2017. június 7. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Reménységünk forrása Isten atyasága
A reménységről szóló katekézis sorozatát folytatta Ferenc pápa ma délelőtt a szerdai általános kihallgatás alkalmával. A vatikáni Szent Péter téren összegyűlt zarándokok körében a Lukács evangéliumából vett részlet hangzott el, melyben Jézus a Miatyánk imádságot hagyta ránk. Az Istent Atya névvel illetni, egyáltalán nem magától értetődő, hiszen egy bizalmi kapcsolatba visz bele minket, amiként egy gyermek fordul az apjához. Ez az a nagy forradalmi újdonság, amit a kereszténység belevés az ember vallásos lelkületébe – mondja a szentatya. Majd így folytatja: Távol lehetünk vagy ellenségesek és magunkat akár Atya nélkülinek is megvallhatjuk! De Jézus Krisztus evangéliuma feltárja számunkra, hogy Isten az, aki nem tud meglenni nélkülünk. Ő soha nem lesz egy ember nélküli Isten! Ez a bizonyosság a reményünk forrása, amit a Miatyánk összes kérése őriz meg számunkra.
Amikor segítségre van szükségünk, Jézus arra kér bennünket, hogy forduljunk az Atyához és kérjünk tőle bizalommal, életünk minden egyes szükségletét, még a leghétköznapiabbakat is beleértve! Mert van egy Atyánk, aki mindig szeretettel néz minket, és aki egészen bizonyosan soha nem hagy el bennünket. – zárta katekézisét Ferenc pápa.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán a felsőboldogfalvi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk nyitott szívvel az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé és köszönjük meg a Szentlelket, akivel megajándékozott.
 
Önkéntes-találkozók júniusban

Holnap délután fél öttől Kolozsváron várjuk önkénteseinket, a Szent Mihály Nőszövetség dísztermében. Június 9-én, pénteken, délután négy órától Nagykárolyban találkozunk az önkéntesekkel a Szent László közösségi házban. Hargita és Kovászna megyében ezúttal nem lesznek külön találkozók.

European Music Open Nagyváradon
Június 7-11. között második alkalommal szervezik meg Nagyváradon a Római Katolikus Püspökség támogatásával a European Music Open elnevezésű nemzetközi fesztivált. A program kiemelkedő eseménye a holnap délután fél hét órakor kezdődő Giuseppe Verdi Messa da Requiem című alkotása lesz, melyet a nagyváradi római katolikus székesegyházban hallhatnak. Vezényel Marius Burkert, a Graz-i Opera karmestere, közreműködik a Nagyváradi Állami Filharmónia Zenekara és Énekkara.

Szent László Regionális Találkozó Mezőbikácson
A Szent László-Év elején meghirdetett időponttól eltérően június 9-én, pénteken tartják Mezőbikácson a harmadik Szent László Regionális Találkozót. Délután fél hat órakor a helyi plébániatemplomban találkoznak a Nagyszalontáról, Biharsályiból, Tenkéről, Bélfenyérről, Bélből, Belényesből és Rézbányáról érkező zarándokok. A szent király életpéldáját kiemelve tanúságtételeket, tapasztalatokat osztanak meg egymással a zarándokok és konkrét irányvonalakat fogalmaznak meg a keresztény ember, illetve a plébániaközösségek számára. A találkozót este fél hét órakor egy Szent László király tiszteletére bemutatott szentmise zárja le, melynek főcelebránsa a megyés püspök, szónoka pedig dr. Lőrincz Ottó nagyszalontai plébános lesz. A nagyváradiak Böcskei László megyés püspök vezetésével erre az alkalomra magukkal viszik a Szent László király koponyaereklyéjét tartalmazó szelencét. Az egész találkozót rádiónk élő adásba közvetíti.

Időjárás: Ma délutántól kezdve a hegyvidékeken és az ország középső, déli és keleti régióiban válik viharossá az időjárás. Az Országos Meteorológiai Intézet (ANM) által kibocsátott sárga viharjelzés csütörtökig, június 8, 23.00 óráig marad érvényben. Az érintett területeken torrenciális jellegű esőre, gyakori villámlásra, heves szélre és jégesőre kell számítani. A lehulló csapadékmennyiség helyenként meghaladhatja a 25 liter/négyzetmétert,  elszigetelten pedig elérheti a 60–70 liter/négyzetméter értéket.

MRE – Hírszolgálat, 2017. június 07.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Elhunyt Dr. Gyöngyössy János
Életének 94. évében visszaadta lelkét teremtőjének Gyöngyössy János doktor úr, akinek hangja még most is fülünkben cseng a Gyógyír című műsorból, melyben nagy szakértelemmel és életkedvvel teli jó humorral szólt éveken keresztül a Mária Rádió hallgatóihoz. Hálásak vagyunk érte és munkásságáért a Jóistennek, és kérjük, vegye fel őt boldog országába. Ugyanakkor imádkozzunk azért is, hogy ébressze fel orvosainkban azt az emberszeretetet és hivatástudatot, amelynek Gyöngyössy doktor úr élő példája volt.
Temetése, ma délután három órakor lesz a székelyudvarhelyi belvárosi református temetőben. Emléke legyen áldott! Nyugodjon békében!

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a  kajántói templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk nyitott szívvel az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé és kérjük árassza ránk Szentlelkét, hogy megújuljunk hitben, reményben és szeretetben.

Önkéntes-találkozók júniusban
Ma este hat órától Nagyváradon tartunk szentmisét, majd önkéntes-találkozót.
Június 8.-án, csütörtökön délután fél öttől Kolozsváron lesz a találkozó a Szent Mihály Nőszövetség dísztermében,
Június 9.-én, pénteken délután négy órától pedig Nagykárolyban találkozunk az önkéntesekkel a Szent László közösségi házban. Hargita és Kovászna megyében ezúttal nem lesznek külön találkozók.

Szerdai párbeszédek
A Családpasztorációs Központ és a Familia Centrum szervezésében a Szerdai párbeszédek e havi találkozója ma délután hat órától Marosvásárhelyen, az Ama Deus cukrászdában lesz.
Téma: Menő vagyok? Vagy már felnőtt? –kérdi a kamasz Kapcsolatban az X, Y, Z generációval
Meghívottak: Kovács Emese iskolapszichológus
Csog Ildikó ifjúsági programkoordinátor, pszichológus,  Belényesi Gabriella szociálpedagógus, Dénes Tünde biológiatanár.
Mi foglalkoztatja a kamaszokat, fiatalokat? Mivel szembesülnek ők a mindennapi életükben: kortárs kapcsolataikban, a virtuális térben. Hogyan hatnak bennük a biológiai változások, hogyan keresik helyüket, identitásukat a világban, milyen kihívásoknak kell megfeleljenek?
Miért jó/kell menőnek számítani? Vagy azért sem?
Felnőttszámba vesznek vagy csak gyerekként kezelnek?–kérdi a kamasz. Ezekre a kérdésekre keresik a választ. Várják az érdeklődőket!

Előadás Csíkszeredában
A honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadássorozat kertében, június 8-án, csütörtökön délután hat órától B.Garda Dezső: Székelyföld önrendelkezésének évszázadai és a 21. századi kihívások címmel tart előadást a városhaza termében Csíkszeredában. Az előadás nyitott, minden érdeklődőt várnak.

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
A Belső Iránytű programsorozat keretében június 9-én, pénteken este hét órától három újságíró, Tamás Gyopár, Balázs Katalin, Csinta Samu teszi fel a kérdést: Korszerű vagy pozitív újságírás? Író és olvasó önvédelmi lehetőségei a híráradatban. Erről osztják meg gondolataikat, majd válaszolnak az olvasók kérdéseire a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia nagytermében.

Székelyhídi gyermek Jézus-búcsú
Június 11-én, vasárnap lesz a székelyhídi gyermek Jézus búcsú. Az ünnepséget szentmisével nyitja meg délelőtt tizenegy órától Böjte Csaba OFM, amelyre elkísérik a Nem adom fel együttes tagjai. Utána különböző programokkal várják a gyermekeket.

Nyári lelkigyakorlat papoknak Csíksomlyón
Június 19-22. között Csíksomlyón, a Ferences Kolostorban lelkigyakorlat lesz papoknak, melynek vezetője Páll József P. Leo OFM. Jelentkezni lehet a Segédpüspöki Hivatalnál vagy a csíksomlyói Ferences Kolostornál-tudtuk meg a romkat.ro oldalról.

Zsolozsmatábor Gyergyószárhegyen
2017. június 29. és július 2. között Minden élő dicsérje az Urat! (Zsolt 150,6) mottóval immár második alkalommal zsolozsmatáborra kerül sor a szárhegyi ferences templomban és kolostorban. A szervezők, fr. Gegő Julianus és fr. Guia Hugó célja, hogy a résztvevők a három nap folyamán együtt végezzék énekelve az egyház zsolozsmáját, és ünnepeljék a szentmisét. A folyamatos zsoltározást elmélkedések szakítják meg, amelyek rávilágítanak a zsoltárok és a zsolozsma belső világára. Közben a ferences testvérek folyamatosan lehetőséget biztosítanak a szentgyónásra és a lelki beszélgetésre.
Minden imádságos, elcsöndesedésre vágyót várnak a szervezők! A részletekről érdeklődni, illetve a zsolozsmatáborba június 20-ig jelentkezni a szervezőknél a zsolozsmastabor2017@gmail.com; vagy www.ofm.ro/eferi; vagy www.facebook.com/ferencesprogramok elérhetőségeken lehet.

Időjárás: Ma még országszerte záporos, zivataros idő lesz a jellemző, akár heves zivatarok is lehetnek, viharos széllel, felhőszakadással, jégesővel. Élénk, erős lesz az északnyugati szél. Hajnalban 12-16, napközben 23-30 fok között alakul a hőmérséklet.

MRE – Hírszolgálat, 2017. június 07.

About the author

maradmin

Leave a Comment