2017. március 27. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Rivalitás vagy kiengesztelődés
Legyenek Szent József lelkületűek, próbáljanak Jézus szeretetével egymásra nézni, és ez a viszonyulás ne csak együttlétüket jellemezze, hanem egész életüket  – ezt kérte köszöntőjében Schönberger Jenő püspök a „Szent József a munkás” Katolikus Férfiak Szövetsége megerősítő hétvégéjén, szombaton reggel a szatmárnémeti Szent Alajos Konviktusban.
Mindehhez Jakabos Barnabás SJ marosvásárhelyi egyetemi lelkész, kollégiumigazgató előadása nyújtott alapot, aki a  lélek mélyére hatolást, a csomók feloldását javasolta.
Az előadást követően csoportokban beszélgettek a férfiszövetségi tagok, délután keresztúti ájtatosságon vették vállukra a keresztet a Kossuth-kertben, este pedig szentségimádáson vettek részt. Vasárnap a további beszélgetések mellett jutott idő arra, hogy közös szentmisében adjanak hálát a közösen megélt napokért-tudosított Józsa János sajtóreferens.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Lövétén tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, alakítson bennünket.

Mária rádiós önkéntestalálkozók
Elkezdődnek a soron következő önkéntestalálkozók. Március 30.-án, csütörtökön délután négy órától Székelyudvarhelyen a Szent Pió lelkigyakorlatos házban találkozunk az önkéntesekkel. Március 31.-én, pénteken délelőtt tíz órakor Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós plébánián, majd délután négy órakor Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király altemplomban. Kézdivásárhelyen ezúttal nem lesz önkéntes-találkozó. Április 1.-én, szombaton Csíksomlyón lesz önkéntes-találkozó délután négy órától a régi nyomda épületében. A további helyszínekről hírműsorainkban tájékoztatjuk hallgatóinkat.

Medjugorje -i imaest Csíkszeredában
Medjugorje -i imaestet tartanak Csíkszeredában csütörtökön, március 30-án, délután öt órától a Segítő Mária gimnázium bentlakásának dísztermében. Hívnak és várnak mindenkit a közös imára és ünnepre.

Triduum Kolozsvár-Szent Péteren
Kolozsváron, a Szent Péter Plébániatemplomban március 30. és április 1-je között nagyböjti triduum lesz. Az este hat órakor kezdődő szentmiséken az elmélkedéseket Simon Attila, a szatmárnémeti Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpont spirituálisa tartja.

Ifjúsági lelkinap Gyeryószentmiklóson
Április 1-én ifjúsági lelkinapot tartanak a gyergyószentmiklósi Szent István Plébánián délelőtt fél tíz órától. A lelkinapot Kovács Zsolt, kézdimartonosi plébános vezeti. Várják a fiatalokat a közös együttlétre!

Szentmise a deportált németek emlékére
1945. elején több mint 70 ezer németet deportáltak Romániából a Szovjetunióba, mely eseményről a Német Demokrata Fórum ebben az évben is megemlékezik. 2017. április 2-án, vasárnap délelőtt fél tizenkét órakor a túlélőkért és az elhunytakért imádkozva mutat be német nyelvű szentmisét Böcskei László megyés püspök a nagyváradi Kapucinus Templomban.

Családok és lelkiségek nagyböjti lelkinapja Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébániatemplomban családok és lelkiségek részére nagyböjti lelkinapot tartanak április 2-án, vasárnap. A program délután három órakor az altemplomban kezdődik, majd öt órától közösen végzik a keresztutat. A gyerekek számára a hittanteremben foglalkozást szerveznek a program idejére.

Nagyböjti délután Nyárádszeredában
Április 2-án, délután négy órától a nyárádszeredai plébániatemplomban, a helyi plébános Drócsa László meghívására, nagyböjti elmékedést és foglalkozást tart László Attila, a Székelyudvarhely-szombatfalvi Egyházközség plébánosa.

„Csendben születik az élet” (Mustó Péter)
Húsvéti meditáció a természetben címmel lelkigyakorlatot tartanak a segítőnővérek 2017. április 21-23. között Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban.
Elemei: csendmeditációs gyakorlatok a kápolnában és a természetben, szentmise, csoportos megosztások.
Célja: A hétvége segítséget nyújt felpörgött, rohanó világunkban megtalálni annak módját és lehetőségét, hogy figyelmünkkel a jelenben éljünk, ami belső szabadságot, életörömet, reményt ad a rezignáltsággal szemben.
Felelős: Darvas Piroska sa
Jelentkezni a darvas.piroska@yahoo.com e-mail címen lehet.

Időjárás: Holnap napos, száraz idő várható, felhő alig lesz az égen. Helyenként megélénkülhet a délnyugati szél. Hajnalban már csak az erdélyi medence térségében fordulhat elő gyenge fagy, máshol 0-5 fok valószínű, délután pedig 14 és 18 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2017. március 27.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Kápolnásfaluban tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, alakítson bennünket.

Állandó szentségimádás nagyböjt folyamán Marosvásárhelyen
„Kezdjük megújulásunkat a szentségi Jézussal!” Ezzel a meghívással várják nagyböjt folyamán állandó szentségimádásra a marosvásárhelyieket a Keresztelő Szent János templomban. Hívják a város lakóit, ajándékozzanak a heti 168 órából egyet Jézus számára. Jelentkezni a beosztáshoz a plébánia sekrestyéjében lehetséges.

Nagyböjti előkészület Csíkszeredában
A csíkszeredai Millenniumi-plébániatemplomban háromnapos lelki előkészületet tartanak március 27-29. között, az este hét órakor kezdődő szentmise keretében, P. Bátor Botond pálos vezetésével.

Nagyböjti lelkigyakorlat a szemináriumban
A gyulafehérvári hittudományi főiskola hallgatói nagyböjti lelkigyakorlatot tartanak március 27 – április 1. között. A lelkigyakorlat moderátora: Pék Sándor esperes, a nagyváradi Szent László egyházközség plébánosa.

Triduum Kolozsvár-Szent Péteren
Kolozsváron, a Szent Péter Plébániatemplomban március 30. és április 1-je között nagyböjti triduum lesz. Az este hat órakor kezdődő szentmiséken az elmélkedéseket Simon Attila, a szatmárnémeti Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpont spirituálisa tartja.

Nagyböjti vesperás Aradon
Az aradi minorita templomban nagyböjt folyamán, minden csütörtökön, fél hat órától énekes vesperást tartanak. Várják a híveket nyitott szívvel!

Keresztút imádkozása Sólyomkőn
Április 1-én, szombaton este fél hét órától szabadtéri keresztút imádságra hívják és várják a tusnádfürdőieket Sólyomkő hegyére. Mivel az útszakasz nehéz terepnek számít és medveveszély is aktuális, ezért a diákok csak nyolcadik osztályosoktól kezdődően vehetnek részt. A kisebbek kizárólag szülőkkel/ nevelőkkel együtt mehetnek.

Egyházmegyei családos találkozó Temesváron
A temesvári egyházmegyében nagyböjt folyamán három családos találkozót szerveznek. A harmadik találkozó – magyar nyelven – április 1-én, szombaton a temesvár-józsefvárosi plébánián délelőtt fél tíz órakor kezdődik A programban előadások, kiscsoportos megbeszélés, tapasztalatcsere és szentmise lesz. A kisgyermekek számára külön foglalkozást tartanak.

Szolgálatok feladása
Április 2-án, vasárnap délelőtt kilenc órakor a gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban Jakubinyi György érsek a harmadéves kispapokat lektorokká, a negyedéveseket akolitusokká avatja – tudtuk meg a romkat.ro honlapról.

Lelkigyakorlat a székelyudvarhelyi Ferences templomban
A székelyudvarhelyi Ferences templomban március 30. és április 2. között, a délután hat órakor kezdődő szentmisék keretében nagyböjti lelkigyakorlat lesz Timár Sándor Asztrik kaplonyi ferences atya vezetésével.

Elváltak és újraházasodottak hétvégéje
„Íme, újjáteremtek mindent!” mottóval április 7-8. között szervezik meg a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ munkatársai az elváltak és újraházasodottak hétvégéjét. Helyszín a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház. A program péntek este 6 órakor kezdődik és szombaton vacsorával ér véget. A hétvége részvételi díja: 25lej/fő/hétvége. Bejelentkezni április 5-ig lehet a kertesz.maria@csalad.ro e-mail címen, további részletes információk pedig a 0743-152008-as telefonszámon igényelhetők.

Zarándoklat a legnépszerűbb olasz szentekhez
Április 24 - május 1 között zarándoklatot  szerveznek a legkedveltebb és legismertebb olaszországi szentek sírjához: Pió atya, Casciai Szent Rita, Assisi Szent Ferenc és Szent Klára. Az út során még két Mária kegyhelyet is felkeresnek (Loretto, Brezje - Szlovénia nemzeti kegyhelyét), és Lancianoba is, ahol az első általunk ismert Oltáriszentség csoda történt. A részletes programról a plebaniacsicso.ml honlapon olvashatnak. Érdeklődni és jelentkezni a 0742-084222-es telefonszámon lehet.

Időjárás:  A fölénk érkezett hidegfront hatására megélénkül, helyenként megerősödik a szél. Az ország nagy részén többnyire napos időre készülhetünk, délután főként az északi és nyugati tájakon lehet felhősebb az ég, csapadék sehol sem várható. A napos idő ellenére hűvös lesz, hajnalban többfelé fagypont alatti értékre kell számítani, délután 9-15 fok valószínű.

MRE - Hírszolgálat, 2017. március 27.

About the author

maradmin

Leave a Comment