2017. június 30. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán az aninószai templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Időzzünk a kenyér színe alatt rejtőző Krisztus előtt, adjunk hálát életünkért, családunkért, engeszteljünk bűneinkért és könyörögjünk lelkünk, valamint a világ békéjéért.

Elsőszombat Csíksomlyón
A csíksomlyói kegytemplomban holnap, július 1-jén, a szentmise este hét órakor kezdődik. Ezt megelőzően, délután hat órától az engesztelő imaórát a Csíkszentlélek-Fitód egyházközség hívei végzik. A szentmise után szintén ők vezetik a rózsafüzér imádkozását, majd a Szűzanya kegyszobrának a másolatát az egyházközség megbérmált fiataljai viszik a templom előtti téren. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a szentmisébe bekapcsolódhatnak a csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén vagy rádiónk hullámhosszán.

Aranymise Csíkszentkirályon
Holnap déli tizenkét órától ünnepi aranymiséjét mutatja be Csató Béla csíkszentkirályi plébános, a plébánia udvarán lévő szabadtéri oltárnál. A szentmise szónoka Forgách Alajos, az esztergomi főszékesegyház kanonoka. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Primícia Kálmándon és Szinérváralján
Linzenbold Szabolcs újmisés holnap délután hat órakor a kálmándi plébániatemplomban mutatja be első ünnepélyes szentmiséjét. Griz László újmisés ugyancsak holnap délután hat órakor a szinérváraljai plébániatemplomban mutatja be első ünnepélyes szentmiséjét. Kérjük Isten áldását életére, hogy Isten hű szolgája legyen.

Sarlós Boldogasszony-napi búcsúk
Vasárnap, július 2-án lesz Sarlós Boldogasszony ünnepe.
Ez a nap a csíksomlyói kegytemplom búcsúünnepe. A szentmisék reggel nyolc, fél tizenegy és este hét órakor lesznek.
Ezen a napon tartják Háromszék egyik leghíresebb búcsúját Futásfalván. A Szent András tiszteletére felszentelt templomban a fogadalmi búcsú délelőtt  fél egy órakor kezdődik, melyet Tamás József püspök mutat be a környékbeli papsággal együtt.
Székelyszenttamás leányegyházközségében, a Sarlós Boldogasszony titulusú tibódi kápolnában vasárnap délután fél egy órakor kezdődik a búcsús szentmise.
Székelykálban vasárnap délután egy órakor kezdődik az ünnepi szentmise, főcelebránsa Marton József nagyprépost Gyulafehérvárról, szónoka pedig Kovács Sándor kolozsvári főesperes. A szentmise keretében megáldják a Sarlós Boldogasszony plébániatemplom új nagyharangját, amely Székelyudvarhelyen, Lázár Imre harangöntő műhelyében készült.
Homoródkarácsonyfalván a búcsú vasárnap délután két órától lesz. Főcelebránsa, Mátyás Károly székelyudvarhelyi főesperes, a szentmise keretében megáldja a templom új bútorzatát.

Papszentelés és primícia Lövétén
Július 2-án, vasárnap déli tizenkét órakor a lövétei Kisboldogasszony-plébániatemplomban Jakubinyi György érsek pappá szenteli Mihály András diakónust, aki Rómában végzi tanulmányait. A papszentelés egyben az újmisés primíciája is.

Hétvégi szentmiseközvetítések
Holnap reggel nyolctól Almásfegyvernekről közvetítünk szentmisét, déli tizenkét orától aranymisét hallhatnak Csíkszentkirályról, este hét órától pedig az ünnepélyes Mária-köszöntőbe kapcsolódhatnak be. Vasárnap reggel tíz órától lesz a szentmise a hét plébániatemplomából, Almásfegyvernekről.

Időjárás: Hőségriadót bocsátott ki tegnap az Országos Meteorológiai Szolgálat. A figyelmeztetés két napra érvényes: ma, pénteken az ország 19  megyéjében  és Bukarestben van narancsszínű kánikulariadó, a Bánságban, Erdélyben, a Körös-vidéken és Moldvában – összesen 15 megyében – pedig sárga jelzésű hőségriadó. Holnap az ország 22 megyéjében és a fővárosban is narancssárga jelzésű kánikulariadó lesz, Erdélyben, a Bánság déli és Moldva északnyugati részén hét megyében marad a sárga jelzés. Az ország déli részén már tegnap is 50 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet mértek a napon. Több megyében zivatar és jégeső okozott károkat. 

MRE - Hírszolgálat, 2017. június 30.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a Feketehalomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Diakónus- és papszentelés Szatmárnémetiben
A szatmárnémeti székesegyházban július 1-jén, szombaton a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmise keretében Schönberger Jenő megyés püspök Turtureanu Robertet diákonussá, Griz László és Linzenbold Szabolcs diakónusokat pedig pappá szenteli. Kérjük Isten áldását a szentelendőkre, hogy Isten hű szolgái legyenek.

Elsőszombat Csíksomlyón
A csíksomlyói kegytemplomban július 1-jén, elsőszombaton a szentmise este hét órakor kezdődik. Ezt megelőzően, délután hat órától az engesztelő imaórát a csíkszentléleki hívek végzik. A szentmise után szintén ők vezetik a rózsafüzér imádkozását és ők viszik a Szűzanya kegyszobrának a másolatát a templom előtti téren. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a szentmisébe bekapcsolódhatnak a csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén, illetve rádiónk hullámhosszán.

Ezer székely leány napja Csíksomlyón
Július 1-jén, szombaton délelőtt fél 10-kor nyitján meg az idei Ezer székely leány napja rendezvényt, amely seregszemlével kezdődik, Csíkszereda főterén vonulnak a székely falvak népviseletbe öltözött leányai és legényei, népi játékok bemutatásával, körtánccal szórakoztatják az összesereglett közönséget. Csíkszeredából együtt vonulnak ki a Csíksomlyóra, délelőtt tizenegy órától szentmise kezdődik a Kegytemplomban. Azt követően tovább vonulnak, a somlyói Nyeregbe, ahol a Hármashalom oltárnál egy órától ünnepi beszédek hangoznak el, majd a hagyományőrző néptánccsoportok előadásai kezdődnek. A részletes programot megtalálják a romkat.ro oldalon.

Orgonamuzsika Kolozsváron
A Szent Mihály templomban sorra kerülő szombati orgonamuzsika keretében, július 1-én délután öt órától, Molnár Árpád orgonista tart koncertet. Műsoron Sweelinck, Schumann, Peace és Bach. A belépés díjtalan, szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Dicsőítő koncert Bölönben
Július 1-jén, szombat este hét órától Pintér Béla keresztény zenész és énekes szabadtéri koncertet tart a Bölön központjában levő Erzsébet parkban. A belépés díjtalan, várnak minden érdeklődőt.

Bibliai képzés Temesváron
Július 1-én, szombaton és július 2-án, vasárnap, délután hat órai kezdettel Iordache Gheorghe verbita szerzetes tart bibliai képzést a temesvár-józsefvárosi plébániaközpontban. Ez alkalommal a résztvevők Máté evangéliumát ismerhetik meg jobban.

Zeneovi a gyergyószentmiklósi Cseperedőben
Vakációs programra várják a 4-6 éves óvodás gyermekeket a gyergyószentmiklósi Cseperedőben július 4-20 között. A hét  programjai során játékos, sok mozgással kísért zenei élményt kínálnak a gyermekeknek. A foglalkozások délelőtt tizenegy órától kezdődnek. A helyek száma korlátozott. Jelentkezni a 0728-882738-as telefonszámon lehet még a mai napon 8-16 óra között.

Szent László-nap Csinódon
Lelki napot tartanak Szent László király tiszteletére a csinódi ökumenikus kápolnánál július 2-án, vasárnap. Délelőtt tíz és tizenegy óra között lesz a gyülekező, majd a Szent Korona másolatát helyezik el a kápolna előterében. Tizenegy órától ünnepi szentmisét mutat be Berszán Lajos, gyimesfelsőloki plébános, melyet két előadás követ a Szent Koronáról, illetve Szent László királyról. A szentmise alatt és az előadások között Szent Lászlót dicsérő énekeket ad elő a marosvásárhelyi Tűzvarázs Együttes. Várják a környékbeli híveket, érdeklődőket.

Szentignáci lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
„A csendes figyelembe rendeződhet életünk” mottóval július 8-15. között személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlatot hirdetnek a csíkszentdomokosi Szent Margit Házban. A lelkigyakorlat elemei: egyéni és közös elmélkedések, naponta személyes beszélgetés a kísérővel, szentmise, csend a lelkigyakorlat teljes ideje alatt. Jelentkezni július 1-ig lehet a 0743-753494-es telefonszámon vagy a darvas.piroska@yahoo.com címen.

FerBiT 2017
10. alkalommal kerül megszervezésre a Ferences Biciklitúra július 19-24. között. Ezelőtt tíz évvel indult el útjára ez a közösség formáló program, évről – évre nemcsak a csapat erősödött, hanem egy lelkes biciklis közösség is kialakult. Érdeklődni és jelentkezni július 10-ig lehet a 0741-940171-es telefonszámon vagy a biciklistak@gmail.com e-mail címen vagy a www.ferbit.ro honlapon. Várnak minden érdeklődőt. Részletekkel a mai déli magazinban jelentkezünk.

Gitártábor Tasnádszántón
„Indulj és menj!” mottóval 5. alkalommal szervezik meg a gitártábort a tasnádszántói plébánián, július 12-16. között. Jelentkezni lehetséges a következő elérhetőségek egyikén: 0747-931349-es telefonszámon, a helyi plébánosnál, vagy a 0754-830742-es számon (Cseh Dávidnál), illetve a facebook eseményen. A részvételi díj 50ron. Várják a 6. és 7. osztályos, illetve ennél nagyobb gyerekeket, fiatalokat.

Időjárás: Marad a kánikula, a hőmérséklet 32-35 fokig emelkedik, délen várhatóak a melegebb értékek, itt 40 fokot is mérhetünk. A napos tájakon fennáll a napszúrás veszélye, illetve az UV-sugárzás ismét nagyon erős lesz, ezért délelőtt 11 és délután három óra között kerüljük a direkt napfényt! Védjük bőrünket és fogyasszunk minél több cukor- és alkoholmentes folyadékot!

MRE - Hírszolgálat, 2017. június 30.

About the author

maradmin

Leave a Comment