2017. június 3. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Pünküsdi búcsú 2017
Ma fél egytől kezdődött a 450 csíksomlyói pünkösdi búcsú ünnepi szentmiséje, amely magyar és latin nyelven zajlott. A szentmisét Miguel Maury Buendía, Románia apostoli nunciusa mutatta be, a szentbeszédet Veres András győri megyéspüspök mondta. Elsőként Orbán Szabolcs, az erdélyi ferencesek tartományfőnöke köszöntötte a zarándokokat majd Jakubinyi György érsek szólt az apostoli nunciushoz és a jelenlevőkhöz. Arra kért mindenkit, hogy hazatértük után is hordozzák szívükben az idei jelmondatot: „Tarts meg minket őseink szent hitében”. Miguel Maury Buendía, Románia apostoli nunciusa elsőként a pápa üdvözletét közvetítette, majd azt kívánta a jelenlevőknek, hogy a legszentebb édesanya támogassa őket minden nap, Veres András homíliájában kiemelte „Jó megtapasztalni, hogy vannak pillanatok mikor együtt tudunk gondolkodni és érezni egymással. Sajnos napjainkban egyre ritkábban adatik ilyen pillanat. Ezért is köszönjük székely és csángó testvéreinknek, hogy a 450 évvel ezelőtt tett ígéretüket hűségesen megtartva alkalmat kínálnak ma mindannyiunknak arra, hogy a Kárpát-medence, sőt a világ minden tájáról összejöjjünk mi magyarok a Csíksomlyói Szűzanyát köszönteni, és egész nemzetünkért imádkozni.”

Virrasztás Csobotfalván
Ma este  tíz órától virrasztás lesz a Csíksomlyó-csobotfalvi Szent Péter és Pál templomban. Hívnak mindenkit, hogy minél többen kapcsolódjanak be a közös imába. A virrasztást a rádiónk élő adásban közvetíti hajnali negyed négyig.

Pünkösdvasárnapi bérmálások
– Csíkszeredában, a Millenniumi templomban holnap  délelőtt a tíz órakor kezdődő szentmisén 132 bérmálkozó részesül a nagykorúság  szentségében Tamás József püspök kézfeltétele által.
– A csíkszeredai Szent Ágoston-plébániatemplomban délután öt órakor mutatja be Tamás József püspök a bérmálási szentmisét.
– Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós-plébániatemplomban holnap délelőtt tizenegy órakor kezdődik a bérmálási szentmise. Jakubinyi György érsek kézfeltétele által 33 bérmálkozó részesül a nagykorúság szentségében. A szentmise után szentségimádás lesz.
– Nagyváradon szintén holnap a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmisén Böcskei László megyéspüspök 36 fiatalnak és 5 felnőttnek szolgáltatja ki a bérmálás szentségét a nagyváradi székesegyházban.

Pünkösdi búcsúk
A  Gyulafehérvári főegyházmegyében:
– A csíkszentléleki templom búcsúünnepén, 2017. június 5-én, hétfőn bérmálás is lesz az egyházközségben.    
– Pünkösdhétfőn déli tizebnkét órakor kezdődik Kézdiszentléleken a templombúcsú. Az ünnepi szentmisén Kakucs Béla Szilveszter esztelneki ferences mond szentbeszédet.
– A székelyszentléleki templom búcsúünnepét, hétfőn déli tizenkét órakor tartják. A szentmisén Mátyás Károly székelyudvarhelyi főesperes-plébános prédikál.
– Hétfőn délután öt órakor kezdődik a türi templom búcsúja. A szentmisét a falu szülötte, Szabó Dénes aranymisés plébános mutatja be Nagyenyedről. A szentbeszédet Mihály Imre marosújvári plébános tartja.
– Kászonjakabfalván a délután öt órakor kezdődő búcsús
szentmisén bérmálás is lesz.
– A Szatmári egyházmegyében Pünkösd vasárnapján a nagykárolyi-, az atyai- és a szatmári Szentlélek templomok ünneplik búcsújukat a szatmári egyházmegyében.

Időjárás: Holnap is sok napsütésre számíthatunk, de többfelé erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, nyugaton és délen egy-egy futó zápor, esetleg zivatar is előfordulhat. Többfelé élénk lehet a délies szél. Délután 25-32 fok valószínű.

MRE – Hírszolgálat, 2017. június 3.

About the author

maradmin

Leave a Comment