2017. március 24. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Szentkeresztbányán tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, alakítson bennünket.

Csík körzeti ifjúsági nap
„Jobb adni, mint kapni?” mottóval rendezik meg a csík körzeti ifjúsági napot holnap, március 25-én, Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi ház nagytermében. Várják a 14-25 év közötti fiatalokat a reggel kilenc és délután négy óra között zajló programra. Részvételi díj: 10 Ron/fő.

Nagyböjti lelkinap Bögözben
A bögözi Római Katolikus Plébánia szervezésében holnap déli egy órától lelkinapra várják a lélekben feltöltődni vágyókat. Gyümölcsoltó Boldogasszony napján, az ünnephez kapcsolódóan tanítással indul a nagyböjti lelkinap, amelyet a Szombatfalván szolgáló Fülöp Szabolcs, szabad éves teológus tart. Ezután dicsőítés következik, amelyet a rózsafüzér elimádkozása követ, majd a keresztút elvégzése és szentségimádás. A lelkinap az öt órától kezdődő szentmisével zarul.

Bibliás lelkinap Kolozsváron
A bizalom tere címmel tartanak bibliás lelkinapot a kolozsvári egyetemi lelkészség felső termében holnap délelőtt tíz és délután öt óra között. Kísérők Bereczki Silvia segítőnővér és Magos Tünde Gyöngyvér.

Gyümölcsoltó Boldogasszony-napi búcsúk
Szászfaluban holnap déli tizenkét órakor kezdődik a búcsús szentmise, melynek főcelebránsa és szónoka Tamás József püspök.
A gyulafehérvári Hittudományi Főiskola kápolnájának búcsúünnepét holnap délután hat órakor tartják. A szentmise főcelebránsa Jakubinyi György érsek lesz, a szónok pedig Kondé Lajos kanonok, plébános Szegedről. 
A máriaradnai kegytemplomnak is holnap lesz a búcsú ünnepe. A szentmise délelőtt tizenegy órakor kezdődik.

11 éves az erdélyi Mária Rádió
Gyümölcsoltó Boldogasszony napján ünnepli rádiónk fennállásának 11-ik évfordulóját, mely egyben a nagyváradi stúdió kápolnájának búcsú ünnepe is. A szentmise, melynek főcelebránsa és szónoka Böjte Csaba ferences atya lesz, holnap délután három órakor kezdődik. Várjuk önkénteseinket, hallgatóinkat a közös hálaadásra. A szentmisét élő adásban közvetítjük, ugyanakkor aznap különleges, ünnepi műsorral jelentkezünk. Tartsanak velünk, ünnepeljünk együtt! 

Menet az életért
2016-ban a Koalíció a családért civil szervezet kezdeményezte azt az aláírásgyűjtést, amelyet a többi keresztény felekezettel együtt a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye is támogatott, és amelynek a célja az volt, hogy a házasság és a család védelmében népszavazást írjanak ki Románia alkotmányának módosítására. A keresztény felekezetek támogatásával ugyanez az egyesület szervezi meg a házasság, a család és a magzat védelmében a Menet az életért elnevezésű ökumenikus felvonulást, amely holnap délután négy órakor veszi kezdetét Nagyváradon, a Szent László téren. A menet fél öt órakor indul el a szülészet irányába, és útközben néhány perces imát végeznek az ortodox székesegyház előtt. Várják mindazokat, akik szívesen állnak a házasság, a család és az élet védelmébe.

Messa da Requiem Kolozsváron
A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző Karának kamarakórusa és a bécsi Ensemble Koinonía kórus koncertet tart, Giuseppe Verdi Messa da Requiem című művét a kolozsvári Szent Mihály-plébániatemplomban holnap este fél nyolctól adják elő. Vezényel Windhager-Geréd Erzsébet. Várnak minden zenekedvelőt! 

Tizenöt éves a Iubilate Deo kórus
Alakulásának 15. évfordulóját ünnepli a székelyudvarhelyi Lisieux-i Kis Szent Teréz-egyházközség Iubilate Deo énekkara. Holnap Gyümölcsoltó Boldogasszony napján, az este fél hétkor kezdődő szentmise után a kórus a meghívott vendégekkel hangversenyt tart a plébániatemplomban. Az ünnep szónoka Diósi Dávid, a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet vicerektora. Meghívott kórusok: a székelyudvarhelyi Szent Miklós Egyházközség Musica Sacra Kamarakórusa, a Szent György Egyházközség Psallite Vegyeskara és a Csíksomlyói Kegytemplom Kórusa.

Aranymise Nagyszentmiklóson
Adolf Fugel, Németországban élő lelkipásztor, szülőfalujában Nagyszentmiklóson mutat be hálaadó szentmisét pappá szentelésének 50. évfordulója alkalmából. Az aranymise, melyen részt vesz Roos Márton temesvári megyés püspök, március 26-án, vasárnap délelőtt tíz órakor kezdődik a helyi plébániatemplomban.

Hétvégi szentmiseközvetítések
Holnap, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén délben fél tizenkettőtől közvetítünk szentmisét a Temesvár-józsefvárosi templomból, majd délután három órától a nagyváradi stúdió kápolnájának búcsúsmiséjét hallhatják. Vasárnap is két szentmisét közvetítünk: délben fél tizenkettőtől Temesvárról, majd délután hat órától a nagyváradi székesegyházból.

Időjárás: A héten tapasztalt meleg, tavaszi időjárást egy újabb hidegfront szakítja meg, hűvösebb levegőt és csapadékot hozva magával. Holnap napközben borongossá válik az idő, nyugaton és a középső tájakon süthet ki hosszabb időre a nap. Keleten, északkeleten élénk, néhol erős lesz a szél. Pár fokot visszaesik a levegő hőmérséklete, 11 és 16 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2017. március 24.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentésgimádás és triduum Székelyvarságon
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Székelyvarságon tartják az örökös szentségimádási napot. Ebből az alkalomból három napos misszió is lesz. Ma délelőtt tizenegy és délután öt órakor lesznek szentmisék, napközben és az esti szentmise után a kitett Oltáriszentség előtt imádkoznak. Március 25-én, holnap délután öt órától, vasárnap pedig reggel kilenc, délelőtt tizenegy és déli egy órától lesznek a szentmisék és szentbeszédek. Meghívott lelkipásztor Balázs Imre nyugdíjas plébános.

Előadások Csíkszeredában
A honfoglalás előttől az Európai Unió utánig elnevezésű előadássorozat keretében ma este hat órától Király Béla Márton Áron püspök küzdelme a Batthyáneumért és Szabó Attila Károly Szabadságolt lelkiismeret című előadásaira várják az érdeklődő közönséget Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának gyűléstermébe.

Nagyböjti triduum a kolozsvári ferenceseknél
Március 24-26. között a kolozsvári Ferences templomban nagyböjti lelkigyakorlatot tart P. Timár Sándor Asztrik ferences atya Kaplonyból. A szentmisék időpontjai ma és, holnap délután hat óra, vasárnap reggel kilenc és déli tizenkét óra. Március 25-én, szombaton reggel kilenc órakor egész napos lelkinap kezdődik, amelyen előzetes bejelentkezéssel lehet részt venni. Az érdeklődők hívásait a 0746 774 701-es telefonszámon várják.

Krisztológiai előadássorozat Marosvásárhelyen
A marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébánia szervezésében krisztológiai előadássorozatra hívják és várják az érdeklődőket. A Deus Providebit házban ma este fél hét órától Jézus Krisztus személyéről Székely Dénes, a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet adjunktusa tart előadást.

Nagyböjti lelkigyakorlat Aradon
Az arad-belvárosi plébániatemplomban március 24–26. között, a délután öt órakor kezdődő szentmiséken nagyböjti lelkigyakorlatot tart Szalkai Zoltán József OFM Miskolcról. Várnak nindenkit aki be szeretne kapcsolódni az imába.

Nagyböjti lelkinap Bögözben
A bögözi Római Katolikus Plébánia szervezésében március 25-én, holnap déli egy órától lelkinapra várják a lélekben feltöltődni vágyókat. Gyümölcsoltó Boldogasszony napján, az ünnephez kapcsolódóan tanítással indul a nagyböjti lelkinap, amelyet a Szombatfalván szolgáló Fülöp Szabolcs, szabad éves teológus tart. Ezután dicsőítés következik, amelyet a rózsafüzér elimádkozása követ, majd a keresztút elvégzése és szentségimádás. A lelkinap az öt órától kezdődő szentmisével zarul.

Csík körzeti ifjúsági nap
„Jobb adni, mint kapni?” mottóval rendezik meg a csík körzeti ifjúsági napot holnap, március 25-én, Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi ház nagytermében. Várják a 14-25 év közötti fiatalokat a reggel kilenc és délután négy óra között zajló programra. Részvételi díj: 10 Ron/fő.

Bibliás lelkinap Kolozsváron
A bizalom tere címmel tartanak bibliás lelkinapot a kolozsvári egyetemi lelkészség felső termében március 25-én, holnap délelőtt tíz és délután öt óra között. Kísérők Bereczki Silvia segítőnővér és Magos Tünde Gyöngyvér.

11 éves a Mária Rádió
Március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján ünnepli rádiónk fennállásának 11-ik évfordulóját, mely egyben a nagyváradi stúdió kápolnájának búcsú ünnepe is. A szentmise, melynek főcelebránsa és szónoka Böjte Csaba ferences atya lesz, holnap délután három órakor kezdődik. Várjuk önkénteseinket, hallgatóinkat a közös hálaadásra. A szentmisét élő adásban közvetítjük, ugyanakkor aznap különleges, ünnepi műsorral jelentkezünk. Tartsanak velünk, ünnepeljünk együtt!

Messa da Requiem Kolozsváron
A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző Karának kamarakórusa és a bécsi Ensemble Koinonía kórus koncertet tart, Giuseppe Verdi Messa da Requiem című művét a kolozsvári Szent Mihály-plébániatemplomban holnap este fél 8-tól adják elő. Vezényel Windhager-Geréd Erzsébet. Várnak minden zenekedvelőt!

Gyümölcsoltó Boldogasszony-napi búcsúk
Szászfaluban holnap déli tizenkét órakor kezdődik a búcsús szentmise, melynek főcelebránsa és szónoka Tamás József püspök.
A gyulafehérvári Hittudományi Főiskola kápolnájának búcsúünnepét holnap délután hat órakor tartják. A szentmise főcelebránsa Jakubinyi György érsek lesz, a szónok pedig Kondé Lajos kanonok, plébános Szegedről.

Tizenöt éves a Iubilate Deo kórus
Alakulásának 15. évfordulóját ünnepli a székelyudvarhelyi Lisieux-i Kis Szent Teréz-egyházközség Iubilate Deo énekkara. Holnap Gyümölcsoltó Boldogasszony napján, az este fél hét órakor kezdődő szentmise után a kórus a meghívott vendégekkel hangversenyt tart a plébániatemplomban. Az ünnep szónoka Diósi Dávid, a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet vicerektora. Meghívott kórusok: a székelyudvarhelyi Szent Miklós Egyházközség Musica Sacra Kamarakórusa, a Szent György Egyházközség Psallite Vegyeskara és a Csíksomlyói Kegytemplom Kórusa.

Időjárás: Ma folytatódik a tavaszi idő, de északon és északkeleten kialakulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. Sokfelé felhős lehet az ég, viszont napsütésre is lehet számítani. Északnyugaton megélénkülhet a szél. Délután 18-23 fok közötti maximumokra van kilátás.

MRE - Hírszolgálat, 2017. március 24.

About the author

maradmin

Leave a Comment