2017. szeptember 20. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Álmodjunk egy jobb világot!
Ferenc pápa ma délelőtti katekézise témájául ezúttal a reményre való nevelést választotta, mintegy nevelőként, atyaként fordulva a Szent Péter téren jelen levő és őt hallgató hívekhez, tegezve őket. Csokorba szedve buzdításait, a következőkre szólította fel a zarándokokat: ne adjunk teret a negatív gondolatoknak, bízzunk Istenben, aki azért teremtett minket, hogy virágot hozzunk. Ne hallgassunk azokra, akik gyűlöletet és megosztást szítanak. Munkálkodjunk a békéért, legyünk türelmesek és szeressük az embereket. Legyünk felelősek a világért és az emberi életekért. Kérjük Istentől a bátorság ajándékát, és ne féljünk, mert Jézus legyőzte a félelmet. Ha hibázunk, keljünk föl újra. „Élj, szeress, álmodj, higgy! És Isten kegyelmével soha ne veszítsd el a reményt!” – zárta délelőtti katekézisét Ferenc pápa.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap az egeresi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szemléljük, engeszteljük és imádjuk Krisztust, a legméltóságosabb Oltáriszentségben!

VI. Szent László találkozó
Szeptember 21-én, azaz holnap, a nagyváradi kapucinus templomban tartják a hatodik Szent László regionális találkozót, amit a nagyváradi püspökség kezdeményezett az alapító király szentté avatásának 825. évfordulóján meghirdetett Szent László-évben.
Délután fél 6-kor a plébániatemplomban találkoznak az egyházmegye román nyelvű hívei, majd a szent király életpéldáját kiemelve, tanúságtételeket, tapasztalatokat osztanak meg egymással a zarándokok. A találkozót fél 7-kor egy, a Szent László király tiszteletére bemutatott szentmise zárja, amelynek főcelebránsa Böcskei László megyés püspök, szónoka pedig Jitaru Szél Antal belényesi plébános lesz.

Nunciusi látogatás
Szeptember 21-én a temesvári egyházmegye vendége lesz Miguel Maury Buendia pápai nuncius. A Szentszék bukaresti nagykövete a kiskrassói horvát közösséget keresi fel holnap, és déli tizenkét órakor szentmisét celebrál a helyi templomban. A nunciust Laus Nikola püspöki irodaigazgató kíséri el útjára.

Előadás-sorozat a lazaristákról Nagyváradon
A lazaristák idén ünneplik fennállásuk 400. évfordulóját. Ez alkalomból Nagyváradon, a Szent Katalin telepi plébánián előadás-sorozat keretében mutatják be a rend alapítóját, lelkiségét és tevékenységét. A következő előadás szeptember 24-én, vasárnap este hét órakor lesz a plébániatemplomban Élet a Misszióstársaságban címmel.

Időjárás: Az Országos Meteorológiai Intézet által ma délelőtt kibocsátott sárga viharjelzés holnap estig marad érvényben. A heves esőzések, erős széllökések országszerte előfordulnak, kivételt csupán két megye –Konstanca és Teleormán megyék képeznek.
Az érintett területeken torrenciális jellegű esőre, gyakori villámlásra, heves szélre és jégesőre kell számítani. A lehulló csapadékmennyiség helyenként meghaladhatja a 25 liter/négyzetmétert, elszigetelten pedig elérheti a 50–60 liter/négyzetméter értéket. Visszaesik a hőmérséklet, holnapra már csak 12-23 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2017. szeptember 20.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a nagyszebeni Terezianumban tartják az örökös szentségimádási napot. Szemléljük, engeszteljük és imádjuk Krisztust, a legméltóságosabb Oltáriszentségben!

120 éve született Tamási Áron
Ma a sepsiszentgyörgyi színház névadóját, Tamási Áront ünnepelik egy egész napos rendezvénysorozattal. A 120 éve született Tamási Áron művei és szellemisége az elmúlt évtizedekben tökéletesen beépültek a társulat működésébe, és utakat nyitottak afelé a korszerű és érvényes színjátszás felé, amit jelenleg képviselnek. Ma délután hat órától a kamarateremben felolvasó est lesz Tamási Áron novelláiból, majd este nyolc órától Dresch Kwintett koncert a nagyteremben.

Könyvbemutató Csíkszeredában
Bodó Márta Nőszirom. Beszélgetések keresztény értelmiségi nőkkel című interjúkötetét mutatják be Csíkszeredában szeptember 21-én, holnap délután hat órától a Hargita Megyei Kulturális Központban (Temesvári sugárút 4 szám). A szerzővel Gálfalvi Ágnes szerkesztő beszélget. Várnak minden érdeklődőt!

Szent Pio ünnepe
Szeptember 22-én, pénteken a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház kápolnájában délután hat órától ünnepi szentmisét tartanak. A szentmise főcelebránsa és szónoka Albert István-Csaba újmisés, szászrégeni segédlelkész. Ezt követően László Attila szombatfalvi plébános előadását hallgathatják meg az érdeklődők.

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
Szeptember 22-én újra a Belső iránytű vendége lesz Bodó Márta, a kolozsvári Verbum Kiadó főszerkesztője, egyháztörténész, irodalom- és színikritikus. Pénteken este hét órától a Nőszirom című könyvét ismerteti válaszolva beszélgetőtársa, Simon Emőke kérdéseire a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia nagytermében-tudtuk meg a RomKat.ro honlapjáról.

Szent Gellért-búcsúk
Szeptember 23-án, szombaton Szent Gellért-búcsút tartanak a szelterszi Szent Gellért Rehabilitációs Háznál. A szentmise délelőtt tizenegy órakor kezdődik.
Székelyvarság, Sólyomkő tanyáján is Szent Gellért védelmébe ajánlották a templomot. Búcsúját szeptember 24-én, vasárnap délután egy órakor ünneplik. A szentmise szónoka Darvas Emil kadicsfalvi-bethlenfalvi plébános.
Sepsiszentgyörgyön, a Csíki utcai templomban is búcsút tartanak. Az ünnepi szentmise délután hat órakor kezdődik. Szentbeszédet Király Árpád marosi főesperes mond. Ezt a szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

ONline szülő vagyok? – KALOT képzés Csíksomlyón
A KALOT szervezésében Online szülő vagyok? címmel képzést tartanak 2017. szeptember 23-án, reggel kilenc és este nyolc óra között az egyesület székhelyén (Csíkszereda, Szék útja 147). Az egynapos tréning célja, hogy a szülők képesek legyenek a gyerekeik számára megmutatni az internet adta lehetőségeket, és kezelni tudják az információs eszközök használata körüli családi konfliktusokat.
A program keretében Kis Orsolya pszichológus, informatikus hallgató segítségével a szülőket készítik fel az internet-használat tudatos szabályozására, támpontokat mutatnak a biztonságos internetezéshez és ahhoz, hogy időben észleljék a veszélyben lévő gyerek jelzéseit.
A képzés során pszichológiai és informatikai segítséget egyaránt nyújtanak, lehetőség lesz konkrét problémák átbeszélésére, de szűrőprogramok telepítésre is különböző informatikai eszközökre (a szülőket kérik, hogy hozzanak magukkal egy okos eszközt, ez lehet telefon, táblagép, laptop).
Részvételi hozzájárulás: 35 lej (tartalmazza a közös ebéd költségét is).
Érdeklődni és jelentkezni a 0758 840 279-es telefonszámon vagy az iroda@kalot.ro e-mail címen lehet. Ma van az utolsó jelentkezési nap.

Élet a Lélekben szemináriumok
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király altemplomában szeptember 25-én és a zetelaki templomban szeptember 28-án este hét órakor kezdődik az Élet a Lélekben szeminárium. A szemináriumon a fő munkát Isten Lelke végzi, de elvégzéséhez szükséges a kitartás, az őszinteség, a bátorság, és a hajlandóság a közösségi életre.
A szeminárium segítséget tud nyújtani, hogy teljes szívvel éljük az evangéliumot, segít az Istennel való bensőséges kapcsolatban és a hitben való növekedésben. Az evangéliumi hit az egyetlen orvosság a mai kor betegségeire: szorongásokra, reménytelenségre, erőtlenségre és közömbösségre. Mindenkit várnak aki meg akarja tapasztalni a hit elevenségét, a Jézussal való élet örömét és Isten közelségét, szeretetét. Bővebben a mai Déli magazinban hallhatnak.

Idősgondozó képzés indul Székelyudvarhelyen
A Gyulafehérvári Caritas idősgondozó képzést indít Székelyudvarhelyen. Jelentkezési határidő: szeptember 29. A képzéssel kapcsolatos részletekért keressék fel a Caritas honlapját.

Időjárás: Ma sokfelé párás, ködös hajnalra ébredünk, napközben több helyen előfordulhat eső, zápor, keleten, északkeleten egy-egy zivatar sem kizárt. Ismét feltámad a szél. A 7-10 fokos reggel után napközben 20-25 fokra melegszik a levegő hőmérséklete.

MRE - Hírszolgálat, 2017. szeptember 20.

About the author

maradmin

Leave a Comment