2017. szeptember 27. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Haladjunk előre bátran az úton!
A vatikáni Szent Péter téren számos zarándok jelenlétében tartotta meg szokásos szerda délelőtti általános kihallgatását Ferenc pápa. A mai napon a reménységnek az ellenségeiről beszélt a pápa. Megjegyezte, bizonyára sokan ismerik a mondást „amíg élek, remélek”, ám ő úgy véli ennek éppen a fordítottja igaz, mert amíg van reményünk, addig élünk igazán. Számos generáció élt már előttünk, akik harcoltak, küzdöttek egy jobb jövő reményében. Ez a vágy éltette őket, ha ők nem is tudják ezt már megélni, talán majd gyermekeik. Tőlük kell tanuljunk. Figyeljük meg mennyi remény vesztett fiatal van manapság, akik nem tudnak várakozni, vágyakozni, szívükből kihalt a remény és helyébe üresség, őszi hangulat költözött. Ők az igazán szegény emberek. Ha nincs reményünk, vágyunk, értelmetlenek napjaink. Vannak időszakok, amikor a félelem, a kétség erőt vesz rajtunk, de ilyenkor is tudnunk kell, hogy nem vagyunk egyedül. Ilyen helyzetekben harcolni kell, mégpedig imával. Jézus legyőzte a kétségbeesést, a félelmet, velünk van, tehát haladjunk előre bátran az úton – zárta katekézisét a Szentatya.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap Gyergyószentmiklósón, a Bocsin negyedi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Kiállítás Csíkdánfalván
Szent László király emlékezete címmel kiállítás nyílt ma délután hat órakor a csíkdánfalvi kultúrotthonban. A tárlat ingyenesen megtekinthető egészen szeptember 30-ig, a kultúrotthon nyitvatartási idejében.

Projektmenedzsment és pályázatírás képzés
A Kalot Egyesület szervezésében projektmenedzsment és pályázatírás képzés lesz, melynek során a résztvevők megismerhetik az EU támogatási rendszerét, elméleti és gyakorlati oktatásban részesülnek. A képzés anyagát nyomtatott formában biztosítják a résztvevőknek. Akiket várnak a képzésre: kántorok, sekrestyések, papok, hitoktatók, más egyházi alkalmazottak, plébániai csoportok vezetői, plébániai önkéntesek, egyházközeli munkatársak. Képzés helyszíne: Csíksomlyó, Jakab Antal Ház. A képzés időtartama: 30 óra, amelyet 4 nap (szombatonként) tartanak meg október 14, 28 és november 11, 25. Részvételi díj: 60 lej. A díjat jelentkezéskor vagy a tanfolyam kezdetén kell kifizetni. Jelentkezni október 4-ig Fejes Ildikónál, 0745 559 673, iroda@kalot.ro. A programon résztvevőknek oklevelet vagy igény szerint részvételi igazolást adnak. Bővebben a képzésről RomKat.ro oldalon olvashatnak.

Időjárás: Országszerte lehűl az idő, a hőmérsékleti értékek az évszaknak megfelelően alakulnak – az Országos Meteorológiai Igazgatóság előrejelzése szerint.
Holnap nyugaton, északnyugaton készülhetünk naposabb időre, máshol változóan felhős lesz az ég hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Még délkeleten előfordulhat jelentéktelen csapadék. Mérsékelt, helyenként élénk lesz a keleties szél. Hajnalban a hegyvidéken fagypont alatti értékekre lehet számítani, délután 18-22 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2017. szeptember 27.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében ma Görgényüvegcsűrön tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Kiállítás Gyergyószentmiklóson
A Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete kiállítást rendez ma délelőtt tizenegy órától, a gyergyószentmiklósi Szent István plébánián Elérhető esélyek korlátok nélkül címmel. A rendezvény keretén belül akadályozottsággal élők által készített munkákat tekinthetnek meg a látogatók.

Élet a Lélekben szeminárium
Csütörtökön este hét órakor, a zetelaki templomban kezdődik a kilenc hetes Élet a Lélekben szeminárium, melyen a fő munkát Isten Lelke végzi, de  szükséges a kitartás, az őszinteség, a bátorság, és a hajlandóság a közösségi életre.
A szeminárium segítséget tud nyújtani, hogy teljes szívvel éljük az evangéliumot, segít az Istennel való bensőséges kapcsolatban és a hitben való növekedésben. Az evangéliumi hit az egyetlen orvosság a mai kor betegségeire: szorongásokra, reménytelenségre, erőtlenségre és közömbösségre. Mindenkit várnak, aki meg akarja tapasztalni a hit elevenségét, a Jézussal való élet örömét és Isten közelségét, szeretetét.

Tanévnyitó a teológián
Szeptember 29-én, pénteken délután hat órakor nyitják meg a Seminarium Incarnatae Sapientiae, vagyis a Megtestesült Bölcsességről Nevezett Gyulafehérvári Római Katolikus Pasztorálteológiai Intézetben a 2017–2018-as akadémiai évét, amely egyben a 264. főiskolai tanév. A szemináriumot báró Sztojka Zsigmond Antal püspök 1753-ban alapította. Imádkozzunk kispapjainkért, és egyben jó papi hivatásokért is.

Élő rózsafüzér zarándoklat Csíkszeredában
Szeptember 30-án, szombaton élő rózsafüzér zarándoklatot tartanak Csíkszeredában a diákokért és pedagógusokért. Gyülekezés és indulás reggel fél kilenckor a Segítő Mária és a Márton Áron Főgimnáziumnál, a végállomás és a záró szentmise este hét órakor lesz a Szent Ágoston-templomban.

Idősek világnapja
A szatmárnémeti székesegyházban szeptember 30-án, szombaton a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmisét Schönberger Jenő püspök az idősekért mutatja  be. Gyónásra fél tizenegy órától lesz lehetőség és idén is ingyenes szállítást biztosítanak a szervezők azoknak, akiknek nehézséget jelent eljutni a székesegyházba. Őket arra kérik, szeptember 28-ig jelezzék igényüket a püspökség 0261 716 451-es telefonszámán, munkanapokon reggel kilenc és délután négy óra között.
Gyergyószentmiklóson október 1-én, vasárnap köszöntik a szépkorúakat. Az ünnepség vasárnap fél tizenegy órakor szentmisével kezdődik a Szent Miklós-plébániatemplomban, ahol felvehető a betegek szentsége, ezt követően a Korona termében folytatódik az esemény.
Szentegyházán szintén  október 1-én, vasárnap ünneplik meg az idősek nemzetközi világnapját. A rendezvény délelőtt tíz órakor szentmisével kezdődik a helyi Jézus Szíve-plébániatemplomban, amelyet Szecsete László plébános mutat be. Ezt követi az agapé és az idősek megajándékozása.

Lisieux-i Kis Szent Teréz ünnepe
A gyulafehérvári egyházmegyében, Székelyudvarhelyen a Lisieux-i Kis Szent Teréz-plébániatemplom búcsúja október 1-jén, vasárnap fél egykor kezdődik. Az ünnepre háromnapos lelkigyakorlattal készül az egyházközség. A szentmiséket és az elmélkedéseket minden este fél hét órától Főcze Imre Bonaventura OFM tartja. A búcsú meghívott szónoka Székely Dénes kanonok, teológiai tanár Gyulafehérvárról. A vasárnap esti ifjúsági szentmise elmarad. Marosszentgyörgyön, a Sarutlan Karmelita Nővérek vasárnap ünneplik kápolnájuk védőszentjét. Délután öt órától vesperást énekelnek, majd szentolvasót imádkoznak a hívekkel. A délután hat órakor kezdődő szentmise főcelebránsa Jakubinyi György érsek lesz, a homíliát Nagy László, nyárádselyei plébános mondja.
A temesvári egyházmegyében a Kis Szent Teréz tiszteletére felszentelt arad-ségai templomban október 1-jén, vasárnap délelőtt fél tizenegy órától kezdődik a magyar, fél egy órától pedig a román nyelvű búcsús szentmise.
A nagyváradi egyházmegyében a Lisieux-i Kis Szent Teréz tiszteletére szentelt nagyvárad-őssi templom búcsús szentmiséjét október 1-én, vasárnap déli tizenkét órakor tartják.
A szatmári egyházmegyében a szatmárnémeti Pálfalvai úti templom titulusa szintén Kis Szent Teréz. Búcsúját október 1-én, vasárnap délelőtt tizenegy órától ünneplik.

Zarándoklat Székelyudvarhelyről Lourdesba
Október 23-30. között zarándoklatot szerveznek Székelyudvarhelyről Lourdesba, Pádua és Nizza érintésével. Az egyhetes autóbuszos zarándoklat összköltsége 550 euró, mely tartalmazza az utazást, szállást, valamint napi két étkezést. Érdeklődni és jelentkezni a 0754-910105-ös telefonszámon lehet, Hadnagy Katalinnál. Várnak minden érdeklődőt!

Időjárás: Ma a reggeli órákban helyenként pára-, ködfoltok képződhetnek. Napközben kellemes, őszi időre készülhetünk több órás napsütéssel. Kisebb csapadék csak délnyugaton fordulhat elő. Gyenge, mérsékelt lesz a keleties szél. A hideg hajnalt követően délután országszerte 15-22 fok körüli értékekre kell számítani. 

MRE - Hírszolgálat, 2017. szeptember 27.

About the author

maradmin

Leave a Comment