2017. október 27. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Bólyán tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, imádjuk Őt és engedjük, hogy jelenléte betöltse szívünket, egész lényünket.

Refo500: Konferencia Kolozsváron
Kolozsváron nemzetközi konferenciát szervez a Babeș–Bolyai Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia a Szent Mihály-plébánia védnökségével 2017. október 27-én és 28-án Váltások és (disz)kontinuitások, hagyományok és újítások a reformáció 500 éves történetében. A hosszú reformáció perspektívája a közép-kelet-európai régióban címmel. A rendezvény célja, hogy kiegyenlített figyelmet fordítson a különféle felekezeti, ezzel együtt pedig a nyelvi, nemzeti hagyományok és emlékezetek vizsgálatának, hogy rákérdezzen a keleti és nyugati kereszténység határmezsgyéjén található jelenségek regionális sajátosságaira. Az előadások mindkét napon reggel 9-kor kezdődnek az egyetem Farkas utcai főépületében. Részletes program a konferencia helyszínén kapható; a szervezők szeretettel várják az érdeklődőket.

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
A Belső iránytű programsorozat keretében október 27-én, pénteken este hét órától Kovács Zsolt gyergyószárhegyi születésű, kézdimartonosi plébános tart előadást a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia nagytermében Álarcosbál. Kereszténységen innen és túl címmel.

Szent László-emlékkonferencia Székelyudvarhelyen
Október 28-án, szombaton délelőtt tíz órakor a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal Szent István termében „A sziklahitű király” címmel Szent László-emlékkonferenciát tartanak. Részletek a romkat.ro oldalon találhatóak.

Szent Simon és Szent Júdás-Tádé apostolok ünnepe
Gyergyóalfaluban a plébániatemplom búcsúját október 28-án, szombaton délelőtt tizenegy órakor ünneplik. A szentmise homíliáját Nagy László nyárádselyei plébános tartja.
Esztelneken szintén október 28-án, szombaton délelőtt tizenegy órakor ünneplik a templom búcsúját. A szentmise szónoka György Imre, a csíkszeredai Szent Kereszt-plébánia segédlelkésze.

Orgonamuzsika Kolozsváron
Október 28-án, szombaton délután öt órakor orgonakoncert lesz a kolozsvári Szent Mihály-templomban, amelynek előadója Pap Attila. Műsoron: Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi, Wolfgang Amadeus Mozart, Liszt Ferenc és André Knevel lesznek. Várnak minden orgonamuzsika kedvelőt.

Búcsúk Mindenszentek ünnepén
Szászfenesen október 28-án, szombaton délután öt órakor ünneplik a plébániatemplom búcsúját. A szentbeszédet Takó István, kolozsvár-szentpéteri plébános tartja.
A csíktaplocai plébániatemplom búcsús szentmiséje október 29-én, vasárnap délután fél egy órakor kezdődik. Az ünnep szónoka Kovács Sándor kolozsvári főesperes-plébános. A szentmisét az erdélyi Mária Rádió közvetíti.
Kajántón november 5-én, vasárnap délután fél egy órakor a búcsús szentmisén Veres Stelian, a kolozsvári Szent Mihály-plébánia segédlelkésze prédikál.

Plébániai közösségi nap Marosvásárhelyen
A remeteszegi plébánia közösségi napot szervez „A Gondviselés csodái” címmel október 28-án, szombaton, a Szent Család templomban és közösségi házban. A program délelőtt tíz és délután két óra között zajlik. A résztvevők számíthatnak játékra, tanításra, tanúságtételre, imaszolgálatra, szentmisére és szeretetlakomára egyaránt. Várják az egyházközség tagjait, hogy ezáltal jobban megismerkedjenek egymással.

Admisszió és beöltözés Gyulafehérváron
Gyulafehérváron október 29-én, vasárnap a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmisén ünnepélyes keretek között a harmadéves kispapokat felveszik a diakónus- és papjelöltek sorába. A szentmisét Jakubinyi György érsek a központi papsággal együtt mutatja be a székesegyházban.

Templombúcsú Monospetriben
Október 29-én, vasárnap tartják a monospetri plébániatemplom búcsúünnepét. A déli tizenkét órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Schek László szalacsi plébános.

Időjárás: Ma változóan felhős-napos időre van kilátás délen, délnyugaton a legtöbb napsütéssel. Többfelé feltámad a szél. Ezt követően, délután északnyugat felől esővel, záporokkal, megerősödő északnyugati széllel hidegfront  érkezik. A front érkezése előtt délen a 20 fokot is megközelítheti a hőmérséklet, máshol 13-18 fok lesz jellemző. 

MRE – Hírszolgálat, 2017. október 27.

About the author

maradmin

Leave a Comment