2017. március 20. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Batizi emléktábla szentelés
Helyi és zarándok, egyházmegyei, hazai és külföldről érkezett hívek előtt mutatott be Schönberger Jenő püspök szentmisét március 19-én, a batizi Szent József templomban, ahol papjai mellett vele együtt misézett Dr. Viliám Judák nyitrai püspök.
A szentmise végén, készülve az emléktábla avatására Dr. Viliam Judák nyitrai püspök szólt a hívekhez. Egyházmegyéje egyik legkiemelkedőbb püspökének nevezte Vasvári Vid, Vitus de Monteferro-t, aki bár nehéz helyzetben vette át a püspökséget, mégis nagy fellendülést tudott hozni. Köszönetet mondott a batizi közösségnek, hogy ápolja emlékét, majd azt kérte, legyen az ünnepség mindannyiuk számára buzdítás, hogy olyan férfiak legyenek közöttük ma is, mint amilyen egykor Vasvári Vitus volt.
Az ünnepségen Franţ Felix OFM a Jászvásári Egyházmegye püspöke üdvözletét tolmácsolta, bemutatva a Vasvári Vitus-korabeli katolikusság helyzetét, méltatva azt a bátorságot és hitet, ami a püspököt jellemezte. Mint mondta, ő sok áldozatot hozott azért, hogy nekünk hátrahagyja a hit magját: az egykori szülőfalujának, egyházmegyéjének, a ferences rendnek és az Anyaszentegyháznak. Az utókor felelőssége, hogy kamatoztassa a hagyatékot.
Ioan Mureșan polgármester is szólt az egybegyűltekhez, Batiz település legnagyobbjai közé sorolva Vasvári Vitust-tudosított Józsa János sajtóreferens.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Máréfalván tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, alakítson bennünket.

Szent Benedek-búcsú
A sepsiszentgyörgyi Szent Be­nedek-plébániatemplom (Ál­lo­más negyed) búcsúján holnap délután öt órakor román nyelven, hat órakor pedig magyar nyelven mutatják be az ünnepi szentmisét. Mindkettőn Bakó Ferenc sepsibükszádi plébános lesz a szónok.

Új műhely az autistáknak
Holnap délelőtt tizenegy órakor Böcskei László megyés püspök megáldja az Élet Autizmussal Egyesület új, napközi foglalkozásokra alkalmas műhelyét a Kanonok Sor 25. szám alatt.

24 óra az Úrért
„A Nagyböjt negyedik vasárnapja előtti pénteken és szombaton megtartott 24 óra az Úrért elnevezésű ájtatosság gyakorlatát terjeszteni kell az egyházmegyékben. Sokak számára ez jelentheti a szentgyónás lehetőségét, köztük számtalan fiatalnak, akik gyakran ezen alkalommal találják meg az Úrhoz való visszatérés útját: élik át az elmélyült imádság élményét és fedezik föl életük értelmét. Állítsuk újra meggyőződéssel középpontba a kiengesztelődés szentségét, mert ez teszi kézzelfoghatóvá az irgalmasságot. A gyónás minden bűnbánó számára a valódi belső béke forrása lesz.” (Ferenc pápa: Misericordiae Vultus 17)  
Ferenc pápa kifejezett kérésére 2017. március 24-25-én a nagyváradi székesegyházban is megszervezik a 24 óra az Úrért elnevezésű ájtatosságot, amely pénteken délután öt órakor szentségimádással kezdődik és szombaton a délután hat órakor szentmisével ér véget. A program ideje alatt állandó gyónási lehetőséget biztosítanak a hívek számára.

Tizenöt éves a Iubilate Deo kórus
Alakulásának 15. évfordulóját ünnepli a székelyudvarhelyi Lisieux-i Kis Szent Teréz-egyházközség Iubilate Deo énekkara. március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján, az este fél hét órakor kezdődő szentmise után a kórus a meghívott vendégekkel ünnepi hangversenyt tart a plébániatemplomban-tudtuk meg a romkat. ro oldaláról.

Menet az életért
2016-ban a Koalíció a családért (Coaliția pentru Familie) civil szervezet kezdeményezte azt az aláírásgyűjtést, amelyet a többi keresztény felekezettel együtt a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye is támogatott, és amelynek a célja az volt, hogy a házasság és a család védelmében népszavazást írjanak ki Románia alkotmányának módosítására. A keresztény felekezetek támogatásával ugyanez az egyesület szervezi meg a házasság, a család és a magzat védelmében a Menet az életért elnevezésű ökumenikus felvonulást, amely 2017. március 25-én, szombaton délután négy órakor veszi kezdetét a Szent László téren. A menet fél öt órakor indul el a szülészet irányába, és útközben néhány perces imát végeznek az ortodox székesegyház előtt.

Templom megáldása Szalárdon
Március 26-án, vasárnap fél tizenkét órakor Böcskei László megyés püspök ünnepélyes hálaadó szentmise keretében áldja meg a belsőleg felújított szalárdi plébániatemplomot.

Időjárás: Holnap északnyugaton várható még gyenge csapadék. A változóan felhős időben hosszabb napos időszakokra számíthatunk. A szél veszít erejéből. Fokozódik a nappali felmelegedés, napközben 13 és 21 fok közé emelkedhet a levegő hőmérséklete. 

MRE - Hírszolgálat, 2017. március 20.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N   

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Küküllőkeményfalván tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, alakítson bennünket.

Önkéntesek egy közösségért!
A Gyulafehérvári Caritas tizennegyedik alkalommal szervez tábort 2017. július 10–14. között önkéntesei számára. A tábor helyszínének kiválasztására pályázatot hirdet önkormányzatok számára. A részt vevő önkéntesek a pályázó által kért feladatokat látják el, legyen az közösségépítő tevékenység vagy fizikai munka. A pályázat beküldésének határideje ma délután két órakor jár le. Bővebb információ a www.caritas-ab.ro oldalon található.

Férfiak lelki hétvégéje Szatmárnémetiben
A szatmárnémeti „Szent József - a munkás" Katolikus Férfiszövetség március 24-26 között újból megszervezi a Férfiak lelki megerősítő hétvégéjét, melyre hívja az érdeklődő férfiakat, férjeket, apákat, nagyapákat, határon innen és túlról egyaránt. Helyszín: Szatmárnémeti, Szent Alajos Konviktus. Más vidékekről jövők számára a szállást, ellátást a Férfiszövetség biztosítja, ingyenesen, csak jelezni kell a pontos létszámot. Jelentkezni még a mai nap folyamán lehetséges a 0722-354067-es telefonszámon.

Messa da Requiem Kolozsváron
A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző Karának kamarakórusa és a bécsi Ensemble Koinonía kórus koncertet tart 2017. március 25-én. Giuseppe Verdi: Messa da Requiem című művét a kolozsvári Szent Mihály-plébániatemplomban szombaton este fél 8-tól adják elő. Vezényel Windhager-Geréd Erzsébet. Várnak minden zenekedvelőt!

Tizenöt éves a Iubilate Deo kórus
Alakulásának 15. évfordulóját ünnepli a székelyudvarhelyi Lisieux-i Kis Szent Teréz-egyházközség Iubilate Deo énekkara. március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján, az este fél hét órakor kezdődő szentmise után a kórus a meghívott vendégekkel ünnepi hangversenyt tart a plébániatemplomban-tudtuk meg a romkat. ro oldaláról.

Kárpát-medencei hálós lelkigyakorlat Máriapócson
Háló lelkigyakorlat lesz Máriapócson március 24-26. között. Várják a jelentkezőket az egész Kárpát-medencéből. Részletes tudnivalók és jelentkezés a Háló honlapon!

Lelkigyakorlat a székelyudvarhelyi Ferences templomban
A székelyudvarhelyi Ferences templomban március 30. és április 2. között, a délután hat órakor kezdődő szentmisék keretében nagyböjti lelkigyakorlat lesz Timár Sándor Asztrik kaplonyi ferences atya vezetésével.

Szolgálatok feladása
Április 2-án, vasárnap délelőtt kilenc órakor a gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban Jakubinyi György érsek a harmadéves kispapokat lektorokká, a negyedéveseket akolitusokká avatja – tudtuk meg a romkat.ro honlapról.

A kereszt árnyékában – feleségek, édesanyák lelkigyakorlata Székelyudvarhelyen
A Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban tartanak feleségek és édesanyák részére lelkigyakorlatot március 31 – április 2. között Ilyés Erika segítő nővér vezetésével. Meghívott vendég: M. Fidelis ferences nővér, aki a női létet érintő kérdéskörökben nyújt segítséget. A lelkigyakorlat témája: A kereszt árnyékában. Várják a 20 és 55 év közötti feleségek és édesanyák jelentkezését március 24-ig, akár személyesen vagy a 0755-489743-as telefonszámon.

Elváltak és újraházasodottak hétvégéje
„Íme, újjáteremtek mindent!” mottóval április 7-8. között szervezik meg a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ munkatársai az elváltak és újraházasodottak hétvégéjét. Helyszín a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház. A program péntek este 6 órakor kezdődik és szombaton vacsorával ér véget. A hétvége részvételi díja: 25lej/fő/hétvége. Bejelentkezni április 5-ig lehet a kertesz.maria@csalad.ro e-mail címen, további részletes információk pedig a 0743-152008-as telefonszámon igényelhetők.

Zarándoklat a legnépszerűbb olasz szentekhez
Április 24 - május 1 között zarándoklatot  szerveznek a legkedveltebb és legismertebb olaszországi szentek sírjához: Pió atya, Casciai Szent Rita, Assisi Szent Ferenc és Szent Klára. Az út során még két Mária kegyhelyet is felkeresnek (Loretto, Brezje - Szlovénia nemzeti kegyhelyét), és Lancianoba is, ahol az első általunk ismert Oltáriszentség csoda történt. A részletes programról a plebaniacsicso.ml honlapon olvashatnak. Érdeklődni és jelentkezni a 0742-084222-es telefonszámon lehet.

Időjárás: A mai nap folyamán még várható kisebb eső, zápor. Nyugaton és délen felszakadozik a felhőzet, hosszabb időre kisüt a nap, az ország többi részén erősen felhős lesz az ég. Sokfelé továbbra is élénk, erős lesz az északnyugati szél. Fokozódik a nappali felmelegedés, napközben 12 és19 fok közé emelkedhet a hőmérséklet. 

MRE - Hírszolgálat, 2017. március 20.

About the author

maradmin

Leave a Comment