2017. március 17. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Kadicsfalván tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, alakítson bennünket.

Ima a marosvásárhelyi római katolikus iskoláért
Közös imára hívnak minden jószándékú embert, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül március 18-án, holnap délelőtt tíz órára a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-plébániatemplomba, hogy közös összefogással, az imában egyesülve álljanak ki a római katolikus iskola megmentése érdekében! A szervezők kérik, hogy Kárpát-medence szerte csatlakozzanak az imához és a böjti felhíváshoz, mert Istenben bízva ezt a megpróbáltatást is legyőzhetjük!

Nagyböjti lelkinap
A Búzamag közösség nagyböjti lelkinapot szervez holnap Csíkszeredában a Szent Kereszt plébánián. A program reggel tíz órakor dicsőítéssel kezdődik. Fél tizenegy órától Bátor Botond pálos szerzetes tart elmélkedést melyet szentségimádás követ, közben pedig gyónási lehetőség is lesz. A lelkinap szentmisével zárul. Nyitott szívvel várnak mindenkit!

Egyházzenei lelki-szakmai nap Aradon
„Itt az alkalmas szent idő” címmel, az Arad-belvárosi római katolikus plébánia egyházzenei lelki-szakmai napot szervez holnap délelőtt tíz órától. Hívnak és várnak minden érdeklődőt a minorita plébánia hittantermébe.

Ünnep a piarista nővéreknél
Rendalapítójukat, Boldog Celestina Donati-t ünneplik Nagykárolyban a piarista nővérek. Március 18-án, holnap délelőtt tizenegy órától szentmisében adnak hálát és egyben megnyitják a Hivatások Évét.

Nagyböjti lelkigyakorlatok a temesvári egyházmegyében
A Temesvári Püspökség keretében működő Egyházmegyei Ifjúsági Központ szervezésében március 17-18. között a Marienheim ifjúsági házban lelkigyakorlat lesz román nyelven a fiataloknak.
A temesvár-józsefvárosi római katolikus plébániatemplomban március 17-19 között lesz nagyböjti lelkigyakorlat ugyancsak román nyelven. A szentmisék március 17-én és 18-án délután öt órakor kezdődnek, március 19-én, vasárnap pedig reggel 9 órakor. Az elmélkedéseket Pălie Veniamin szörénybuzási plébános tartja. Március 18-án, szombaton délelőtt fél tíz és délután hat óra között a plébánián családos lelkinapot is tartanak ugyancsak román nyelven.

Zene mindenkinek
Ezzel a mottóval szerveznek holnap gyermekkórus találkozót Madéfalván, a Jézus Szíve templomban. A résztvevő scholák együtt szolgálnak a délután hat órakor kezdődő szentmisén, majd azt követően gregorián énekeket adnak elő. Fellépnek: a csíksomlyói kegytemplom gyermekkórusa, a csíkszépvízi Szent László gyermekkórus, a csíkszentléleki gyermek-schola, a csíkcsicsói lány-schola, valamint a madéfalvi schola. Várnak minden zenekedvelő érdeklődőt!

Ifjúsági szentségimádás Medgyesen
„Az Eucharisztia hatása lényegében az, hogy az embert Istenné alakítja”. Aquinói Szent Tamás gondolatával várják a fiatalokat szentségimádásra Medgyesen, a kápolnában, március 18-án, holnap este hat órától.

Szentmise a Vártemplomban
Március 19-én, a hónap harmadik vasárnapján délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a nagyváradi Vártemplomban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Pálos István, nagyvárad-szőllősi plébános-kanonok.

Bach orgonaest Nagyváradon
A Nagyvárad-szőllősi plébániatemplomban március 19-én, vasárnap este hét órai kezdettel Bach orgonaestet tart Józsa Domokos karnagy. Várják a híveket és minden zenekedvelő érdeklődőt!

Hétvégi szentmiseközvetítések
Holnap reggel nyolc órától Nagyváradról, a Mária Rádió stúdiójának kápolnájából közvetítünk szentmisét. Ezúton hívjuk fel a nagyváradi önkénteseink és hallgatóink figyelmét, hogy szeretettel várják őket a szentmisére. Holnap délután még lesz egy szentmise, hat órától Segesvárról közvetítjük a triduum harmadik alkalmát. Vasárnap mindkét szentmisét Segesvárról hallhatják: délelőtt tíz órától kezdődik az ünnepi búcsúmise, majd a délutáni közvetítés öt órakor kezdődik.

Időjárás: Egy hidegfront érkezik, mely el rontja a hétvégi időjárást. Holnap borongós időre készülhetünk, kezdetben még csak néhol fordulhat elő csapadék, később azonban egyre többfelé ered el az eső, és egy-egy zápor is kialakulhat. Több helyen megélénkül a nyugati, délnyugati szél, melyet északon erős széllökések is kísérhetnek majd. Hajnalban 1-5, délután 7-10 fokot mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2017. március 17.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Parajdon tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, alakítson bennünket.

Keresztút Kolozsváron a marosvásárhelyi iskoláért
A kolozsvári Szent Mihály-plébániatemplomban ma délután öt órától keresztúti ájtatosságot végeznek, amelyet a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc katolikus gimnázium diákjaiért, szülőiért és tanáraiért ajánlanak fel. A keresztút stációihoz fűződő elmélkedéseket diákok olvassák fel.

Ima a marosvásárhelyi római katolikus iskoláért
Közös imára hívnak minden jószándékú embert, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül március 18-án, szombaton délelőtt tíz órára a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-plébániatemplomba, hogy közös összefogással, az imában egyesülve álljanak ki a római katolikus iskola megmentése érdekében! A szervezők kérik, hogy Kárpát-medence szerte csatlakozzanak az imához és a böjti felhíváshoz, mert Istenben bízva ezt a megpróbáltatást is legyőzhetjük!

Egyházzenei lelki-szakmai nap Aradon
„Itt az alkalmas szent idő” címmel, az Arad-belvárosi római katolikus plébánia egyházzenei lelki-szakmai napot szervez március 18-án, szombaton délelőtt tíz órától. Hívnak és várnak minden érdeklődőt a minorita plébánia hittantermébe.

Zene mindenkinek
Ezzel a mottóval szerveznek gyermekkórus találkozót Madéfalván, március 18-án, szombaton, a Jézus Szíve templomban. A résztvevő scholák együtt szolgálnak a délután hat órakor kezdődő szentmisén, majd azt követően gregorián énekeket adnak elő. Fellépnek: a csíksomlyói kegytemplom gyermekkórusa, a csíkszépvízi Szent László gyermekkórus, a csíkszentléleki gyermek-schola, a csíkcsicsói lány-schola, valamint a madéfalvi schola. Várnak minden zenekedvelő érdeklődőt!

Ifjúsági szentségimádás Medgyesen
„Az Eucharisztia hatása lényegében az, hogy az embert Istenné alakítja”. Aquinói Szent Tamás gondolatával várják a fiatalokat szentségimádásra Medgyesen, a kápolnában, március 18-án, szombat este hat órától.

Szentmise és emléktábla szentelés Batizon
Szentmisében és emléktábla szenteléssel emlékeznek Batiz szülöttére, Vasvári Vidre, Vitus de Monteferro OFM egykori nyitrai püspökre 2017. március 19-én délelőtt tizenegy órától. Az eseményről bővebben a romkat.ro oldalon olvashatnak.

Férfiak lelki hétvégéje Szatmárnémetiben
A szatmárnémeti „Szent József – a munkás” Katolikus Férfiszövetség március 24-26 között újból megszervezi a Férfiak lelki megerősítő hétvégéjét, melyre hívja az érdeklődő férfiakat, férjeket, apákat, nagyapákat, határon innen és túlról egyaránt. Helyszín: Szatmárnémeti, Szent Alajos Konviktus. Más vidékekről jövők számára a szállást, ellátást a Férfiszövetség biztosítja, ingyenesen, csak jelezni kell a pontos létszámot. Jelentkezni március 20-ig lehetséges a 0722-354067-es telefonszámon.

Önkéntesek egy közösségért!
A Gyulafehérvári Caritas tizennegyedik alkalommal szervez tábort 2017. július 10–14. között önkéntesei számára. A tábor helyszínének kiválasztására pályázatot hirdet önkormányzatok számára. A részt vevő önkéntesek a pályázó által kért feladatokat látják el, legyen az közösségépítő tevékenység vagy fizikai munka. A pályázat beküldésének határideje: március 20., 14 óra. Bővebb információ a www.caritas-ab.ro oldalon található.

Filmes lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
2017. március 30-április 2. között Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban Bereczki Silvia és Darvas Piroska segítőnővérek vezetésével filmes lelkigyakorlat lesz, teljes csenddel és személyes kísérettel. Jelentkezni március 24-ig lehet a bereczkis2002@yahoo.com e-mail címen.

Messa da Requiem Kolozsváron
A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző Karának kamarakórusa és a bécsi Ensemble Koinonía kórus koncertet tart 2017. március 25-én. Giuseppe Verdi: Messa da Requiem című művét a kolozsvári Szent Mihály-plébániatemplomban szombaton este fél 8-tól adják elő. Vezényel Windhager-Geréd Erzsébet. Várnak minden zebekedvelőt!

Időjárás: Ma az ország nagy részén sok napsütésre, északnyugaton kissé szeles időre van kilátás, de az esti órákban észak-északnyugat felől megnövekszik a felhőzet egy érkező hidegfront hatására, késő estétől eső, zápor, hózápor is kialakulhat. A hajnali órákban fagyni fog legmagasabb hőmérséklet 6 és 13 fok között alakul.

MRE – Hírszolgálat, 2017. március 17.

About the author

maradmin

Leave a Comment