2017. március 3. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap 
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Farkaslakán tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, alakítson bennünket.

Kneipp vízterápia Csíkszeredában
Sebastian Kneipp német katolikus pap, aki lelkészi hivatását természetgyógyászati tevékenységgel egészítette ki, világhírű vízgyógyászati módszert fejlesztett ki, amit ma Kneipp-kúraként ismerünk. Gyógyító tevékenysége alapján kapott új lendületet a természetgyógyászat. Holnap délelőtt tíz órától a csíkszeredai Millenniumi templom alagsorában a Kneipp vízterápiát bemutatja Imelda ferences nővér, és előadást tart a jótékony, egészségmegőrző hatásairól. Várnak minden érdeklődőt!

Keresztény Agora Szatmárnémetiben 
Környezetvédelmi témára gyűlnek össze a Keresztény Agora Kulturális Kör keretében, a Székesegyházi Plébánia szervezésében, holnap délelőtt tizenegy órakor a székesegyházi Scheffler János Lelkipásztori központ dísztermében. Ez alkalommal Ferenc pápa „Laudato Si” enciklikáját mutatja be Kovács Sándor kolozsvári főesperes-plébános. Előadásának címe: Ferenc pápa a természetvédelem apostola - Assisi Szent Ferenc nyomában. Várnak minden érdeklődőt! 

Nők, feleségek és anyák nagyböjti lelkinapja
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébániatemplomban nők, feleségek és anyák nagyböjti lelki napjára kerül sor március 5-én, vasárnap délután három órai kezdettel. Hívnak és várnak minden nőt a közös együttlétre, mely keretén belül lesz elmélkedés, tanúságtétel és szentségimádás.

Nagyböjti imaórák Szatmárnémetiben
A hagyománynak megfelelően az idei nagyböjtben is megszervezi a vasárnap-esti imaórákat a szatmárnémeti katolikus ifjúság. Az első ilyen találkozó március 5-én lesz, a Szent Család templomban. A soron következő helyszínek: március 12-én a Szentlélek templom, 19-én a Kis Szent Teréz templom, 26-án a Hildegárda templom, április 2-án pedig a Szent Antal templom. Mindegyik esetben az imaóra este hét órától kezdődik. Az ifjúsági imaórákat keresztúti ájtatossággal zárják majd a Kálvária templom udvarán, április 9-én, este nyolctól. Korosztálytól függetlenül várják a híveket a közös elmélkedésre, imára, énekre.

Nagyböjti triduum Csíksomlyón
Március 7–9. között, az este hat órakor kezdődő szentmisék keretében nagyböjti triduumot tartanak a csíksomlyói kegytemplomban. A lelkigyakorlatos estek elmélkedéseit Gegő Julianus ferences atya vezeti.

Szentignáci lelkigyakorlat a segítőnővéreknél
„Őrízd meg minden dologban a lélek szabadságát” – ezzel a mottóval szerveznek személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlatot március 9-12 között Csíkszentdomokoson, a Szent Margit lelkigyakorlatos házban. A lelkigyakorlat elemei: közös és személyes elmélkedés, útmutatás az imához, személyes lelkikíséret, séta a természetben, szentmise és csend a lelkigyakorlat egész ideje alatt. Kísérő: Darvas Piroska. Jelentkezni március 6-ig lehet a 0743-753494-es telefonszámon.

Ifjúsági csoporvezető képzés indul
A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség (FIF) ifjúsági csoportvezető képzést hirdet. A „Teljes szívvel” képzésre olyan fiatalok jelentkezését várják, akik katolikusok, egy ifjúsági csoportot vezetnek vagy szeretnének indítani és betöltötték a 16. életévüket. A képzés főbb témai: prioritások, időbeosztás, vezetői típusok, Isten szemével látni, Isten célja és saját céljaim, bibliaismeret. Bővebben a FIF facebook oldalán olvashatnak. Jelentkezni március 12.-ig a bejelentkezési űrlap kitöltésével lehet.

Nagyböjti készülődés Csaba testvérrel
Március 13-án délután hat órától, Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban nagyböjti előadást tart és szentmisét mutat be Böjte Csaba ferences atya. Az előadás címe: Szent Lászlóval a boldogságra vezető parancsolatok útján. Jó alkalom ez arra, hogy a húsvéti készülődési időben figyelmünket az igazán fontos dolgokra irányítsuk, Istenre tekintsünk, magyar szentjeink példáján buzdulva a Szent László - évben. Az előadásra bejelentkezés nem szükséges. Várnak nyitott szívvel mindenkit, aki Isten közelségét vágyja és keresi!

Hétvégi szentmiseközvetítések
Holnap reggel nyolc órától Kápolnásfaluból hallhatják a szentmisét, majd délután hat órától az elsőszombati ünnepélyes Mária-köszöntőt közvetítjük Csíksomlyóról. Vasárnap délelőtt tizenegy órától Kápolnásfaluból közvetítünk szentmisét, majd délután hat órától a csíksomlyói kegytemplomból.

Időjárás: Holnap többfelé fátyolfelhők szűrhetik a napsütést, csapadék nem valószínű. Az élénk, erős szelet északnyugaton viharos lökések kísérhetik. Délután az ország nagy részén 15 fok fölé melegedhet a levegő hőmérséklete. 

MRE - Hírszolgálat, 2017. március 3.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Etéden, Székelykeresztúr oldallagosan ellátott plébániáján tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, alakítson bennünket.

Elsőpénteki keresztút a Székely Kálvárián
Ma délután öt órától keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Ifjúsági keresztút Kolozsváron
A Kolozsvári Egyetemi Lelkészség és a Római Katolikus Teológia Kar közös szervezésében „Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta érte” mottóval ifjúsági keresztútat tartanak március 3-án. Várnak minden érdeklődőt ma este hat órától a kolozsvári Római Katolikus Teológia Kar kápolnájába a Szentegyház utca 5 szám alá.

Ökumenikus világimanap
Dél- és Délkelet Ázsia egyetlen döntően keresztény szigetországáért, a Fülöp-szigeteki Köztársaságért imádkozik a világ 2017. március 3-án. Ezen a napon tartják világszerte a Nők ökumenikus világimanapját, amelybe Erdélyben is egyre több nőszövetség kapcsolódik be. A „Hát igazságtalanul bánok én Veled?” hívó gondolatú ökumenikus világimanapi liturgiát idén a Fülöp-szigeteken élő nők állították össze.
Március 3-án, pénteken délután fél öt órától tartják a Szatmár-Szigetlankai református templomban a nemzetközi ökumenikus imanapot.
Kolozsváron, szintén ma délután öt órakor kezdődik az ökumenikus ima, a János Zsigmond unitárius kollégium Dávid Ferenc imatermében. Erről – a kolozsvári alkalomról – bővebben a mai Déli magazinban hallanak.
Székelyudvarhelyen a belvárosi református templomban szintén pénteken délután öt órakor kezdődik a nők ökumenikus imaórája. A nagykárolyi Szent Antal görögkatolikus templomban március 4-én, szombaton délután három órakor kezdődik a keresztény nők imaórája.

Elsőszombat Csíksomlyón
A csíksomlyói kegytemplomban március 4-én, elsőszombaton a szentmise délután 6 órakor kezdődik. Ezt megelőzően, délután 5 órától az engesztelő imaórát a gelencei hívek végzik. A szentmise után szintén ők vezetik a rózsafüzér imádkozását és ők viszik a Szűzanya kegyszobrának a másolatát a templom előtti téren. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a szentmisébe bekapcsolódhatnak a csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén vagy rádiónk hullámhosszán.

Kneipp vízterápia Csíkszeredában
Sebastian Kneipp német katolikus pap, aki lelkészi hivatását természetgyógyászati tevékenységgel egészítette ki, világhírű vízgyógyászati módszert fejlesztett ki, amit ma Kneipp-kúraként ismerünk. Gyógyító tevékenysége alapján kapott új lendületet a természetgyógyászat. Szombaton március 4-én, tíz órától a csíkszeredai Millenniumi templom alagsorában a Kneipp vízterápiát bemutatja Imelda ferences nővér, és előadást tart a jótékony, egészségmegőrző hatásairól. Várnak minden érdeklődőt!

Keresztény Agora Szatmárnémetiben
Környezetvédelmi témára gyűlnek össze a Keresztény Agora Kulturális Kör keretében, a Székesegyházi Plébánia szervezésében, március 4-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor a székesegyházi Scheffler János Lelkipásztori központ dísztermében. Ez alkalommal Ferenc pápa „Laudato Si” enciklikáját mutatja be Kovács Sándor kolozsvári főesperes-plébános. Előadásának címe: Ferenc pápa a természetvédelem apostola - Assisi Szent Ferenc nyomában. Várnak minden érdeklődőt!

Filmes lelkigyakorlat Csíkszentodmokoson
Március 30-április 2. között a csíkszentdomokosi Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban Bereczki Silvia és Darvas Piroska segítőnővérek vezetésével filmes lelkigyakorlatot lesz, teljes csenddel és személyes kísérettel. Jelentkezni március 24-ig lehet a bereczkis2002@yahoo.com e-mail.

Időjárás: Ma csupán keleten kell csapadékra számítanunk, de országszerte fátyolfelhőzet szűrheti meg a napsütést. Helyenként megélénkülhet a szél. Napközben 8-15 C fokot mérhetünk. Hétvégén bár szeles, de tavaszias idő várható!

MRE - Hírszolgálat, 2017. március 3.

About the author

maradmin

Leave a Comment