2017. május 4. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Verebesen tartják az örökös szentségimádási napot. Örömmel járuljunk a kenyér színe alatt rejtőző feltámadt Krisztus elé, megköszönve a megváltás ajándékát, dicsőítve és imádva Őt a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Előadás Csíkszeredában
A Honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadássorozat keretében május 5-én, holnap este hét órától Az önrendelkező székely falu című tudományos ismereterjesztő film bemutatására kerül sor a polgármesteri hivatal gyűléstermében Csíkszeredában. A film rendezője: Farkas György. A bemutatón jelen lesznek a film készítői és a közreműködői is. Minden érdeklődőt várnak.

Virrasztás Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus király plébániatemplomban minden hónap első péntekén, így holnap is, este tíz órától virrasztás van, mely a reggel fél hét órakor kezdődő szentmisével ér véget. Hívnak mindenkit, hogy minél többen kapcsolódjanak bele a közös imába. A virrasztást rádiónk élő adásban közvetíti.

Lelkinap fiúkat nevelő édesanyák számára
„Mutasd meg a fiúnak, melyik úton járjon, s akkor sem hagyja el, amikor idősebb lesz.”(Péld.22,6) – ezzel a mottóval rendeznek lelkinapot fiús anyukák számára május 6-án, Sepsiszentgyörgyön, a Szent József plébánián. A program szombaton reggel kilenc órakor kezdődik, lesz előadás, tanúságtételek, majd délután hat órakor szentmisével zárul. Bejelentkezni a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ honlapján, a www.csalad.ro főoldalán megjelenő felhívásra lépve, vagy az eseménynaptárban a május 6-i eseménynél lehet. Szükség esetén információ a kertesz.maria@csalad.ro e-mail címen, vagy a 0743-152008-as telefonszámon kapható.

Ünnepélyes Mária köszöntő
A csíksomlyói kegytemplomban május 6-án, elsőszombaton a szentmise este hét órakor kezdődik. Ezt megelőzően, délután hat órától az engesztelő imaórát a csíkszentmiklósi és csíkborzsovai hívek végzik. A szentmise után szintén ők vezetik a rózsafüzér imádkozását és ők viszik a Szűzanya kegyszobrának a másolatát a templom előtti téren. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a szentmisébe bekapcsolódhatnak a csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén vagy rádiónk hullámhosszán.

Kórustalálkozó Székelyudvarhelyen
Május 7-én, vasárnap délután négy órától a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-plébániatemplomban tartják a Bethlen negyedi keresztény egyházközségek kórustalálkozóját.

Időjárás: Holnap többfelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására, néhol egy-egy intenzívebb zivatar is kialakulhat, felhőszakadással, jégesővel, viharos széllel. Napközben 19-25 fok valószínű, de a zivatarokat követően átmenetileg visszaeshet a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2017. május 4.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Csatószegen tartják az örökös szentségimádási napot. Örömmel járuljunk a kenyér színe alatt rejtőző feltámadt Krisztus elé, megköszönve a megváltás ajándékát, dicsőítve és imádva Őt a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Első csütörtöki szentségimádások
A Mária Rádió nagyváradi stúdiójában minden hónap első csütörtökén csendes szentségimádást tartunk. Reggel fél kilenctől szentmise lesz, majd kilenc órától délután három óráig várjuk mindazokat, akik szivesen szánnak időt az imára és az engesztelésre.
Ugyancsak ma tartanak szentségimádást az alsódobói Isteni Irgalmasság kápolnában is. Délután három órakor elimádkozzák az isteni irgalmasság rózsafüzért, majd a többi rózsafüzéreket is. Este hat órakor szentmisét mutatnak be, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség lesz.

Szent Flórián-napi búcsúk
Ma van Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének emléknapja. A gyulafehérvári főegyházmegyében Szakaszon ma délelőtt tizezenegy órától a falu szülötte, Reszler Mihály máramarosi főesperes prédikációjával tartanak búcsúmisét.
A szatmári egyházmegyében, a mezőfényi kápolnában ma délután hat  órától mutatják be a legszentebb áldozatot.

Előadások Kolozsváron
A Keresztény Értelmiségi Kör szervezésében, Berszán Lídia egyetemi docens, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Szociológia és Szociális Munka intézet tanára tart előadást Generációk tegnap, ma és holnap címmel. Minden érdeklődőt várnak ma este hét órára a Szent Mihály Nőszövetség Szentegyház utca 2. szám alatti dísztermébe.
A kolozsvári Katolikus Egyetemi Lelkészség felső termében Sógor Árpád református lelkész tart előadást ugyancsak ma este, nyolc órától Sakkterápia és reformáció címmel.

Könyvbemutató Marosvásárhelyen
Május 5-én, holnap délután hat órától Marosvásárhelyen, a Bernády házban mutatják be a Verbum Kiadó jóvoltából megjelent Testben élünk című könyvet. A könyvbemutatón közreműködnek Nagy Miklós Kund, valamint Bodó Márta, a kötet szerkesztője, illetve Szőcs Csaba, a Verbum Kiadó igazgatója.

Kneipp vízterápia Nagyváradon
Május 6-án, szombaton a nagyváradi Posticumban délelőtt fél tíz és fél tizenkét óra között a Kneipp-vízterápiát mutatja be Péter Mária Imelda mallersdorfi ferences nővér Székelyudvarhelyről, és előadást tart a jótékony, egészségmegőrző hatásairól. Minden érdeklődőt várnak!

Gyémántmise Temesváron
Túry László ny. plébános, főesperes és  nagyprépost május 7-én, vasárnap, délután hat órai kezdettel a temesvári piarista templomban papságának 60-ik évfordulóját ünnepli.
Túry Lászlót Isten szolgája, Márton Áron püspök szentelte pappá Gyulafehérváron 1957. április 28-án.

Jó Pásztor-búcsú Székelyudvarhelyen
A katolikus egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, amely egyben a hivatások világnapja is. Május 7-én, vasárnap a szentmiséken világszerte a papokért és új hivatásokért imádkoznak a hívek. Ezen a napon délután fél egy órakor kezdődik a székelyudvarhelyi Jó Pásztor Papok és Idősek Otthona kápolnájának búcsúja. A szentmise főcelebránsa és szónoka Hajdó Vilmos aranymisés plébános.

Ifjúsági szentmise Temesváron
Az Egyházmegyei Ifjúsági Központ programjának megfelelően május 7-én, vasárnap este hét órakor ifjúsági szentmisét mutatnak be a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban.

Egyházmegyei zarándoknap Nagyváradon
Az idén ünnepelt Szent László Jubileumi Emlékévnek kimagasló eseménye a hagyományos Egyházmegyei Zarándoklati Nap, amely május 14-én, húsvét V. vasárnapján lesz megtartva a nagyváradi székesegyházban. Az ünnepség reggel kilenc órakor a zarándokok fogadásával kezdődik. Délelőtt tizenegy órától az ünnepélyes szentmisét Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek mutatja be, melynek végén indul a győri ereklye és a nagyváradi herma kíséretében a körmenet a Várhoz, az egyházmegye bölcsőjéhez. Az ünnepséget rádiónk élő adásban közvetíti.

Időjárás: Ma is többfelé készülhetünk záporok, helyenként zivatarok kialakulására, néhol felhőszakadás, jégeső is lehet, délkeleten maradhat szárazabb az idő. Mérsékelt, esetleg élénk lesz a délies szél, csak zivatarok környezetében lehetnek erős, viharos széllökések. Az enyhe hajnalt követően, délután 18-25 C fok várható. 

MRE - Hírszolgálat, 2017. május 4.

About the author

maradmin

Leave a Comment