2017. május 11. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Brassóban, a bolonyai templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőitve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Bérmálás Csíkszentmihályon és Csíkajnádon
Holnap délelőtt tíz órakor a csíkszentmihályi plébániatemplomban 27 fiatal, délután öt órakor pedig a csíkajnádi templomban 31 fiatal részesül a bérmálás szentségében Jakubinyi György érsek kézfeltétele által.

Egyházmegyei Ifjúsági találkozó Temesváron
Holnap kezdődik Temesváron az Egyházmegyei Ifjúsági Találkozó, melynek mottója: „Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek.” (Mk 16,15) Az ünnepélyes megnyitó délután hat órától lesz a Gerhardinum Római Katolikus Líceum udvarán. Szombaton Melinda Dumitrescu tart előadást román, illetve magyar nyelven, majd különféle foglalkozásokon vehetnek részt a fiatalok. A találkozót ünnepi szentmisével zárják vasárnap délelőtt tíz órától a székesegyházban.

Dicsőítő koncert Marosvásárhelyen
Második alkalommal rendez dicsőítő koncertet az udvarfalvi Reménység zenekar. Az eseménynek május 13-án délután öt órától a marosvásárhelyi Mihai Eminescu ifjúsági ház ad otthont. Meghívott vendégek az ismert Hanna Projekt Magyarországról és a Csit Band Csíkszeredából. A rendezvény célja egybegyűjteni a város és a környező települések fiataljait (és nemcsak), elősegítve a hitbeli növekedésüket. A koncert mottója „Eldőlt a szívemben", és azokat szólítja meg akik valóban keresik az élet igazi értékét és értelmét.

Neokatekumenális városmisszió Székelyudvarhelyen
A húsvéti idő vasárnapjain a székelyudvarhelyi Neokatekumenális közösségek tagjai délután négy órától a városi nagy parkban missziót tartanak. Hívják és várják az imádkozni vágyókat.

Ferences ösvény Gyergyószárhegyen
Május 19-21. között a szárhegyi Ferences Kolostorban kerül sor a három hétvégéből álló Ferences Ösvény lelki programsorozat első találkozójára, amelyen Szent Ferenc életével és evangéliumi lelkiségével, vagyis a ferencességgel ismerkedhetnek meg a résztvevők. A programra – amelyen a helyek száma korlátozott – 17 és 35 év közötti fiatalokat várnak a szervezők. Érdeklődni és jelentkezni Pantea Tibor ferences atyánál lehet az frtibi@gmail.com e-mailcímen vagy a 0746-774701-es telefonszámon.

Időjárás: Holnap ismét erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, szerte az országban záporok, zivatarok kialakulására kell számítani. Helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet, viharos szél kíséretében. Hajnalban 7-13, napközben 18-24 fok valószínű, de a zivatarokat követően visszaesik a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2017. május 11.

 


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Csíksomlyói pünkösdi búcsú 2017
Idén lesz a csíksomlyói fogadalmi búcsúnak a 450. évfordulója, melynek mottója: „Tarts meg minket őseink szent hitében!” Június 2-án, pénteken az este hét órakor kezdődő szentmise nyitja meg a pünkösdi zarándoklatot. Azt követően a kegytemplomban egész éjszakán át tartó virrasztás kezdődik.
Június 3-án, szombaton a papságot, a búcsú szimbólumának tekintett labarumot és a pápai kisbazilika-jelvényt kísérő kordon délelőtt fél tizenegykor indul a kegytemplom előtti térről az ünnepi szentmise helyszínére, a Kis- és a Nagysomlyó hegyek közötti nyeregbe a Hármashalom oltárhoz. A délután fél egykor kezdődő ünnepi szentmisét – amelyet rádiónk, a Duna Televízió, és a kegyhely honlapján a Csíksomlyói Ferences Kolostor élőben közvetít – Miguel Maury Buendía, a Vatikán bukaresti nagykövete, Románia apostoli nunciusa mutatja be, szentbeszédet mond Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. A szentmisén jelen lesz a helyi elöljáróság: Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke és fr. Orbán Szabolcs, az erdélyi ferencesek tartományfőnöke mellett fr. Michael Anthony Perry, a Kisebb Testvérek Rendjének legfőbb elöljárója – téjákoztatta rádiónkat Borsodi L. László, ferences sajtóreferens.
A Szent Péter és Szent Pál tiszteletére szentelt csíksomlyói plébániatemplomban délután öt órakor kezdődik a csángó szentmise, amelyet Szőcs Csaba, a Verbum Kiadó elnöke mutat be. Ezt a szentmisét is rádiónk élő adásban közvetíti.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Csíkszépvízen, a latin templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk örömmel a kenyér színe alatt rejtőző feltámadt Krisztus elé, megköszönve a megváltás ajándékát, dicsőítve és imádva Őt a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Könyvbemutató Gyergyócsomafalván és Gyergyószentmiklóson
A mai napon Bodó Márta szerkesztő és Szőcs Csaba, a Verbum Kiadó igazgatója részvételével két helyszínen mutatják be a Testben élünk című könyvet, a Keresztény Szó Könyvek sorozat 6. kötetét: Délután négy órakor Gyergyócsomafalván, majd este hét órakor Gyergyószentmiklóson, a Szent István-plébánia közösségi teremben. Mindkét helyszínre várják az érdeklődőket.

Imaest Csíkszeredában
Salkaházi Boldog Sára vértanú emléknapja alkalmából Csíkszeredában, a Millenniumi templomban, a ma esti hét órás szentmise után a szociális testvérek és kültagjaik imaórát vezetnek. Szentségimádás, tanúságtétel és közbenjáró ima keretében adnak hálát vértanú elődjükért, és kérik hathatós közbenjárását. Hívják és várják a közös imára mindazokat, akik boldog Sára testvér közbenjárását akarják kérni különböző szándékukra.

Előadás a Szent Koronáról Nagyváradon
A Szent Korona tudományos vizsgálata címmel vetítéssel egybekötött előadást tart Ferencz Csaba, a MTA (Magyar Tudományos Akadémia) doktora, az ELTE tanára, valamint a Szent István Lovagrend nagymestere május 13-án, holnap délután négy órától Nagyváradon, a Mária Rádió épületében. Bővebb információk a 0742-507373-as telefonszámon kaphatók. Minden érdeklődőt várnak.

Zenés történeti iskoladráma a Vártemplomban
Május 13-án, szombaton délután öt órakor a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának Boldog Özséb Színtársulata Illei János Salamon király, Lászlónak foglya című zenés történeti iskoladrámáját adja elő a nagyváradi Vártemplomban. Rendező Godena Albert, az allegorikus szereplők énekeit színpadra alkalmazta Dömény Krisztián, a színtársulat vezetője Medgyesy S. Norbert történész.

100 éves a kárásztelki plébániatemplom
Felszentelésének centenáriumát május 13–21. között ünneplik a kárásztelki egyházközségben. A rendezvények között lesz számos előadás, idős házaspárok találkozója, kulturális programok, végül az ünnepélyes szentmisét május 21-én Böcskei László megyéspüspök mutatja majd be.

Szent László életét és kultuszát bemutató kiállítás a Vártemplomban
Május 14-én vasárnap az Egyházmegyei Zarándoklati Napon szervezett körmenet után, délután két órakor Szent László király a hit bajnoka, a haza hőse címmel nyílik kiállítás a nagyváradi Vártemplomban. A 12 tablóból álló Szent László életét és kultuszát bemutató kiállítást készítette: Kiss Tamás (Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár igazgatója), Medgyesy S. Norbert (Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történettudományi Intézetének docense). A kiállítást a Pro Patria Egyesület számos Kárpát-medencei és azon kívüli helyszínen mutatja be a Szent László-emlékév során.

Időjárás: Ma is változóan, erősen felhős idő lesz a jellemző, a délutáni óráktól északkeleten és az erdélyi medence térségében futó záporok is kialakulhatnak. Megélénkül, megerősödik a délnyugati szél. A hajnal még hűvős, de napközben 10-18 fok között alakul a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2017. május 11.

About the author

maradmin

Leave a Comment