2017. július 7. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap Hátszegen tartják az örökös szentségimádási napot. Szemléljük, engeszteljük és imádjuk Krisztust, a legméltóságosabb Oltáriszentségben!

Virrasztás Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus király plébániatemplomban minden hónap első péntekén este tíz órától virrasztás tartanak, mely a reggel fél hét órakor kezdődő szentmisével ér véget. Az imaalkalmat rádiónk élő adásban közvetíti.

Bérmálások a hétvégén
A nagyváradi egyházmegyében a kárásztelki plébániatemplomban július 8-án, holnap a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmisén Böcskei László megyés püspök 22 fiatalnak szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. A fiatalok felkészítését Nagy Jácint plébános végezte. Vasárnap, július 9-én, a délelőtt tíz órakor kezdődő szentmisén 28 székelyhídi fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségében. Felkészítésüket Ozsváth József plébános végezte.
A temesvári egyházmegyében Dirschl Johann általános helynök holnap a berestyei plébániatemplomban 27 fiatalnak szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. Az ünnepi szentmise délelőtt tíz órakor kezdődik. A pécskai római katolikus templomban július 9-én, vasárnap bérmál a helynők. A délelőtt tíz órakor kezdődő szentmise keretében 36 fiatal részesül a második szentségben. A fiatalok felkészítését Drăghia Novița berestyei és Czeglédi Ferenc pécskai plébánosok irányították.

Régizene koncert Esztelneken
Az esztelneki ferences templomban július 9-én, vasárnap délelőtt negyed tizenkét órakor régizene koncertet tart a nagykárolyi Carmina Renascentia régizene együttes. Műsoron: 1.Claude Goudimel által szerzett és Szenci Molnár Albert által ékes magyar nyelvre fordított zsoltárok. 2.Die beste Zeit /Melchior Vulpius-Luther Márton. 3. Aus meines Herzens Grunde/Bodenschatz. 4. Ènek Szent Lászlóról /Kájoni János-Cantionale Catholicum. 5. Ave spetiose/ Hymni Latini-gyulafehérvári Mária-himnusz. 6. Kánai menyegző/Vietorisz kódex. 7.Bogáthi Fazakas Miklós: Az Úrnak országul hálát adjatok. Minden zene és ének kedvelőt hívnak és várnak Esztelnekről, és a környező településekről! Belépő nincs, de önkéntes adományt elfogadnak.

Hétvégi szentmiseközvetítések
Holnap reggel a megszokott időben, nyolc órától hallhatják a szentmisét Krasznabéltekről. Vasárnap, ugyanonnan közvetítünk ünnepi bérmálási szentmisét délelőtt tizenegy órától.

Időjárás: Holnap elszórtan alakulhatnak ki záporok, sőt zivatarokra is számíthatunk, melyeket viharos szél, és akár jégeső is kísérhet. A zivatarok az esti órákban délkelet felé haladnak tovább. A csúcshőmérséklet 25 és 32 fok között alakul, de a zivatarokat követően felfrissül a levegő. 

MRE - Hírszolgálat, 2017. július 7.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében ma Lónyán tartják az örökös szentségimádási napot. Szemléljük, engeszteljük és imádjuk Krisztust, a legméltóságosabb Oltáriszentségben!

Elsőpénteki keresztút a Székely Kálvárián
Ma délután öt órától keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Primíciák a hétvégén
Biró Károly újmisés július 7-én, ma délután két órakor a csíkszentdomokosi plébániatemplomban mutatja be első ünnepélyes szentmiséjét.
Albert István Csaba újmisés július 8-án, szombaton délelőtt tizenegy órakor a Kézdivásárhely-kantai plébániatemplomban tart primíciát. Bojtor Attila György újmisés pedig július 9-én, vasárnap fél egykor a csíkszeredai Szent Ágoston-plébániatemplomban mutatja be első ünnepélyes szentmiséjét.
Kísérjük őket imáinkkal, kérjük életükre, szolgálatukra Isten bőséges áldását.

Orgonaszentelés Gyergyószentmiklóson
Ünnepélyes orgonaavató koncert lesz a gyergyószentmiklósi Örmény katolikus templomban július 8-án, szombaton délután hat órától. Másnap, július 9-én délelőtt tizenegy órai kezdettel Jakubinyi György érsek mutat be ünnepélyes szentmisét, melynek keretében elvégzi az orgonaszentelés szertartását. Mindenkit várnak az ünnepi alkalmakra.

Orgonamuzsika Kolozsváron
A Szent Mihály templomban sorra kerülő szombati orgonamuzsika keretében, július 8-án délután 5 órától, Potyó István orgonista tart koncertet. Műsoron többek között John Stanley, Ruzitska György, Samuel Wesley művei. A belépés díjtalan, szerettel várnak minden érdeklődőt.

Bérmálás Pécskán
A pécskai templomban 2017. július 9-én, vasárnap a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise keretében 36 fiatalt bérmál meg Dirschl Johann temesvári vikárius.

FerBiT 2017
10. alkalommal kerül megszervezésre a Ferences Biciklitúra július 19-24. között. Ezelőtt tíz évvel indult el útjára ez a közösség formáló program, évről – évre nemcsak a csapat erősödött, hanem egy lelkes biciklis közösség is kialakult. Érdeklődni és jelentkezni július 10-ig lehet a 0741-940171-es telefonszámon vagy a biciklistak@gmail.com e-mail címen vagy a www.ferbit.ro honlapon. Várnak minden érdeklődőt. Részletekkel a mai déli magazinban jelentkezünk.

Ifjúsági tábor Temesfőn
A festői környezetben lévő Temesfőn szervez tábort fiatalok részére július 10-14. között a temesvári Egyházmegyei Ifjúsági Központ. A kikapcsolódást szolgáló tevékenységek, kirándulások mellett a programban elmélkedés, kiscsoportos beszélgetés is szerepel. Várják a fiatalok jelentkezését!

Önkéntesség a Boldogabb családokért programban
A “Boldogabb családokért” iskolai program 2011-ben indult el a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegyében. Legfőbb célkitűzése a család és a házasság védelmezése és erősítése a keresztény, illetve általános humán értékrend felmutatása és terjesztése által, illetve a tudatos családtervezés segítése. A program az iskolákban, osztályfőnöki órák keretében zajlik, főként önkéntesekből álló csoportok (keresztény értékrend szerint élő házaspárok, illetve szakemberek, mint pl. pedagógus, pszichológus, egészségügyi asszisztens stb.) közreműködésével, segítségével. A képzés vezetője Kertész Mária pszichológus, mentálhigiénés szakember, a Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központjának munkatársa. Olyan szentségi házasságban élő házaspárok, illetve szakemberek jelentkezését várják erre a képzésre, akik vállalják, hogy a 2017/2018 – as tanévtől kezdődően legalább egy osztályban, három éves ciklusban, évi 6-10 foglalkozást tartanak az osztályfőnöki vagy vallásórák keretében. Jelentkezhetnek olyan fiatalok is, akik keresztény értékrend szerint készülnek a házasságra. A részvételi díj 40 lej, a jelentkezési határidő pedig augusztus 23. További információk kérhetők Kertész Marikától a 0743 152 008 telefonszámon, ill. kertesz.maria@csalad.ro email-címen.

Időjárás: Ma a napsütés mellett időnként erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, elsősorban az Erdélyi-medence térségében, valamint délen számíthatunk futózáporok, zivatarok kialakulására, néhol jégeső is előfordulhat. Többfelé megélénkül az északi-északnyugati szél, melyet helyenként erős, zivatarok környezetében viharos lökések is kísérhetnek. Napközben 25-32 fok valószínű, délen lesz a legmelegebb.

MRE - Hírszolgálat, 2017. július 7.

About the author

maradmin

Leave a Comment