2017. szeptember 19. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán a nagyszebeni Terezianumban tartják az örökös szentségimádási napot. Szemléljük, engeszteljük és imádjuk Krisztust, a legméltóságosabb Oltáriszentségben!

Romániai Katolikus Püspöki Konferencia plenáris ülése
A Romániai Katolikus Püspöki Konferencia plenáris ülését szeptember 18-20. között Jászvárosban (Iaşi) tartják. Jelen alkalom sorrendben a hatvanharmadik lesz. A konferenciát jelenlétével megtiszteli Vatikán bukaresti nagykövete, Miguel Maury Buendía érsek, Románia és a Moldovai Köztársaság apostoli nunciusa, illetve Dario Vigano, a Szentszék társadalmi kommunikációért felelős titkárságának prefektusa is. Az eseményen részt vesz Kisjenő (Chişinău) római katolikus püspöke, Anton Coşa is. Kísérjük imáinkkal a konferencia ülését.

Előadás Nagykárolyban
Szeptember 20-án, szerdán délután öt órától a nagykárolyi Fatimai Szűz Mária-templomban előadást tart Hajlák Attila István, a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánia segédlelkésze Egy élet a Szűzanya ölelésében címmel.

Könyvbemutató Csíkszeredában
Bodó Márta Nőszirom. Beszélgetések keresztény értelmiségi nőkkel című interjúkötetét mutatják be Csíkszeredában szeptember 21-én, csütörtökön délután hat órától a Hargita Megyei Kulturális Központban (Temesvári sugárút 4 szám). A szerzővel Gálfalvi Ágnes szerkesztő beszélget. Várnak minden érdeklődőt!

Szent Pio ünnepe
Szeptember 22-én, pénteken a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház kápolnájában délután hat órától ünnepi szentmisét tartanak. A szentmise főcelebránsa és szónoka Albert István-Csaba újmisés, szászrégeni segédlelkész. Ezt követően László Attila szombatfalvi plébános előadását hallgathatják meg az érdeklődők.

Üzenet a szakrálisból – kiállítás Kolozsváron
Első alkalommal rendeztek Ars Sacra kiállítást Kolozsváron, szeptember 16–24. között. 23 hivatásos képzőművész saját meglátásán keresztül értelmezi az Üzenet a szakrálisból témát. A tárlat hétfőtől péntekig 12:30-tól 15 óráig, szombaton és vasárnap 11 és 13 óra között látogatható a Szentegyház utca 2 szám alatt, a tetőtéri kiállítóteremben.

Időjárás: Holnap sokfelé párás, ködös lehet a hajnal, napközben több helyen előfordulhat eső, zápor, keleten, északkeleten egy-egy zivatar sem kizárt. Ismét feltámad a szél. A 7-10 fokos reggel után napközben 20-25 fokra melegszik a levegő hőmérséklete.

MRE – Hírszolgálat, 2017. szeptember 19.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán a nagyszebeni Szent Orsolya-templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szemléljük, engeszteljük és imádjuk Krisztust, a legméltóságosabb Oltáriszentségben!

II. Szakrális művészetek hete Csíksomlyón
Ma este fél nyolc órától, a szentmise után a csíksomlyói kegytemplomban orgonakoncert lesz Lászlóffy Árpád székelyudvarhelyi orgonaművész előadásában.
Szeptember 20-án, szerdán szintén este fél nyolc órától a Kájoni Cantionale Catholicum gyűjteményből énekek és szövegek fognak elhangzani. Előadja: Győrfi Erzsébet, közreműködnek: Molnár Anna, Bíró János és Bilibók Attila.

120 éve született Tamási Áron
Szeptember 20-án a sepsiszentgyörgyi színház névadóját, Tamási Áront ünnepeli egy egész napos rendezvénysorozattal. A 120 éve született Tamási Áron művei és szellemisége az elmúlt évtizedekben tökéletesen beépültek a társulat működésébe, és utakat nyitottak afelé a korszerű és érvényes színjátszás felé, amit jelenleg képviselnek. Holnap délután hat órától a kamarateremben felolvasó est lesz Tamási Áron novelláiból, majd este nyolc órától Dresch Kwintett koncert a nagyteremben.

Könyvbemutató Csíkszeredában
Bodó Márta Nőszirom. Beszélgetések keresztény értelmiségi nőkkel című interjúkötetét mutatják be Csíkszeredában szeptember 21-én, csütörtökön délután hat órától a Hargita Megyei Kulturális Központban (Temesvári sugárút 4 szám). A szerzővel Gálfalvi Ágnes szerkesztő beszélget. Várnak minden érdeklődőt!

Szent Gellért-búcsúk
Szeptember 23-án, szombaton Szent Gellért-búcsút tartanak a szelterszi Szent Gellért Rehabilitációs Háznál. A szentmise délelőtt tizenegy órakor kezdődik.
Székelyvarság, Sólyomkő tanyáján is Szent Gellért védelmébe ajánlották a templomot. Búcsúját szeptember 24-én, vasárnap délután egy órakor ünneplik. A szentmise szónoka Darvas Emil kadicsfalvi-bethlenfalvi plébános.
Sepsiszentgyörgyön, a Csíki utcai templomban is búcsút tartanak. Az ünnepi szentmise délután hat órakor kezdődik. Szentbeszédet Király Árpád arad-ségai főesperes mond. Ezt a szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Előadás-sorozat a lazaristákról Nagyváradon
A lazaristák 2017-ben ünneplik fennállásuk 400. évfordulóját. Ez alkalomból Nagyváradon, a Szent Katalin telepi plébánián előadás-sorozat keretében mutatják be a rend alapítóját, lelkiségét és tevékenységét. A következő előadás a plébániatemplomban szeptember 24-én, vasárnap este hét órakor lesz Élet a Misszióstársaságban címmel.

Orvos, gyógyítsd meg önmagad!
2017. október 6 – 7-én a székelyudvarhelyi Szent Pió Lelkigyakorlatos Házban tartják az orvosok és orvostanhallgatók lelkigyakorlatát: „Orvos, gyógyítsd meg önmagad!” címmel. A lelkigyakorlat témája Utunk a tékozló fiútól a jobb lator bűnbánatáig. Tanúságot tesz Dr. Csókay András budapesti idegsebész főorvos és felesége Daniella. A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges október 1-ig. Bővebb információ a 0266-210537 és a 0755-489743 telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail címen.

Váradszöllősi Zenei Estek
A Nagyváradi Püspökség és a Váradszöllősi plébánia közös szervezésében, orgonát és orgonamuzsikát népszerűsítő szándékkal folytatódik a tavaly elkezdett Váradszöllősi Zenei Estek címet viselő sorozat szeptember 17.-október 29. között, vasárnaponként este hét órai kezdettel a váradszöllősi plébániatemplomban.  
A koncertsorozat fő célja az, hogy felhívja a figyelmet templomaink e fontos zenei, kulturális és művészi értékeket képviselő hangszerére, az orgonára. A koncertekre a belépés díjtalan, önkéntes adományokat köszönettel elfogadnak.

Projektmenedzsment és pályázatírás képzés
A Kalot Egyesület szervezésében projektmenedzsment és pályázatírás képzés lesz, melynek során a résztvevők megismerhetik az EU támogatási rendszerét, elméleti és gyakorlati oktatásban részesülnek. A képzés anyagát nyomtatott formában biztosítják a résztvevőknek. Akiket várnak a képzésre: kántorok, sekrestyések, papok, hitoktatók, más egyházi alkalmazottak, plébániai csoportok vezetői, plébániai önkéntesek, egyházközeli munkatársak. Képzés helyszíne: Csíksomlyó, Jakab Antal Ház. A képzés időtartama: 30 óra, amelyet 4 nap (szombatonként) tartanak meg október 14, 28 és november 11, 25. Részvételi díj: 60 lej. A díjat jelentkezéskor vagy a tanfolyam kezdetén kell kifizetni. Jelentkezés: szeptember 5-25. között Fejes Ildikónál, 0745 559 673, iroda@kalot.ro. A programon résztvevőknek oklevelet vagy igény szerint részvételi igazolást adnak. Bővebben a RomKat.ro oldalon olvashatnak.

Időjárás: Szeptemberhez képest hűvösebb, gyakran szeles időt tartogat a hét nagy része, és esőre, záporokra is több alkalommal készülhetünk.
Mára ismét hidegfront érkezett, így jobbára borult lesz az ég, nyugaton, délnyugaton süthet még ki hosszabb időszakokra a nap. Az ország nagy részén kell esőre, záporokra számítani, északnyugaton akár zivatar is előfordulhat. Délkeleten erős déli, másutt élénk északi, északkeleti szél várható. 7-13 fokos reggel után napközben 17-28 fokot mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2017. szeptember 19.

About the author

maradmin

Leave a Comment