2017. szeptember 11. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Homoroddarócon tartják az örökös szentségimádási napot. Szemléljük, engeszteljük és imádjuk Krisztust, a legméltóságosabb Oltáriszentségben!

Virrasztás a székesegyházban
A Boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére szeptember 12-én, holnap délután hat órakor szentségimádást, este nyolc órakor szentmisét tartanak a nagyváradi római katolikus székesegyházban, majd kilenc órakor gyertyás körmenetet a Püspöki Palota kertjében. A szentmise főcelebránsa és szónoka Vass Csaba CM lazarista szerzetes. Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti!

Zarándoklat Sásvárra
Szeptember 15-én, pénteken, a Fájdalmas Szűzanya ünnepén a nagyváradi és a bánsági szlovákok 350 fős csoportja Szlovákia legnagyobb kegyhelyére, Sásvárra (Šaštin) zarándokol. A délelőtt fél tizenegy órakor kezdődő szentmisén jelen lesz Ioan Robu bukaresti metropolita érsek és Böcskei László nagyváradi megyés püspök is.

Templombúcsú Kárásztelken
Szeptember 16-án, szombaton tartják a kárásztelki római katolikus plébániatemplom búcsúünnepét. A délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Husztig Róbert, királydaróci plébános.

A Hargitára hívnak imádkozni a pálos testvérek
Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepét követő szombaton azaz szeptember 16-án, déli tizenkét órakor szentmise lesz Hargitafürdőn az adótorony (relé) közelében felállított keresztnél és romoknál. A közös indulás az Ózon Hoteltől lesz. Gyülekezés délelőtt tíz órakor, majd tíz  óra tizenöt perckor indulás. Az út meredeken vezet fel a kereszthez, ehhez alkalmas öltözékben, cipőben érkezzenek. A Pálos testvérek mindenkit szeretettel várnak!  

Kolping közgyűlés Nagyváradon
Szeptember 15-17. között Nagyváradon tartja éves közgyűlését a Romániai Kolping Szervezet. A Kolping-mozgalom egyik legfontosabb feladata, hogy tagjaival egyre mélyebben megismertesse a keresztény értékeket, és ezáltal tettekre serkentse őket. Ebben alapvető útmutatást ad Kolping Adolf életpéldája és műve, valamint a katolikus társadalmi tanítás. A program keretében szeptember 16-án, szombaton délelőtt tíz órakor Böcskei László megyés püspök szentmisét mutat be a nagyváradi székesegyházban.

Időjárás: Egy hidegfront érkezik, így már hajnalban több helyen, napközben országszerte várható záporok, zivatarok kialakulása. Feltámad a szél, helyenként viharos lökések is lehetnek. A fronttal együtt lehűlés is érkezik, helyenként a 20 fokot sem érik el a maximumok.

MRE - Hírszolgálat, 2017. szeptember 11.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a Homoródszentpáli templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szemléljük, engeszteljük és imádjuk Krisztust, a legméltóságosabb Oltáriszentségben!

Kiállítás Csíksomlyón
Az Áradat Egyesület szervezésében ma délután fél hat órakor lesz a II. Szakrális Művészetek Hete rendezvény megnyitója a csíksomlyói Jakab Antal Házban.
Azt követően Hegedűs Enikő művészet megnyitja az Áttört dimenziók című kiállítását. Xantus Géza csíksomlyói képzőművész egyéni tárlatán szakrális műveket és bibliai ihletettségű alkotásokat szemlélhet a látogató.

Kiállítás Resicabányán
A dr. Franz Metz bánsági származású, jelenleg Németországban élő orgonista, zenetudós kezdeményezésére szervezett, Bánsági orgonák és orgonaépítők című kiállítás ma a resicabányai Hegyvidéki Múzeumban tekinthető meg. Az ünnepélyes megnyitó ma délután hat órakor kezdődik. Este fél nyolc órakor pedig a resicabányai Havas Boldogasszony templomban dr. Franz Metz közreműködésével orgonahangverseny lesz.

Gyermek-szülő játszóest Temesváron
A temesvár-józsefvárosi plébánián az iskolakezdés alkalmából holnap délután hat órai kezdettel gyermek-szülő játszóestet tartanak. Várják az érdeklődőket!

Egyháztörténelem, pápák, kereszténység
Egyháztörténelem, pápák, kereszténység címmel nyílik meg Gombos Zoltán Csaba bélyegkiállítása a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. A 2017. szeptember 13-án, szerdán délután öt órakor kezdődő kiállításmegnyitón Bilibók Géza tusnádfürdői plébános beszélget Gombos Csaba Zoltán bélyeggyűjtővel, a kiállítás szervezőjével. A rendezvényen fellép a Csíkcsicsói Lányschola.
A csíkcsicsói kántor-karnagy, Gombos Zoltán Csaba jelentős gyűjteményének egy részét állítja ki. A kiállított példányokat 2007 óta szerezte be, saját bevallása szerint mintegy hitvallásként, keresztény misszióként, tanúságtételként fogható fel rendkívüli kiállítása, amely október közepéig díjmentesen látogatható - tudtuk meg a RomKat.ro oldalról.

I. Hozzátartozók országos konferenciája
A Bonus Pastor Alapítvány és a sepsiszentgyörgyi Szent József plébánia szervezésében 2017. szeptember 15–17. között tartják meg az I. Hozzátartozói országos konferenciát, kizárólag szenvedélybetegek hozzátartozóinak részvételével, bizalmas légkörben, biztonságos környezetben, a teljes diszkréció biztosításával.
Témák: Szenvedélybetegség megjelenése a családban, életszakaszok, életkori sajátosságok, praktikus információk megosztása, önismeret, döntési helyzetek, családi kapcsolatok, helyes kommunikáció, konfliktuskezelés.
Várják azon küzdő személyek hozzátartozóit, családtagjait, akik ebben a szerepben, élethelyzetében aktualitását érzik, hogy segítséget kérjenek. Érdeklődni és jelentkezni a 0757 489 778-as telefonszámon lehetséges.

Üzenet a szakrálisból – Kiállítás Kolozsváron
Első alkalommal rendeznek Kolozsváron szeptember 16-24. között Ars Sacra kiállítást, melyben 23 hivatásos képzőművész (festészet, grafika, textil és szobrászat) saját meglátásán keresztül értelmezi az Üzenet a szakrálisból témát.
Kiállító művészek: Balazs László, Bocskai  Vince, Bordy Margit, Csata  Hermina, Forró  Ágnes, Gally Anna, Gergely  Zoltán, Gnandt Stefan , Heim András, Katona György, Kun György, Labancz Cismasiu Agneta, Lepedus Ildikó, Paul-Trifu Lia, Sabău-Trifu Cristina, Sipos László, Starmuller Géza, Starmuller Katalin, Suba László, Székely Géza, Tompos Opra Agota , Tudorán Klára, Valovits László.
A kiállítást szeptember 16-án, szombaton délután öt órakor Kovács Sándor főesperes nyitja meg a Szentegyház utca 2 szám alatt. Közreműködnek: Bodó Márta, Sabău-Trifu Cristina és Potyó István.

Nyitott templomok napja
Az Ars Sacra Fesztivál keretén belül, az Európai Örökségnapokkal együttműködve minden év szeptemberének harmadik szombatján meghívják a történelmi egyházak képviselőit, hogy nyissák meg templomaik kapuját, és színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket. Mutassák be a templom építészeti, művészeti értékeit, előadásokat, beszélgetéseket, gyerekprogramokat, filmvetítéseket, kiállításokat szervezzenek a nyitott templomok napján.

Projektmenedzsment és pályázatírás képzés
A Kalot Egyesület szervezésében projektmenedzsment és pályázatírás képzés lesz, melynek során a résztvevők megismerhetik az EU támogatási rendszerét, elméleti és gyakorlati oktatásban részesülnek. A képzés anyagát nyomtatott formában biztosítják a résztvevőknek.
Akiket várnak a képzésre: kántorok, sekrestyések, papok, hitoktatók, más egyházi alkalmazottak, plébániai csoportok vezetői, plébániai önkéntesek, egyházközeli munkatársak.
Képzés helyszíne: Csíksomlyó, Jakab Antal Ház
A képzés időtartama: 30 óra, amelyet 4 nap (szombatonként) tartanak meg 2017. október 14, 28 és november 11, 25.
Részvételi díj: 60 lej. A díjat jelentkezéskor vagy a tanfolyam kezdetén kell kifizetni.
Jelentkezés: szeptember 5-25. között Fejes Ildikónál, 0745 559 673, iroda@kalot.ro. A programon résztvevőknek oklevelet vagy igény szerint részvételi igazolást adnak. Bővebben a RomKat.ro oldalon olvashatnak.

Időjárás: Ma a fátyolfelhők mellett hazánk nagy részén több órás napsütésre van kilátás. Keleten több felhő lesz az égen, ott főként késő délután, este zápor, egy-egy zivatar is kialakulhat.  Élénk, helyenként erős lesz a déli-délkeleti szél. Hajnalban 8-17, délután 26-34 fok között alakul a levegő hőmérséklete.

MRE - Hírszolgálat, 2017. szeptember 11.

About the author

maradmin

Leave a Comment