2017. június 26. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Sáromberkén, tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Szent László-búcsúk
A Gyulafehérvári főegyházmegyében, június 27-én, holnap délelőtt tizenegy órakor lesz a nyújtódi templom búcsúja. A szentmise szónoka Bartos Károly sárfalvi plébános. Küküllőkeményfalván a búcsús szentmise fél egy órakor kezdődik. A szentbeszédet Boldizsár Ferenc erdőszentgyörgyi plébános mondja.
A Szatmári egyházmegyében holnap Krasznabélteken, Lázáriban, Nagysomkúton és Gencsen tartanak búcsút. Krasznabélteken délelőtt tizenegy órától kezdődik a szentmise, melyet Buna János halmi lelkész mutat be.  Lázáriban, tizenegy órától Vojtku László, a szatmárnémeti Szentlélek egyházközség plébánosa celebrálja a búcsúmisét. Gencsen délután öt órától Kocsis Gábor Csaba mérki plébános mutatja be a legszentebb áldozatot, Nagysomkúton pedig este hat órától tartják a búcsút Román János nagybányai esperes főcelebrálásával.
A Nagyváradi egyházmegyében holnap tartják a Szent László tiszteletére szentelt nagyvárad-újvárosi templom búcsúünnepét. A délután hat órakor kezdődő szentmise szónoka Fazakas Z. Márton O.Praem. csornai premontrei apát. Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.
Június 28-án, szerdán délután hat órakor tartják a nagyváradi Szent László menedékház kápolnájának búcsús szentmiséjét.

Könyvbemutató Kolozsváron
A Kolozsvári Szent Mihály plébánia szervezésében június 28-án, szerdán délután öt órakor bemutatják Jancsó Miklós: Volt egyszer egy Kolozsvár című könyvét a Nőszövetség dísztermében (Szentegyház utca 2. szám, I. emelet ).
Köszöntőt mond Kovács Sándor kolozsvári főesperes. Majd a Jancsó Alapítvány elnöke, dr. Jancsó Antal, bemutatja az alapítvány tevékenységét. A könyv írójával, Jancsó András, a kötet szerkesztője beszélget. Közreműködik a Szent Mihály Nőszövetség. Várnak minden érdeklődőt!

Hangverseny a székesegyházban
A Temesvári Római Katolikus Püspökség és a Bánsági Német Üzleti Egyesület közös szervezésében június 28-án, szerdán este nyolc órai kezdettel a Szent György székesegyházban Franz Schubert-emlékhangversenyt tartanak a zeneszerző születésének 220. évfordulója alkalmából.
Fellép a Capella Academica Timisiensis és a Banatul Filharmónia kamarakórusa. Szólisták: Alina Todea, Daniel Zah, Maria Virginia Oniță, Lucian Oniță. Orgonán játszik dr. Silviana Cîrdu egyetemi tanár, karvezető prof. dr. Walter Kindl székesegyházi karnagy. Műsoron Schubert C-dúr miséje és Stabat Mater című, szólistákra, kórusra és zenekarra írt műve szerepel. A belépés díjtalan.

Időjárás: A kánikula után, a délután folyamán több megyében felhőszakadás, viharok és jégeső volt. A lehulló csapadék mennyisége meghaladta a 20, Erdélyben, Máramarosban és a hegyvidéken a 40-50 litert is négyzetméterenként. Holnap is sok lesz a napsütés, de megnövekvő gomolyfelhőkből országszerte előfordulhat egy-egy frissítő zápor. Déliesre fordul a szél melyet helyenként erős lökések kísérhetnek. A legmelegebb órákban 30-35 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2017. június 26.


H Í R E K   D É L B E N

Medjugorjei imaest Csíkszeredában
A csíkszeredai Segítő Mária-gimnázium bentlakásának dísztermében ma délután öt órától međugorjei imaestet tartanak. Az imaprogram rózsafüzérrel kezdődik, majd szentmisével folytatódik, és szentségimádással zárul.

Szentignáci lelkigyakorlat Erdődhegyen
Szentignáci lelkigyakorlatot tartanak június 29 és július 2 között az erdődhegyi Helga Winter közösségi házban, a szatmári Püspökség világiak irodája szervezésében. A lelkigyakorlat elemei: egyéni imaidők, közösségi gyakorlatok, kiscsoportos megosztások. A szentignáci lelkiségnek megfelelően a Szentírásra és a szemlélődésre építenek, gyakorlatokkal segítve, hogy hitüket egyre mélyebben tudják megélni a hétköznapokban. A kísérők Irene Luster Haggeney és Kujbus Márta lesznek. A részvételi díj 50 lej, jelentkezni még a mai napon lehetséges a Püspökség 0261-715011-es telefonszámán.

Szemlélődő lelkigyakorlat Homoródremetén
Július 6-16 között szemlélődő lelkigyakorlatot tartanak Homoródremetén, melyet Józsa Csaba vezet. A szemlélődő vagy más néven kontemplatív imamód csendes, egyszerű elidőzés Isten jelenlétében. Bővebb információ és jelentkezés a csendtanfolyam.blogspot.ro internetes oldalon vagy a 0741-499560-as telefonszámon.

Nemzetközi sátortábor fiataloknak
Július 19-től augusztus 4-ig Homoródkarácsonyfalván egy ökumenikus, keresztény sátortábor kerül megrendezésre, amelyre Németországból, Görögországból és Dániából is érkeznek fiatalok. A szabadidős és kulturális programok mellett, az ez évi tábor témája: fiatalként hogyan készüljek fel az életre, milyen kihívásokkal, nehézségekkel kell ma megbirkózni. Érdeklődni, jelentkezni a Facebook-on a „Nemzetközi sátortábor fiataloknak” című eseménynél, vagy a Mária Rádió udvarhelyi stúdióján keresztül lehet.

Diakónusszentelés Gyulafehérváron
A gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban június 28-án, szerdán a délelőtt tíz órakor kezdődő szentmise keretében Jakubinyi György érsek szerpappá szenteli a csíkszépvízi Antal Zoltán, a galócási Fülöp Zsombor, a borzonti Kovács József, a kézdivásárhelyi Pasca Szilárd és a petrozsényi Popesc Mihăiță Cristian akolitusokat. Az eseményt a szeminárium YouTube csatornáján élőben is lehet követni.

Zeneovi a gyergyószentmiklósi Cseperedőben
Vakációs programra várják a 4-6 éves óvodás gyermekeket a gyergyószentmiklósi Cseperedőben július 4-20 között. A hét alkalmas program során játékos, sok mozgással kísért zenei élményt kínálnak a gyermekeknek. A foglalkozások délelőtt tizenegy órától kezdődnek. A helyek száma korlátozott. Jelentkezni a 0728-882738-as telefonszámon lehet június 30-ig, hétköznapokon 8-16 óra között.

XIII. Márton Áron-zarándoklat
Július 7-9. között tizenharmadik alkalommal kerül sor zarándoklatra Isten szolgája Márton Áron püspök nyomdokain: a szülőfalu Csíkszentdomokos, a börtönévek leghosszabb helyszíne Máramarossziget, a püspökszentelésnek helyet adó Kolozsvár és a püspöki székhely Gyulafehérvár. A zarándoklatot Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, rádiónk önkéntes munkatársa vezeti. Jelentkezni a következő telefonszámok egyikén lehetséges: 0726-107002 vagy 0744-472178.

II. Családos Keresztény Fesztivál
A II. CSAKIS Családos Keresztény Fesztivál Kézdivásárhelyen lesz megtartva július 7–9. között. A fesztivál fő előadója dr. Komlósi Piroska családterapeuta, nagycsaládos családgondozó. Esténként zenei élményt szolgáltat, dicsőítést vezet a Reménység együttes, Csiszér László és Szabó Balázs. A szervezők a bejelentkező családoknak segítenek az étkezés és szállás megszervezésében, illetve kísérőprogramok kínálásával a fesztivál előtt és után. Részletes program a CSAKIS honlapján, a www.csakis.net oldalon, illetve az esemény Facebook-oldalán a Csakis Családos Keresztény Fesztivál név alatt.

Bibliatábor fiataloknak
„Merre billen a mérleg?"mottóval a Katolikus Magyar Bibliatársulat idén is megszervezi fiataloknak szóló Bibliatáborát július 13 és 16 között, Csíkcsomortánban a Szellő Panzióban. Témák: Miként tud a Biblia segíteni mindennapjaimban? Hogyan kapok válaszokat a Bibliában? Hagyományos vallásosság vagy modern spiritualitás? Hogyan éljem meg hitem 2017-ben? Mi az a spiritualitás? Hogyan igazodjak el az élet problémái között? és sok más érdekes kérdéssel foglalkoznak a táborozók! Várják 16-35 év közötti fiatalok jelentkezését. A helyek száma korlátozott. További információk a 0749-142677 telefonszámon. Jelentkezni a kmbcsik@gmail.com e-mail címen vagy a KMB Csik FB oldalán lehet. Jelentkezési határidő: július 6.

FerBiT 2017
„Indulj és menj” mottóval idén 10. alkalommal kerül megszervezésre július 19-24. között a Ferences Biciklitúra, azaz a FerBiT. Ezelőtt tíz évvel indult el útjára ez a közösség formáló program, évről – évre nemcsak a csapat erősödött, hanem egy lelkes biciklis közösség is kialakult. Érdeklődni és jelentkezni július 10-ig lehet a 0741-940171-es telefonszámon vagy a biciklistak@gmail.com e-mail címen vagy a: www.ferbit.ro honlapon. Várnak minden érdeklődőt.

Medjugorjei zarándoklatok
A kézdivásárhelyi plébánia zarándok utakat szervez Medjugorjebe július 31 - augusztus 6 között az Ifjúsági Fesztiválra, valamint augusztus 26-31 és október 9-14 között. Érdeklődni és jelentkezni Hajlák Attila-István segédlelkésznél lehet a a 0742698166-os telefonszámon.

Időjárás: Visszatér a kánikula, még helyenként lehetnek záporok, zivatarok, de túlnyomóan napos időre van kilátás. Mérsékelt, néhol élénk lesz a nyugati, északnyugati szél. A csúcshőmérséklet 28 és 35 fok között alakul, délen, délkeleten várható a legmelegebb. A naposabb tájakon fennáll a napszúrás veszélye, illetve az UV-sugárzás ismét nagyon erős lesz, ezért 11 és 15 óra között kerüljük a direkt napfényt!

MRE - Hírszolgálat, 2017. június 26.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Szovátán, a fürdőtelepen tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Medjugorjei imaest Csíkszeredában
A csíkszeredai Segítő Mária-gimnázium bentlakásának dísztermében ma délután öt órától međugorjei imaestet tartanak. Az imaprogram rózsafüzérrel kezdődik, majd szentmisével folytatódik, és szentségimádással zárul.

Szentignáci lelkigyakorlat Erdődhegyen
Szentignáci lelkigyakorlatot tartanak június 29 és július 2 között az erdődhegyi Helga Winter közösségi házban, a szatmári Püspökség világiak irodája szervezésében. A lelkigyakorlat elemei: egyéni imaidők, közösségi gyakorlatok, kiscsoportos megosztások. A szentignáci lelkiségnek megfelelően a Szentírásra és a szemlélődésre építenek, gyakorlatokkal segítve, hogy hitüket egyre mélyebben tudják megélni a hétköznapokban. A kísérők Irene Luster Haggeney és Kujbus Márta lesznek. A részvételi díj 50 lej, jelentkezni még a mai napon lehetséges a Püspökség 0261-715011-es telefonszámán.

Diakónusszentelés Gyulafehérváron
A gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban június 28-án, szerdán a délelőtt tíz órakor kezdődő szentmise keretében Jakubinyi György érsek szerpappá szenteli a csíkszépvízi Antal Zoltán, a galócási Fülöp Zsombor, a borzonti Kovács József, a kézdivásárhelyi Pasca Szilárd és a petrozsényi Popesc Mihăiță Cristian akolitusokat. Az eseményt a szeminárium YouTube csatornáján élőben is lehet követni.

Zeneovi a gyergyószentmiklósi Cseperedőben
Vakációs programra várják a 4-6 éves óvodás gyermekeket a gyergyószentmiklósi Cseperedőben július 4-20 között. A hét alkalmas program során játékos, sok mozgással kísért zenei élményt kínálnak a gyermekeknek. A foglalkozások délelőtt tizenegy órától kezdődnek. A helyek száma korlátozott. Jelentkezni a 0728-882738-as telefonszámon lehet június 30-ig, hétköznapokon 8-16 óra között.

XIII. Márton Áron-zarándoklat
Július 7-9. között tizenharmadik alkalommal kerül sor zarándoklatra Isten szolgája Márton Áron püspök nyomdokain: a szülőfalu Csíkszentdomokos, a börtönévek leghosszabb helyszíne Máramarossziget, a püspökszentelésnek helyet adó Kolozsvár és a püspöki székhely Gyulafehérvár. A zarándoklatot Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, rádiónk önkéntes munkatársa vezeti. Jelentkezni a következő telefonszámok egyikén lehetséges: 0726-107002 vagy 0744-472178.

II. Családos Keresztény Fesztivál
A II. CSAKIS Családos Keresztény Fesztivál Kézdivásárhelyen lesz megtartva július 7–9. között. A fesztivál fő előadója dr. Komlósi Piroska családterapeuta, nagycsaládos családgondozó. Esténként zenei élményt szolgáltat, dicsőítést vezet a Reménység együttes, Csiszér László és Szabó Balázs. A szervezők a bejelentkező családoknak segítenek az étkezés és szállás megszervezésében, illetve kísérőprogramok kínálásával a fesztivál előtt és után. Részletes program a CSAKIS honlapján, a www.csakis.net oldalon, illetve az esemény Facebook-oldalán a Csakis Családos Keresztény Fesztivál név alatt.

Bibliatábor fiataloknak
„Merre billen a mérleg?"mottóval a Katolikus Magyar Bibliatársulat idén is megszervezi fiataloknak szóló Bibliatáborát július 13 és 16 között, Csíkcsomortánban a Szellő Panzióban. Témák: Miként tud a Biblia segíteni mindennapjaimban? Hogyan kapok válaszokat a Bibliában? Hagyományos vallásosság vagy modern spiritualitás? Hogyan éljem meg hitem 2017-ben? Mi az a spiritualitás? Hogyan igazodjak el az élet problémái között? és sok más érdekes kérdéssel foglalkoznak a táborozók! Várják 16-35 év közötti fiatalok jelentkezését. A helyek száma korlátozott. További információk a 0749-142677 telefonszámon. Jelentkezni a kmbcsik@gmail.com e-mail címen vagy a KMB Csik FB oldalán lehet. Jelentkezési határidő: július 6.

FerBiT 2017
„Indulj és menj” mottóval idén 10. alkalommal kerül megszervezésre július 19-24. között a Ferences Biciklitúra, azaz a FerBiT. Ezelőtt tíz évvel indult el útjára ez a közösség formáló program, évről – évre nemcsak a csapat erősödött, hanem egy lelkes biciklis közösség is kialakult. Érdeklődni és jelentkezni július 10-ig lehet a 0741-940171-es telefonszámon vagy a biciklistak@gmail.com e-mail címen vagy a: www.ferbit.ro honlapon. Várnak minden érdeklődőt.

Medjugorjei zarándoklatok
A kézdivásárhelyi plébánia zarándok utakat szervez Medjugorjebe július 31 - augusztus 6 között az Ifjúsági Fesztiválra, valamint augusztus 26-31 és október 9-14 között. Érdeklődni és jelentkezni Hajlák Attila-István segédlelkésznél lehet a a 0742698166-os telefonszámon.

Időjárás: Visszatér a kánikula, még helyenként lehetnek záporok, zivatarok, de túlnyomóan napos időre van kilátás. Mérsékelt, néhol élénk lesz a nyugati, északnyugati szél. A csúcshőmérséklet 28 és 35 fok között alakul, délen, délkeleten várható a legmelegebb. A naposabb tájakon fennáll a napszúrás veszélye, illetve az UV-sugárzás ismét nagyon erős lesz, ezért 11 és 15 óra között kerüljük a direkt napfényt!

MRE - Hírszolgálat, 2017. június 26.

About the author

maradmin

Leave a Comment