2017. június 23. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Bogárfalván tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Lelkinap Nagyváradon
Holnap délelőtt tíz órától kezdődik lelkinap a Nagyvárad-Újvárosi Szent László plébániatemplomban „Meglátogatott a Szűzanya” címmel. Meghívott előadó Hajlák Attila, kézdivásárhelyi segédlelkész, aki a fatimai jelenések centenáriuma alkalmából tart majd előadást. A programban, mely déli egy óráig tart, lesz még közös imádság és elmélkedés. Várják a helyi, vagy akár a környékbeli híveket is.

Keresztelő Szent János-napi búcsúk
Anyaszentegyházunk a Szűzanyán kívül csak Keresztelő Szent János születésnapjának szentel ünnepet. Ehhez a naphoz kötődik több templom búcsúja.
Gyergyótekerőpatakon a Szent János-napi ünnepi szentmise holnap délelőtt tizenegy órakor kezdődik. A szentmisén Keresztes Zoltán, a gyergyószentmiklósi Szent István egyházközség plébánosa prédikál.
A csíkdelnei Keresztelő Szent János-templom búcsúja szintén holnap délelőtt tizenegy órakor lesz. Az ünnepi szentbeszédet Szilveszter Imre hidegségi plébános mondja.
Magyarcsügésen a búcsús szentmise ugyancsak holnap délelőtt tizenegy órakor kezdődik. Ezt a szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.
A homoródfürdői kápolna búcsúünnepét ugyancsak holnap délelőtt tizenegy órától ünneplik. A szentmisén Balázs Imre nyugalmazott plébános prédikál.
Marosvásárhelyen a belvárosi Keresztelő Szent János-templom búcsús szentmiséjét holnap délután hat órakor tartják. Ünnepi szónok Ferenczi Sándor teológiai tanár Gyulafehérvárról.
A szentivánlaborfalvi egyházközségban szintén holnap délután hat órakor ünnepelnek. Itt a búcsús szentbeszédet Simó Gábor mikóújfalusi plébános tartja.

Búcsú a Gordon tetőn
Búcsút tartanak a gordon-hegyi Jézus Szíve-kilátónál, Farkaslaka községben. A szentmise holnap délelőtt tizenegy órakor kezdődik, meghívott szónok Darvas Emil kadicsfalvi-bethlenfalvi plébános.

Bérmálások a hétvégén
Dirschl Johann temesvári általános helynök június 24-én, holnap, a simonyifalvi római katolikus templomban 31 fiatalnak szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. Az ünnepi szentmise délelőtt tíz órakor kezdődik. A bérmálkozók felkészítését Hegedűs János helyi plébános irányította.
Június 25-én, vasárnap Böcskei László nagyváradi megyés püspök Érmihályfalván szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. A délelőtt tíz órakor kezdődő szentmisén 54 jelölt részesül a keresztény nagykorúság szentségében.

Napközi tábor Nagyváradon
A Nagyvárad Szent Katalin-telepi plébánia napközi tábort szervez június 26 és július 1 között, 5-18 éves gyermekek számára. A programtervezetben szerepelnek: közösségi játékok, kézműveskedés, ismerkedés Szent László korával, kirándulás a hegyekbe, éneklés, gitározás, lelki töltődés. A program naponta reggel kilenc és délután öt óra között zajlik. Érdeklődni és jelentkezni a 0770-755405-ös telefonszámon lehetséges.

Hétvégi szentmiseközvetítések
Holnap délelőtt tizenegy órától közvetítünk búcsús szentmisét Magyarcsügésről. Vasárnap két szentmisét is hallhatnak: délelőtt tíz órától a hét plébániatemplomából, Magyarcsügésről, majd déli fél egy órától Csíkszentsimonból hallhatják az ünnepi búcsúmisét.

Időjárás: A meteorológusok szerint holnap hajnalig tart a csapadékos idő. Utána napos, csapadékmentes időre van kilátás, folytatódik a kánikula. A kissé szeles időben 29-35 fokot mérhetünk. 

MRE – Hírszolgálat, 2017. június 23.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Altorján, a plébániatemplomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Kettős könyvbemutató Ditróban
Ma délután öt órakor mutatják be Vencser László: Értékeink útján című könyvét a ditrói Idősek Klubjában. Köszöntőt mond Puskás Elemér polgármester, a szerzővel pedig Varga Gabriella újságíró, a könyv szerkesztője beszélget. Az író 70. születésnapjára megjelent, az elmúlt hét esztendő szentbeszédeiből, írásaiból és cikkeiből összeválogatott kötet a helyszínen megvásárolható. Az eseményen egyúttal a Verbum kiadó gondozásában megjelent Távol és közel – A hetvenéves Vencser László köszöntése című kötetet is megismerhetik és megvásárolhatják az érdeklődők.

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
A Belső Iránytű programsorozat keretében ma este hét órától Borota Gábor pszichológus tart előadást A terhességmegszakítás személyes és társadalmi vonatkozásai címmel a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia nagytermében. Várnak minden érdeklődőt.

Kreatív napok a ferences nővérekkel Székelyudvarhelyen
Június 27-29. között újból sor kerül a Kreatív napokra – Kéztől a Lélekig – címmel a székelyudvarhelyi ferences nővérek kolostorában. Várnak minden 14-25 év közötti lányt, aki szívesen kézimunkázik. Jelentkezni Imelda nővérnél a 0741-694139 telefonszámon még a mai nap folyamán lehet. Részletek a mai déli magazinban.

Előadás Csíkszentsimonban
A csíkszentsimoni Szent László-napok keretében holnap délelőtt tíz órakor Szent László szellemisége Székelyföldön címmel tart előadást Darvas-Kozma József csíkszeredai esperes-plébános a helyi Szent László-házban.

Mária Szíve ünnepe Kolozsváron
Kolozsváron, a Mária Szíve-templomban a búcsús szentmise holnap délelőtt tizenegy órakor kezdődik. A szentbeszédet Kiss Endre, a kolozsvári Szent Mihály-plébánia segédlelkésze tartja.

Orgonamuzsika Kolozsváron
Holnap délután öt órakor orgonakoncertre kerül sor a kolozsvári Szent Mihály templomban.  Előadó Réman Roland a kolozsvári Babes-Bólyai Tudományegyetem Református Tanárképző kar diákja. A belépés díjtalan. Várnak minden orgonamuzsika kedvelőt.  

Szentignáci lelkigyakorlat Erdődhegyen
Szentignáci lelkigyakorlatot tartanak június 29-e és július 2-a között az erdődhegyi Helga Winter közösségi házban. a Püspökség világiak irodája szervezésében. A lelkigyakorlat elemei: egyéni imaidők, közösségi gyakorlatok, kiscsoportos megosztások. A szentignáci lelkiségnek megfelelően a Szentírásra és a szemlélődésre építenek, gyakorlatokkal segítve, hogy hitünket egyre mélyebben tudjuk megélni a hétköznapokban. A kísérők Irene Luster Haggeney és Kujbus Márta lesznek, a részvételi díj 50 lej, jelentkezni a Püspökség 0261 715 011-es telefonszámán lehet, június 26-áig.

Könyvbemutató Kolozsváron
Jancsó Miklós: Volt egyszer egy Kolozsvár című könyvének bemutatására kerül sor június 28-án szerda délután öt órai kezdettel a kolozsvári Szent Mihály Nőszövetség dísztermében. Köszöntőt mond Kovács Sándor Főesperes-plébános, a Jancsó Alapítvány tevékenységét Dr. Jancsó Antal elnök mutatja be, a könyv írójával Jancsó András a kötet szerkesztője beszélget. Várnak minden érdeklődőt.  

XIII. Márton Áron-zarándoklat
2017. július 7-9. között tizenharmadik alkalommal kerül sor zarándoklatra Isten szolgája Márton Áron püspök nyomdokain: a szülőfalu Csíkszentdomokos, a börtönévek leghosszabb helyszíne Máramarossziget, a püspökszentelésnek helyet adó Kolozsvár és a püspöki székhely Gyulafehérvár. A zarándoklatot Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, rádiónk önkéntes munkatársa vezeti. Jelentkezni a következő telefonszámok egyikén lehetséges: 0726-107002 vagy 0744-472178.

FerBiT 2017
„Indulj és menj” mottóval idén 10. alkalommal kerül megszervezésre július 19-24. között a Ferences Biciklitúra, azaz a FerBiT. Ezelőtt tíz évvel indult el útjára ez a közösség formáló program, évről – évre nemcsak a csapat erősödött, hanem egy lelkes biciklis közösség is kialakult. Érdeklődni és jelentkezni július 10-ig lehet a 0741-940171-es telefonszámon vagy a biciklistak@gmail.com e-mail címen vagy a: www.ferbit.ro honlapon. Várnak minden érdeklődőt.

CSIT 2017
Augusztus 15-19 között kerül megrendezésre az idei Csíksomlyói ifjúsági találkozó „Ébredj, és Lépj” mottóval. Egy lendületes, meglepetésekkel, újításokkal tele találkozó, ahol Isten Szentlelke felébreszt az unalmas hétköznapokból. Idén tehetsz egy (vagy akár több) lépést, hogy egy hiteles, életvidám, keresztény fiatallá válj. Ő ma is él, felébreszt és tettekre hív! Tedd meg az első lépést, jelentkezz! Aki július 20-ka előtt bejelentkezik és kifizeti az előleget az ajándék pólóban részesül. Részletek a csitinfo.ro honlapon. Részletek a mai déli magazinban.

Időjárás: Ma egy hidegfront közeledik térségünk felé. Több helyen kialakulhatnak frissülést hozó záporok, zivatarok, de felhőszakadásra, jégesőre is számítani kell. Feltámad a nyugatias szél, a zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A hajnali minimumok sok helyen 20 fok felett alakulnak, napközben pedig 29-33 fokra van kilátás, de a zivatarokat követően visszaeshet a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2017. június 23.

About the author

maradmin

Leave a Comment