2017. március 22. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Az Isten Szaván alapuló remény
Nagyböjt harmadik hetének szerdáján Ferenc pápa a Szent Péter téren tartott katekézis során ezúttal a Biblia szavára alapozott keresztény reménységről beszélt, Pál apostolnak a rómaiakhoz írt levele 15. fejezete alapján. A keresztény remény Szent Pálnál nem optimizmus, hanem az állhatatosságra és a vigasztalásra épül. Az állhatatosságot úgy is meghatározhatnánk, mint türelem, vagyis képesség a hordozásra, tartani a vállat, hűségesnek maradni, még akkor is, amikor az túl nagynak és tarthatatlannak tűnik. A vigasztalás ellenben az a kegyelem, hogy be tudjuk fogadni és fel is tudjuk mutatni Isten együttérző jelenlétét és művét minden helyzetben, még a csalódás és szenvedés esetén is. Aki megtapasztalja a saját életében az Isten hűséges szeretetét, az megteheti, sőt annak kötelessége, hogy a gyengébb segítségére siessen és magára vegye törékenységüket. Olyan csatornák leszünk mi ezáltal – magyarázta a pápa –, ami által az Úr adományait közvetítjük és így leszünk a reménység magvetői. Ezt kéri tőlünk az Úr, hogy ezzel az erővel tudjunk vigasztalni és reménységet vetni. Tehát a mi reményünk nem a saját erőnkre épül, hanem Isten örök tervére és hűségére – fejezte be katekézisét Ferenc pápa.

Az európai Mária Rádiók találkozója
Március 21-23 között zajlik az európai Mária Rádiók éves találkozója ezúttal Magyarországon, Esztergomban. A találkozón az európai rádiók elnőkei és műsorigazgatói vesznek részt, ahol találkoznak a Világcsalád képviselőivel és közösen tervezik az éves teendőket. Rádiónkat Szatmári Ferenc és Karácson Tibor atya képviselik. Imádkozzunk a találkozó sikeréért és a Mária Rádiók fejlődéséért!

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán a zetelaki templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, alakítson bennünket.

Szülők iskolája Marosvásárhelyen
A Marosvásárhely-remeteszegi plébánián a Szülők iskolája e havi alkalma március 23-án, holnap délután hat órakor szentmisével kezdődik. Az est témája: Szeretve lenni – áldás a családban. Meghívottak: Csiby-Kilyén Zoltán és Csilla.

Orgonaest sorozat Nagyváradon
Az orgona dicsérete címmel orgonaest sorozat indul Nagyváradon, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet templomaink e fontos zenei, kulturális és művészeti berendezési tárgyára. A sorozat első orgonaestje március 23-án, holnap délután hat órakor lesz a nagyváradi Szent László-plébániatemplomban. Közreműködik Józsa Domokos, a Nagyvárad-Szőllősi templom kántora, aki Bach, Pachelbel, Zipoli, Stanley és Mozart zeneszerzők műveiből tart koncertet.

Húsvéti rajzpályázat Szentegyházán
A Szent Gellért alapítvány húsvéti rajzpályázatot hírdet „Jézust megfosztják ruháitól” címmel. A rajzokat vízfestékkel egy A4-es lapra kell elkészítnei. Leadási határidő: március 24-ke. A munkák kiállításra, majd értékelésre kerülnek. A díjazás április 2-án, a kicsi mise után lesz.

Menet az életért
2016-ban a Koalíció a családért civil szervezet kezdeményezte azt az aláírásgyűjtést, amelyet a többi keresztény felekezettel együtt a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye is támogatott, és amelynek a célja az volt, hogy a házasság és a család védelmében népszavazást írjanak ki Románia alkotmányának módosítására. A keresztény felekezetek támogatásával ugyanez az egyesület szervezi meg a házasság, a család és a magzat védelmében a Menet az életért elnevezésű ökumenikus felvonulást, amely március 25-én, szombaton délután négy órakor veszi kezdetét a Szent László téren. A menet fél öt órakor indul el a szülészet irányába, és útközben néhány perces imát végeznek az ortodox székesegyház előtt. Várják mindazokat, akik szívesen állnak a házasság, a család és az élet védelmébe.

Egyházmegyei családos találkozó Temesváron
A temesvári egyházmegyében nagyböjt folyamán három családos találkozót szerveznek. A harmadik találkozó, mely magyar nyelven zajlik, április 1-jén, szombaton a temesvár-józsefvárosi plébánián délelőtt fél tíz órakor kezdődik. A programban szerepelnek előadások, kiscsoportos megbeszélés, tapasztalatcsere és szentmise. A kisgyermekek számára külön foglalkozást tartanak.

Időjárás: Folytatódik a meleg, tavaszi idő, holnap az ország nagy részén sok napsütésre, kissé szeles időre van kilátás. A hajnali órákban az erdélyi medence térségében még fagyni fog, napközben 13 – 25 fok között alakul a levegő hőmérséklete.

MRE – Hírszolgálat, 2017. március 22.

 


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a vágási templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, alakítson bennünket.

Előadás Szentegyházán
A Szent Rita imacsoport meghívására Bátor Botond hargitafürdői pálos atya tart előadást ma délután hat órától a szentegyházi plébániatemplom oldal kápolnájában.

Keresztút a családért Csíkszeredában
Ma este fél hét órától a családokért imádkoznak a Keresztút állomásain a csíkszeredai Szent Ágoston templom udvarán. Mindenkit várnak szeretettel!

Előadások Csíkszeredában
A honfoglalás előttől az Európai Unió utánig elnevezésű előadássorozat keretében március 24-én, pénteken este hat órától Király Béla Márton Áron püspök küzdelme a Batthyáneumért és Szabó Attila Károly Szabadságolt lelkiismeret című előadásaira várják az érdeklődő közönséget Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának gyűléstermébe-tudtuk meg a RomKat.ro oldaláról

Krisztológiai előadássorozat Marosvásárhelyen
A marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébánia szervezésében március 24-én krisztológiai előadássorozatra hívják és várják az érdeklődőket. A Deus Providebit Házban pénteken este fél hét órától Jézus Krisztus személyéről Székely Dénes, a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet adjunktusa tart előadást.

Harangszentelés Székelykeresztúron
A székelykeresztúri Szent Kereszt felmagasztalása-plébániatemplomban március 26-án, vasárnap délelőtt tizenegy órától Tamás József püspök szentmisét celebrál, melynek keretében felszenteli az új nagyharangot.

Új Élet Krisztusban
A kolozsvári Szent András Evangelizációs Iskola, „Új Élet Krisztusban” kurzust tart március 31 – április 2. között Kolozsváron. „Isten egy élő Isten, és alig várja, hogy kinyisd a szíved ajtaját, behívd és leülj vele egy kávéra vagy teára, hogy bemutatkozhasson neked úgy igazából!” Akik szeretnének találkozni vele és kiváncsiak mit készített elő ezen a kurzuson, akkor a Szent András Iskola honlapján a www.siloe.ro/ujelet2017 címen vagy a szentandras.kolozsvar@gmail.com e-mail címen és a 0740 959433-as telefonszámon találnak bővebb információt Rugină Szabolcsnál! Ma estig lehet jelentkezni.

Egyházmegyei családos találkozó Temesváron
A temesvári egyházmegyében nagyböjt folyamán három családos találkozót szerveznek. A harmadik találkozó – magyar nyelven – április 1-én, szombaton a temesvár-józsefvárosi plébánián délelőtt fél tíz órakor kezdődik. A programban előadások, kiscsoportos megbeszélés, tapasztalatcsere és szentmise lesz. A kisgyermekek számára külön foglalkozást tartanak.

Nagyböjti lelkigyakorlat a szemináriumban
A gyulafehérvári hittudományi főiskola hallgatói nagyböjti lelkigyakorlatot tartanak március 27 – április 1. között. A lelkigyakorlat moderátora: Pék Sándor esperes, a nagyváradi Szent László egyházközség plébánosa.

Lelkigyakorlat a székelyudvarhelyi Ferences templomban
A székelyudvarhelyi Ferences templomban március 30. és április 2. között, a délután hat órakor kezdődő szentmisék keretében nagyböjti lelkigyakorlat lesz Timár Sándor Asztrik kaplonyi ferences atya vezetésével.

A kereszt árnyékában – feleségek, édesanyák lelkigyakorlata Székelyudvarhelyen
A Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban tartanak feleségek és édesanyák részére lelkigyakorlatot március 31 – április 2. között Ilyés Erika segítő nővér vezetésével. Meghívott vendég: M. Fidelis ferences nővér, aki a női létet érintő kérdéskörökben nyújt segítséget. A lelkigyakorlat témája: A kereszt árnyékában. Várják a 20 és 55 év közötti feleségek és édesanyák jelentkezését március 24-ig, akár személyesen vagy a 0755-489743-as telefonszámon.

Elváltak és újraházasodottak hétvégéje
„Íme, újjáteremtek mindent!” mottóval április 7-8. között szervezik meg a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ munkatársai az elváltak és újraházasodottak hétvégéjét. Helyszín a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház. A program péntek este hat órakor kezdődik és szombaton vacsorával ér véget. A hétvége részvételi díja: 25lej/fő/hétvége. Bejelentkezni április 5-ig lehet a kertesz.maria@csalad.ro e-mail címen, további részletes információk pedig a 0743-152008-as telefonszámon igényelhetők.
 
Időjárás: Ma inkább az ország nyugati és déli megyéiben  esőre, záporokra, másutt sok napsütésre számíthatunk. A légmozgás gyenge marad. Tovább erősödik a nappali felmelegedés, egyre többfelé mérhetünk majd 20 fok fölötti értékeket. 

MRE - Hírszolgálat, 2017. március 22.

About the author

maradmin

Leave a Comment