2017. június 15. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Altorján, a kápolnában tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Jézus Szíve kilenced Szatmárnémetiben
A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye búcsúját minden évben kilenced előzi meg, vagyis kilenc napon keresztül, a legszentebb áldozaton való részvétellel készülnek a hívek az ünnep fogadására.
Az idéi kilenced szentmiséit a Kálvária templomban tartják, este hat órai kezdettel. Az elmélkedések alapját a Szent Máté evangélimából vett nyolc boldogság adja. Az első szentmisén, június 16-án, holnap este, Fechetă Jenő kaplonyi ferences atya prédikál.

Ministránsok zarándoklata Máriaradnára
A Temesvári Egyházmegyei Ifjúsági Központ szervezésében június 17-én, szombaton tartják a ministránsok máriaradnai zarándoklatát. A szentmise a radnai Bazilikában délelőtt tíz órakor kezdődik, ezt követően a fiatalok különböző vallási témájú, illetve kulturális, szórakoztató műsorokon, vesznek részt Lippafüreden.

Keresztény Agora Szatmárnémetiben
A Keresztény Agora Kulturális Kör a szatmárnémeti székesegyházi plébánia szervezésében újból előadásra hívja az érdeklődőket szombaton, június 17-én délelőtt tizenegy órától a plébánia dísztermében.
Irodalmi témában Bodó Márta, a Keresztény Szó kulturális keresztény havilap és a Vasárnap katolikus hetilap főszerkesztője tart előadást: Test és lelek a magyar irodalomban címmel. Egyben sor kerül a Verbum Kiadónál megjelent Testben élünk című könyvbemutatóra. Várnak minden érdeklődőt!

Előadás Csíkszeredában
A Jó Irány családos közösség szervezésében június 17-én, szombaton délután négy órától Az otthon megteremtése címmel tart előadást Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános, a csíkszeredai Szent Ágoston-plébánia hittantermében.

Jubileumi zarándoklat Fatimába
14 napos buszos zarándoklatot szerveznek Marosvásárhelyről, a Szent Miklós plébániáról szeptember 18 – október 1. között LOURDES – SANTIAGO DE COMPOSTELA - FATIMA útvonalon. Jelentkezni a helyi plébánosnál lehetséges.

Időjárás: Holnap ismét egy hidegfront érkezik, melynek következtében többfelé számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. Keleten és délkeleten azonban lehetnek nagyobb csapadékmentes területek is. Feltámad a szél, a zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. Napközben 24-30 fok közé melegszik a levegő, de a frontot követően visszaesik a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2017. június 15.


H Í R E K   R E G G E L

Magyar kormánytámogatásból újul meg a római katolikus püspöki palota
A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség barokk püspöki palotájának felújításáért folytatott sok éves munkálkodás, Isten kegyelméből, újabb szakaszához érkezett: Magyarország Kormánya 1366/2017-es számú határozatában, közel kétmilliárd forintos költségvetési céltámogatást irányzott elő a nemzetközi hírű műemlék felújítására és egy új keresztény múzeum illetve kulturális- és látogatóközpont létrehozására.
Az elmúlt években egyházmegye kidolgozta a palota részletes rehabilitálási tervét, amelynek anyagi feltételeit európai uniós támogatással próbálták előteremteni, ám a pályázati feltételek nem tették lehetővé az ingatlan felújítását.
A Püspökség szándéka, hogy a nagyváradi közösség hasznára fordítsa az egyházmegye közel ezer éves múltjának máig fennmaradt, talán legszebb örökségét, mely megegyezik az építtető, Franz Anton Hillebrandt eredeti szándékával is.
A támogatást három éves lebontásban biztosítják majd a nagyváradi barokk püspöki palota felújítására.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a fenyőkúti templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Úrnapi szentmisék
Ma van Úrnapja, Urunk Jézus Krisztus testének és vérének főünnepe.
Ezen a napon tartják a székelyudvarhelyi főesperesi kerület búcsúünnepét. A szentmisét délelőtt tizenegy órakor a Márton Áron téren Jakubinyi György érsek mutatja be a kerület papságával együtt. Ünnepi szónok Potyó Ferenc általános helynök Gyulafehérvárról. A szentmisét rádiónk élő adásba közvetíti.
Gyimesbükkön az egyházközség fő búcsúnapja szintén Úrnapján van. Ma délelőtt tizenegy órakor az ünnepi szentmisén Bátor Botond pálos atya prédikál.
A nagykászoni templom búcsúünnepén bérmálás is lesz az egyházközségben. A szentmisét déleőtt tíz órától Tamás József segédpüspök mutatja be.
A temesvári Szent György-székesegyházban Roos Márton megyéspüspök délután hat órakor celebrál szentmisét, amelynek keretében az egybegyűlt lelkipásztorok és hívek az Oltáriszentséget körmenetben kísérik a dómban felállított oltárokhoz.
A nagyváradi székesegyházban ma délután hat órakor Böcskei László megyéspüspök a helyi hagyomány szerint a város papjaival és híveivel közösen ünnepi szentmisét mutat be. Ezt követően lesz az úrnapi körmenet a püspöki palota kertjében, melyre a főpásztor külön meghívta a város plébániáinak ez évi elsőáldozóit és bérmálkozóit. Ezen a napon a város többi templomában elmaradnak a délutáni szentmisék.
A szatmári székesegyházban ma este hét órakor celebrál ünnepi szentmisét Schönberger Jenő püspök, majd jó idő esetén körmenetet tartanak a város régi főterén.
A gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban az úrnapi szentmisét délután hat órától Horváth István főesperes celebrálja a központi papsággal együtt. Az ünnepi körmenetet az érseki palota udvarán tartják a kis- és nagyszeminárium diákjainak részvételével.
Kolozsváron a Szent Mihály-plébániatemplomban is ma este hat órától kezdődik az úrnapi szentmise, amelyet körmenet követ a város papjainak és híveinek részvételével, Kovács Sándor főesperes vezetésével.
A csíksomlyói kegytemplomban a szentmisék reggel 8, délelőtt fél 11 és este 7 órától lesznek. A körmenetet a kegytemplom előtti téren vasárnap a fél 11 órakor kezdődő szentmise után tartják.
Gyergyószentmiklóson este 7 órától lesz az ünnepi szentmise a Szent Miklós-templomban, utána pedig az úrnapi körmenet a főtéren mindkét plébánia híveinek részére.

Orgonakoncert Nagyvárad-Szőllősön
A XV. Brazil Komolyzenei Fesztivál keretében, június 16-án, holnap este hét órakor a nagyvárad-szőllősi plébániatemplomban orgonakoncertet tartanak. A rendezvény művészeti vezetője Thurzó Sándor József, orgonál Józsa Domokos. Műsoron: Amaral Vieira Fantasia (op. 186), Andante misterioso (op. 283) és Suíte para órgão (op. 292) művei. A belépés díjtalan, önkéntes adományokat elfogadnak a szervezők.

Egy misszionárius tapasztalatai
Június 16-án, holnap este fél nyolc órától Hușanu Marian ferences atya, aki Temesvárról származik és a brazíliai őserdőkben misszionárius, fotókkal illusztrált előadást tart a temesvár-józsefvárosi régi hittanteremben. Várnak minden érdeklődőt.

FerBiT 2017
Július 19–24 között „Indulj és menj!” jelmondattal szervezik meg a 10. évét ünneplő ferences biciklitúrát. A jubileumi FerBiT a következő útvonalon gurul: Szováta -Gyergyószárhegy - Gyilkos-tó - Három-kút - Hidegség - Káronta - Csobányos és Csíksomlyó. Jelentkezni július 10-ig lehet a biciklistak@gmail.com email címen, vagy a 0741-940171 –es telefonszámon.

Időjárás: Ma napos, csapadékmentes idő várható. A légmozgás mérséklődik, időnként az ország nyugati-északnyugati részén élénkülhet csak meg. Hajnalban 8-12, délután 21-28 fokra van kilátás.

MRE - Hírszolgálat, 2017. június 15.

About the author

maradmin

Leave a Comment