2017. október 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Orgonakoncert Kolozsváron
A Szent Mihály templomban sorra kerülő szombati orgonamuzsika keretében, ma délután öt órától Pozsár Róbert orgonista tart koncertet. A belépés ingyenes, várják az érdeklődőket és az orgona muzsika kedvelőket.

Az Erdélyi Katolikus Karizmatikus Megújulás országos találkozója
A székelyudvarhelyi Rákóczi Centerben szervezik meg az idei Erdélyi Katolikus Karizmatikus Találkozót. Meghívott előadó Michelle Moran, a Világiak Pápai Tanácsának tagja Londonból. A program reggel nyolc órakor kezdődik, majd lesz dicsőítés, előadás, tanúságtétel, szentségimádás. A találkozó este hat órakor szentmisével zárul, melyet Tamás József segédpüspök mutat be, szentbeszédet mond Fülöp László miklósvári plébános. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

„A zene mindenkié” – Kodály-megemlékezés Kolozsváron
Október 14-15. között Kolozsváron tartják a Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév romániai központi rendezvényét. Ennek keretében ma délután négy órától tudományos konferencia kezdődik Kodály Zoltán szellemi öröksége az ifjúság zenei nevelésében címmel, a Györkös Mányi Albert emlékházban (Majális utca 5. szám).
Holnap, október 15-én délelőtt fél tizenegy órától nyitják meg a Kodály emlékére rendezett kiállítást, a Kolozsvári Magyar Opera emeleti előcsarnokában. Ezt követően tizenegy órától ünnepi gyermekkari hangverseny kezdődik az operában. Közreműködnek: a kolozsvári Sigismund Toduta Zenei Főgimnázium Gyermekkara, a székelyudvarhelyi Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola Felsőtagozatos Kórusa, Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa, a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola Kiskórusa, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum Campanella Gyermekkara és a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar.
Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Gyergyóremetén, míg holnap Maroshévízen tartják az örökös szentségimádási napot. A nagyváradi egyházmegyében holnap Szentjobbon és Biharszentjánoson lesz a híveknek alkalma az örökös szentségimádásába bekapcsolódni. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, engeszteljünk bűneinkért és könyörögjünk a békéért.

Búcsúk Avilai Nagy Szent Teréz ünnepén
A gyulafehérvári egyházmegyében Székelyzsombor Avilai Nagy Szent Teréz védelmébe ajánlott templomában a búcsús szentmise holnap délután öt órakor kezdődik. Az ünnep szónoka Ráduly István-Zsolt, kőhalmi plébános.  
A temesvári egyházmegyében a nagyszentmiklósi templomot Avilai Szent Teréz tiszteletére szentelték fel. A konszekrálás idei évfordulóját október 15-én, holnap ünnepli a helyi közösség. A délután négy órakor kezdődő ünnepi szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Irimiciuc Emil Alin boksánbányai plébános. A szörényordasi templom búcsúját szintén holnap tartják. A délelőtt fél tizenkettőkor kezdődő szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Pál József Csaba főesperes, resicabányai plébános.

Régizene koncert
Holnap déli tizenkét órától a csíkszentmihályi római katolikus templomban lép fel a székelyudvarhelyi Riverenza régizene együttes. A belépés díjtalan, várnak minden régizene kedvelőt.

Szentmise a Vártemplomban
Október 15-én, holnap délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a nagyváradi Vártemplomban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Pálos István váradszöllősi plébános-kanonok.

Évfordulós Role koncert
„30 év – 30 dal” címmel a Role zenekar évfordulós koncertre várja az érdeklődőket Székelyudvarhelyen, holnap este hét órától a Digital 3 Stúdióba. Ez egy képzeletbeli utazás, ahol 30 év dalai hangzanak el, önmaguk kereséséről, múltról, jelenről és jövőről, ahol az út is legalább olyan fontos mint a cél. Közreműködnek: Simó Annamária és az Alla Breve Vegyeskar, Kovács László vezetésével.

Váradszőllősi zenei estek
Folytatódnak a vasárnapi zenei estek a Nagyvárad-Szőllősi plébániatemplomban. Holnap este hét órától Potyó István, a kolozsvári Szent Mihály templom kántor-karnagyának    orgonakoncertjét hallhatják az érdeklődő zenekedvelők.

Hétvégi szentmiseközvetítések
Ma délután hat órától Székelyudvarhelyről közvetítjük az Erdélyi Katolikus Karizmatikus Megújulás országos találkozójának záró szentmiséjét. Holnap két szentmisébe kapcsolódhatnak be hallgatóink: délelőtt fél tizenegytől Kőhalomról közvetítünk, majd déli fél egy órától a csíkszeredai Milleniumi templom búcsúját hallhatják.

Időjárás: Leginkább fátyolfelhők szűrhetik ma a napsütést,  emellett főként délnyugaton, nyugaton és északkeleten gomolyfelhők is képződnek, de csapadékra nem kell számítani. Helyenként még élénk lesz az északnyugati szél. A hűvös hajnal után  délután 16-20 fokot mérhetünk.
Holnapra sok napsütés ígérkezik, kevés csapadék keleten valószínű. Gyenge, mérsékelt lesz a nyugatias légmozgás. A hűvös hajnalt követően délután 17-23 fokra van kilátás.

MRE – Hírszolgálat, 2017. október 14.

About the author

maradmin

Leave a Comment