2017. szeptember 25. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán a görgényszentimrei templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Szent Kozma és  Damján ünnepe
Marosvásárhelyen a Szent Kozma és Damján-plébániatemplomban a búcsús szentmise holnap délután hat órakor kezdődik. A szentbeszédet Scheck László, tenkei plébános tartja.

Ünnepség a lazaristáknál
A lazaristák 2017-ben ünneplik fennállásuk 400. évfordulóját. Ez alkalomból szeptember 27-én, szerdán, Páli Szent Vince rendalapító ünnepén délután hat órakor a magyar rendtartomány tagjai jelenlétében Böcskei László megyés püspök mutat be szentmisét Nagyváradon a Szent Katalin-telepi Római Katolikus Plébániatemplomban.

Egyházmegyei Ministránstalálkozó Margittán
„Szent László király lelkületével szolgáljatok az Úrnak és egymásnak!“ mottóval szervezi meg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség szeptember 30-án, szombaton a VIII. Egyházmegyei Ministránstalálkozót, melynek ismét a margittai római katolikus egyházközség ad otthont.  Az egész napos rendezvény szentmisével kezdődik, amit a városban megszervezett akadályverseny követ. A találkozó egyik fő célja, hogy az oltár körül szolgálatot teljesítő gyermekeknek és fiataloknak lehetőséget nyújtson az ismerkedésre, a tapasztalatok- és a szolgálattal járó öröm megosztására. Egyben bátorítást is akar nyújtani mindazoknak, akik szolgálatukkal széppé és Istenhez méltóvá teszik a szent liturgiát. A szervezők reggel kilenc órától várják a ministránsokat és az őket felkaroló lelkipásztorokat, hitoktatókat.

Projektmenedzsment és pályázatírás képzés
A Kalot Egyesület szervezésében projektmenedzsment és pályázatírás képzés lesz, melynek során a résztvevők megismerhetik az EU támogatási rendszerét, elméleti és gyakorlati oktatásban részesülnek. A képzés anyagát nyomtatott formában biztosítják a résztvevőknek. Akiket várnak a képzésre: kántorok, sekrestyések, papok, hitoktatók, más egyházi alkalmazottak, plébániai csoportok vezetői, plébániai önkéntesek, egyházközeli munkatársak. Képzés helyszíne: Csíksomlyó, Jakab Antal Ház. A képzés időtartama: 30 óra, amelyet 4 nap (szombatonként) tartanak meg október 14, 28 és november 11, 25. Részvételi díj: 60 lej. A díjat jelentkezéskor vagy a tanfolyam kezdetén kell kifizetni. Jelentkezni október 4-ig Fejes Ildikónál, 0745 559 673, iroda@kalot.ro. A programon résztvevőknek oklevelet vagy igény szerint részvételi igazolást adnak. Bővebben a RomKat.ro oldalon olvashatnak.

Időjárás: Holnap és szerdán az ország nagy részén a változó felhőzet mellett már többnyire száraz időben, több napsütésben bízhatunk. Nyugaton és délen lehet számítani eső, záporok kialakulására. A keleties szél csak helyenként élénkülhet meg. A legmagasabb hőmérséklet 18 és 24 fok között alakul.   

MRE - Hírszolgálat, 2017. szeptember 25.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Bátos filiájában, a vajolai templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Könyvbemutató Székelyudvarhelyen
A Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület szervezésében ma délután hat órától, a székelyudvarhelyi Művelődési Házban Nagy Zoltán hittantanár mutatja be Virt László - Magyar nevelés, népi gondolat - Adalék a huszadik századi magyar szellemtörténet egy fejezetéhez című kötetét. A további kiadványokat Győrffy Sándor művészeti alelnök és Ruda Gábor elnök ismerteti.

Élet a Lélekben szemináriumok
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király altemplomában ma este hét órakor, a zetelaki templomban pedig szeptember 28-án, csütörtök este szintén hét órakor kezdődik az Élet a Lélekben szeminárium, melyen a fő munkát Isten Lelke végzi, de  szükséges a kitartás, az őszinteség, a bátorság, és a hajlandóság a közösségi életre.
A szeminárium segítséget tud nyújtani, hogy teljes szívvel éljük az evangéliumot, segít az Istennel való bensőséges kapcsolatban és a hitben való növekedésben. Az evangéliumi hit az egyetlen orvosság a mai kor betegségeire: szorongásokra, reménytelenségre, erőtlenségre és közömbösségre. Mindenkit várnak, aki meg akarja tapasztalni a hit elevenségét, a Jézussal való élet örömét és Isten közelségét, szeretetét.

Egyházmegyeközi futballbajnokság
Ma kezdődik a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye szervezésében az egyházmegyeközi futballbajnokság, amelyre Románia minden területéről érkeznek részt vevő római katolikus és görögkatolikus lelkipásztorok. A mérkőzéseket a gyiroki sportpályán játsszák.

40. nap az életért Kolozsváron
Szeptember 27-től a 40 nap az életért kampány ismét meg akarja mozgatni Kolozsvár lakóit. A szülészeti klinika előtt napi 12 órás csendes jelenlétre hívják mindazokat, akik tenni akarnak az abortusz megakadályozásáért a kincses városban. Reggel hét és este hét óra között 40 napon keresztül, hosszab-rövidebb időre csatlakozhatnak és kampányolhatnak elsősorban a klinika előtt – vagy lehetőség szerint otthonaikban – imádsággal és böjttel az élet védelméért.

Idősgondozó képzés indul Székelyudvarhelyen
A Gyulafehérvári Caritas idősgondozó képzést indít Székelyudvarhelyen. Jelentkezési határidő: szeptember 29. A képzéssel kapcsolatos részletekért keressék fel a Caritas honlapját.

Tanévnyitó a teológián
Szeptember 29-én, pénteken délután hat órakor nyitják meg a Seminarium Incarnatae Sapientiae, vagyis a Megtestesült Bölcsességről Nevezett Gyulafehérvári Római Katolikus Pasztorálteológiai Intézetben a 2017–2018-as akadémiai évét, amely egyben a 264. főiskolai tanév. A szemináriumot báró Sztojka Zsigmond Antal püspök 1753-ban alapította. Imádkozzunk kispapjainkért, és egyben jó papi hivatásokért is.

Élő rózsafüzér zarándoklat Csíkszeredában
Szeptember 30-án, szombaton élő rózsafüzér zarándoklatot tartanak Csíkszeredában a diákokért és pedagógusokért. Gyülekezés és indulás reggel fél kilenckor a Segítő Mária és a Márton Áron Főgimnáziumnál, a végállomás és a záró szentmise este hét órakor lesz a Szent Ágoston-templomban.

Őszi jegyeskurzus Marosvásárhelyen
A Katolikus Családpasztorációs Iroda szervezésében október 3-án, kedden indul az őszi jegyeskurzus Marosvásárhelyen. A jegyeskurzus egyházi és szakmai segítség fiataloknak, akik házasságra készülnek, lehetőség a párkapcsolat elmélyítésére, egyben ismerkedési lehetőség más párokkal, közösségben való felkészülés a szentségi házasságra és a keresztény családi életre. A kurzus kilenc hétig tart, és december 5-én ér véget. A találkozók kedd esténként 7-8 óra között vannak. Azok jelentkezését várják, akik a 2018-as év folyamán szeretnének összeházasodni, de jelentkezhetnek olyan párok is, akik szeretnék jobban megismerni önmagukat és kapcsolatukat. A kurzus házigazdái: Sófalvi Szabolcs és Adél. Jelentkezni szeptember 30-ig lehet Szénégető István plébánosnál a 0743-138784-as telefonszámon vagy a Sófalvi házaspárnál a 0744-799055-ös telefonszámon.

Időjárás: A héten egyre kevesebb csapadék várható, hosszabb időszakokra süt ki a nap. Ma többfelé párás, ködös a reggel, emellett nyugaton és az Erdélyi medencében gyenge eső is előfordulhat. Napközben délnyugaton és keleten alakulhat ki kisebb eső. Az ország északi tájain hosszabb időszakokra felszakadozhat a felhőzet. A szél csak helyenként élénkülhet meg. A legmagasabb hőmérséklet 15 és 24 fok között alakul.

MRE - Hírszolgálat, 2017. szeptember 25.

About the author

maradmin

Leave a Comment