2017. május 30. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Türkösön tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk hálával az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, megköszönve a megváltás ajándékát, dicsőítve és áldva Őt.

Bérmálás Csíkszentmártonban és Lázárfalván
Ma délelőtt tíz órakor a csíkszentmártoni plébániatemplomban 106 bérmálkozó részesül a nagykorúság szentségében Tamás József püspök kézfeltétele által. A lázárfalvi templomban Tamás József püspök délután öt órakor mutatja be a bérmálási szentmisét.

Előadás Csíkszeredában
A Dévai Szent  Ferenc Alapítvány a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium és Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala közös szervezésében ma délután öt órától Böjte Csaba Szabadság szerelem címmel tart előadást a Segítő Mária Gimnázium Mihai Eminescu utcai bentlakásának dísztermében. Az előadás keretében ugyanakkor sor kerül Heltai Jenő: A néma levente című színművének a bemutatására is, amelyet dévai diákok adnak elő. A rendezvényre várják a csíkszeredai iskolák nagyobb diákjait is. A belépés díjtalan, de támogatásokat elfogadnak.

Zarándoklatok Szentjobbra
Böcskei László megyés püspök 2016-ban zarándokhelyként erősítette meg a Boldogságos Szűz Mária születésének tiszteletére felszentelt szentjobbi plébániatemplomot. Ezért ma Szent István király ereklyéi átvitelének ünnepén az egyházmegye papjai és szerzetesei számára szervez zarándoklatot a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség. A tizenegy órakor kezdődő szentmise főcelebránsa Böcskei László megyés püspök lesz. Szent László király a Pray-kódex naptára szerint 1084. május 30-án itt talált rá Szent István ereklyéjére és az ő tiszteletére bencés monostort is alapított Szentjobbon. A május 30-i ünnepet a XV. század végéig Váradon és Székesfehérváron is megtartották.

A Boldogasszony Zarándokvonat Nagyváradon
Június 1-én, csütörtökön 11:18 órakor érkezik Nagyváradra a Csíksomlyói Búcsúra tartó Boldogasszony Zarándokvonat. Szent László király szentté avatásának 825. évfordulóján a zarándokok tiszteletüket szeretnék kifejezni városalapító királyunk iránt és az ő ereklyéje előtt kérni közbenjárását. Ezért a vonat 100 percig időzik majd a vasútállomáson. Az 1100 zarándok pedig Székely János esztergom-budapesti segédpüspök vezetésével 11.45 órakor szentmisén vesz részt a nagyváradi székesegyházban, melynek főcelebránsa a házigazda, Böcskei László nagyváradi megyés püspök lesz. A szentmisét követően 12.58 perckor indul tovább a szerelvény Csíksomlyó irányába.

Szent László ereklye fogadása és kiállítás Csíkszeredában
A csíkszeredai Millenniumi templomban június 1-jén, csütörtökön az esti szentmise előtt fogadják a Szent László ereklyét. Június 2-án, pénteken reggel kilenc kilenc órakor a Millenniumi templomtéren megnyitják a Szent László kiállítást. Ünnepi beszédet mond dr. Semjén Zsolt Magyarország miniszterelnök-helyettese. A megnyitó után a Szent László ereklyét Gyimesbükkbe viszik.

Szentségimádás az alsódobói Isteni irgalmasság kápolnában
Minden hónap első csütörtökén szentségimádást tartanak a vágási egyházközség filiájában található alsódobói Isteni Irgalmasság kápolnában. Délután három órakor elimádkozzák az isteni irgalmasság rózsafüzért, majd az örvendetes-, a világosság-, a fájdalmas- és a dicsőséges rózsafüzért. Este hat órakor szentmisét mutatnak be, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség van.
Június 1-jén várják mindazokat, akik mindennap elimádkozzák a rózsafüzért és idejükből tudnak Istennek ajándékozni.

Csókay András előadása Székelyudvarhelyen
A pünkösdi ünnep alkalmával Székelyudvarhelyre látogat dr. Csókay András idegsebész főorvos, világhírű agykutató és június 1-jén este hét órától saját istenélményekre épülő előadást tart a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban.

Elsőpénteki virrasztás
A sepsiszentgyörgyi Krisztus király plébániatemplomban elmarad az első péntek esti virrasztás. A virrasztás június 3-án, szombaton este tíz órától lesz megtartva a Csíksomlyó-csobotfalvi Szent Péter és Pál templomban. Hívnak mindenkit, hogy minél többen kapcsolódjanak be a közös imába. A virrasztást a rádiónk élő adásban közvetíti hajnali negyed négyig.

Zsolozsmatábor Gyergyószárhegyen
Június 29. és július 2. között Minden élő dicsérje az Urat! (Zsolt 150,6) mottóval immár második alkalommal zsolozsmatáborra kerül sor a szárhegyi ferences templomban és kolostorban. A szervezők, fr. Gegő Julianus és fr. Guia Hugó célja, hogy a résztvevők a három nap folyamán együtt végezzék énekelve az egyház zsolozsmáját, és ünnepeljék a szentmisét. A folyamatos zsoltározást elmélkedések szakítják meg, amelyek rávilágítanak a zsoltárok és a zsolozsma belső világára. Közben a ferences testvérek folyamatosan lehetőséget biztosítanak a szentgyónásra és a lelki beszélgetésre. Minden imádságos, elcsöndesedésre vágyót várnak a szervezők! A részletekről érdeklődni, illetve a zsolozsmatáborba 2017. június 20-ig jelentkezni a szervezőknél a zsolozsmastabor2017@gmail.com; vagy www.ofm.ro/eferi; vagy www.facebook.com/ferencesprogramok elérhetőségeken lehet.

Időjárás: Ma is többnyire napos, gyengén felhős időre számíthatunk. A gomolyfelhőkből legfeljebb keleten alakulhat ki egy-egy frissítő zápor. A nappali felmelegedés erősödik, délután 25-30 fok közé melegszik a levegő.

MRE – Hírszolgálat, 2017. május 30.

About the author

maradmin

Leave a Comment