2017. június 12. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán a vargyasi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Szimfonikus koncert a székesegyház előtt
A nagyváradi római katolikus székesegyház külső felújítási munkálatainak befejeztével, Istennek és a támogatóknak hálát adva a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal támogatásával szabadtéri szimfonikus koncertre vár mindenkit ma este kilenc órára a székesegyház előtti téren. A koncert programja Georg Friedrich Händel két ismert művét, a Vízizenét és a Tűzijáték szvitet tartalmazza, amit a tűzijáték kíséretében adnak elő a nagyváradi, temesvári és aradi fúvósokból összeállt zenekar. Vezényel prof. univ. dr. Walter Kindl.

Bérmálás Újtusnádon
Holnap délelőtt tíz órakor az újtusnádi templomban 47 bérmálkozó részesül a nagykorúság szentségében Jakubinyi György érsek kézfeltétele által.

Virrasztás a székesegyházban
A Boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére  június 13-án, holnap este hét órakor szentségimádást, kilenc órakor szentmisét tartanak a nagyváradi római katolikus székesegyházban, majd tíz órakor gyertyás körmenetet tartanak a Püspöki Palota kertjében. A szentmise főcelebránsa és szónoka Kiss Albert nagyvárad-olaszi plébános. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Gitártábor Tasnádszántón
„Indulj és menj!” mottóval 5. alkalommal szervezik meg a gitártábort a tasnádszántói plébánián, július 12-16. között. Jelentkezni lehetséges a következő elérhetőségek egyikén: 0747-931349-es telefonszámon, a helyi plébánosnál, vagy a 0754-830742-es számon (Ceh Dávídnál), illetve a facebook eseményen. Részvételi díj: 50 ron. Várják a 6-7. osztályba, illetve azon felül járó fiatalokat!

Kántori állás Székelyhídon
A székelyhídi egyházközség kántort keres teljes állásba vagy vasárnapokra. Érdeklődni Osváth József plébánosnál lehet a 0744-789652-es telefonszámon.

Időjárás: Holnap egy gyenge hidegfront hatására ismét északira, északnyugatira fordul a szél, sokfelé megélénkül, helyenként meg is erősödhet. Eleinte még délkeleten fordulhat elő gyenge csapadék, de napközben sokfelé napos idő várható. A minimumok 9-16 fok között a maximumok 25-31 fokot mérhetünk. 

MRE - Hírszolgálat, 2017. június 12.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kézdisárfalvi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Szent Antal-búcsúk
A Gyulafehérvári főegyházmegyében:
Csíksomlyón Szent Antal napján három ünnepi szentmisét tartanak: reggel nyolc órakor a kegytemplomba várják a híveket. A fél tizenegytől kezdődő szentmise a Kissomlyó-hegyen található Szent Antal-kápolnánál lesz megtartva. Indulás a kápolnához fél tízkor a kegytemplom elől. Az este hét órakor kezdődő szentmise keretében megáldják a gyermekeket. Székelyudvarhelyen a ferences templomban két szentmise lesz: délelőtt tíz órától és délután hat órakor. Mindkét szentmise keretében liliomáldás lesz, este a gyermekeket is megáldják.
A szárhegyi ferences templomban délután öt órakor lesz az ünnepi szentmise, amelynek keretében lesz a gyerekek megáldása, illetve a liliomszentelés.
Az újtusnádi templom búcsúünnepén bérmálás is lesz az egyházközségben.
A zernyesti plébániatemplom búcsúünnepe délután hat órakor kezdőik. A szentmise szónoka Gábos Zoltán málnásfürdői plébános lesz.
Az ülkei templom védőszentje Páduai Szent Antal. A búcsús szentmise június 17-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor kezdődik.
A csíkcsicsói egyházközség június 18-án, vasárnap fél egy órától ünnepel. A búcsús szentmise főcelebránsa Bátor Botond pálos atya Hargitafürdőről, a szentbeszédet Máthé Vilmos brassó plébános tartja.
A Szatmári Egyházmegyében:
A szatmárnémeti batizi úti templomban június 13-án, kedden délelőtt tíz órától a búcsús szentmisét Leabu Marius a székesegyház segédlelkésze mutatja be. A Szent Antal búcsú végén szokás szerint megáldják a hívek által hozott liliomokat.
A kaplonyi templomban délelőtt tizenegy órától a búcsúmisét Palánki Ferenc, debrecen-nyíregyházi egyházmegyés püspök celebrálja. A végén megáldják a hívek által hozott liliomokat.

Kiállítás az Adam Müller Guttenbrunn Házban
Dr. Franz Metz bánsági származású, jelenleg Németországban élő orgonista, zenetudós kezdeményezésére Bánsági orgonák és orgonaépítők címmel június 9-én kiállítás nyílt az Adam Müller Guttenbrunn Házban, amely képekben mutatja be a Bánságban található orgonákat, valamint az itt élt orgonaépítők munkásságát. A kiállítás június 14-ig tekinthető meg.

Keresztény Agora Szatmárnémetiben
A Keresztény Agora Kulturális Kör, a szatmárnémeti székesegyházi plébánia szervezésében újból előadásra hívja az érdeklődőket szombaton június 17-én, délelőtt tizenegy órától a plébánia dísztermében (Főtér, Scheffler János Lelkipásztori Központ, második emelet).
Irodalmi témában Bodó Márta, a Keresztény Szó – kulturális keresztény havilap és Vasárnap – katolikus hetilap főszerkesztője tart előadást: Test és lelek a magyar irodalomban címmel. Egyben sor kerül a Verbum kiadónál megjelent Testben élünk című könyvbemutatóra. Várnak minden érdeklődőt!

Imanap - Marosvásárhelyen
A marosvásárhelyi és görgényüvegcsűri Élet a Lélekben közösség imanapot tart június 17-én, szombaton, Marosvásárhelyen, a Szent Család templomban. A program délelőtt tíz órakor kezdődik, a nap folyamán elmélkedést tart Ft. Oláh Dénes esperes, Szénégető István plébános és Bajcsi Tibor közösségvezető. A program keretén belül tanúságtételek fognak elhangzani, lesz közös ima és egyéni imakérési lehetőség. A napot szentségimádás és szentmise zárja.

Nyári lelkigyakorlat papoknak Csíksomlyón
Június 19-22. között Csíksomlyón, a Ferences Kolostorban lelkigyakorlat lesz papoknak, melynek vezetője Páll József P. Leo OFM. Jelentkezni lehet a Segédpüspöki Hivatalnál vagy a csíksomlyói Ferences Kolostornál-tudtuk meg a romkat.ro oldalról.

KMB – Családos hétvége Szelterszen
A Katolikus Magyar Bibliatársulat kisgyerekes családokat hív közös hétvégére 2017. június 23–25. között Szelterszre, a Szent Gellért-házba. Ez a tábor jó alkalom a házaspári kapcsolat elmélyítésére, közös családi nyaralásra az Ige fényében. Jelentkezni június 18-áig lehet a 0729 834004-es telefonszámon vagy a beata.dimeny@gmail.com e-mail-címen.

XIV. Caritas-önkéntes-tábor Tusnádfürdőn
„Munka, kaland, szórakozás!” mottóval tizennegyedik alkalommal szervez önkéntestábort a Gyulafehérvári Caritas tettre kész és szórakozni vágyó fiatalok számára 2017. július 3–7. között Tusnádfürdőn. A táborozók egy héten át a helyiekkel együttműködve a közösség építése, szépítése érdekében fognak dolgozni minden nap hat órát. A délutáni órákban szabadidős tevékenységeken (előadások, kézműves foglalkozások, sporttevékenységek, kirándulás), este pedig szórakoztató programokon vesznek részt.
Részletek a táborról és a jelentkezésről a youngcaritas.ro honlapon találhatók.

Időjárás: Ma ismét a napsütésé lesz a főszerep. Az ország déli tájain növekedhet meg a felhőzet, melyből néhol jelentéktelen csapadék is előfordulhat. Több helyen megélénkülhet a szél. A délutáni órákban már 25 és 31 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.   

MRE - Hírszolgálat, 2017. június 12.

About the author

maradmin

Leave a Comment