2017. május 1. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Lázárfalván tartják az örökös szentségimádási napot. A húsvéti időszakban is örömmel járuljunk a kenyér színe alatt rejtőző feltámadt Krisztus elé, megköszönve a megváltás ajándékát, dicsőítve és imádva Őt a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Szent Kereszt megtalálása napi búcsúk
A Gyulafehérvári főegyházmegyében Zetelakán május 3-án, szerdán délután hat órakor kezdődik a búcsús szentmise.
A Szatmári egyházmegyében szintén május 3-án, Szent Kereszt megtalálása ünnepén Csanálos katolikus közössége gyűl egybe és várja a zarándok híveket. Két időpontban, reggel fél kilenctől és tizenegy órától tartanak búcsús misét Varga Lóránt mátészalkai segédlelkész szentbeszédével.

Kneipp vízterápia Nagyváradon
Sebastian Kneipp német katolikus pap, aki lelkészi hivatását természetgyógyászati tevékenységgel egészítette ki, világhírű vízgyógyászati módszert fejlesztett ki, amit ma Kneipp-kúraként ismerünk. A Kneipp-kúra kitalálója nem tartotta kizárólagosnak csak a vizikúra alkalmazását. Úgy vélte, hogy 5 olyan pillér van az életben, amiknek találkoznia kell ahhoz, hogy a test és a szellem hosszú távú egészsége megőrizhető legyen. Május 6-án, szombaton a Posticumban (str.Teiului 23) délelőtt fél tíz és fél tizenkettő között a Kneipp vízterápiát bemutatja Imelda ferences nővér, és előadást tart a jótékony, egészségmegőrző hatásairól. Az előadás mindenki számára nyitott, várnak minden érdeklődőt!

Lelkinap fiúkat nevelő édesanyák számára
„Mutasd meg a fiúnak, melyik úton járjon, s akkor sem hagyja el, amikor idősebb lesz.”(Péld.22,6) – ezzel a mottóval rendeznek lelkinapot fiús anyukák számára május 6-án, Sepsiszentgyörgyön, a Szent József plébánián.
Sok édesanya számára a fiúk nevelése rendkívüli kihívást jelent, ezért szeretnék segíteni a résztvevő édesanyákat abban, hogyan viszonyuljanak fiaikhoz az egyes életszakaszokban, hogyan biztosítsák az egészséges kötődést, illetve hogyan segítsék az egészséges leválást a férfias érettség elérése érdekében, valamint miként igazgassák lépteiket a hit útján.
A program szombaton reggel kilenc órakor kezdődik, lesz előadás, tanúságtételek, majd délután hat órakor szentmisével zárul. Bejelentkezni a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ honlapján, a www.csalad.ro főoldalán megjelenő felhívásra lépve, vagy az eseménynaptárban a május 6-i eseménynél lehet. Szükség esetén információ a kertesz.maria@csalad.ro e-mail címen, vagy a 0743-152008-as telefonszámon kapható.

Emmausz-kurzus Kolozsváron
A Szent András evangelizációs iskola szervezésében május 12–14. között Emmausz-kurzust tartanak Kolozsváron.
Hívnak és várnak mindenkit, hogy az emmauszi tanítványokkal együtt járva az úton felismerjék Jézust, a Messiást! Bővebb információk a Szent András Iskola honlapján a www.siloe.ro oldalon vagy a 0740-959433-as telefonszámon kaphatók Rugină Szabolcsnál! Jelentkezési határidő május 3.

Időjárás: Holnap ismét sokfelé erőteljesebb lehet a gomolyfelhőképződés, így helyenként záporok kialakulására is számítani kell, északnyugaton, nyugaton zivatarok is lehetnek. Hajnalban 5-12, napközben 22-27 fok valószínű.

MRE - Hírszolgálat, 2017. május 1.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Zeteváralján tartják az örökös szentségimádási napot. A húsvéti időszakban is örömmel járuljunk a kenyér színe alatt rejtőző feltámadt Krisztus elé, megköszönve a megváltás ajándékát, dicsőítve és imádva Őt a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Szent József, a munkás búcsúk
A Gyulafehérvári főegyházmegyében a zeteváraljai plébániatemplomban ma délben tizenkét órakor kezdődik a búcsús szentmise. A szentbeszédet Kovács Sándor kolozsvári főesperes-plébános tartja. Gyergyószentmiklóson, a Szent József, a munkás tiszteletére épített felszegi templom búcsúünnepén ma délután öt órakor tartja gyémántmiséjét Bodó Péter pápai káplán, nyugalmazott plébános.
A Szatmári egyházmegyében a pusztadaróci és a halmi templomok titulusa Szent József, a munkás. Mindkét szentmise  ma délelőtt tizenegy órától kezdődik – Pusztadarócon Szmutku Róbert, a nagybányai Krisztus Király egyházközösség plébánosa, Halmiban Egeli Ferenc kökényesdi plébános ünnepi szónoklatával tartják a búcsút.
A Temesvári egyházmegyében Aradon a Mosóczy-telepi templom búcsúünnepségén ma délelőtt fél tizenegy órától a szentmise főcelebránsa és szónoka Szilvágyi Zsolt kanonok, temesvár - józsefvárosi plébános, közreműködik a Schola Sanct Iosephi Aradiensis templomkórus.

Szent Antal-nagykilencedek
A csíksomlyói kegytemplomban június 6-ig keddenként reggel nyolckor, délelőtt fél tizenegykor és este hét órakor lesznek a szentmisék. A reggel nyolckor kezdődő szentmise szónoka felváltva a helyi ferencesek és a csíksomlyói plébános. A fél tizenegyes szentmisén Keresztes Zoltán, a gyergyószentmiklósi Szent István Egyházközség plébánosa prédikál. Az este hét órakor kezdődő szentmisén Baróti Csaba székelyszentkirályi plébános mond szentbeszédet. Az esti szentmisébe rádiónk hullámhosszán keresztül és a csiksomlyo.ro honlapon is bekapcsolódhatnak.
Székelyudvarhelyen a ferences templomban, a szentbeszédek a Hiszekegyről szólnak. A szentmiséket délelőtt tíz órakor a környék papjai végzik. A negyedik alkalom témája: Megfeszítették, meghalt és eltemették. A szentmisét és prédikációt Tamás Barna a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz Egyházközség plébánosa tartja.
A kolozsvári ferences templomban a szentmisék délelőtt tíz és délután hat órakor lesznek, öt órától pedig szentségimádás. A tíz órakor kezdődő szentmisék keretében vendégpapok prédikálnak.
Nagykilencedet tartanak a szatmárnémeti Szent Antal templomban is. Keddenként, reggel kilenc órától gyónásra nyílik lehetőség, tíz órától pedig szentmisét mutatnak be. Az elmélkedéseket Leabu Marius székesegyházi segédlelkész tartja.
A nagyszebeni ferences templomban a Szent Antal kilenced kedden délután öt órakor kezdődik. Előtte félórával rózsafüzért imádkoznak. A szentbeszédet Puskás Attila segédlelkész tartja.
A szárhegyi ferences templomban a szentmisék rendje a következő: délelőtt tíz órától rózsafüzér, majd fél tizenegy órától és délután öt órától szentmise elmélkedéssel. A szentmisék homíliájában arra a kérdésre keresik a választ, hogy hogyan kerülhetünk élő kapcsolatba Istennel. Az elmélkedés témája: „Mit kezdjek a Szentírással?”
Az esztelneki ferences templomban a szentmisék délután hat órakor kezdődnek.

Édesanyák Hete 2017 Marosvásárhelyen
A Familia Centrum Egyesület, a Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő és Fejlesztőközpont, a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ, valamint a VÉDEM – Marosvásárhelyi Édesanyák Egyesülete május 3-5. szervezi meg az eddig Születés Heteként ismert három napos rendezvényt, ezúttal Édesanyák Hete néven.
A rendezvény részletes programja a rendezvény facebook oldalán olvasható.

Barokkzene-koncert májusban
Kolozsvár új, debütáló barokkzenekarával, a Transylvania Galante-val a La Stravaganza Régizene Fesztivál 5. rendezvényén sorra kerülő koncerten ismerkedhet meg a közönség. A zenekar tagjai többnyire a La Stravaganza Barokk Kamarazeneverseny győztesei közé sorolhatóak. A művészek elsődleges célja, hogy meghonosítsák a histórikus előadásmódot és a korhű hangszereken való játékot. A koncerten megismerkedhetünk például a klarinét egyik korábbi rokonával, a chalumeuval. A műsor Gheorghe Philip Telemann, késő-barokk zeneszerző tavaszi hangulatú darabjaiból áll össze, emlékezve ezáltal a zeneszerzőre halálának 250. évfordulóján. A hangversenyre május 11-én, délután hat órától kerül sor a Piarista templomban. A belépés díjtalan. Várnak minden érdeklődőt!

Újabb Márton Áron zarándoklat Doberdóba
Harmadik alkalommal szervez és vezet zarándoklatot a katona Márton Áron nyomdokain, az egykori doberdói harctérre május 18-23. között Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az erdélyi Mária Rádió önkéntes munkatársa. Részvételi díj: személyenként 300 euró. Ez tartalmazza az utazás költségét, szállást, szlovéniai és máriabesnyői teljes panziós ellátást, kötelező biztosítást. Bővebb felvilágosításért, valamint jelentkezését hívják a 0726-107.002 –es telefonszámot.

Időjárás: Ma változóan felhős idő várható, hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Északnyugaton alakulhat ki gyenge eső, egy-egy zápor, máshol több órára kisüt a nap, csak az időnként megnövekvő gomolyfelhőzet zavarhatja meg a napsütést. A délies szél melegebb levegőt szállít térségünkbe, így délután már 19 és 24 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2017. május 1.

About the author

maradmin

Leave a Comment