2017. szeptember 21. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében ma az egeresi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szemléljük, engeszteljük és imádjuk Krisztust, a legméltóságosabb Oltáriszentségben!

Elhunyt Galambos Ferenc nyugalmazott plébános
Életének 99., papságának 73. évében, a végső szentségekkel megerősítve, Istenben megnyugodva, szeptember 19-én, csendben elhunyt Galambos Ferenc nagyprépost, kanonok, címzetes esperes, nyugalmazott plébános.
Galambos Ferenc 1919. szeptember 16-án született Erdődön. Az elemi osztályokat szülővárosában, a középiskolát Szatmárnémetiben végezte. Teológiai tanulmányait a Szatmári Papnevelő Intézetben kezdte, majd a Nagyváradi Papnevelő Intézetben folytatta, közben fél évet a Budapesti Központi Szemináriumban töltött, ahol abszolutóriumot szerzett.
1944. december 24-én szentelte pappá Uzdóczy-Zadravecz István tábori püspök, a Budapesti Központi Szemináriumban.
Segédlelkész volt Szaniszlón, Mezőpetriben,  Felsőbányán, Színérváralján, majd a szatmárnémeti székesegyházban. Plébánosként szolgált 1968-tól Csomaközön 1993-ig, nyugdíjba vonulásáig. Papi szolgálatát egész életében hűen, imádságos lélekkel és nagy odaadással végezte.
Földi maradványait a szatmárnémeti székesegyházban ravatalozzák fel, ahol ma délelőtt tizenegy órakor közös szentmisét mutatnak be érte, majd a Hídon túli római katolikus temetőben helyezik örök nyugalomra.
Adjon az Úr örök nyugodalmat neki és az örök világosság fényeskedjék neki.

VI. Szent László találkozó
Ma tartják a nagyváradi kapucinus templomban a hatodik Szent László regionális találkozót, amit a nagyváradi püspökség kezdeményezett az alapító király szentté avatásának 825. évfordulóján meghirdetett Szent László-évben.
Délután fél 6-kor a plébániatemplomban találkoznak az egyházmegye román nyelvű hívei, majd a szent király életpéldáját kiemelve, tanúságtételeket, tapasztalatokat osztanak meg egymással a zarándokok. A találkozót fél 7-kor egy, a Szent László király tiszteletére bemutatott szentmise zárja, amelynek főcelebránsa Böcskei László megyés püspök, szónoka pedig Jitaru Szél Antal belényesi plébános lesz.

Úton Isten felé - Ökumenikus családépítő hétvége
A reformáció 500. évében a gyulafehérvári Családpasztorációs Központ munkacsoportja figyelmét a vegyes házasságokban élőkre irányítja azért, hogy megerősítsék őket hitük gyakorlásában, a keresztény élet kiteljesedésében, és abban, hogy hogyan tudnak identitásuk gazdagságával jelen lenni a házasságban. Szeptember 22-23 között ökumenikus kapcsolatépítő hétvégére hívják a házaspárokat, a házasságra készülőket, az együtt járókat és azokat is, akik a házaspárok életét segíteni szeretnék. A találkozó helyszíne a sepsiszentgyörgyi Szent József plébánia közösségi terme. A részvételi díj 20 lej, páronként. A hétvége meghívottjai Szénégető István atya, Incze Zsolt, református esperes, Pál Tünde unitárius pasztorálpszichológus és a Fokolare Mozgalom -az egység lelkisége képviselői Mihály Magdi és Csaba. Még lehet jelentkezni a www.csalad.ro oldalon, ha úgy adódik, akár a helyszínen is.

Ünnepi vesperás a dómban
Szent Gellért napjának előestéjén, szeptember 23-án, szombaton a temesvári székesegyházban délután fél hat órai kezdettel a Székeskáptalan tagjainak jelenlétében Roos Márton megyés püspök ünnepi vesperást tart az egyházmegye első főpásztora és védőszentje tiszteletére.

Ő az út – ifjúsági keresztény zenefesztivál Marosszentgyörgyön
A Regnum Christi alapítvány és a marosszentgyörgyi polgármesteri hivatal közös szervezésében ifjúsági keresztény zenefesztivál lesz Marosszentgyörgyön szeptember 23-án, szombaton délután négy órától. Fellépnek a CSIT Band, Stone Hill, Sipos Tiffany és Pintér Béla. Várnak minden ifjúsági zenekedvelőt.

Országos labdarúgó bajnokság Temesváron
A Temesvári Püspökség szervezésében szeptember 25-28. között rendezik meg a katolikus lelkipásztorok országos labdarúgó bajnokságát Temesváron. A mérkőzéseket a gyiroki sportpályán játsszák.

Könyvbemutató előadás Nagyváradon
Szeptember 25-én, hétfőn délután hat órakor Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetem Fényes Elek termében Kiss Ulrich jezsuita tart előadást, amelynek keretében bemutatja a Szolgáló vezető a tanuló vállalkozásban című könyvét. Várnak minden érdeklődőt.

Időjárás: Az Országos Meteorológiai Intézet által tegnap délelőtt kibocsátott sárga viharjelzés ma estig marad érvényben. A heves esőzések, erős széllökések országszerte előfordulnak, kivételt csupán két megye –Konstanca és Teleormán megyék képeznek.
Az érintett területeken torrenciális jellegű esőre, gyakori villámlásra, heves szélre és jégesőre kell számítani. A lehulló csapadékmennyiség helyenként meghaladhatja a 25 liter/négyzetmétert, elszigetelten pedig elérheti a 50–60 liter/négyzetméter értéket.
Visszaesik a hőmérséklet, mára már csak 12-23 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2017. szeptember 20.

About the author

maradmin

Leave a Comment