2017. május 29. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Türkösön tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk hálával az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, megköszönve a megváltás ajándékát, dicsőítve és áldva Őt.

Búcsú Gyergyószentmiklóson
Holnap lesz a gyergyószentmiklósi Szent István-templom búcsúja. Az egyházközség Szent István király ereklyéinek átvitelét a kedden délután öt órakor kezdődő szentmisén ünnepli. A szentbeszédet Pál Vilmos-Barna alcsíki főesperes, csíkszentgyörgyi plébános tartja.

Szent Antal-nagykilencedek
A csíksomlyói kegytemplomban holnap reggel nyolckor, délelőtt fél tizenegykor és este hét órakor lesznek a szentmisék. A reggel nyolckor kezdődő szentmise szónoka felváltva a helyi ferencesek és a csíksomlyói plébános. A fél tizenegyes szentmisén Keresztes Zoltán, a gyergyószentmiklósi Szent István Egyházközség plébánosa prédikál. Az este hét órakor kezdődő szentmisén Baróti Csaba székelyszentkirályi plébános mond szentbeszédet. Az esti szentmisébe a rádiónk hullámhosszán keresztül és a csiksomlyo.ro honlapon is bekapcsolódhatnak.
Székelyudvarhelyen a ferences templomban, a szentbeszédek a Hiszekegyről szólnak. A szentmiséket délelőtt tíz órakor a környék papjai végzik. A nyolcadik alkalom témája: Hiszek a szentek közösségében és holtak föltámadásában. A szentmisét és prédikációt Mátyás Károly, székelyudvarhelyi főesperes-plébános tartja.
A kolozsvári ferences templomban a szentmisék délelőtt tíz és délután hat órakor lesznek, öt órától pedig szentségimádás. A tíz órakor kezdődő szentmisék keretében vendégpapok prédikálnak. A szentbeszédek témái az Erények és Szent László évéhez kapcsolódnak. Nagykilencedet tartanak a szatmárnémeti Szent Antal templomban is. Keddenként, reggel kilenc órától gyónásra nyílik lehetőség, tíz órától pedig szentmisét mutatnak be. Az elmélkedéseket Leabu Marius székesegyházi segédlelkész tartja.
A nagyszebeni ferences templomban a Szent Antal kilenced kedden délután öt órakor kezdődik. Előtte félórával rózsafüzért imádkoznak. A szentbeszédet Puskás Attila segédlelkész tartja.
A szárhegyi ferences templomban a szentmisék rendje a következő: délelőtt tíz órától rózsafüzér, majd fél tizenegytől és délután öt órától szentmise elmélkedéssel. A szentmisék homíliájában arra a kérdésre keresik a választ, hogy hogyan kerülhetünk élő kapcsolatba Istennel. Az elmélkedés témája: „Attól vagyok jó keresztény, hogy betartom a szabályokat?”
Az esztelneki ferences templomban a szentmisék délután hat órakor kezdődnek.

A Boldogasszony Zarándokvonat Nagyváradon
Június 1-én, csütörtökön 11:18 órakor érkezik Nagyváradra a Csíksomlyói Búcsúra tartó Boldogasszony Zarándokvonat. Szent László király szentté avatásának 825. évfordulóján a zarándokok tiszteletüket szeretnék kifejezni városalapító királyunk iránt és az ő ereklyéje előtt kérni közbenjárását. Ezért a vonat 100 percig időzik majd a vasútállomáson. Az 1100 zarándok pedig Székely János esztergom-budapesti segédpüspök vezetésével 11.45 órakor szentmisén vesz részt a nagyváradi székesegyházban, melynek főcelebránsa a házigazda, Böcskei László nagyváradi megyés püspök lesz. A szentmisét követően 12.58 perckor indul tovább a szerelvény Csíksomlyó irányába.

Időjárás: Holnap is többnyire napos időre számíthatunk. A megnövekvő gomolyfelhőkből legfeljebb keleten alakulhat ki egy-egy frissítő zápor. A nappali felmelegedés erősödik, délután 25-30 fok közé melegszik a levegő.

MRE – Hírszolgálat, 2017. május 29.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Uzonban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk hálával az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, megköszönve a megváltás ajándékát, dicsőítve és áldva Őt.

Bérmálás Nagytusnádon és Egerszéken
Ma délelőtt tíz órakor a nagytusnádi plébániatemplomban 44 fiatal, Egerszéken pedig délután öt órakor 30 bérmálkozó részesül a nagykorúság szentségében Tamás József püspök kézfeltétele által.

Imaest Csíkszeredában
Ma délután öt órától a Segítő Mária gimnázium bentlakásának dísztermében medjugorjei imaestet tartanak. Ez alkalommal a program a szentmisével kezdődik. Hívnak, várnak mindenkit, imádkozzanak, ünnepeljenek együtt Pünkösd hetében.

Gyermeknapi játékmaraton Csíkszeredában
A Juventutti Alapítvány és a Gyulafehérvári Caritas közös gyermeknapi játékmaratonnal készül a csíkszeredai gyermekek számára. A mókázás május 29-én, ma lesz a Szent Imre Ifjúsági Központban. A játékmaraton célja több órán keresztül folyamatos játékkal megmozgatni a gyerekeket, korosztályuknak megfelelő játékokkal úgy, hogy a résztvevő diákok és tanárok, tanítók is ötleteket meríthessenek, új játékokat tanulhassanak, vagy már ismert játékokban vehessenek részt.

Međugorjei imaest Csíkszeredában
A csíkszeredai Segítő Mária-gimnázium bentlakásának dísztermében május 29-én, ma délután öt órától međugorjei imaestet tartanak. Az imaprogram rózsafüzérrel kezdődik, majd szentmisével folytatódik, és szentségimádással zárul.

Búcsú Gyergyószentmiklóson
Május 30-án, kedden lesz a gyergyószentmiklósi Szent István-templom búcsúja. Az egyházközség Szent István király ereklyéinek átvitelét a kedden délután öt órakor kezdődő szentmisén ünnepli. A szentbeszédet Pál Vilmos-Barna alcsíki főesperes, csíkszentgyörgyi plébános tartja.

Szent László ereklye fogadása és kiállítás Csíkszeredában
A csíkszeredai Millenniumi templomban június 1-jén, csütörtökön az esti szentmise előtt fogadják a Szent László ereklyét. Június 2-án, pénteken reggel kilenc9 órakor a Millenniumi templomtéren megnyitják a Szent László kiállítást. Ünnepi beszédet mond dr. Semjén Zsolt Magyarország miniszterelnök-helyettese. A megnyitó után a Szent László ereklyét Gyimesbükkbe viszik.

Csókay András előadása Székelyudvarhelyen
A pünkösdi ünnep alkalmával Székelyudvarhelyre látogat dr. Csókay András idegsebész főorvos, világhírű agykutató és június 1-jén este hét órától saját istenélményekre épülő előadást tart a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban.

III. erdélyi bibliodrámavezető-képzés Kolozsváron
Bibliodrámacsoportvezető-képzés indul Kolozsváron. Bővebb információk a Romániai Bibliodráma Egyesület oldalán, a bibliodram.ro oldalon.

Önkéntes-találkozók júniusban
Június 6.-án, kedden délelőtt tizenegy órára várjuk az önkénteseket Marosvásárhelyen a Deus Providevit házban.
Június 7.-én, szerdán este hat órától Nagyváradon tartunk szentmisét, majd önkéntes-találkozót.
Június 8.-án, csütörtökön délután fél öttől Kolozsváron lesz a találkozó Szent Mihály Nőszövetség dísztermében,
Június 9.-én, pénteken délután négy órától pedig Nagykárolyban találkozunk az önkéntesekkel a Szent László közösségi házban.
Hargita és Kovászna megyében ezúttal nem lesznek külön találkozók, hanem a csíksomlyói búcsú alkalmával június 3.-án, szombaton várjuk az önkénteseket és a hallgatókat rádiónk csíksomlyói stúdiójánál.

Felvételi a Marosvásárhelyi Jezsuita Egyetemi Kollégiumba
A Marosvásárhelyi Jezsuita Egyetemi Kollégium felvételit hirdet a 2017/2018-as tanévre. Örömmel hívnak minden olyan Marosvásárhelyen tanuló vagy leendő egyetemistát, aki keresztény értékrenden alapuló közösségi életre vágyik, és szeretne fejlődni önismeretben, a lelki életben és szakmaiságban, megtanulni jó és jobb döntéseket hozni, megtanulni, hogy a konfliktusokban hogyan maradjon szabad és hűséges legjobb önmagához, tanulni, gyakorolni a megértő kommunikációt, és elmélyülni a mások iránti kinyíló szolgálatban, felelősséget vállalni másokért, jó vezetőként szolgálni. Egyetemisták jelentkezését június 11-ig, míg érettségizők jelentkezését július 11-ig várják. Bővebb a információk a Marosvásárhelyi Jezsuita Egyetemi Kollégium facebook oldalán találhatók.

Időjárás: Ma szinte zavartalan napsütésre, kevés felhőre és csapadékmentes időre van kilátás.  Csak a nyugati országrészben élénkülhet meg a szél. Hajnalban 4-14 fokra számíthatunk, majd napközben 21-27 fok közé melegedhet a levegő.

MRE – Hírszolgálat, 2017. május 29.

About the author

maradmin

Leave a Comment