2017. május 16. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Csíkszenttamáson tartják az örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Egész(ség) a betegségben–Előadás és könyvbemutató körút
Egész(ség) a betegségben. A bénák látnak, a vakok hallanak címmel előadással egybekötött bemutató körútra indul május közepén a könyv szerzője, Homa Ildikó pszichológus, szociális testvér.
A körút állomásai:
- ma: Brassó, Áprily Lajos Főgimnázium díszterme, délután hat órától,
- május 17.: Sepsiszentgyörgy, Szent József-plébánia hittanterme, délután fél héttől, az esti szentmise után,
- május 18.: Csíkszereda, Corvina Könyvesház, este fél héttől,
- május 19.: Székelyudvarhely-Szombatfalva, Szent György-plébánia közösségi háza, este hét órától.
A körút helyszínein a Veled vagyok minden nap című könyv mellett megvásárolhatók lesznek a Verbum legújabb kiadványai is. Várnak minden érdeklődőt!

Szent László Konferencia Budapesten
Május 17-én, szerdán Múltunk alapja – jövőnk oszlopa címmel szerveznek konferenciát Budapesten, melynek témája a keresztény értékrend Szent László uralkodói gyakorlatában. A konferencián jelen lesz Böcskei László nagyváradi megyés püspök.

Belső Iránytű Gyergyószentmiklóson
A Belső Iránytű programsorozat keretében május 19-én, pénteken este hét órától Bodó Márta, a Verbum kiadó főszerkesztője, egyháztörténész, irodalom- és színikritikus tart előadást Amikor a lélek megbetegíti a testet – Miért tabu a test? címmel a gyergyószentmiklósi Szent István Plébánia nagytermében.

Szövőtanfolyam Gyergyószentmiklóson
A KALOT Egyesület együttműködve a gyergyószentmiklósi Szent István Plébániával szövőtanfolyambot indít. A 6 alkalmas, összesen 12 órás képzés során a résztvevők elsajátíthatják a kártyás és szádfás szövést, a nyüstbogozást, a bordakészítést, a szövőszék kezelését, a szőttes kötésrajzának olvasása és tervezése alapján az önálló felvetést.
További részletek a www.kalot.ro oldalon találhatóak. Érdeklődni és jelentkezni az iroda@kalot.ro e-mail címen, vagy a 0758 840279-es telefonszámon lehet május 19-ig hétköznap 8-12 óra között. Részvételi hozzájárulás:150 lej.

Mária-áhítat Kovásznán
Kovásznán minden hónap harmadik szombatján Mária áhítatot tartanak szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket május 20-án, este hét órakor a helyi plébániatemplomba. Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Múzeumok Éjszakája
Május 20-án, szombaton a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz. A program keretén belül a látogatók megtekinthetik a Püspöki Palotát, illetve a tavalyi évhez hasonlóan a Székesegyház is nyitott kapukkal fogadja őket. Az érdeklődők jobban szemügyre vehetik a templomot, mely egy szakrális tér, de ugyanakkor kiemelkedő művészeti szépséggel bír; lesétálhatnak a kriptába vagy a kincstárban megtekinthetik az egyházművészeti gyűjtemény legszebb darabjait. A rendezvény teljes ideje alatt, este nyolc és éjjel két óra között a látogatás ingyenes, a kincstárba 20 percenként indulnak a csoportok.

FIF Kupa Csíkszeredában
A gyualfehérvári Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség 2017-ben immáron harmadik alkalommal hirdeti meg az ificsoportok focibajnokságát. Idén ismét Csíkszeredában, a József Attila Általános Iskola sportcsarnokában rendezik meg az eseményt, amelyen 5 + 1-es felállású csapatok mérkőzhetnek meg egymással jó hangulatban, keresztény felebaráti szeretetben. Várják a szurkolókat is, hiszen ez jó alkalom az ificsoportoknak, hogy egymást megismerjék, kapcsolatokat építsenek és kikapcsolódjanak. Időpont: május 20. Részvételi díj: csapatonként 100 lej. Jelentkezés: Nándi Mártonnál, Facebookon vagy a 0753 461 362-es telefonszámon – tudtuk meg a romkat.ro oldalról.

Régizenekoncert Boicán
Régizenekoncertet tartanak Boicán (Hunyad megye), a Nepomuki Szent János római katolikus templomban május 21-én, vasárnap délután hat órától. Az eseményen korabeli hangszereket szólaltat meg a Flauto Dolce együttes. A belépés díjtalan.

Centenárium Kárásztelken
Temploma felszentelésnek 100. évfordulóját ünnepli ebben az évben a kárásztelki római katolikus közösség. A rendezvélnysorozat csúcspontjaként május 21-én, vasárnap reggel kilenc órakor Böcskei László megyés püspök megáldja a falu határában állított keresztet, majd tíz órakor hálaadó szentmisét mutat be a helyi plébániatemplomban.

Előadás Székelyudvarhelyen
Dr. Csókay András idegsebész főorvos, világhírű agykutató tart előadást Székelyudvarhelyen június 1-jén, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban, Az este hét órától kezdődő előadás keretében a főorvos beszél arról, hogy hogyan talált rá Istenre, a hit erejéről, Istenbe vetett reményéről, hétköznapi csodákról. Minden érdeklődőt várnak.

Időjárás: Ma a sok napsütés mellett elsősorban északon és az ország középső harmadán előfordulhatnak még záporok, néhol egy-egy zivatar is kialakulhat. Többfelé megélénkül, néhol megerősödik az északias szél. A legmagasabb hőmérséklet 17 és 23 fok között alakul.

MRE - Hírszolgálat, 2017. május 16.

About the author

maradmin

Leave a Comment