2017. május 6. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Elsőszombat Csíksomlyón
A kegytemplomban az ünnepélyes Mária-köszöntőn a szentmise ma este hét órakor kezdődik. Ezt megelőzően, délután hat órától az engesztelő imaórát a csíkszentmiklósi és csíkborzsovai hívek végzik. A szentmise után szintén ők vezetik a rózsafüzér imádkozását és ők viszik a Szűzanya kegyszobrának a másolatát a templom előtti téren. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a szentmisébe bekapcsolódhatnak a csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén vagy rádiónk hullámhosszán.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Kászonjakabfalván tartják az örökös szentségimádási napot. 
A nagyváradi egyházmegyében május első vasárnapján Élesden és a nagyváradi Posticum kápolnájában lesz a híveknek lehetősége az egyházmegye örökös szentségimádásába bekapcsolódni.
Örömmel járuljunk a kenyér színe alatt rejtőző feltámadt Krisztus elé, megköszönve a megváltás ajándékát, dicsőítve és imádva Őt a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Bérmálás Jobbágytelkén és Székelyhodoson
Május 7-én, holnap délelőtt tíz órakor a jobbágytelki plébániatemplomban 33 fiatal és 2 felnőtt, délután öt órakor pedig a székelyhodosi templomban 18 fiatal részesül a bérmálás szentségében Tamás József püspök kézfeltétele által.

Jó Pásztor-búcsú és kórustalálkozó Székelyudvarhelyen
A katolikus egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, amely egyben a hivatások világnapja is. Ezen a napon a szentmiséken világszerte a papokért és új hivatásokért imádkoznak a hívek. Holnap délután fél egy órakor kezdődik a székelyudvarhelyi Jó Pásztor Papok és Idősek Otthona kápolnájának búcsúja. A szentmise főcelebránsa és szónoka Hajdó Vilmos aranymisés plébános.
Ugyancsak holnap délután négy órától a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-plébániatemplomban tartják a Bethlen negyedi keresztény egyházközségek kórustalálkozóját.

Könyvbemutató körút
Megjelent Frigyesy Ágnes Az Úr csodásan működik – Erdélyi nagy tanúságtevők – Ferencz Béla Ervin OFM, Tőkés István, Bíró János Antal OFM című könyve, mely alkalomból a kötet szerzője május 7-én erdélyi könyvbemutató körútra indul. Első helyszínek: holnap, május 7-én, déli tizenkét órától Déva, ferences templom, a déli szentmise után, majd délután öt órától Szászváros – Szent Erzsébet Gyermekvédelmi Központ, a ferences kolostor ebédlője. Május 8-án, hétfőn Gyulafehérváron, a hittudományi főiskola dísztermében lesz könyvbemutató. A következő állomások: Székelyudvarhely, Gyergyószárhegy, Kovászna, Sepsiszentgyörgy, Csíksomlyó és Csíkszereda. Minden érdeklődőt várnak.

Gyémántmise Temesváron
Túry László ny. plébános, főesperes és nagyprépost május 7-én, vasárnap, délután hat órai kezdettel a temesvári piarista templomban papságának 60-ik évfordulóját ünnepli. Túry Lászlót Isten szolgája, Márton Áron püspök szentelte pappá Gyulafehérváron 1957. április 28-án.

Vokál-szimfonikus hangverseny Kolozsváron
A Szent Mihály-plébániatemplomban május 9-én, kedden este hét órakor rendkívüli vokál-szimfonikus hangverseny lesz Franz Schubert születésének 220. évfordulóján a Szent Cecília kórus és zenekar közreműködésével. Szólisták: Covacinschi Jolanda, Mányoki Mária, Barabás Lajos és Mányoki László. Vezényel: Potyó István. A belépés díjtalan, várnak minden zenekedvelőt. 

Hétvégi szentmiseközvetítések
Holnap reggel nyolc órától Dicsőszentmártonból hallhatják a szentmisét, majd este hét órától az ünnepélyes Mária-köszöntőt közvetítjük Csíksomlyóról.
Felhívjuk a nagyváradi vételkörzetben levő hallgatóink figyelmét, hogy május első vasárnapjától egészen november első vasárnapjáig délelőtt, azaz 0 órától 15 óráig sugározzuk a magyar nyelvű adást. Ebben az időszakban vasárnaponként csak délelőtt lesznek szentmisék, így most is délelőtt tizenegy órától, a hét plébániatemplomából, Dicsőszentmártonból közvetítünk.

Időjárás: A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint többfelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására, néhol egy-egy intenzívebb zivatar is kialakulhat, felhőszakadással, jégesővel, viharos széllel. A minimumhőmérséklet 4-9, a maximumhőmérséklet 17-24 fok között alakul, de a tartósan borult helyeken ennél hűvösebb lesz.
Holnap ismét sokfelé készülhetünk esőre, záporokra, keleten újabb zivatarok is kialakulhatnak. Délután egy hidegfront érkezik, melynek következtében északnyugat felől feltámad az  északnyugati szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 7-11, a legmagasabb 15-24 fok között valószínű. 

MRE - Hírszolgálat, 2017. május 6.

About the author

maradmin

Leave a Comment