2017. június 10. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán a csíkszépvízi örmény templomban tartják az örökös szentségimádási napot.
A hónap második vasárnapján, június 11-én Fugyivásárhelyen és Krasznarécsén lesz a híveknek lehetősége a nagyváradi egyházmegye örökös szentségimádásába bekapcsolódni. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Bérmálás Nagyszalontán és Temesváron
Szentháromság vasárnapján a nagyszalontai plébániatemplomban a délelőtt tíz órakor kezdődő szentmisén Böcskei László megyéspüspök 22 fiatalnak szolgáltatja ki a bérmálás szentségét.
A temesvár-belvárosi templomban a délelőtt tizenegy órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében  Johann Dirschl általános helynök 23 fiatalt részesít a bérmálás szentségében.

Főpásztori szentmise
A bánsági németek Heimattage elnevezésű rendezvényének keretében június 11-én, holnap délelőtt tíz órakor a Szent György székesegyházban Roos Márton megyés püspök mutat be szentmisét. A liturgián a Bajkai-Fábián Róbert vezette Exultate énekkar Franz Schubert: Deutsche Messe, valamint Conrad Paul Wusching: Missa Brevis című művét szólaltatja meg.

Gyerekbibliahét  Marosvásárhelyen
A Katolikus Magyar Bibliatársulat és a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-egyházközség szervezésében I–VIII. osztályos diákok részére 2017. június 19–23. között gyerekbibliahét lesz a plébánián.
Jelentkezni június 13-áig lehet a 0734 752 404-es telefonszámon vagy a hennmagdo@yahoo.fr e- mail-címen.

Hétvégi szentmise közvetítés
Holnap déli tizenkét órától Gyergyóalfaluból közvetítjük a búcsúmisét.
Emlékeztetjük a kedves hallgatókat, hogy  a rádióban közvetített szentmisék nem helyettesítik a személyes részvételt a vasárnapi szentmisén, mindazok  esetében, akik nem ágyhoz vagy házhoz kötött betegek, és nem ütköznek komoly akadályba.

Időjárás: Holnap változóan felhős-napos időre van kilátás, eleinte még országszerte alakulhatnak ki futó záporok, nyugaton zivatarok is előfordulhatnak. Többfelé élénk, helyenként erős lesz az északias szél. Visszaesik a hőmérséklet, délután 22-27 fokot mérhetünk. 

MRE - Hírszolgálat, 2017. június 10.


H Í R E K   D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a brassói ferences templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Zarándoklat Szent László sírjához
A Váradi Esperesi kerület kezdeményezésére június 11-én, holnap délután öt órakor újra gyalogos zarándoklatra indul Nagyvárad népe a nagyvárad-velencei római katolikus templomtól Szent László király sírjához, a Kárpát-medence keresztényeinek egykori zarándokhelyéhez, a nagyváradi várhoz. A zarándokokat már délután négy órától várják a nagyvárad-velencei templomba, ahol rózsafüzér imádsággal, énekekkel és szentgyónással készülnek a szentmisére. A zarándoklat csúcspontja a hat órakor kezdődő szentmise, amit Böcskei László megyés püspök mutat be a nagyváradi Vártemplomban. A szentmise szónoka Kiss Albert, nagyvárad-olaszi plébános. Ezen a napon a város többi templomában elmaradnak az esti szentmisék.

Szentháromság-vasárnapi búcsúk
Pünkösdöt követő első vasárnapon, június 11-én ünnepli anyaszentegyházunk Szentháromság vasárnapját.
A Gyulafehérvári főegyházmegyében, a nagyszeben-belvárosi templom búcsúünnepén, vasárnap délelőtt tíz órakor Tomán Zoltán temesvár-gyárvárosi segédlelkész prédikál. Közreműködik a székelyudvarhely-szombatfalvi Szent György-egyházközség Psallite kórusa Simó Zsuzsa vezetésével.
A besztercei plébániatemplomban vasárnap reggel kilenc órakor román nyelven lesz a szentmise Işvanca Alois radnalajosfalvi plébános szentbeszédével. Délelőtt tizenegy órától a magyar nyelvű szentmisén Lőrinczi Károly vicei plébános prédikál.
A homorodalmási templomban Szentháromság vasárnapján déli tizenkét órakor kezdődik a búcsús szentmise. Gyergyóalfaluban a búcsús szentmise, amelyet rádiónk élő adásban közvetít, szintén vasárnap déli tizenkét órakor kezdődik.
kézdivásárhely-kantai Szentháromság-plébániatemplom búcsúja ugyancsak déli tizenkét órakor kezdődik. Az ünnepi szentmisén Kakucs Béla Szilveszter ferences mond szentbeszédet.
Déli tizenkét órától tartják a szovátai plébániatemplom búcsúját is. A szentmisén Balázs Imre nyugalmazott plébános prédikál.
A fenyédi egyházközség délután fél egytől  ünnepel. A szentmisén Csíki Szabolcs medgyesi segédlelkész tartja a szentbeszédet.
Sepsikőröspatakon a búcsú délután egy órakor kezdődik. A szentmise szónoka Bartos Károly kézdisárfalvi plébános.
A vicei templomban délután négy órától lesz az ünnepi szentmise. Délután öt órakor a balázsfalvi templom búcsúünnepén a szentmise főcelebránsa és szónoka Szabó Dénes aranymisés plébános Nagyenyedről.
A feketehalmi templom búcsús szentmiséjén délután hat órakor a brassói Puvák Antal Marián OFM prédikál.
A Nagyváradi egyházmegyében, vasárnap tartják a nagyvárad-szöllősi római katolikus templom búcsúját. A déli tizenkét órakor kezdődő szentmise szónoka Pék Sándor nagyvárad-újvárosi plébános.
A Temesvári egyházmegyében, a nagyszentmiklósi plébániához tartozó nagyőszi közösség ma ünnepli a templombúcsút. A szentmisét délután négy órai kezdettel Kozovits Attila perjámosi plébános celebrálja.
A temesvár-szabadfalui plébániához tartozó újpécsi közösség holnap ünnepli a templombúcsút, a szentmisét déli tizenkét órakor Wonerth László kanonok, temesvár-szabadfalui plébános mutatja be.
Pécskán Szentháromság vasárnapján délután öt órakor kezdődik az ünnepi szentmise, amelyet Czank Gábor gyomaendrődi plébános celebrál. Temesvár-mehalai plébánia filiájában, a ronáci templomban délután hat órától a búcsús szentmise főcelebránsa Váncsa Csaba Tibor újmisés. A szentbeszédet magyar nyelven Szabó Tibor, temesvár-józsefvárosi segédlelkész és ifjúsági lelkész, román nyelven pedig Sima Milan, a Temesvár-Szent Katalin-egyházközség segédlelkésze tartja.
A lugosi templomot 1933-ban a Szentháromság tiszteletére szentelték fel. A közösség vasárnap délelőtt tizenegy órakor ünnepli a templombúcsút. A szentmise főcelebránsa és szónoka Laus Nikola püspöki irodaigazgató.
A Szatmári egyházmegyében Szentháromság vasárnapján Nagykárolyban, Nagybányán és Nántűn tartanak búcsút.

Bérmálás Csíkzsögödön és Tusnádfürdőn
Szentháromság vasárnapján, június 11-én délelőtt tíz órakor a csíkzsögödi templomban 53 bérmálkozó, Tusnádfürdőn a délután öt órakor kezdődő szentmise keretében 54 bérmálkozó részesül a nagykorúság szentségében Jakubinyi György érsek kézfeltétele által.

Szimfonikus koncert a székesegyház előtt
A nagyváradi római katolikus székesegyház külső felújítási munkálatainak befejeztével, Istennek és a támogatóknak hálát adva a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal támogatásával szabadtéri szimfonikus koncertre vár mindenkit június 12-én, hétfőn este kilenc órára a székesegyház előtti téren. A koncert programja Georg Friedrich Händel két ismert művét, a Vízizenét és a Tűzijáték szvitet tartalmazza, amit a tűzijáték kíséretében adnak elő a nagyváradi, temesvári és aradi fúvósokból összeállt zenekar. Vezényel prof. univ. dr. Walter Kindl.

Időjárás: Ma egy gyenge hidegfront hatására ismét megnövekedhet a felhőzet, és északon alakulhatnak ki futó záporok. Feltámad a szél. Délután 22-29 fokot mérhetünk, nyugaton lesz melegebb. 

MRE - Hírszolgálat, 2017. június 10.

About the author

maradmin

Leave a Comment