2017. szeptember 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Csíkszeredában, a Szent Kereszt plébánián tartják az örökös szentségimádási napot. Szemléljük, engeszteljük és imádjuk Krisztust, a legméltóságosabb Oltáriszentségben!

Szent Kereszt felmagasztalása napi búcsúk
Buzásbesenyőn, a Szent Kereszt felmagasztalása tiszteletére szentelt templom idén 120 éves. 50 éve van saját plébániaépülete és az egyházközség az önállósodás útjára lépett, továbbá 30 éve, hogy a templomot felújították-bővítették. Ma déli tizenkét órakor Tamás József püspök mutatja be a búcsús szentmisét. Ezt követően Pál-Antal Sándor levéltáros, akadémikus bemutatja az alkalomra megjelenő, Katolikus egyházközség és hitélet Buzásbesenyőben című könyvet. Közreműködik a helyi Gaudete ökumenikus vegyeskórus Szakács Zoltán karvezető irányításával.
A csíkszeredai Szent Kereszt-plébániatemplom búcsúját ma délelőtt tizenegy és este hét órakor tartják. Délelőtt Urbán Erik ferences atya, a csíksomlyói templom igazgatója prédikál, az esti szentmise szónoka pedig Tamás József püspök lesz. Mindkét szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.
Székelykeresztúron szintén ma ünneplik a templom búcsúját. A szentmise, melynek főcelebránsa és szónoka Jánossi Imre újmisés, zetelaki segédlelkész délután hat órakor kezdődik.
Brassóban, a Szent Kereszt templomban ma este hat órakor tartják a búcsús szentmisét.
Kápolnásfalu temetőkápolnájának ünnepét szeptember 16-án, szombaton délelőtt tizenegy órától tartják. A szentmisén Balázs Imre nyugalmazott plébános prédikál.
A tordatúri templom búcsúját  szeptember 17-én, vasárnap délután fél egy órakor tartják. A szentmise szónoka Bojtor Attila-György, a kolozsvári Szent Mihály plébánia segédlelkésze.
Zeteváralja filiájában, Libánban szintén vasárnap, szeptember 17-én, délután egy órakor van a búcsús szentmise. A homíliát Tankó Géza gyergyóújfalvi plébános tartja.
A temesvári egyházmegyében az arad-ségai egyházközséghez tartozó Tornyán ma délelőtt fél tizenegytől tartják a Szent Kereszt felmagasztalása tiszteletére felszentelt templom búcsúját.
Az oraviczabányai közösség is ma ünnepli a templom búcsúját. A szentmise délután öt órakor kezdődik.
Szent Kereszt felmagasztalása ünnepén van a temesvári piarista templom felszentelésének emléknapja. Az ünnepi szentmisét délután hat órakor Czeglédi Zsolt piarista szerzetes, a szegedi piarista templom igazgatója mutatja be.
A szatmári egyházmegyében Mezőteremben ma ünneplik a templombúcsút. A szentmisén, mely délelőtt tizenegy órakor kezdődik, Luczás Lóránd szaniszlói plébános prédikál.
A sárközújlaki templom búcsúja ugyancsak ma délelőtt tizenegy órakor kezdődik, szentbeszédet mond Griz László újmisés, a szatmárnémeti Kis Szent Teréz egyházközösség segédlelkésze.
A nagyváradi egyházmegyében szeptember 16-án, szombaton tartják a kárásztelki plébániatemplom búcsúünnepét. A délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Husztig Róbert, királydaróci plébános.
Várandósság-Szülésfelkészítő program indul Marosvásárhelyen
Szülésfelkészítő program indul szeptember 18-án a marosvásárhelyi Cseperedőben, melyet várandós kismamáknak és párjuknak ajánlják. A hét alkalmas csoportfoglalkozás alatt a várandós kismamákat és a jövendőbeli apukákat bába és pszichológus segítségével készítik fel a gyermekáldás során felmerülő helyzetekre. A találkozókon szó lesz a szülővé válásról, a várandós anya testi-lelki változásairól, a szülésről és a szoptatásról is. Jelentkezni még holnapig lehetséges a 0753-056928-as telefonszámon vagy a hajnal.palotas@caritas-ab.ro címen.

Búcsúk Fájdalmas Szűzanya ünnepén
A kolozsmonostori plébániatemplom Fájdalmas Szűzanya tiszteletére van felszentelve. Búcsúját holnap délután hat órakor tartják. A szentmise szónoka Bojtor Attila-György, a kolozsvári Szent Mihály-plébánia segédlelkésze. A szentmise előtt fél órával orgonakoncert lesz.
Illyefalván holnap délután öt órakor kezdődik a búcsús szentmise.
Nagyváradon a premontrei templom a Fájdalmas Szűzanya oltalmába van helyezve. Az ünnepi búcsús szentmise holnap délután hat órakor kezdődik.

Úton Isten felé - Ökumenikus családépítő hétvége
A reformáció 500. évében a gyulafehérvári Családpasztorációs Központ munkacsoportja figyelmét a vegyes házasságokban élőkre irányítja azért, hogy megerősítsék őket hitük gyakorlásában, a keresztény élet kiteljesedésében, és abban, hogy hogyan tudnak identitásuk gazdagságával jelen lenni a házasságban. Szeptember 22-23 között ökumenikus kapcsolatépítő hétvégére hívják a házaspárokat, a házasságra készülőket, az együtt járókat és azokat is, akik a házaspárok életét segíteni szeretnék. A találkozó helyszíne a sepsiszentgyörgyi Szent József plébánia közösségi terme. A részvételi díj 20 lej, páronként. A hétvége meghívottjai Szénégető István atya, Incze Zsolt, református esperes, Pál Tünde unitárius pasztorálpszichológus és a Fokolare Mozgalom -az egység lelkisége képviselői Mihály Magdi és Csaba. Bejelentkezési határidő szeptember 17. Bővebb információk és jelentkezés a www.csalad.ro oldalon, a megfelelő esemény alatt.

Időjárás: Ismét melegedés kezdődik, majd pénteken egy átmeneti lehűlést követően hétvégén délkeleten akár 30 fokot is mérhetünk. A mai nap folyamán marad a napos idő. A legmagasabb hőmérséklet 25 és 29 fok között alakul. Az élénk délnyugati szelet nyugaton és északnyugaton erős lökések kísérhetik.

MRE - Hírszolgálat, 2017. szeptember 14.

About the author

maradmin

Leave a Comment