési lappal és 100 lej előleggel. Egyébb információkat a 0261-717120-es telefonszámon kaphatnak.
 
Lelkigondozói kurzus Székelyudvarhelyen

A marosvásárhelyi Regnum Christi Alapítvány és a székelyudvarhelyi Forrás közösség szervezésében lelkigondozói kurzus lesz augusztus 31 – szeptember 3. között a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz plébánián. Jelentkezési határidő augusztus 10. Bővebb információt a www.regnumchristi.ro honlapon találnak.

Időjárás:  A reggeli felhősebb idő után hazánk nagy részén már több órára kisüt a nap. Egy-egy helyi zápor, esetleg zivatar északnyugaton, illetve északkeleten fordulhat elő. A szél többfelé megélénkül. A hőmérséklet hajnalban 9-15, napközben 24 és 28 fok között alakul.

MRE - Hírszolgálat, 2017. július 28.

About the author

maradmin

Leave a Comment