2017. június 28. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

A keresztény remény a vértanúk ereje
A vatikáni Szent Péter téren számos zarándok körében tartotta meg szokásos szerda délelőtti általános kihallgatását Ferenc pápa. Mai tanításának alapjáúl Szent Máté evangéliumának részlete szolgált, melyben a tanítványok útraindításáról van szó. A Szentatya kihangsúlyozta: mikor Jézus elküldi tanítványait felkészíti őket, lelkükre köti, hogy nehézségek, üldöztetések várják majd őket. A keresztény ember tudja tehát, hogy életének az útját megpróbáltatások szövik át, ám kell éljen benne a remény, hogy Isten minden pillanatban mellette van, gondja van rá. A keresztény ember szívében mindig szeretet kell legyen, nem üldözhet, nem lehet szélhámos és nem fizethet rosszal a rosszért. A vértanúk életéről olvasva láthatjuk mekkora erővel állták ki a próbatételeket, és ez az erő a reménységből fakadt. Adja az Úr – zárta katekézisét a pápa – hogy a vértanúk példájára legyünk mi is erősek a reménységben és így haladjunk életünk útján.
Július hónap folyamán szünetelnek az általános kihallgatások, a legközelebbi katekézis majd augusztus 2-án lesz megtartva.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán a Nagyszebenben, a ferences templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Szent László-nap Csinódon
Lelki napot tartanak Szent László király tiszteletére a csinódi ökumenikus kápolnánál július 2-án, vasárnap. Délelőtt tíz és tizenegy óra között lesz a gyülekező, majd a Szent Korona másolatát helyezik el a kápolna előterében. Tizenegy órától ünnepi szentmisét mutat be Berszán Lajos, gyimesfelsőloki plébános, melyet két előadás követ a Szent Koronáról, illetve Szent László királyról. A szentmise alatt és az előadások között Szent Lászlót dicsérő énekeket ad elő a marosvásárhelyi Tűzvarázs Együttes. Várják a környékbeli híveket, érdeklődőket.

Templombútorzat megáldása Újtasnádon
Július 2-án, vasárnap a délután öt órakor kezdődő szentmisén Böcskei László nagyváradi megyés püspök megáldja az újtasnádi templom új bútorzatát.

Gitártábor Tasnádszántón
„Indulj és menj!” mottóval 5. alkalommal szervezik meg a gitártábort a tasnádszántói plébánián, július 12-16. között. Jelentkezni lehetséges a következő elérhetőségek egyikén: 0747-931349-es telefonszámon, a helyi plébánosnál, vagy a 0754-830742-es számon (Ceh Dávídnál), illetve a facebook eseményen. Részvételi díj: 50ron. Várják a 6-7. osztályba, illetve azon felül járó fiatalokat!

Kalandtáborok Körösréven
Az Emmausz egyesület és a Nagyváradi Püspökség szervezésében idén is szerveznek kalandtáborokat Körösrévre 12-18 éves fiatalok számára, a következő időpontokban: július 18-23, július 25-30, augusztus 22-27. Bővebb információk, valamint jelentkezés a 0742-507373-as telefonszámon vagy a kftinfo.ro oldalon.

Időjárás: Sárga jelzésű kánikulariadót bocsátott ki az Országos Meteorológiai Igazgatóság. A figyelmeztetés ma 12 megyére érvényes az ország délnyugati, nyugati felén és a középső régióban, holnap pedig 33 megyére terjed ki. Ugyanakkor holnap öt, az ország déli és délnyugati régiójában fekvő megyéjére narancsszínű kánikulariadót adtak ki. A hőmérséklet-páratartalom index kiterjedt területen eléri, sőt meghaladja a kritikus 80-as küszöbértéket. A hőmérséklet legmagasabb nappali értékei 33 és 39 Celsius fok között lesznek, de éjszaka sem lesz 20 Celsius-foknál kevesebb. Ebben az időszakban heves záporok, felhőszakadások is kialakulhatnak.

MRE - Hírszolgálat, 2017. június 28.


H Í R E K   D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a Gyulafehérvári székesegyházban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Papszentelés Gyulafehérváron
A gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban június 29-én, holnap délelőtt tíz órakor kezdődő szentmise keretében Jakubinyi György érsek pappá szenteli a kézdivásárhelyi Albert István Csaba, a csíkszeredai Bojtor Attila György, a csíkszentdomokosi Biró Károly és a csíkszentsimoni Jánossi Imre diakónusokat. Az eseményt a rádiónk hullámain, illetve a Seminarium Incarnatae Sapientiae (szeminárium inkárnáté szápiencié) YouTube csatornáján élőben is lehet követni.

Ezer székely leány napja Csíksomlyón
Az ezer székely leány napja július 1-jén seregszemlével kezdődik. Csíkszereda főterén felvonulnak a székely falvak népviseletbe öltözött leányai és legényei, népi játékok bemutatásával, körtánccal szórakoztatják az összesereglett közönséget. Csíkszeredából együtt vonulnak ki a csíksomlyói nyeregbe Csík különböző vidékeiről és a Székelyföld távolabbi tájairól sajátos népviseletükben érkező, néptáncukat, népzenéjüket és népdalaikat magukkal hozó hagyományőrző csoportok. A szentmisét követi a népviselet, a népdal és a néptánc többórás ünnepe, a hagyományos népviseletbe öltözött csoportok bemutatkozása a nyeregben épült Hármashalom-oltár színpadon. A rendezvény programját a RomKat.ro oldalán is megtalálják.

Bibliai képzés
Július 1-én, szombaton és július 2-án, vasárnap, délután hat órai kezdettel Iordache Gheorghe verbita szerzetes tart bibliai képzést a temesvár-józsefvárosi plébániaközpontban. Ez alkalommal a résztvevők Máté evangéliumát ismerhetik meg jobban.

II. Családos Keresztény Fesztivál
A II. CSAKIS Családos Keresztény Fesztivál Kézdivásárhelyen lesz megtartva július 7–9. között. A fesztivál fő előadója dr. Komlósi Piroska családterapeuta, nagycsaládos családgondozó. Esténként zenei élményt szolgáltat, dicsőítést vezet a Reménység együttes, Csiszér László és Szabó Balázs. A szervezők a bejelentkező családoknak segítenek az étkezés és szállás megszervezésében, illetve kísérőprogramok kínálásával a fesztivál előtt és után. Részletes program a CSAKIS honlapján, a www.csakis.net oldalon, illetve az esemény Facebook-oldalán a Csakis Családos Keresztény Fesztivál név alatt.

XIII. Márton Áron-zarándoklat
Július 7-9. között tizenharmadik alkalommal kerül sor zarándoklatra Isten szolgája Márton Áron püspök nyomdokain: a szülőfalu Csíkszentdomokos, a börtönévek leghosszabb helyszíne Máramarossziget, a püspökszentelésnek helyet adó Kolozsvár és a püspöki székhely Gyulafehérvár. A zarándoklatot Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, rádiónk önkéntes munkatársa vezeti. Jelentkezni a következő telefonszámok egyikén lehetséges: 0726-107002 vagy 0744-472178.

Szemlélődő lelkigyakorlat Homoródremetén
Július 6-16 között szemlélődő lelkigyakorlatot tartanak Homoródremetén, melyet Józsa Csaba vezet. A szemlélődő vagy más néven kontemplatív imamód csendes, egyszerű elidőzés Isten jelenlétében. Bővebb információ és jelentkezés a csendtanfolyam.blogspot.ro internetes oldalon vagy a 0741-499560-as telefonszámon.

Lelkigyakorlat Hargitafürdőn
Július 14-16 között a hargitafürdői kápolnában Dr. Gál Péter atya vezetésével tartanak lelkigyakorlatot. A tanításokban arról szólnak, hogy mi mindentől és hogyan is váltott meg minket az Úr Jézus? Honnan van a rossz, a szenvedés? Jó és rossz hatások megkülönböztetése a keresztény életben. Mit jelent valóban keresztény életet élni: Jézussal szenvedek, Jézussal gyógyulok. Jézus az én személyes szabadítóm és orvosom.
Szentmisékben, szentségimádásokban kérik az Úr Jézustól az ősök bűnterheitől való szabadulást, az egyéni emlékezet gyógyítását, a félelmek feletti győzelmet.
Érdeklődni és jelentkezni Bartis Lászlónál lehet a 0744 145331 telefonszámon.

Nemzetközi sátortábor fiataloknak
Július 19-től augusztus 4-ig Homoródkarácsonyfalván egy ökumenikus, keresztény sátortábor kerül megrendezésre, amelyre Németországból, Görögországból és Dániából is érkeznek fiatalok. A szabadidős és kulturális programok mellett, az ez évi tábor témája: fiatalként hogyan készüljek fel az életre, milyen kihívásokkal, nehézségekkel kell ma megbirkózni. Érdeklődni, jelentkezni a Facebook-on a „Nemzetközi sátortábor fiataloknak” című eseménynél, vagy a Mária Rádió udvarhelyi stúdióján keresztül lehet.

Időjárás: Tetőződik a hőség, délen, délkeleten 35-37 fokig emelkedik a hőmérséklet, de országszerte 30 fok fölött alakulnak a maximumok. A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett elszórtan záporok, zivatarok frissíthetik a levegőt, melyek mögött visszaeshet a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2017. június 28.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a Gyulafehérvári székesegyházban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Hangverseny a székesegyházban
A Temesvári Római Katolikus Püspökség és a Bánsági Német Üzleti Egyesület közös szervezésében ma este nyolc órai kezdettel a Szent György székesegyházban Franz Schubert-emlékhangversenyt tartanak a zeneszerző születésének 220. évfordulója alkalmából.
Fellép a Capella Academica Timisiensis és a Banatul Filharmónia kamarakórusa. Szólisták: Alina Todea, Daniel Zah, Maria Virginia Oniță, Lucian Oniță. Orgonán játszik dr. Silviana Cîrdu egyetemi tanár, karvezető prof. dr. Walter Kindl székesegyházi karnagy. Műsoron Schubert C-dúr miséje és Stabat Mater című, szólistákra, kórusra és zenekarra írt műve szerepel. A belépés díjtalan.

Papszentelés Gyulafehérváron
A gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban június 29-én, holnap délelőtt tíz órakor kezdődő szentmise keretében Jakubinyi György érsek pappá szenteli a kézdivásárhelyi Albert István Csaba, a csíkszeredai Bojtor Attila György, a csíkszentdomokosi Biró Károly és a csíkszentsimoni Jánossi Imre diakónusokat. Az eseményt a rádiónk hullámain, illetve a Seminarium Incarnatae Sapientiae YouTube csatornáján élőben is lehet követni.

Ezer székely leány napja Csíksomlyón
Az ezer székely leány napja július 1-jén seregszemlével kezdődik. Csíkszereda főterén felvonulnak a székely falvak népviseletbe öltözött leányai és legényei, népi játékok bemutatásával, körtánccal szórakoztatják az összesereglett közönséget. Csíkszeredából együtt vonulnak ki a csíksomlyói nyeregbe Csík különböző vidékeiről és a Székelyföld távolabbi tájairól sajátos népviseletükben érkező, néptáncukat, népzenéjüket és népdalaikat magukkal hozó hagyományőrző csoportok. A szentmisét követi a népviselet, a népdal és a néptánc többórás ünnepe, a hagyományos népviseletbe öltözött csoportok bemutatkozása a nyeregben épült Hármashalom-oltár színpadon. A rendezvény programját a RomKat.ro oldalán is megtalálják.

II. Családos Keresztény Fesztivál
A II. CSAKIS Családos Keresztény Fesztivál Kézdivásárhelyen lesz megtartva július 7–9. között. A fesztivál fő előadója dr. Komlósi Piroska családterapeuta, nagycsaládos családgondozó. Esténként zenei élményt szolgáltat, dicsőítést vezet a Reménység együttes, Csiszér László és Szabó Balázs. A szervezők a bejelentkező családoknak segítenek az étkezés és szállás megszervezésében, illetve kísérőprogramok kínálásával a fesztivál előtt és után. Részletes program a CSAKIS honlapján, a www.csakis.net oldalon, illetve az esemény Facebook-oldalán a Csakis Családos Keresztény Fesztivál név alatt.

Bibliatábor fiataloknak
„Merre billen a mérleg?"mottóval a Katolikus Magyar Bibliatársulat idén is megszervezi fiataloknak szóló Bibliatáborát július 13 és 16 között, Csíkcsomortánban a Szellő Panzióban. Témák: Miként tud a Biblia segíteni mindennapjaimban? Hogyan kapok válaszokat a Bibliában? Hagyományos vallásosság vagy modern spiritualitás? Hogyan éljem meg hitem 2017-ben? Mi az a spiritualitás? Hogyan igazodjak el az élet problémái között? és sok más érdekes kérdéssel foglalkoznak a táborozók! Várják 16-35 év közötti fiatalok jelentkezését. A helyek száma korlátozott. További információk a 0749-142677 telefonszámon. Jelentkezni a kmbcsik@gmail.com e-mail címen vagy a KMB Csik FB oldalán lehet. A KMB táborokról bővebben a mai Déli Magazinban hallanak!

Lelkigyakorlat Hargitafürdőn
Július 14-16 között a hargitafürdői kápolnában Dr. Gál Péter atya vezetésével tartanak lelkigyakorlatot. A tanításokban arról szólnak, hogy mi mindentől és hogyan is váltott meg minket az Úr Jézus? Honnan van a rossz, a szenvedés? Jó és rossz hatások megkülönböztetése a keresztény életben. Mit jelent valóban keresztény életet élni: Jézussal szenvedek, Jézussal gyógyulok. Jézus az én személyes szabadítóm és orvosom.
Szentmisékben, szentségimádásokban kérik az Úr Jézustól az ősök bűnterheitől való szabadulást, az egyéni emlékezet gyógyítását, a félelmek feletti győzelmet.
Érdeklődni és jelentkezni Bartis Lászlónál lehet a 0744 145331 telefonszámon.

Pető-módszeres fejlesztés Csíkszeredában
A magyarországi Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete és a Gyulafehérvári Caritas közösen szervezi meg Csíkszeredában július 10–28. között  háromhetes fejlesztőfoglalkozását. Érdeklődni és a szűrésre jelentkezni hétköznapokon 8–16 óra között lehet a 0735 573 161-es telefonszámon július 6-áig. A résztvevők száma korlátozott!

Medjugorjei zarándoklatok
A kézdivásárhelyi plébánia zarándok utakat szervez Medjugorjebe július 31 - augusztus 6 között az Ifjúsági Fesztiválra, valamint augusztus 26-31 és október 9-14 között. Érdeklődni és jelentkezni Hajlák Attila-István segédlelkésznél lehet a 0742-698166-os telefonszámon.

Időjárás: Ma még tart a hőség, délen, délkeleten 30-35 fokig emelkedik a hőmérséklet és másutt is 30 fok fölött alakulnak a maximumok. A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett elszórtan záporok, zivatarok frissíthetik a levegőt, melyek mögött visszaeshet a hőmérséklet. Feltámad a szél, helyenként erős, viharos széllökések is lehetnek.

MRE - Hírszolgálat, 2017. június 28.

About the author

maradmin

Leave a Comment