2017. november 10. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szent Márton-napi búcsúk és ünnepségek
Ma délután öt órától Sepsiszentgyörgyön lámpás körmenetet tartanak a gyerekek, szüleik és nevelőik, így emlékezve Toursi Szent Mártonra.
Csíkszentmártonban holnap a délután hat órakor kezdődő szentmise után tematikus vetítéssel egybekötött előadást tart Nagy Zoltán, székelyudvarhelyi hitoktató, Szent Márton, Szent László és Márton Áron erényei címmel. Szombaton délután hat órakor vigília szentmise lesz, ezt követi a lámpás körmenet Toursi Szent Márton tiszteletére. A búcsús szentmisén november 12-én, vasárnap délután fél egy órakor Sajgó Balázs, a gyulafehérvári főegyházmegyei Caritas lelki igazgatója, a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia kisegítő lelkésze prédikál.
Homoródszentmártonban holnap délelőtt tizenegy órától tartják a búcsút. Az ünnepi szentmise szónoka Gábos Zoltán, málnásfürdői plébános.
Dicsőszentmártonban szintén holnap déli fél egy órakor kezdődik a búcsús szentmise, a szentbeszédet Baricz Lajos, marosszentgyörgyi plébános tartja.
Kézdimartonfalván a Szent Márton búcsút vasárnap déli tizenkét órakor tartják. Az ünnepi szentmise szónoka Bodó Imre, kézdiszárazpataki plébános.
A temesvári egyházmegyében a resicabányai Havas Boldogasszony templomban ma délután fél hat órakor Tours-i Szent Márton püspök tiszteletére mutatnak be szentmisét.
A boksánbányai plébániához tartozó Bársonyfalván vasárnap, délelőtt tizenegy órakor kezdődik a szentmise, amelyet Dumitru Daniel, oraviczabányai plébános mutat be.

Tartós élelmiszer gyűjtése a rászorulóknak
Ferenc pápa kérésére november 19-e a rászorulók vasárnapja lesz, a szükségben szenvedőkre szeretné felhívni az egyház és a világ figyelmét. Erre a napra készülve november 11 és 19. között tartós élelmiszert gyűjtenek a Temesvár-józsefvárosi templomban, amit két gyermekotthon számára továbbítanak.

Egyházzenei Énekverseny Szatmárnémetiben
A Hetedik alkalommal rendezik meg november 25-én a Szatmárnémeti Hám János Katolikus Teológiai Líceum dísztermében az Egyházzenei Énekversenyt. Versenyre V.- XII. osztályos tanulók jelentkezését várják november 11-ig a gabi.matild@gmail.com e-mail címen. Az énekek listája és a további tudnivalók a szatmariegyhazmegye.ro honlapon találhatók.

Szentségimádás Szilágycsehben és Szilágypírban
November 12-én a Szilágy-megyei Szilágycsehben és Szilágypírban lesz a híveknek lehetősége a nagyváradi egyházmegye örökös szentségimádásába bekapcsolódni. Várják a híveket hogy együtt imádkozzanak.

XVI. Csángó Nap Csíkszeredában
Csángó Napot tartanak tizenhatodik alkalommal Csíkszeredában november 12-én, idén a Magyar Nyelv Napja tiszteletének jegyében. A moldvai csángókért szól a harang vasárnap a Millenniumi templomban, ahol délelőtt tizenegy órától ünnepi szentmise nyitja meg a rendezvényt. Közreműködnek a Csángó Továbbtanulók Közösségének diákjai. Bővebben a napi programról a RomKat.ro oldalon  olvashatnak.

Szent Cecília orgonakoncertek Kolozsváron
Kolozsváron november hónap folyamán tartják, az egyházzene és zenészek védőszentjének, Szent Cecília tiszteletére szervezett orgona-koncertsorozat XIII. évadját. A restaurálás előtt álló Szent Mihály-plébániatemplom barokk orgonáin, kiváló orgonisták tartanak hangversenyt változatos műsorral. A koncert-sorozat második eseményére november 13-án, hétfőn este hét óratól kerül sor. Meghívott előadók: Mátyás István & Genoveva dos Santos Bécsből. A belépés ingyenes, adományokat elfogadnak az orgona-együttes karbantartására.

Táncmeditáció Kolozsváron
A mai ember számára a tánc az öröm kifejezésének és a közösségteremtésnek az eszköze.  A zsidó táncok mindezen túl bevezetnek az Ószövetség világába és kultúrájába. Erre a kalandra szeretnék meghívni mindazokat, akik szeretnék elsajátítani a zsidó tánclépések művészetét. Szeretettel várják az érdeklődőket november 7 és december 19 között, minden kedden este hat órától a Iuliu Maniu utca 7 szám alá. Az alkalmak előkészítése végett előzetes bejelentkezés szükséges. Jelelentkezni lehet Imre Editnél a 0741 114 036-os telefonszámon.

Ökumenikus kapcsolatépítő hétvége Kolozsváron
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központja szervezésében Úton Isten felé címmel ökumenikus kapcsolatépítő hétvégére kerül sor november 17–18-án Kolozsváron, a Szentegyház utca 2. szám alatt. A program meghívottjai Illyés Magda, pszichológus, Horváth Mária, szociális munkás, és Horváth Levente, református missziós lelkipásztor.  A távolról érkezők igényelhetnek szállást és étkezést is, valamint gyermekfelügyeletet is biztosítanak de ezt a bejelentkezésnél jelezni kell. Jelentkezni november 14-ig lehet a www.csalad.ro honlapon, vagy a honlap facebook oldalán.Bővebb információ a 0742 139 380-as telefonszámon, vagy az iroda@csalad.ro címen kapható.

VII. Csíksomlyói lány- és asszonytalálkozó
Az Áradat Egyesület szervezésében november 17-én és 18-án a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban tartják a VII. Csíksomlyói Lány- és Asszonytalálkozót, amelynek témája: Női lépések… Női illatok. Jelentkezni az aradategyesulet@gmail.com e-mail-címen és a következő telefonszámokon lehet 0754 872 640, 0744 580 375. A találkozóról bővebben az esemény facebook oldalán olvashatnak.

Időjárás: Ma a többfelé megélénkülő nyugati-délnyugati szélnek köszönhetően  szakadozottabbá válhat a felhőzet, főként a délnyugati és déli területeken süthet ki hosszabb időszakokra a nap. Többfelé csapadékra kell számítani. Hajnalban helyenként fagypont köré  csökkent a hőmérséklet, napközben pedig 8 és 14 fok közötti értékekre  van kilátás.

MRE - Hírszolgálat, 2017. november 10.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Esztelneken tartják az örökös szentségimádási napot. Használjuk ki ezeket az alkalmakat, időzzünk az Oltáriszentség jelenlétében, engeszteljük és imádjuk Őt, kérve kegyelmét, hogy töltse el szívünket, lényünket az Ő szeretetével és békéjével.

Összefogás a nélkülözőkért
A temesvári egyházmegyében működő Caritas Szervezet idén is megszervezi az Egymillió csillag elnevezésű rendezvényt, amely Európa több országában is már többéves hagyományra tekint vissza. A rendezvény célja az összefogás, a szegénység és társadalmi kirekesztés elleni harc, illetve az összetartozás szellemének erősítése. Mindezek látható jeleként a résztvevők gyertyákat gyújtanak a különböző közösségekben vagy épületeknél. Temesváron a szolidaritás apró lángjai ma délután hat órakor a hajléktalanok megsegítéséért lobbannak fel a székesegyház előtt, a Dóm téren. Az eseményre a szervezők mindenkit várnak.

Könyvbemutató Csíkszeredában
A  Honfoglalás előttől az Európai Unió  utánig előadássorozat  keretében ma délután  hat órától Vetési Tamás Csaba: Isten nekünk háttal 1914-1918 (Napló a román  háborúról, a román csapatok kiszorításáról Erdélyből, a Székelyföldről) című könyvének a  bemutatására kerül sor a városháza  gyűléstermében Csíkszeredában. A rendezvény nyitott, minden érdeklődőt várnak!

Előadás-sorozat Sajgó Szabolcs vezetésével
Sajgó Szabolcs jezsuita november 10-én és 11-én Két kultúra találkozása Európában: kereszténység és iszlám címmel tart előadást a következő helyszíneken: ma este hét órától a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánián, a Belső iránytű programsorozat keretében, holnap pedig délelőtt fél tíztől a brassó-bolonyai plébánián, délután három órától a csíkszeredai Szent Ágoston-plébánián, majd délután hat órától Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban. Minden érdeklődőt várnak.

XVII. Kovásznai kórusok találkozója
Holnap november 11-én a kovásznai Schola Patrona Hungarorum szervezésében tizennyolcadik alkalommal találkoznak a kovásznai kórusok. A rendezvény délután 5 órakor kezdődik a helyi plébániatemplomban. Várnak minden zenekedvelőt.

Tartós élelmiszer gyűjtése a rászorulóknak
Ferenc pápa kérésére november 19-e a rászorulók vasárnapja lesz, a szükségben szenvedőkre szeretné felhívni az egyház és a világ figyelmét. Erre a napra készülve november 11 és 19. között tartós élelmiszert gyűjtenek a Temesvár-józsefvárosi templomban, amit két gyermekotthon számára továbbítanak.

Koraszülöttek hete
November 13–17. között a koraszülöttek nemzetközi világnapja alkalmából a Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontjának munkatársai idén is megszervezik a Koraszülöttek hete rendezvénysorozatot. Idén Székelyudvarhely és Marosvásárhely mellett Gyergyószentmiklóson is programokkal készülnek. Elsősorban a koraszülött kisbabát/gyereket nevelő családok mindennapos küzdelmeiben szeretnének segítséget és egyben támaszt nyújtani, de minden érdekelt, érintett személyt szívesen látnak. Érdeklődni és a programokra jelentkezni a 0735-735151-es telefonszámon lehet.

Egyházzenei Énekverseny Szatmárnémetiben
Hetedik alkalommal rendezik meg november 25-én a Szatmárnémeti Hám János Katolikus Teológiai Líceum dísztermében az Egyházzenei Énekversenyt. A versenyre V.- XII. osztályos tanulók jelentkezését várják még november 11-ig a gabi.matild@gmail.com e-mail címen. Az énekek listája és a további tudnivalók a szetmariegyhazmegye.ro honlapon találhatók.

Szent Cecília orgonakoncertek Kolozsváron
Kolozsváron november hónap folyamán tartják, az egyházzene és zenészek védőszentjének, Szent Cecília tiszteletére szervezett orgona-koncertsorozat XIII. évadját. A restaurálás előtt álló Szent Mihály-plébániatemplom barokk orgonáin, kiváló orgonisták tartanak hangversenyt változatos műsorral. A koncert-sorozat második eseményére november 13-án, hétfőn este hét óratól kerül sor. Meghívott előadók: Mátyás István & Genoveva dos Santos Bécsből. A belépés ingyenes, adományokat elfogadnak az orgona-együttes karbantartására.

Táncmeditáció Kolozsváron
A mai ember számára a tánc az öröm kifejezésének és a közösségteremtésnek az eszköze.  A zsidó táncok mindezen túl bevezetnek az Ószövetség világába és kultúrájába. Erre a kalandra szeretnék meghívni mindazokat, akik szeretnék elsajátítani a zsidó tánclépések művészetét. Szeretettel várják az érdeklődőket november 7 és december 19 között, minden kedden este hat órától a Iuliu Maniu utca 7 szám alá. Az alkalmak előkészítése végett előzetes bejelentkezés szükséges. Jelelentkezni lehet Imre Editnél a 0741 114 036-os telefonszámon.

Időjárás: Ma is többfelé párás, ködös reggelre  ébredtünk, de csak elszórtan alakulhat ki ködszitálás. Napközben a többfelé megélénkülő nyugati-délnyugati szélnek köszönhetően  szakadozottabbá válhat a felhőzet, főként a délnyugati és déli területeken süthet ki hosszabb időszakokra a nap. Többfelé csapadékra kell számítani. Hajnalban helyenként fagypont köré  csökkent a hőmérséklet, napközben pedig 8 és 14 fok közötti értékekre  van kilátás.

MRE - Hírszolgálat, 2017. november 10.

About the author

maradmin

Leave a Comment