2017. május 12. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Csíkmadarason tartják az örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőitve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Bérmálás Kézdivásárhelyen
A Boldog Özséb-plébániatemplomban május 13-án, holnap, a délelőtt tíz órakor kezdődő szentmisén Jakubinyi György érsek 60 bérmálkozónak szolgáltatja ki a nagykorúság szentségét.

Fatimai Boldogságos Szűz Mária ünnepe Gyergyószentmiklóson
A fatimai jelenések 100. évfordulója alkalmából imára gyűlnek a hívek holnap a Szent Miklós templomban. Délután hat órától imaóra lesz, majd hét órától szentmise. Várják a helyi és környékbeli rózsafüzér társulatokat, Máriás lelkületű imacsoportokat és mindazokat, akik a Szűzanyát szeretik és tisztelik.

Nepomuki Szent János búcsú
A szatmári egyházmegyében, a gilvácsi Nepomuki Szent János templom búcsúmiséjét holnap délelőtt tizenegy órai kezdettel tartják. Meghívott szónok Leabu Marius, a székesegyház segédlelkésze.

Iskolába hívogató
A csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium az V. osztályba történő beiratkozással kapcsolatos tájékoztatót és bemutatkozó Nyílt Napot szervez, folyó év május 15-én, hétfőn délután öt órától a Gimnázium dísztermében (Márton Áron utca 80 szám).
A Nyílt Napon megismerkedhetnek a beiratkozás módszertanával, a rangsorolási kritériumrendszerrel. A találkozás egyben az iskola bemutatkozója is kíván lenni, amelyet ebben az időszakban különös tekintettel a jelenlegi negyedikes, szeptembertől ötödik osztályban tanuló gyerekek számára szerveznek.
A rendezvény lehetőséget kínál minden az iskola iránt érdeklődő gyereknek, és szüleiknek, hogy megismerkedhessenek: az iskola szellemiségével, a majdani 5. osztály osztályfőnökével, tanárokkal és nevelőkkel, az oktatás korszerű helyszíneivel. Minden érdeklődőt várnak.

Zarándoklat Csíksomlyóra
A Bihardószegi önkormányzat három napos zarándoklatot szervez Csíksomlyóra, a pünkösdi búcsúra. Indulás időpontja: június 2-ka, péntek reggel nyolc óra. A zarándoklat ára 180lei/fő, mely magába foglalja az oda-vissza utat, a szállast és félpanziós étkezést. Jelentkezés, valamint bővebb információk Simon Noéminél kaphatók, a 0752-144117-es telefonszámon.

Előadás Székelyudvarhelyen
Dr. Csókay András idegsebész főorvos, világhírű agykutató tart előadást Székelyudvarhelyen június 1-jén, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban, Az este hét órától kezdődő előadás keretében a főorvos beszél arról, hogy hogyan talált rá Istenre, a hit erejéről, Istenbe vetett reményéről, hétköznapi csodákról. Minden érdeklődőt várnak.

Hétvégi szentmiseközvetítések
Holnap, a fatimai Boldogságos Szűz Mária ünnepén, déli tizenkét órától közvetítünk szentmisét a portugáliai kegyhelyről, Fatimából. Az ünnepi szentmisét Ferenc pápa mutatja be. Vasárnap a nagyváradi székesegyházból közvetítünk ünnepi szentmisét délelőtt tizenegy órától, majd délután fél öt órától ugyancsak Nagyváradról, a Vártemplomból.

Időjárás: Holnap országszerte készülhetünk záporokra, és számíthatunk újabb zivatarok kialakulására is, néhol ismét lehetnek hevesebb zivatarok felhőszakadással, jégesővel, viharos széllel. Hajnalban 8-12 fokos  minimumokat, délután 14-24 fok közötti maximumokat mérhetünk. 

MRE - Hírszolgálat, 2017. május 12.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Brassóban, a bolonyai templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőitve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Egyházmegyei Ifjúsági találkozó Temesváron
Ma kezdődik Temesváron az Egyházmegyei Ifjúsági Találkozó, melynek mottója: „Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek.” (Mk 16,15) Az ünnepélyes megnyitó délután hat órától lesz a Gerhardinum Római Katolikus Líceum udvarán. Szombaton Melinda Dumitrescu tart előadást román, illetve magyar nyelven, majd különféle foglalkozásokon vehetnek részt a fiatalok. A találkozót ünnepi szentmisével zárják vasárnap délelőtt tíz órától a székesegyházban.

Fatimai Boldogságos Szűz Mária ünnepe
- A Gyulafehérvári Főegyházmegyében Székelyszentlélek filiájában, Bogárfalván a templom búcsúját holnap ünneplik. A szentbeszédet Jakab Lajos vágási plébános tartja.
- A Szatmári Egyházmegyében a nagykárolyi Fatimai Szűz Mária-templomban szintén holnap délelőtt tizenegy órától tartják az ünnepi, búcsús szentmisét. A szentbeszédet Kühn Pál tiszteletbeli kanonok tartja.
- A Nagyváradi Egyházmegyében a Boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére ma délután hat órakor szentségimádást, este nyolc órakor szentmisét tartanak a nagyváradi székesegyházban, majd kilenc órakor az év első gyertyás körmenetét tartják a Püspöki Palota kertjében. A szentmise főcelebránsa és szónoka Pék Sándor nagyvárad-újvárosi plébános.

Dicsőítő koncert Marosvásárhelyen
Második alkalommal rendez dicsőítő koncertet az udvarfalvi Reménység zenekar. Az eseménynek május 13-án holnap délután öt órától a marosvásárhelyi Mihai Eminescu ifjúsági ház ad otthont. Meghívott vendégek az ismert Hanna Projekt Magyarországról és a Csit Band Csíkszeredából. A rendezvény célja egybegyűjteni a város és a környező települések fiataljait (és nemcsak), elősegítve a hitbeli növekedésüket. A koncert mottója „Eldőlt a szívemben", és azokat szólítja meg akik valóban keresik az élet igazi értékét és értelmét.

Könyvbemutató körút
Megjelent Frigyesy Ágnes Az Úr csodásan működik – Erdélyi nagy tanúságtevők – Ferencz Béla Ervin OFM, Tőkés István, Bíró János Antal OFM című könyve, mely alkalomból a kötet szerzője május 7-én, erdélyi könyvbemutató körútra indult.  Ma délután, öt órától a kovásznai Apor Vilmos Gyermekvédelmi Központba, holnap este hatkor Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron teremébe várják az érdeklődőket. Vasárnap zárul a körút a Csíksomlyói kegytemplomban a fél tizenegy órakor kezdődő szentmise után, délután pedig a Csíkszeredai Millenniumi templomba, az öt órakor kezdődő szentmise után lesz a könyvbemutató.

Imadélután Temesváron
A temesvár-józsefvárosi Notre Dame zárdatemplomban május 14-én, vasárnap Dona Nobis Pacem! címmel a békéért tartanak imadélutánt. A program délután öt órakor rózsafüzér-imával kezdődik, ezt követően hat órakor szentmisét mutatnak be, majd hét órától szentségimádással zárul. Az imadélután zenei szolgálatát Dumitrescu Melinda végzi.

Ferences ösvény Gyergyószárhegyen
Május 19-21. között a szárhegyi Ferences Kolostorban kerül sor a három hétvégéből álló Ferences Ösvény lelki programsorozat első találkozójára, amelyen Szent Ferenc életével és evangéliumi lelkiségével, vagyis a ferencességgel ismerkedhetnek meg a résztvevők. A programra – amelyen a helyek száma korlátozott – 17 és 35 év közötti fiatalokat várnak a szervezők. Érdeklődni és jelentkezni Pantea Tibor ferences atyánál lehet az frtibi@gmail.com e-mailcímen vagy a 0746-774701-es telefonszámon.

Management by Jesus szeminárium Kolozsváron
Kiss Ulrich jezsuita szemináriumot tart vezetők részére Kolozsváron, a Manréza Központban május 25–28. között. A műhelymunka Szent Márk evangéliumára épít. A helyek száma korlátozott: 12 fő. A jelentkezéseket beérkezésük sorrendjében fogadják el május 18-áig. A Managament by Jesus szemináriumról bővebben a Manreza Központ Facebook oldalán olvashatnak.

Kísért imádság hete Kolozsváron
A szociális testvérek május 25. és 31. között hívják és várják a Kísért imádság hetére mindazokat, akik szeretnének megtanulni imádkozni a Szentírással, vagy már tudnak, de mélyebb Isten-kapcsolatra vágynak, akik szeretnének Isten szemével tekinteni életükre és önmagukra, akik szívesen elmennének egy lelkigyakorlatra, de most éppen nincs rá módjuk. A programra Kolozsváron kerül sor. Az együtt ünnepelt kezdő és záró szentmise között a hét folyamán a résztvevőknek naponta egy órát kell szentelniük imádságra, illetve minden nap megoszthatják tapasztalataikat személyes kísérőjükkel. A program iránt érdeklődők számára a testvérek részletes ismertető levelet és jelentkezési lapot küldenek. Jelentkezni május 18-ig lehet Farmati Anna testvérnél a 0740-430666-os telefonszámon, vagy a szocialis.testverek@gmail.com címen. Kísérők: Farmati Anna SSS, Fülöp Magdolna SSS, Homa Ildikó SSS, Imre Edit SSS testvérek. Részletek a mai déli magazinban.

Időjárás: Ma ismét erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, szerte az országban záporok, zivatarok kialakulására kell számítani. Helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet, viharos szél kíséretében. Hajnalban 7-13, napközben 18-24 fok valószínű, de a zivatarokat követően visszaesik a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2017. május 12.

About the author

maradmin

Leave a Comment