2017. szeptember 26. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap Görgényüvegcsűrön tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

40. nap az életért Kolozsváron
Szeptember 27-től a 40 nap az életért kampány ismét meg akarja mozgatni Kolozsvár lakóit. A szülészeti klinika előtt napi 12 órás csendes jelenlétre hívják mindazokat, akik tenni akarnak az abortusz megakadályozásáért a kincses városban. Reggel hét és este hét óra között 40 napon keresztül, hosszab-rövidebb időre csatlakozhatnak és kampányolhatnak elsősorban a klinika előtt – vagy lehetőség szerint otthonaikban – imádsággal és böjttel az élet védelméért.

Szentmise az idősekért Szatmárnémetiben
Szeptember 30-án, szombaton délelőtt tizenegy órától  kerül sor a szatmárnémeti székesegyházban arra a szentmisére, amelyet Schönberger Jenő püspök az idősekért mutat majd be. Gyónásra már reggel fél tizenegytől lehetőség nyílik, és idén is ingyenes szállítást biztosítanak a szervezők azoknak, akiknek nehézséget jelent eljutni a székesegyházba. Őket arra kérik, szeptember 28-ig jelezzék ebbéli igényüket a püspökség 0261-716451-es telefonszámán, munkanapokon délelőtt kilenc és délután négy óra között.

Őszi jegyeskurzus Marosvásárhelyen
A Katolikus Családpasztorációs Iroda szervezésében október 3-án, kedden indul az őszi jegyeskurzus Marosvásárhelyen. A jegyeskurzus egyházi és szakmai segítség fiataloknak, akik házasságra készülnek, lehetőség a párkapcsolat elmélyítésére, egyben ismerkedési lehetőség más párokkal, közösségben való felkészülés a szentségi házasságra és a keresztény családi életre. A kurzus kilenc hétig tart, és december 5-én ér véget. A találkozók kedd esténként 7-8 óra között vannak. Azok jelentkezését várják, akik a 2018-as év folyamán szeretnének összeházasodni, de jelentkezhetnek olyan párok is, akik szeretnék jobban megismerni önmagukat és kapcsolatukat. A kurzus házigazdái: Sófalvi Szabolcs és Adél. Jelentkezni szeptember 30-ig lehet Szénégető István plébánosnál a 0743-138784-as telefonszámon vagy a Sófalvi házaspárnál a 0744-799055-ös telefonszámon.

Orvosok lelkigyakorlata Székelyudvarhelyen
2017. október 6–7. között a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban tartják az orvosok és orvostanhallgatók lelkigyakorlatát Orvos, gyógyítsd meg önmagad! címmel. A lelkigyakorlaton tanúságot tesz dr. Csókay András budapesti idegsebész főorvos és felesége, Daniella.
A lelkigyakorlat témája: Utunk a tékozló fiútól a jobb lator bűnbánatáig.
A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges, ennek határideje október 1. Bővebb információ a 0266 210 537-es és a 0755 489 743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail-címen.

Rózsafüzér társulatok találkozója
Hidegségben október 1-jén, vasárnap délelőtt tíz órakor kilencedik alkalommal találkoznak a rózsafüzér társulatok. Tíz órától gyülekezés, majd a társulatok bemutatkozását követően szentségimádáson és szentmisén vesznek részt.

Zarándoklat Székelyudvarhelyről Lourdesba
Október 23-30. között zarándoklatot szerveznek Székelyudvarhelyről Lourdesba, Pádua és Nizza érintésével. Az egyhetes autóbuszos zarándoklat összköltsége 550 euró, mely tartalmazza az utazást, szállást, valamint napi két étkezést. Érdeklődni és jelentkezni a 0754-910105ös telefonszámon lehet, Hadnagy Katalinnál. Várnak minden érdeklődőt!

Időjárás: Holnap a reggeli órákban helyenként pára-, ködfoltok képződhetnek. Napközben kellemes, őszi időre készülhetünk több órás napsütéssel. Kisebb csapadék csak délnyugaton fordulhat elő. Gyenge, mérsékelt lesz a keleties szél. A hideg hajnalt követően délután országszerte 15-22 fok körüli értékekre kell számítani. 

MRE - Hírszolgálat, 2017. szeptember 26.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a görgényszentimrei templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Ünnepség a lazaristáknál
A lazaristák idén ünneplik fennállásuk 400. évfordulóját. Ez alkalomból holnap Páli Szent Vince rendalapító ünnepén délután hat órakor a magyar rendtartomány tagjai jelenlétében Böcskei László megyés püspök mutat be szentmisét Nagyváradon a Szent Katalin-telepi Római Katolikus Plébániatemplomban.

Kiállítás Gyergyószentmiklósón
A Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete kiállítást rendez szeptember 27-én, holnap délelőtt tizenegy órától, a gyergyószentmiklósi Szent István plébánián, „ELÉRHETŐ ESÉLYEK KORLÁTOK NÉLKÜL” címmel. A rendezvény keretén belül akadályozottsággal élők által készített munkákat tekinthetnek meg a látogatók.

40. nap az életért Kolozsváron
Szeptember 27-től a 40 nap az életért kampány ismét meg akarja mozgatni Kolozsvár lakóit. A szülészeti klinika előtt napi 12 órás csendes jelenlétre hívják mindazokat, akik tenni akarnak az abortusz megakadályozásáért a kincses városban. Reggel hét és este hét óra között 40 napon keresztül, hosszab-rövidebb időre csatlakozhatnak és kampányolhatnak elsősorban a klinika előtt – vagy lehetőség szerint otthonaikban – imádsággal és böjttel az élet védelméért.

Szent László Regionális Találkozó Kárásztelken
Szeptember 28-án, csütörtökön Kárásztelken tartják a hetedik Szent László Regionális Találkozót, amit a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség kezdeményezett az alapító király szentté avatásának 825. évfordulóján meghirdetett Szent László Évben. Délután fél hat órakor a plébániatemplomban találkoznak a Szilágysomlyóról, Krasznáról, Szilágycsehből, Zilahról, Zsibóról, Tasnádról, Tasnádszántóról, Királydarócról és Érmindszentről érkezett zarándokok, majd a szent király életpéldáját kiemelve tanúságtételeket, tapasztalatokat osztanak meg egymással. A nagyváradiak Böcskei László megyés püspök vezetésével erre az alkalomra is magukkal viszik a Szent László király koponyaereklyéjét tartalmazó szelencét. A találkozót este fél hét órakor egy Szent László király tiszteletére bemutatott szentmise zárja, melynek főcelebránsa a megyés püspök, szónoka pedig Nagy Tibor szilágycsehi plébános lesz. Az ünnepségbe hallgatóink is bekapcsolódhatnak rádiónk hullámhosszán keresztül.

Idősgondozó képzés indul Székelyudvarhelyen
A Gyulafehérvári Caritas idősgondozó képzést indít Székelyudvarhelyen. Jelentkezési határidő: szeptember 29. A képzéssel kapcsolatos részletekért keressék fel a Caritas honlapját.

Tanévnyitó a teológián
Szeptember 29-én, pénteken délután hat órakor nyitják meg a Seminarium Incarnatae Sapientiae, vagyis a Megtestesült Bölcsességről Nevezett Gyulafehérvári Római Katolikus Pasztorálteológiai Intézetben a 2017–2018-as akadémiai évét, amely egyben a 264. főiskolai tanév. A szemináriumot báró Sztojka Zsigmond Antal püspök 1753-ban alapította. Imádkozzunk kispapjainkért, és egyben jó papi hivatásokért is.

Egyházmegyei Ministránstalálkozó Margittán
„Szent László király lelkületével szolgáljatok az Úrnak és egymásnak!“ mottóval szervezi meg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség szeptember 30-án, szombaton a VIII. Egyházmegyei Ministránstalálkozót, melynek ismét a margittai római katolikus egyházközség ad otthont.  Az egész napos rendezvény szentmisével kezdődik, amit a városban megszervezett akadályverseny követ. A találkozó egyik fő célja, hogy az oltár körül szolgálatot teljesítő gyermekeknek és fiataloknak lehetőséget nyújtson az ismerkedésre, a tapasztalatok- és a szolgálattal járó öröm megosztására. Egyben bátorítást is akar nyújtani mindazoknak, akik szolgálatukkal széppé és Istenhez méltóvá teszik a szent liturgiát. A szervezők reggel kilenc órától várják a ministránsokat és az őket felkaroló lelkipásztorokat, hitoktatókat.

Rózsafüzér társulatok találkozója
Hidegségben október 1-jén, vasárnap délelőtt tíz órakor kilencedik alkalommal találkoznak a rózsafüzér társulatok. Tíz órától gyülekezés, majd a társulatok bemutatkozását követően szentségimádáson és szentmisén vesznek részt.

Orvosok lelkigyakorlata Székelyudvarhelyen
Október 6-án és 7-én a Szent Pió Lelkigyakorlatos Házban az orvosok és orvostanhallgatók részére szerveznek lelkigyakorlatot: „Orvos, gyógyítsd meg önmagad!” címmel. A lelkigyakorlaton tanúságot tesz Dr. Csókay András budapesti idegsebész főorvos és felesége Daniella. Előzetes bejelentkezés szükséges október 1-ig. Bővebb információ a 0266-210537 és a 0755-489743 telefonszámokon illetve a hazpio@gmail.com e-mail címen.

Időjárás: Ma és holnap az ország nagy részén a változó felhőzet mellett már többnyire száraz időben, több napsütésben bízhatunk. Nyugaton és délen lehet számítani eső, záporok kialakulására. A keleties szél csak helyenként élénkülhet meg. A legmagasabb hőmérséklet 18 és 24 fok között alakul.  

MRE - Hírszolgálat, 2017. szeptember 26.

About the author

maradmin

Leave a Comment