2017. június 27. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán a Gyulafehérvári székesegyházban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Diakónusszentelés Gyulafehérváron
A gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban június 28-án, szerdán a délelőtt tíz órakor kezdődő szentmise keretében Jakubinyi György érsek szerpappá szenteli a csíkszépvízi Antal Zoltán, a galócási Fülöp Zsombor, a borzonti Kovács József, a kézdivásárhelyi Pasca Szilárd és a petrozsényi Popesc Mihăiță Cristian akolitusokat. Az eseményt a szeminárium YouTube csatornáján élőben is lehet követni.

Papszentelés Gyulafehérváron
A gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban  június 29-én, csütörtökön délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise keretében Jakubinyi György érsek pappá szenteli a kézdivásárhelyi Albert István Csaba, a csíkszeredai Bojtor Attila György, a csíkszentdomokosi Biró Károly és a csíkszentsimoni Jánossi Imre diakónusokat. Az eseményt a rádiónk hullámain, illetve a Seminarium Incarnatae Sapientiae (szeminárium inkárnáté szápiencié) YouTube csatornáján élőben is lehet követni.

Könyvbemutató Kolozsváron
Jancsó Miklós: Volt egyszer egy Kolozsvár című könyvének bemutatására kerül sor holnap délután öt órai kezdettel a kolozsvári Szent Mihály Nőszövetség dísztermében. Köszöntőt mond Kovács Sándor Főesperes-plébános, a Jancsó Alapítvány tevékenységét Dr. Jancsó Antal elnök mutatja be, a könyv írójával Jancsó András a kötet szerkesztője beszélget. Várnak minden érdeklődőt.  

Szent Péter- és Szent Pál-búcsúk
- A kisbácsi egyházközségben holnap délután hat órakor kezdődik a búcsús szentmise, Pantea Tibor ferences barát megáldja a templomkertben az idén áprilisban felállított keresztútat. A búcsús szentmise főcelebránsa Ft. Kovács Sándor főesperes úr lesz, az ünnepi szónok pedig Pantea Tibor.
- Székelyvarságon június 29-én csütörtökön déli tizenkét órától a búcsús szentmise főcelebránsa Sebestyén Domokos aranymisés plébános lesz Oroszhegyről.
- A gyergyócsomafalvi plébániatemplom tizenkét órától várják a a búcsús szentmisére a híveket ünnepelni.
- A pálpataki egyházközség búcsúján délután fél egykor Sajgó Balázs a gyulafehérvári főegyházmegyei Caritas lelki igazgatója, a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia kisegítő lelkésze prédikál.
- Kápolnásfaluban szintén fél egytől kerül sor az ünnepi szentmisére. A szentbeszédet Márton István gödemesterházi plébános tartja.
- A kerelőszentpáli templom búcsús szentmiséjét délután egy órától mutatják be.
- A székelyudvarhelyi ferences templom búcsús szentmiséjét délután hat órától ünneplik.
- Kolozsváron a szentpéteri plébániatemplom búcsúja is délután hat órakor kezdődik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Kovács Sándor kolozs-dobokai főesperes.
- Az erzsébetvárosi latin szertartású templomban a szentmise délután hat órakor lesz. A búcsú szónoka Varga Vince kiskapusi plébános.
- A brassó-belvárosi templomban este hét órától mutatják be a búcsús szentmisét.
- A homoródszentpáli templom búcsúját június 30-án, pénteken délután négy órakor tartják. A szentmise főcelebránsa és szónoka Mátyás Károly székelyudvarhelyi főesperes-plébános.

Időjárás: Holnap még tart a hőség, délen, délkeleten 30-35 fokig emelkedik a hőmérséklet és másutt is 30 fok fölött alakulnak a maximumok. A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett elszórtan záporok, zivatarok frissíthetik a levegőt, melyek mögött visszaeshet a hőmérséklet. Feltámad a szél, helyenként erős, viharos széllökések is lehetnek.

MRE - Hírszolgálat, 2017. június 27.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Sáromberkén, tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Diakónusszentelés Gyulafehérváron
A gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban június 28-án, szerdán a délelőtt tíz órakor kezdődő szentmise keretében Jakubinyi György érsek szerpappá szenteli a csíkszépvízi Antal Zoltán, a galócási Fülöp Zsombor, a borzonti Kovács József, a kézdivásárhelyi Pasca Szilárd és a petrozsényi Popesc Mihăiță Cristian akolitusokat. Az eseményt a szeminárium YouTube csatornáján élőben is lehet követni.

Könyvbemutató Kolozsváron
A Kolozsvári Szent Mihály plébánia szervezésében június 28-án, szerdán délután öt órakor bemutatják Jancsó Miklós: Volt egyszer egy Kolozsvár című könyvét a Nőszövetség dísztermében (Szentegyház utca 2. szám, I. emelet ).
Köszöntőt mond Kovács Sándor kolozsvári főesperes. Majd a Jancsó Alapítvány elnöke, dr. Jancsó Antal, bemutatja az alapítvány tevékenységét. A könyv írójával, Jancsó András, a kötet szerkesztője beszélget. Közreműködik a Szent Mihály Nőszövetség. Várnak minden érdeklődőt!

Szent Péter és Szent Pál apostolok ünnepe
Simon Péter testvérével, Andrással az elsők között kapott meghívást Jézus tanítványai közé s kősziklaként ő az apostolok feje, Antióchia, majd Róma püspöke lett. Szent Pál a damaszkuszi úton találkozott a már feltámadott Jézussal, és ettől kezdve minden erejével az evangéliumot hirdette. Így vált „a népek apostolává“. Mindketten a Néró féle keresztényüldözés során 64 körül szenvedtek vértanúhalált Rómában. Az ő ünnepükön, június 29-én, csütörtökön a nagyváradi székesegyházban reggel nyolc, délelőtt tizenegy és délután hat órakor lesznek szentmisék. A püspöki hivatal zárva tart ezen a napon.

Őszi kalászos fajtabemutató Nyikómalomfalván
A Gyulafehérvári Caritas – Vidékfejlesztés és a Debreceni Egyetem AKIT Karcagi Kutatóintézet együttműködésében június 30-án Nyikómalomfalván lesz az Őszi kalászos fajtabemutató. Az együttműködés során kísérletet végeznek egy helyi termelő bevonásával, illetve a Kutatóintézet szakembereinek irányításával. Érdeklődni és jelentkezni  június 29-ig lehet a 0744 279248-as telefonszámon vagy az arnold.sinka@caritas-ab.ro e-mail címen.

Felnőtt ifi Medgyesen
Június 30-án, szombaton este hét órától a medgyesi plébánia nagytermében felnőtt ifi lesz. Téma: nem bábuk, vagy élettelen kövek vagyunk, amelyek mindegy, hogy hol vannak, hová teszik őket, hogy sodródjanak. Lehetőségünk van arra, hogy méltóságteljesen éljük meg életünket. Az est folyamán szó lesz az empátia, szimpátia, gyűlölet szavak jelentéséről, valamint arról, hogy miért is van ellenség az életünkben, és mindezt úgy, hogy Jézus Krisztus az irányadó-tudtuk meg a RomKat.ro honlapról.

Zeneovi a gyergyószentmiklósi Cseperedőben
Vakációs programra várják a 4-6 éves óvodás gyermekeket a gyergyószentmiklósi Cseperedőben július 4-20 között. A hét alkalmas program során játékos, sok mozgással kísért zenei élményt kínálnak a gyermekeknek. A foglalkozások délelőtt tizenegy órától kezdődnek. A helyek száma korlátozott. Jelentkezni a 0728-882738-as telefonszámon lehet június 30-ig, hétköznapokon 8-16 óra között.

Bibliai képzés
Július 1-én, szombaton és július 2-án, vasárnap, délután hat órai kezdettel Iordache Gheorghe verbita szerzetes tart bibliai képzést a temesvár-józsefvárosi plébániaközpontban. Ez alkalommal a résztvevők Máté evangéliumát ismerhetik meg jobban.

XIII. Márton Áron-zarándoklat
Július 7-9. között tizenharmadik alkalommal kerül sor zarándoklatra Isten szolgája Márton Áron püspök nyomdokain: a szülőfalu Csíkszentdomokos, a börtönévek leghosszabb helyszíne Máramarossziget, a püspökszentelésnek helyet adó Kolozsvár és a püspöki székhely Gyulafehérvár. A zarándoklatot Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, rádiónk önkéntes munkatársa vezeti. Jelentkezni a következő telefonszámok egyikén lehetséges: 0726-107002 vagy 0744-472178.

Pető-módszeres fejlesztés Csíkszeredában
A magyarországi Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete és a Gyulafehérvári Caritas közösen szervezi meg Csíkszeredában 2017. július 10–28. között  háromhetes fejlesztőfoglalkozását. Érdeklődni és a szűrésre jelentkezni hétköznapokon 8–16 óra között lehet a 0735 573 161-es telefonszámon július 6-áig. A résztvevők száma korlátozott!

Időjárás: Ma is sok lesz a napsütés, de megnövekvő gomolyfelhőkből országszerte előfordulhat egy-egy frissítő zápor, zivatar. Déliesre fordul a szél melyet helyenként erős lökések kísérhetnek. A legmelegebb órákban 30-35 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2017. június 27.

About the author

maradmin

Leave a Comment